Bløde og nemme chokoladeboller - de bedste af slagsen

English recipe below

Lune chokoladeboller med smør, en god kop kaffe og hyggeligt selskab i sofaen. Præcis sådan skal vores weekend se ud. Og jeg har svært ved at skjule min begejstring for de her chokoladeboller. Smørbløde og med masser af god, mørk chokolade. Det er de absolut bedste, jeg har bagt. Nemme og hurtige chokoladeboller, der er bløde og luftige. Det bliver ikke bedre. Hvis du leder efter opskriften på de bedste chokoladeboller til fødselsdagen, weekend- eller eftermiddagshyggen, så kan jeg kun anbefale dig at prøve opskriften. Jeg lover, at de bliver en succes!

Chokoladebollerne er bagt i en brandepande, så de vokser sammen under hævning og bagning. Jeg kan rigtig godt lide den bløde kant de får, som gør chokoladebollerne ekstra luftige og lette, samtidig med at de får en sprød top og bund. Tag bare børnene med i køkkenet og bag chokoladebollerne - de er så nemme at bage, og kræver ikke meget arbejdstid.

15 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du nemme og bløde chokoladeboller:
Kom vand og mælk i en skål. Kom gær og sukker i, og rør rundt indtil gæren er opløst. Kom ægget i og rør det ud. Kom mel, salt og kardemomme i og ælt dejen godt. Du kan ælte den på bordet, men du kan også bruge en røremaskine. Ælt dejen til den er glat, smidig og slipper skålens kanter eller nemt slipper bordet – de tager 5-10 minutter. Skær det bløde smør i mindre stykker, og ælt smørret ind i dejen til den bliver blank og glat. Kom hakket chokolade i og ælt det ind i dejen. Dæk dejen med en pose eller husholdningsfilm og læg et viskestykke oven på (ikke et viskestykke nederst, da det suger fugt fra dejen), og lad den hæve ved stuetemperatur i 40 minutter.

Del dejen i 15 stykker - de skal veje 80 g pr. stk. for at blive lige store. Form bollerne ved at spænde dejen ind under bollen i bunden. Du kan se, hvordan du spænder og former bollen i videoen lige her. Kom chokoladebollerne i bradepanden. Lad bollerne efterhæve i 30 minutter ved stuetemperatur beklædt med husholdningsfilm og et viskestykke. Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme. Pisk et æg sammen og pensl bollerne, når de er hævet færdigt. Bag bollerne i 10-15 minutter til de er gyldne. Lad dem køle af på en rist og nyd.

Bloede_chokoladeboller_5Bloede_chokoladeboller_2 Bloede_chokoladeboller_3

15 pcs.
You will need:

  • 200 ml cold milk (I used whole milk)
  • 100 ml cold water
  • 35 g yeast
  • 40 g sugar
  • 2 eggs (1 in the dough + 1 to pour over with the pastry brush)
  • 575 g wheat flour
  • ½ teaspoon ground cardamom
  • 7 g salt
  • 50 g soft butter
  • 100-125 g chocolate – depending how chocolate rich you would like them

How to bake easy and soft chocolate buns:
Put water and milk in a bowl. Add yeast and sugar and mix it until the yeast is dissolved. Add the egg and mix again. Add flour, salt and cardamom and knead the dough well. Knead until the dough seems smooth and flexible, and until it does not stick to the bowl or table anymore. Cut the soft butter in small pieces, add it to the dough and knead until the dough seems smooth and glossy. Add chocolate cut into pieces and knead until the chocolate is mixed well in the entire dough.

Cover the dough with cling film and a dishtowel on top and let them raise at room temperature for 40 minutes.

Split the dough in 15 pieces – each around 80 grams. Form the buns by pulling the dough underneath the bun – see how in this video. Put the buns in a baking pan that measures 25 x 35 cm. Cover the buns with cling film and a dishtowel on top and let them raise at room temperature again for about 30 minutes. Switch on the oven at 220 degrees C (392 F).

Whip the last egg together and brush the buns when they have raised, and bake the buns for 10-15 minutes until they have a golden crust. Let them cool a bit before you enjoy!

Skriv et svar til Jeanette Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

92 comments on “Bløde og nemme chokoladeboller - de bedste af slagsen”

  1. Hej 🙂
    Først vil jeg bare rose dine fantastiske opskrifter.

    Jeg har nu lavet chokolade bollerne, men er efterfølgende kommet i tvivl om gæren skulle røres ud i sukkeren først eller bare direkte i mælken/vand og røres ud ?

  2. Hej. Jeg har prøvet et par gange nu at dejen skiller/ikke kan samles og bliver hård og måtte kassere? Er det temperaturen på vand/mælk der er forklaringen? Når det ikke sker, smager de skønt!

  3. Hej hvis jeg gerne vil erstatte chokoladen med rosiner, hvor mange gram rosiner vil du så anbefale jeg tilføjer? 🙂

  4. I den danske version står der 220grader, i den engelske 200grader - bare til info 😊 Tak for lækre opskrifter 👏🏻

  5. Hej Cathrine - her i huset er vi store fans af dine opskrifter. Hvordan vil du gøre, hvis bollerne skal bages om morgen? Mindre gær og hæve på køl? Eller følge opskriften, forme bollerne og så på køl. Så det kun er den sidste hævning om morgen? Bh Nicole

    1. Hej Nicole

      Så ville jeg bruge opskriften på koldhævede chokoladeboller, som du også finder her på bloggen. Du er nemlig ikke den første, der spørger, så jeg har gjort det nemt for jer, og lavet en opskrift til jer 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  6. Hej Cathrine,
    Hvis man har en sjat kærnemælk, kan man så bruge det? Er det mest smagen der ændrer sig eller er der også noget i strukturen?

  7. Hej Cathrine

    Jeg har lige bagt dine hveder, og det var en stor succes til trods for, at jeg glemte at komme ægget i til at starte med. Dejen var fin og færdig, men det lykkedes heldigvis at få æltet ægget i, og hvederne er de bedste, jeg har smagt. Tak for en god opskrift!

    Jeg kunne godt tænke mig at bage disse chokoladeboller også, men bor ikke i Danmark. Derfor vil jeg høre, om du tænker, at disse chocolate chips kan bruges? https://mandarinacakeshop.rs/en/product/70-dark-callets-2/

    På forhånd tak!

    Mange hilsner
    Anne

    1. Hej Anne

      Tak fordi du bager med og lader mig vide, at opskrifterne virker hos dig også 🙂

      Ja, du kan bruge de callets. Jeg kan se, at det faktisk er Callebauts callets, og præcis de samme, som jeg bruger - men som bare er pakket i en anden emballage.

      God bagelyst,
      Cathrine

  8. Endnu er fantastisk opskrift - fuldstændig som forventet. Lune med smør er så lækkert.

  9. Her ELSKER vi også chokoladebollerne, bamsebollerne og pro surdejsbrødet + hverdagsrugbrødet og selvfølgelig kanelsnurrerne og jeg kunne blive ved 😋 Min søn er dog ALLERGISK over for ÆG, men jeg undlader bare at komme æg og ingen lider under det - tværtimod er der lækkerier til alle 🥰
    TAK 🙏🏼

  10. Hej Cathrine

    Vil jeg kunne erstatte mængden gær med min surdej? -i så fald, hvor meget surdej ville jeg skulle bruge, og skal den være Alm. eller sød? 🙂

    Med venlig hilsen
    Jeanette

  11. Jeg lavede de her dejlige chokoladeboller i dag med vegansk smør og havremælk (pga mælkeintolerans) og de blev stadig virkelig lækre! Kan klart anbefales til andre som ikke kan tåle mælkeprodukter.

  12. Har bagt de her boller så mange gange - og de er en kæmpe succes hver gang. Tak for så mange fantastiske opskrifter.

  13. Hej Cathrine
    Tak for en super god opskrift på nogle gode lækre boller, men kan det passe, at det er koldt mælk og vand der skal i? Synes nemlig ikke rigtigt bollerne hæver😊

    Venlig hilsen,
    Maria

    1. Hej Maria

      Ja, det er helt rigtigt. Jeg bruger kold væske, da jeg ælter dejen på min røremaskine, og det varmer dejen op. Er det ikke tilfældet hos dig, så kan du bruge lun mælk, eller bare stille dejen godt lun, så den hæver nemmere 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  14. Datteren fejrer fødselsdag i dag for nogle fra børnehaven og hun havde selvfølgelig ønsket sig verdens bedste chokoladeboller (Ja det hedder den her opskrift hjemme hos os) - MEN en af hendes veninder har mælkeallergi.. Årh nej, nu var gode råd dyre.. JEg tog chancen at prøve at skifte mælk ud med vand og smør ud med vegan smør fra naturlig'.
    Og jubiii... De blev mega gode alligevel - der skulle dog en noget mere mel i end jeg plejer.

    Tak for en skøn blog, hvor jeg altid leder efter opskrifter først på bagværk.

    1. Hej Thina

      Hvor er det dejligt, at chokoladebollerne er et hit hjemme hos dig 🙂 Super godt at det lykkedes at lave chokoladebollerne laktosefrie.

      God bagelyst,
      Cathrine

  15. Jeg har kigget på de her boller i en evighed og NU skulle det være 😍 Jeg kunne dog kun få 12 boller af dejen og de er vejet til mellem 60 og 70 g stk. Er det virkelig fordi jeg kun havde én pakke gær og derfor kun brugte 30 g i stedet for 35? 😱

    Dejen var fantastisk at arbejde med og min søn på 3 mestrede det uden at blive klistret ind i dej 🤩

    1. Hej Louise

      Skønt, at du fik bagt chokoladebollerne - jeg håber, at de smagte præcis, som du havde drømt om.

      Nej, der må være sket en anden lille fejl i bagningen siden, at du ikke kunne få det antal boller, som opskriften beskriver. De ekstra 5 g gær sikrer bare mere luft i dejen - og den vejer ikke noget. Dejmængden med de ingredienser, der er angivet i opskriften, passer med, at du får en dej på ca. 1195 g. Delt med 15 giver 15 boller på 80 g 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  16. Hej Cathrine
    Kan man godt bage de her boller uden chokolade? Skal bage nogle bløde almindelige boller til en fødselsdag i morgen, men synes de ser bedre ud end dine bamseboller☺️
    Håber du kan hjælpe.
    Mvh Ida

  17. Hej Cathrine
    Tak for en (måske, boller står nemlig nu i ovnen) god opskrift. Er selv lidt af en bagenørd, og har ikke tidligere stødt på dig i det online bageunivers, men tror jeg vender tilbage. Det var en skøn dej at arbejde med, jeg er også en af dem med en familie der hellere vil have rosin i, så de fik et par gode håndfulde. Mit spørgsmål er, er du sikker på det er en bradepande på 25x35 😉 det link du har er nemlig til en på 26x19 cm, og det tror jeg havde passet bedre end den jeg fandt frem der var ca 25x35 😉 Jeg pensler i øvrigt aldrig mine boller før EFTER de er kommet ud af ovnen (når jeg endelig gider pensle, syntes faktisk det er lige så smukt med en "mat" overflade). Det gør man ikke forstyrrer den hævede bolle, og de bliver i øvrigt langt mere blanke. Det er et trick jeg har lært af min kammerat "Bageren" (og yes, big surprise, han er bager) som siger æg med lidt vand i, og så over brand varm bolle, kagemand eller what ever det er for et gærbrød man har bagt. Jeg bruger i øvrigt også altid lidt bageenzym, det fik den har opskrift også, og nu hvor de er ude af ovnen (telefonen ringede mens jeg skrev denne kommentar) ser og dufter de altså forrygende. Beklager jeg ikke kan smide et billede op.

    1. Hej Matilde

      Tusind tak - hvor er det dejligt, at du bager med 🙂

      Ja, det er korrekt, at jeg bager i en bradepande på cirka 25x35 cm. Det passer helt perfekt her hos mig, og jeg ville ikke kunne have dem i en mindre. Desværre flytter webshoppen nogle gange rundt på deres varer, men jeg har linket til den rette bradepande igen nu. Tak for at gøre mig opmærksom på fejelen.

      Spændende tip med ægpensling efter - det vil jeg prøve.

      God bagelyst,
      Cathrine

  18. Super god opskrift! Jeg har bagt efter denne opskrift så mange gange, og bollerne sidder lige i skabet hver gang. Jeg har også erstattet chokoladen med rosiner, og de bliver også fantastiske.

  19. De her boller er så mega lækre! Selv vores venner, som ellers spiser keto baseret spiste 3 hver 😅
    Kan man mon fryse dem efter hævning, men før man bager dem? Vi skal flytte på næste lørdag, og det kunne være lækkert at tage dem op af fryseren om morgenen, og så smække dem i ovnen?

  20. Mit yndlingsopskrift på chokoladeboller! Det er altid min go-to, og med 120 g choko (54%) er de lige efter min smag 😊 Jeg lavede de idag, hvor jeg lavede 65g pr boller som gav 18 stk og det fungerede også super! mine får dog altid omkring 15-16 min, ellers bliver de lidt “rå”, så det varierer nok lidt fra ovn til ovn.

  21. Hej Cathrine,

    Tusind tak for svaret.

    Det er nemlig lige præcis kornkammerets hvedemel jeg brugte - valsemøllens hvedemel bliver hermed indkøbt til næste portion😊

    Tak for at inspirere med alle dine gode opskrifter.

    Kærligst Camilla

  22. Hej Cathrine,

    Tak for at dele denne fantastiske opskrift💚 Verdens bedste chokoladeboller!

    Jeg har bagt bollerne nogle gange efterhånden og de sidste par gange, har jeg haft problemer med at få dejen glat og smidig selvom jeg ælter den i lang tid. Den klistrer både før og efter, at jeg putter smør i. Vil du anbefale at jeg tilføjer mere mel eller har du andre gode fif?😊

    1. Hej Camilla

      Tusind tak.

      Jeg vil egentligt hellere anbefale dig at prøve en anden mel. Generelt skal der helst ikke mere mel i en opskrift end angivet - det kan resultere i nogle frygteligt tørre boller.

      Jeg er glad for Valsemøllens øko hvedemel til mine chokoladeboller. I juleferien testede jeg fx kornkammerets hvedemel - det fungerede ikke, og dejen var for våd og svær at ælte optimalt. Så der er virkelig stor forskel for mel.

      God bagelyst,
      Cathrine

  23. Super lækre boller - tak for dem.
    Er det bevist, at der er 575g mel i den danske opskrift, men kun 475g i den engelske? Jeg synes nemlig, at 575g er lige rigeligt ift hvad jeg kan “få plads til” i min dej. Kh Maria

    1. Hej Maria

      Både og... Helt oprindeligt var chokoladebollerne bagt med hvedemel og en smule sigtet speltmel. Men da virkelig mange skrev, at de ikke have speltmel, og om det kunne udskiftes med hvedemel, så har jeg lavet den lille ændring i opskriften - for nemheds skyld. Så de oprindelige 100 g sigtet speltmel er blevet skiftet til 100 g ekstra hvedemel. Jeg havde ikke fået ændret i den engelske oversættelse. Tak for at gøre mig opmærksom på det.

      Dejen er ret fast inden, at smørret kommes i.

      God bagelyst,
      Cathrine

  24. Hej 🙂

    Virkelig god opskrift, tak for det!

    Var der ikke på et tidspunkt to slags mel i?

    Mvh Mette

    1. Hej Mette

      Jo, det er helt rigtigt. Der har været 100 g sigtet speltmel i. Jeg har ændret det til kun hvedemel, da det efterhånden altid er det, jeg selv bruger. Flere gjorde mig også opmærksom på, at de ikke altid kunne finde sigtet speltmel, og var i tvivl om, hvad speltmelet skulle være - valset eller stenkværnet.

      Jeg garanterer, at bollerne bliver mindst lige så gode med den lille justering 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  25. Tack! I Danmark och Norge säljs chokladbullar i matbutiker och på bensinstationer, de är lätta att köpa. I Sverige finns de inte att köpa någonstans! Jag har försökt baka själv, men inga recept har varit bra. Men med ditt recept har jag äntligen lyckats baka de perfekta chokladbullarna.

  26. Hej?
    Hvad kan der være gået galt i processen, hvis bollerne bliver tunge/komprimerede/klæge???

  27. Hej 🙂
    Jeg undrer mig over at du putter gæren i koldt vand og mælk? ?
    Har det samme effekt som hvis væsken er lunken?

    1. Hej Trine
      Mælk og vand skal være koldt fordi, at dejen skal æltes godt og længe. Den lange æltetid varmer dejen op. Hvis du bruger lunken vand, så kan du risikere, at din dej bliver for varm, og det påvirker gæren negativt.

      Rigtig god bagelyst,
      Cathrine

    1. Hej Kristina
      Jeg har linket til en forhandler af chokoladeknapperne i opskriften.
      Ud for chokoladeknappe-mængden i opskriften. Linket er orange.

      Mvh. Cathrine

  28. Hej dine boller er bare så gode jeg bliver bare ved med og ved med at lave dem og kan bare ikke lade være.???? har
    Ps. Har du flere opskrifter??

    1. Hej Lior.
      Fantastisk - det er altid dejligt at høre, at opskriften er en succes 🙂

      Ja, der er mange flere opskrifter herinde på bloggen. Det er bare med at kigge rundt 🙂

  29. Kan de fryses? Jeg synes virkelig din dej ser ufatteligt "ren" og fin og skinnende ud - især på din mormors fødselsdagsboller - er det fordi man skal sørge for at ælte længe nok? Eller? 🙂

    1. Hej Benedikte.
      Ja, de kan godt fryses 🙂 Lun dem gerne inden servering.

      Ja, det er æltningen, der gør, at dejen er glat og skinnende.

      God bagelyst,
      Cathrine

  30. Hej,

    Jeg tænker, at give mig i kast med disse fristende chokoladeboller. Inden jeg bager en dobbeltpotion, vil jeg lige høre om de kan fryses (enten før eller efter de er bagt)? Og hvordan du obevarer de færdigbagte? 🙂

    Venlig hilsen,
    Ann-Sofie

  31. Hej, jeg har været ved at eksperimenteret med at lave dejen om til en koldhævet dej og de er virkelig blevet gode. Jeg laver dejen om aften, tilføjer dog kun 15 g gær og følger ellers opskriften til punkt og prikke. Dog lader jeg den ikke hæve, men sætter den direkte i køleskabet når dejen er lavet. Lader den stå i køleskabet natten over med husholdningsfilm og et viskestykke over. Næste morgen former jeg dem så til boller og lader dem hæve en time, beklædt med husholdningsfilm og et viskestykke. Bager dem som angivet og vupti så er der nybagte chokoladeboller om morgen eller måske til brunch 😉
    TAK for en virkelig lækker opskrift som flittigt bliver brugt herhjemme!

    1. Mmh, hvor lyder det lækkert. Jeg er netop i gang med at udvikle en opskrift på koldhævede chokoladeboller, da ret mange efterspørger den 🙂 Så tak for inspiration og gode tip - dem tager jeg med mig. Dejligt, at du kan bruge opskriften 🙂

  32. Hej Cathrine, jeg har bagt chokoladeboller Idag efter din opskrift, og de blev bare så lækre, tusind tak for opskriften.
    Barnebarnet på 3 år spiste hurtigt 2 boller og nød det.
    De er så lækre, da de ikke er fede og tunge, men bare smager godt af chokolade og kardemomme, de sidder lige i skabet, ? Venlig hilsen Jette

    1. Hej Jette.
      Tusind tak for din tilbagemelding! Jeg er glad for, at både du og dit barnebarn også er vild med chokoladebollerne 🙂

      Hav en dejlig dag.
      Cathrine

    1. Hej Camilla.

      Jeg er i gang med at finde frem til den perfekte opskrift på koldhævede chokoladeboller - jeg håber, at kunne dele den snart.
      Jeg har ikke testet, om de her chokoladeboller kan koldhæves 🙂

  33. Slap nu aaaf, de her boller er siiindsygt lækre ? Næste gang skal jeg vist bage dobbelt portion ??

    1. Det burde næsten være obligatorisk, at man skal bage dobbelt portion, når man taler om chokoladeboller 😉 Jeg er så glad for, at du også er vild med opskriften!

  34. Det var dog en HENRIVENDE opskrift. De blev simpelthen så lækre! Tak for at dele din passion og talent med os andre, Cathrine. Det skaber glæde i mange hjem 🙂

  35. Hej Cathrine,
    Jeg har desværre ingen bradepande, men jeg har et fad af glas - tror du det kan bruges ?

  36. Hej Cathrine!
    Jeg foreslog på et tidspunkt at du skulle lave en opskrift på rosinboller, hvor du så sagde du ikke kunne lide dem men jeg skulle prøve at komme rosiner i dine bamseboller. I dag besluttede jeg mig så for at prøve det af, men valgte at tage udgangspunkt i denne opskrift i stedet og så brugte jeg lidt mindre hvedemel (ca. 375) og 100 g. fuldkornshvedemel i stedet for sigtet spelt og 80 gram rosiner i stedet for chokolade.
    Nøj de blev gode og lidt mere mættende end en klassisk rosinbolle. Succes herhjemme!
    Næste gang tager jeg måske 90 eller 100 gram rosiner da jeg egentlig ikke havde flere men de kunne godt have haft en lille smule mere.

    1. Hej Maiken.

      Det er bare perfekt, at det er lykkedes med rosinbollerne, selvom jeg ikke kunne levere en fuldstændig opskrift 😉

      Rosinboller er tydeligvis en favorit hos mange, og jeg er glad for, at du ramte plet med dine.

      Tak fordi du følger med herinde.
      God dag!
      Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT