Kernegode surdejsboller + lidt om vores hjemmefødsel

0

Første gang de her boller blev bagt var  den 15. august kokken 01 om natten. Med gode, begyndende veer. Helt vildt skørt, men hyggeligt og helt perfekt.

Dagen før min termin brugte jeg på at bage en masse brød til fryseren og forberede tre forskellige deje, som skulle koldhæve natten over og bages dagen efter. Men sådan blev det ikke helt.
Kl. 00.30 går mit vand. Jeg står op. Og går ned og tænder ovnen. Når jeg alligevel ikke kan sove, så kan jeg ligeså godt få bagt boller af den dej, jeg har stående i køleskabet, tænker jeg. Jeg skal føde herhjemme, og måske en lille smule naivt, tænker jeg, at jeg har masser af tid til at få bagt de 40+ boller, som jeg har forberedt dej til.

Ret hurtigt må min kæreste dog overtage brødbagningen. Veerne tager til, og det hele går ret hurtigt og helt perfekt. Karl Hugo melder sin ankomst små tre timer efter, at mit vand er gået. Den mest fantastiske hjemmefødsel med den dygtigste og sødeste jordemoder, jeg kender. Morten og jeg bliver hængende i sengen med det lille nye menneske og nyder en friskbagt og næsten lun bolle.

Derfor får I først opskriften på de her gode, kernerige boller nu, selvom de egentligt var tænkt til at blive delt på min terminsdato d. 16/8.

Bollerne er luftige, men indeholder masser af gode kostfibre fra kerner og hvedeflager. Jeg elsker en god, grov bolle. De mætter godt, og så er de helt perfekte til en sund og god madpakke. Bollerne er også meget fryseegnet – de bliver som friskbagte, når de bliver lunet lidt i ovnen.

20-24 stk.
Det skal du bruge:

  • 50 g hvedeflager (du kan bruge grovvalsede havregryn eller rugflager i stedet)
  • 50 g solsikkekerner
  • 50 g hørfrø
  • 150 g vand
  • 500 g koldt vand
  • 185 g grahamsmel
  • 200 g fin ølandshvedemel
  • 400 g hvedemel
  • 150 g surdej (kan udskiftes med 6 g gær, hvis du ingen surdej har)
  • 15 g salt

Sådan bager du luftige og kernerige surdejsboller:
Dag 1: Fodre din surdej, så den er klar til bagning. 2-4 timer før, at dejen skal æltes sammen, røres hvedeflager, solsikkekerner og hørfrø sammen med 150 g vand. Lad dem stå og trække ved stuetemperatur. 1 time før, at dejen skal æltes sammen røres vand og mel sammen. Lad det stå tildækket ved stuetemperatur. Herved sker der en autolyse, hvor dejens smidighed øges inden, at salten går ind og styrker dejens glutennet.

Nu kommes surdej, salt og kerner i dejen og den æltes til den er glat, smidig og slipper skålens kanter. Kom dejen i en skål. Lad dejen stå ved stuetemperatur i 4,5 time. Hver time foldes dejen for at styrke dejens glutennet. Du kan se her, hvordan du folder dejen. Kom dejen i køleskabet natten over.

Dag 2: Tænd ovnen på højeste temperatur over/under varme – gerne med et bagestål eller en bagesten i. Lad ovnen varme op i 30-45 minutter til den er helt varm. Vend dejen ud på et bord og hak dejen ud til boller. Kom dem på et stykke bagepapir. Drys med hvedeflager og kom bollerne i ovnen. Skru ovnen ned på 250 grader og bag bollerne i 10 minutter. Herefter skrues ned på 230 grader, og bollerne bages yderligere 3-7 minutter indtil, at bollerne er godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!

Leave a Reply

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

SENESTE

Mazarinkage med chokoladefrosting
14. oktober 2017
Purpurhvedeboller
10. oktober 2017
Derfor spiser Ellinor selv – Gentagne Eksponeringer. Mine bedste erfaringer. Del 3
3. oktober 2017
Svampet mandelkage med blommer
2. oktober 2017
Hjemmebagt hvidløgsflutes – opskrift på det bedste hvidløgsbrød
23. september 2017

FACEBOOK