Koldhævede bamseboller

25

Succes! I er mange, der er glade for opskriften på bløde bamseboller. Det er jeg også! Men jeg har længe gerne ville lykkes med en opskrift på koldhævede bamseboller af flere årsager. Jeg vil gerne kunne bage bløde bamseboller om morgenen eller på dage, hvor tiden ikke er så god – så er det smart, at dejen står klar i køleskabet, så bollerne kun skal formes, hæve og bages. Derudover så synes jeg, at en gærdej ofte kan smage lidt af, ja, gær… Ved at koldhæve dejen, så kan gærmængden reduceres markant, og det giver bløde boller, der smager meget mere af kardemomme og smør end af gær. Nu er det endelig lykkes. Og hvilken succes – den bedste bamsebolle, jeg har smagt.

Jeg kommer stadig til at bruge opskriften på bløde bamseboller flittigt, når jeg pludselig kommer i tanke om, at en blød thebolle vil gøre min dag endnu bedre, og jeg derfor ikke har forberedt dejen dagen før. Men de koldhævede bamseboller er altså den bedste, bløde bolle, jeg har smagt. De er så, så gode. Og de vakte glæde hos alle mine gæster, da jeg serverede dem på min fødselsdag. Den bedste fødselsdagsbolle, der er helt perfekt lys, blød og uimodståelig.

12 stk.
Det skal du bruge:

  • 3 dl kold mælk (jeg brugte sødmælk)
  • 8 g gær
  • 50 g sukker
  • 2 æg (1 i dejen + 1 til at pensle med)
  • 550 g hvedemel
  • 1 strøget tsk. kardemomme
  • 7 g salt
  • 50 g blødt smør

Sådan bager du de bedste koldhævede bamseboller:
Dag 1: Kom mælken i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt 1 æg og rør til det er fordelt. Kom sukker, hvedemel, kardemomme og salt i dejen og ælt den til den nemt slipper bordet eller skålens kanter. Kom det bløde smør i og ælt dejen til den er glat og smidig. Kom dejen i en skål og dæk den til. Lad dejen hæve 60 minutter ved stuetemperatur inden, at den kommes i køleskabet natten over.

Dag 2: Vend dejen ud på bordet. Del dejen i 12 lige store stykker på ca. 80 g hver. Form og spænd dejen op til kuglerunde fødselsdagsboller. Du kan se, hvordan du former og spænder bollen op i videoen nedenfor. Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk bollerne med et stykke husholdningsfilm eller plastikpose og kom et viskestykke ovenpå. Lad bollerne efterhæve i 60 minutter. Tænd ovnen på 200 g varmluft. Pensel bollerne med et sammenpisket æg. Bag bollerne i 12-15 minutter til de er gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Sådan former du koldehævede bamseboller
00:00
--
/
--

 

 

 

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
  1. Anna Rasmussen

    Tak fordi du deler og tak for videoen. Jeg har tit spekuleret over, hvordan andre mon fik lavet sådanne helt perfekte runde boller. Genialt med de koldhævede af slagsen, når man også skal nå borddækning, kager, osv. Mon man kan bage dem med under / overvarme? Min varmluftsfunktion er nemlig itu

    1. Hej Anna.
      Ja, det er nemlig smart med koldhævning – det frigiver væsentligt mere tid til noget andet 🙂

      Du kan sagtens bage dem med over/under varme. Så vil jeg anbefale at bage dem ved 220 grader 🙂

  2. Emma

    Synes du din anden opskrift på bamseboller hvor de laves samme dag er bedre end de koldhævede eller er de lige gode?

    1. Hej Emma.

      De koldhævede bamseboller bliver lidt tættere i krummen, men har mere smag.
      De almindelig bamseboller er lidt lettere i krummen. Begge opskrifter bruger jeg flittigt. Hvilken en af dem, jeg bruger, afhænger ofte af, hvor meget tid jeg har.

      Hvis jeg har tid til at koldhæve dejen, så gør jeg det 🙂
      Mvh. Cathrine

  3. Anne Maya

    Hej, dem vil jeg glæde mig til at bage. Min søn elsker dem hanfår ved lagkagehuset, så nu må jeg kaste mig ud i at bage den selv. Kan jeg mon undlade sukkeret, så min 1 årige søn kan spise med. Jeg er ikke så glas for han får raffineret sukker endnu.

    1. Hej Anne Maya.
      Ja, du kan godt udelade sukker 🙂 Det er så dejligt at kunne bage til sine børn.

      Er der ikke sukker i lagkagehusets bamseboller? 🙂 Det troede jeg generelt, at der var i sådan nogle bløde boller.

      Hav en dejlig weekend.
      Cathrine

    2. Anne Maya

      Hej igen

      De blev rigtig gode, også uden sukker! Super med videoteknik til foldning! Skarpt udtryk de fik, hel rund!

      Jo, der er sikkert sukker i lagkagehusets, så super med hjemmebag i stedet for!

  4. Sindsygt lækre boller – og dejligt med en opskrift på koldthævede, jeg har altid haft tidsproblemer når vi skulle holde fødselsdag for familien og jeg skulle nå at bage boller på dagen. Det er så dejligt at jeg bare kan lave dejen dagen forinden, og så kun forme og bage bollerne på dagen 👏🏻👏🏻👏🏻

    1. Hej Lonnie.
      Tusind tak! Det er jeg så glad for, at du synes 🙂

      Ja, det er virkelig rart og praktisk, at dejen kan laves dagen i forvejen!
      Hav en skøn weekend.
      Cathrine

  5. Lil

    Hej Cathrine
    Tusind tak for ualmindelig lækre boller. Jeg har længe haft problemer med at finde en opskrift på “de helt rigtige boller”. Den er nu i hus og så er de koldt hævet og hævning natten over 🎉🤘👍 Jeg har svært ved at få mine arme ned.
    De smager perfekt, det er perfekt med hævning natten over (som Lonnie skriver, har jeg også haft svært ved at få bagning samme dag til fødselsdag) og helt perfekt krumme og tæthed. JEG EEEEELSKER DEM.
    Det er på alle måde kun første gang jeg har bagt dem 🤘
    Tak tak tak 👏👏👏👏👏👏

    Mange varme hilsner den meget meget taknemmelige

    1. Hej Lil.
      Tusind tak for din positive og glade kommentar! Den er jeg så glad for 🙂

      Det er virkelig dejligt, at du kan bruge opskriften. Jeg håber, at du kommer til at bage et væld af koldhævede bamseboller fremover! 🙂

      Mvh. Cathrine

  6. Stephanie

    Hej.
    Jeg glæder mig meget til at bage dem til min datters fødselsdag på lørdag, jeg er bestemt ikke en øvet bager, men de virker rimelig lette at gå til. Men jeg kan det svære ikke se noget video om hvordan du får den flotte runde?
    Mvh.
    Den håbefulde nybegynder 😉

  7. Stephanie

    Hej igen. Jeg var på din hjemmeside med mobilen, men nu da jeg bruger min PC. kan jeg godt se videoen.
    Mvh.
    Pinlig nybegynder 🙄

    1. Hej Stephanie.
      Jeg er glad for, at du skriver – det er meningen, at videoen skal kunne ses fra både mobil og pc. Det tjekker jeg lige op på 🙂

      Selv nybegyndere kan bage de her bamseboller! Jeg håber, at du får succes med opskriften 🙂

  8. Louise

    Bruger du kold mælk lige fra køleskabet, eller luner du den først?
    Hvad med smøret, er det smør du bruger eller margarine?

Leave a Reply

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

SENESTE

Bedste tips til kaffe, kage og klapvogn i Berlin
20. februar 2018
Fudgy dadelkugler med kakao og ristede nødder
9. februar 2018
Semlor – hjemmebagte svenske fastelavnsboller med luksusfyld
31. januar 2018
Sprøde vaniljekranse med ristet mandelmel
22. december 2017
Småkager med lakrids, tranebær og hvid chokolade
11. december 2017

FACEBOOK