Koldhævet surdejsboller

7

For første gang har jeg bagt boller med surdej som eneste hævemiddel. Jeg kommer altid et par gram økologisk gær i, når jeg bager med surdej, da jeg så er sikker på, at dejen hæver, hvis min surdej ikke er helt perfekt. Denne gang synes jeg, at min surdej var SÅ flot og duftede dejligt, at jeg tog chancen og udelod gæren. Det viste sig at være en kæmpe succes! Jeg tror faktisk, at det er nogle af de bedste boller, jeg har bagt.

Når jeg bager, og jeg gerne vil have boller med en sprød skorpe og en luftig og fugtig krumme, så har jeg nogle ”teknikker”, jeg bruger; masser af vand, surdej, autolyse (det har jeg skrevet lidt om her), koldhævning, bagesten, høj temperatur og god afbagning. Det lyder omstændeligt, men arbejdstiden er ikke meget længere, end når man bager en ’almindelig’ bolle. Hvis du ikke er ligeså nørdet, som jeg er, når du bager, så kan jeg anbefale de her boller, som også smager rigtig godt!

Det skal du bruge:
400g koldt vand
25g speltklid
100g hvedemel
350g groft ølandshvedemel
3 spsk. surdej
15g salt

Sådan bager du koldhævet surdejsboller:
Dag 1:
Bland vand, speltklid, mel og surdej. Rør det godt sammen. Enten i hånden eller kort på en røremaskine. Lad dejen stå og trække i ca. 25 minutter. Tag herefter surdej fra, så du har til næste gang, du skal bage. Tilføj salt og ælt dejen til den er glat, smidig og har et godt glutennet. Lad dejen hæve i køleskabet natten over.

Dag 2:
Dagen efter kommes en bagesten eller bageplade, der vendes på hovedet, i ovnen og den tændes på 250 grader. Når bagestenen er varm vendes dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen op i 12 boller og kom dem på et stykke bagepapir. Før bollerne ind på den varme bagesten eller bageplade og bag bollerne i ca. 15 minutter til de er godt gyldne.

Surdejsboller-1

Surdejsboller-2

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
  1. Camilla

    Fantastisk opskrift! Jeg tror faktisk også det er de bedste boller jeg nogensinde har bagt! De var gode i morges til morgenkaffen, så tak for det:-)

    1. Jeg er blevet rigtig glad for at bage uden gær og kun med surdej. Forsøg dig – det giver et helt andet og væsentligt bedre resultat 🙂

      God bagelyst!

    1. Kæmpe highfive herfra, Brian! Det bliver du med garanti rigtig glad for. Jeg håber, at du oplever en forskel på både smag og tekstur i dit brød.

      Kommentarfeltet er altid åbent herinde, hvis du skulle få nogle spørgsmål 🙂

Leave a Reply

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

SENESTE

Luksus S’mores – Sommerens bedste dessert
21. juni 2017
Pull apart brød med persille-hvidløgssmør
19. juni 2017
Rabarbercrumble – sprød, sød og syrlig
16. juni 2017
Nudelsalat med sommergrøntsager og tahindressing
13. juni 2017
Bløde speltboller med frø og kerner
10. juni 2017

INSTAGRAM

FACEBOOK