Luftige boller med sprød skorpe

7

Jeg har de sidste par måneder siddet og skrevet bachelor. Heldig som jeg er, så har jeg haft den bedste bachelor-makker, så skrive processen har været rar og hyggelig. Da opgaven var skrevet færdig, blev det fejret med nybagte boller. Og de var gode! Bollerne er luftige og bløde indeni, men har samtidig en helt sprød og lækker skorpe. Ligesom en rigtig god bolle skal være, hvis du spørger mig. Rigtig god bagelyst.

Det skal du bruge:

500g koldt vand
50g surdej (kan udskiftes med 8g øko gær og 2 spsk. surmælksprodukt)
150g rugmel
400g hvedemel eller fint ølandshvedemel
15g salt

Sådan bager du virkelig gode boller:
Kom alle ingredienserne i en skål og ælt dejen til den er glat, smidig og har et godt glutennet. Jeg æltede den her dej på min røremaskine. Kom dejen i en skål smurt med lidt olie. Lad den hæve på køkkenbordet i ca. 1-2 timer, før du kommer den i køleskabet natten over.

Dagen efter: Kom en bagesten eller en bageplade i ovnen. Tænd ovnen på 250grader. Når ovnen er varm vendes dejen ud på et let meldrysset bord og deles i 16 stykker. Kom dem på et stykke bagepapir. Før bagepapiret med bollerne på over på bagestenen eller bagepladen i ovnen. Bag bollerne i ca. 12-15 minutter til de er godt gyldne.

Luftige_boller-last

Luftige_boller-2

Luftige_boller-3

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
  1. Ida

    Hej Cathrine,

    Nu har jeg forsøgt et par gange at lave disse boller, jeg har dog ikke lavet en surdej endnu og bruger derfor gær og surmælksprodukt (skyr)

    For det første, synes jeg dejen skal have væsentlig mindre vand i end du skriver, og for det andet, synes jeg de skal have næsten 20 min i ovnen, og når jeg tager dem ud er skorpen sprød, men de virker stadig en smule fugtige indeni.

    Har du en idé om hvordan det kan være? Gør jeg noget forkert?
    Har en almindelig ovn, uden varmluft og induktionsplader osv, ved ikke helt præcist hvor gammel den er.

    På forhånd mange tak 😀

    Mvh Ida

    1. Hej Ida.

      Hvor er jeg glad for, at du har forsøgt dig med opskriften. Lad os prøve at se, om vi ikke kan få den til at virke 100% for dig.

      Umiddelbart lyder det til, at dit “problem” ligger æltningen. Hvis dejen ikke æltes nok – til den er glat, sammenhængende og har et godt glutennet – så bliver dejen for våd både før og efter bagning.

      Bruger du en røremaskine? Dejen indeholder så meget vand, at det (næsten) kan være nødvendigt med en røremaskine. Eller bare gode armkræfter og tålmodighed. Hvis du ælter i hånden kan du med fordel komme 600-650g mel i fremfor 550g. Det gør dejen lidt nemmere at ælte i hånden.

      Mht. bagetiden så er den blot vejledende. Jeg bager altid på en bagesten, og det gør, at bagetiden forkortes, da bollerne får mere varme. Hvis du ingen bagesten har, så vend en bageplade på hovedet inde i ovnen. Tænd ovnen på så høj varme som muligt. Lad ovnen varme op i minimum 30 minutter. Kom bollerne ind på et stykke bagepapir. Skru ovnen ned på 250 grader og bag bollerne til de er godt gyldne/mørke i skorpen.

      Jeg håber, at det kan hjælpe dig lidt på vej.
      Sig endelig til, hvis der er noget, jeg ikke fik dig svaret på.

      God bagelyst,
      Cathrine.

  2. Ida

    Hej Cathrine,

    Tusind tak for svar, sidder begravet i eksamen pt så har først set dit svar i dag.

    Det er meget muligt at problemet ligger i at jeg ikke er tålmodig nok med æltningen.
    Jeg ælter netop i hånden.

    Mht. bagetid, så oplever jeg at bollerne bliver sorte i bunden før de opnår den helt gyldne farve på toppen, som om den varme bageplade er for varm ?

    Ida

  3. Jeg har planer om at lave en video, hvor jeg viser, hvordan man ælter i hånden, så dejen bliver perfekt. Stay tuned – måske den kan hjælpe dig.

    Bager du med varmluft? Jeg vil anbefale dig at bage med over/under varme. Hvis de bliver for mørke i bunden, inden at de er færdigbagt, så må du skrue ned for varmen.

    Jeg varmer min bagesten op ved 300 grader over/under varme. Når den er helt varm skruer jeg ned på 250 grader og bager bollerne.
    Hvordan gør du?

    1. Ida

      Hej Cathrine!

      Mange tak for svar, igen!

      Jamen min ovn har slet ikke varmluft, så det er alm. over/under varme som du selv skriver.

      Tror jeg varmede den op på de 250 gr ift opskriften, og lod den blive der, men måske jeg så skal skrue ned på 200, eller 220 måske, når den er varm?

      En video ville være helt perfekt!

      Mvh Ida

    2. Hej igen Ida.

      Ja, du er nok nødt til at forsøge dig lidt med temperaturen på din ovn. Det er altid svært med bageopskrifter, da alle ovne bager forskelligt. Brug bagetid- og temperatur som en rettesnor og ikke facit. Forsøg dig lidt frem og lær din ovn at kende.

      220 grader lyder som et godt sted at starte. Ofte varmer jeg min egen ovn op til max, og så skruer jeg lidt ned, når jeg sætter bollerne ind.

Leave a Reply

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

SENESTE

Mandelsmør-bidder – en sundere chokoladebar
22. april 2017
Sunde muffins med blåbærkompot – børnevenlige og sukkerfrie
19. april 2017
One Pot Pasta med kylling, champignon og soltørrede tomater
17. april 2017
Pavlova med lemoncurd
12. april 2017
Hot cross buns med chokolade, mandler og appelsin
9. april 2017

INSTAGRAM

FACEBOOK