Mine bedste æltefrie surdejsboller

8

Surdejsboller er i høj kurs herhjemme. Jeg har en favorit opskrift, som jeg bruger igen og igen, hvis jeg gerne vil bage en god, luftig surdejsbolle med en sprød skorpe. I tog så pænt i mod mit billede af bollerne på min Instagramprofil, så nu er det vist på tide, at jeg får delt opskriften. Da dejen ikke skal æltes, men bare foldes, så kan alle være med her. Det er min absolut bedste opskrift på hjemmebagte boller.

12-15 stk.
Det skal du bruge:

 • 400 g koldt vand
 • 100 g surdej (kan erstattes af 5 g. gær)
 • 50 g groft ølandshvedemel
 • 50 g groft speltmel
 • 400 g fin ølandshvedemel eller hvedemel
 • 12 g salt

Sådan bager du luftige surdejsboller, der ikke skal æltes:
Kom vand og mel i en skål. Rør det sammen og lad det stå tildækket i 60 minutter ved stuetemperatur. Kom surdej og salt ved og rør det sammen med en ske. Løft dejen op med skeen og rør den sammen til den er samlet, og dejen er homogen. Dæk dejen til og lad den stå på køkkenbordet. Efter 20 minutter skal du folde dejen. Du kan se her, hvordan du folder dejen. Foldningen gentages yderligere 2 gange i løbet af den første time. Herefter skal dejen foldes 2 gange med 1 times interval. Stil dejen på køl og lad den koldhæve natten over.

Dagen efter tages dejen ud af køleskabet. Kom et bagestål* i ovnen og tænd den på højeste temperatur over/under varme. Når ovnen er helt varm (det kan godt tage ½-1 times tid), så vendes dejen ud på bordet. Skær dejen ud til boller og kom dem på et stykke bagepapir. Drys bollerne med lidt mel for et fint udtryk. Før bollerne ind i ovnen med en kombispade. Bag bollerne ved ovnens højeste temperatur (jeg varmer mit bagestål op ved 300 grader, og bager bollerne ved 250 grader) i ca. 10-12 minutter til de er godt gyldne. Afkøl bollerne på en rist og nyd.

*Har du endnu ikke købt et bagestål, så kan jeg virkelig anbefale dig det. Det gør en verden til forskel for dit bagværk. Jeg bruger mit bagestål hver gang, at jeg bager boller, brød og pizza. Hvad end det er surdejsboller eller brød bagt med gær, så hjælper bagestålet og dets høje temperatur til at gøre mit brød mere luftigt og give det en mere sprød og smagfuld skorpe. Jeg har købt mit bagestål, kombispader og dejskærer lige herog det er faktisk sat ned med 35 % lige nu.

Indlægget indeholder affiliate links.

bedste_aeltefri_surdejsboller_6bedste_aeltefri_surdejsboller_8bedste_aeltefri_surdejsboller_4

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
 1. Maja

  Hej Cathrine 😉
  Da jeg så dine lækre boller på bloggen på din Instagram profil, så de så lækre ud af jeg bare måtte eje et bage stål fra bagestaalet.dk! Nu er jeg i den heldige situation, at jeg netop har fået et i julegave og så er det næste jo at få det testet! Jeg har absolut ingen erfaring med surdej, men kan se at mange af dine opskrifter bygger på det. Jeg vil gerne høre, om det “sagtens” kan erstattes med gær, eller vil du anbefale mig, at jeg yder den ekstra indsats det er, at sætte sig ind i surdejs-verdenen… jeg vil jo genre have det absolut bedste resultat, nu når jeg skal invitere min far – som var så sød at forære mig gaven.

  Glædelig jul til dig og din familie. Og tak – for en super inspirerende blog 😊

  1. Hej Maja.

   Beklager det lidt sene svar – der gik lige juleferie i den 😉

   Tillykke med dit bagestål. Det bliver du så glad for!

   Surdej kan godt erstattes med gær. Jeg forsøger at huske at skrive det i mine opskrifter. Skift surdejen ud med 5 gram gær.

   Men du får altså det absolut bedste resultat med surdej. Det giver dit brød meget mere smag, og gør det faktisk også betydeligt sundere, da du nemmere kan optage næringstofferne og nedbryde brødet.

   Jeg har skrevet et indlæg om, hvordan du laver din egen surdej lige her: http://www.cathrinebrandt.dk/surdej/
   Det er simpelt, og behøver ikke tage mere end et par dage før, at den er klar.

   Du kan også læse her, hvordan du holder din surdej i live og gør den klar til at bage med: http://www.cathrinebrandt.dk/saadan-holder-du-liv-i-din-surdej/

   Du kan også købe en surdej (Aurion sælger det i helsekostforretninger) eller du kan spørge din lokale bager, om du må købe en smule 🙂

   Du er altid velkommen til at skrive – enten her eller på Instagram, hvis du har nogle spørgsmål til din surdej.

   Rigtig godt nytår til dig.
   Cathrine

 2. Louise

  De ser vanvittigt lækre ud! Jeg har aldrig prøvet at lave noget som helst med surdej før, men vil virkelig gerne i gang – inden jeg investerer de bagestålet (eller en bagesten?)

  Tror du det vil fungerer med en bageplade man lader stå i ovnen, som om det var bagestål?

  Er først lige faldet over din blog, men alt herinde ser jo sindsygt lækkert ud! 🙂

  1. Hej Louise.

   Surdej er også fantastisk at bage med. Det giver dit brød langt mere smag og gør det også sundere og nemmere at fordøje.

   Har du set, at jeg har delt en opskrift på, hvordan du laver din egen surdej, og hvordan du nemt holder den i live og gør den klar til at bage med?
   http://www.cathrinebrandt.dk/surdej/
   http://www.cathrinebrandt.dk/saadan-holder-du-liv-i-din-surdej/

   Jeg vil klart anbefale dig at købe et bagestål. Det gør underværker for dit brød. En langt sprødere skorpe og luftigere krumme. Indtil da kan du godt bruge en bageplade, som du lader stå i ovnen. Det giver ikke samme effekt, men lidt har også ret 🙂

   Indtil at du får liv i din surdej, så kan du bage de her boller med gær. Jeg har angivet mængden i opskriften.

   Tusind tak fordi at du kigger med herinde 🙂

 3. Lone

  Hej Cathrine.
  Jeg er erfaren brødbager, men vil alligevel gerne øve mig i din løfte- foldeteknik af surdejsdejen. Dog har jeg svært ved at finde ud af, om min dej er rigtig. Din dej er fin, blank og elastisk, og jeg håber min også ender sådan.
  Det ville være fint med billeder af alle trin i processen, så man ved, om man er på afveje. Måske har du mulighed for at lave det en dag?
  Mange hilsener
  Lone

  1. Hej Lone.

   Jeg har ofte lavet en proces-video på Instagram – måske du har lyst til at følge med der? Der har jeg vist dejen efter hver foldning, så man nemt kan se, hvordan den udvikler sig fra gang til gang.

   Jeg skal skrive det på to-do listen, at du ønsker en video – den er der sikkert andre, der også kunne have glæde af 🙂

   Mvh. Cathrine

Leave a Reply

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

SENESTE

Triple Chocolate Chip Cookies – Cookies med hvid, lys og mørk chokolade
16. august 2017
Kold morgengrød med perlebyg, hytteost og rabarberkompot
10. august 2017
Flødeboller fyldte med jordbær og chokoladefrosting
6. august 2017
Pastasalat med peberrodscreme og sommergrøntsager
3. august 2017
Valnøddebrød – luftigt surdejsbrød med valnødder
29. juli 2017

FACEBOOK