Mit bageudstyr

5

Jeg er som tidligere nævnt fuldstændig vild med at bage. Både brød og kager. Derfor har jeg også med tiden fået samlet det udstyr, der gør, at jeg kan bage endnu bedre og mere spændende brød. På billedet kan I se det, jeg bruger mest, når jeg bager, og som jeg ville være ked af at undvære:

– et godt viskestykke
– bagesten
– træform med låg
– støbejernsgryde
– bagespatel
– hævekurv
– bageform
– skål med låg

Jeg bruger de fleste af tingene mindst én gang om ugen. Min træform, som jeg bager mit rugbrød i, se opskrift her, bruger jeg et par gange om ugen, og den er virkelig fantastisk! Hvis I selv bager jeres eget rugbrød, eller godt kunne tænke jer at komme i gang med det, så køb en træform. Den gør en stor forskel for rugbrødet, og så holder den i evigheder. Dejen til mig rugbrødet skal stå et par dage, og når jeg bager andet brød, så er det primært koldhævet, så er jeg også super glad for min Margrethe skål med låg. Det er bare så meget nemmere end husholdningsfilm!

Når jeg bager brød og boller, så bruger jeg altid min røde bagespatel. Den gør det muligt at arbejde med en våd dej, da den kan bruges til at samle dejen undervejs. Derudover bruger jeg den også til at skære dejen ud i portioner, hvis jeg fx laver boller, og til at fjerne tørre dejrester fra bordet efter æltning. Den er billig og uundværlig, så den kan jeg kun anbefale Jer at anskaffe.

Min hævekurv bruger jeg, når jeg bager brød. Den giver mig muligheden for, at arbejde med en meget blød dej, da den holder brødets form under hævning. Efter mit brød har hævet i hævekuren, så kommer jeg det enten direkte på den meget varme bagesten eller i min fantastiske støbejernsgryde. Jeg har været så heldig at få den af min søde farmor, som har købt den for mange, mange år siden. Gryden har en helt perfekt størrelse til de brød, jeg bager, og så bliver grydebrød altid gode. Luftige, fugtige indeni og sprøde udenpå!

Et godt viskestykke er heller ikke til at undvære i et bagekøkken. Det bruger jeg over min dej, når det hæver. Sidst, men ikke mindst, så har jeg også en helt almindelig aluminiumsform, som jeg bruger, når jeg bager kager eller stenalderbrød.

Bageudstyr-fb

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
 1. Maria

  Hej Cathrine,

  Sikke en fantastisk hjemmeside!
  Hvor stor er din støbejernsgryde? Jeg har en kæmpe gryde, så jeg skal vide, hvad jeg skal gange opskriften på grydebrødet med… Måske prøver jeg mig bare frem med den dobbelte mængde. Så bør jeg nok forlænge bagetiden lidt (og eller reducere temeperaturen?), idet der er langt ind til midten af brødet.

  Det varer nok lidt, inden jeg får den afprøvet, for jeg skal lige få fat i noget surdej først..

  Hilsen fra
  Maria

  1. Hej Maria.
   Jeg har lige målt min gryde, og den er 2,5 liter – så den er forholdvis lille. Jeg synes, at du skal forsøge med dobbelt portion. Umiddelbart tænker jeg ikke, at du skal øge bagetiden betydeligt, måske med 5-10 minutter. Hvis din gryde er større, så passer det sikkert med, at brødet får samme volumen. Men hvis du er i tvivl, så tag brødets kernetemperatur – den skal være 99-100grader, så er det færdigt bagt.

   Grydebrødet kan sagtens bages uden surdej også. Brug da 6g gær i alt og ellers bare følg opskriften :).

   Rigtigt god bagelyst!

  2. Maria,

   en surdej er super nem at lave selv:

   1 dl rugmel
   1 dl hvedemel
   1,5-2 dl vand

   Bland det i en skål og pisk det grundigt, til vand og mel går i symbiose. Læg ikke låg på skålen. Vent 12-24 timer. Tilsæt 1 dl mel (hvede, rug eller blanding, derbestemmer du selv) og pisk grundigt – sørg for at få rørt hele surdejen godt rundt. Gentag indtil den begynder at boble.

   Jeg lægger altid et net over skålen, så der ikke lige kan smutte fluer i – bruger du en mindre skål kan du fx bruge en sigte, bruger du en større skål kan du bruge sådan en fedt-stænke-dims.

   Jeg benytter næsten samme fremgangsmåde som denne:
   http://www.kvalimad.dk/opskrifter/lav-en-surdej

   Dog har jeg justeret den lidt efter mine præferencer 🙂

   Når jeg starter en ny op, går der typisk 3-4 dage så er den godt i gang. Den første tid lugter den lidt sødt, men efterfølgende bliver den mere syrlig – og den laver geniale brød!

  3. Hej Michael. Tusind tak for din kommentar – det er rart, at I kan hjælpe hinanden :).
   Jeg har også lagt opskriften op på min egen surdej her på bloggen -find den her:

   Rigtigt god bagelyst,
   Cathrine Brandt

Leave a Reply

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

SENESTE

Fudgy dadelkugler med kakao og ristede nødder
9. februar 2018
Semlor – hjemmebagte svenske fastelavnsboller med luksusfyld
31. januar 2018
Sprøde vaniljekranse med ristet mandelmel
22. december 2017
Småkager med lakrids, tranebær og hvid chokolade
11. december 2017
Kålsalat med tranebær og tahindressing
6. december 2017

FACEBOOK