Mormors brunkager

Endnu en opskrift fra min mormors gamle opskrift bog. En klassisk julesmåkage. Jeg kan ikke mindes en jul, hvor min mormor ikke har bagt brunkager flere gange i løbet af december måned. For de forsvinder hurtigt! Jeg holder af den gode krydrede smag, som mormors brunkager har. Du kan sagtens lade noget af dejen blive i fryseren, så du kan bage friske brunkager flere gange i løbet af julen. Duften af nybagte småkager er jo helt fantastisk i hjemmet. Hvis du har lyst til at prøve flere af min mormors opskrifter af, så kan du finde mormor vaniljekranse her og mormors hjemmelavet klejner her.

Det skal du bruge:

  • 625 g hvedemel
  • 320 g smør
  • 250 g flormelis
  • 250 g mørk sirup
  • 10 g kanel
  • 10 g stødt ingefær
  • 10 g stødt nelliker
  • 10 g potaske
  • 100 g sukat (1 pakke)
  • 100 g kandiseret appelsinskal (pomerans, 1 pakke)
  • 100 g finthakket mandler

 

Sådan bager du sprøde og smagfulde småkager:
Smelt smør, sirup og flormelis i en gryde til det simrer let i kanten – næsten til kogepunktet. Tilsæt kanel, ingefær og nelliker. Tag gryden af plusset. Rør potasken ud i 1 spsk. vand. Kom det i gryden til de resterende ingredienser og rør rundt. Giv det ro i kort tid så det bruser op til dobbelt størrelse. Hvis det ikke gør det, så skal gryden kort på blusset igen til det bruser op. Lad det hvile til det holder med at bruse. Tilsæt de hakkede mandler, sukat og kandiseret appelsinskal. Lad det afkøle til det er helt koldt og fast. Ælt melet langsomt i. Dejen skal slippe fingrene, så tilsæt måske en smule mere mel, hvis det er nødvendigt.

Rul det ud i tykke pølser med en diameter på ca. 5cm eller den størrelse, du ønsker at dine brunkager skal have. Kom dejen i fryseren og lad den blive gennemkold. Så er den nemlig meget nemmere at skære helt tyndt ud. Når dejen er frossen så skæres den ud i helt tynde skiver. Bages ved 170grader i ca. 5 minutter. Lad dem køle af og opbevar dem i en kagedåse.

Brunkager-1

Brunkager-2

Skriv et svar til Småkager med lakrids, tranebær og hvid chokolade – Cathrine Brandt Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

11 comments on “Mormors brunkager”

    1. Hej Christa

      Ja, de brunkager bringer virkelig juleglæden med sig 🙂 Dejligt, at du også er vild med opskriften på min mormors brunkager.

      God bagelyst,
      Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT