Mormors hjemmelavede klejner

3

Julestemningen har virkelig indfundet sig hos mig . Jeg har nemlig brugt en dag sammen med min mormor, hvor julens småkager er blevet bagt og lækre klejner er blevet kogt. Så hyggeligt. Jeg værdsætter så meget, at min mormor kan lære fra sig endnu, og hun er så hammer dygtig, at jeg lærer så meget. Opskrifterne på de her klejner er familiens gamle. Min mormor er ikke sikker på, hvor gammel opskriften er, men hun har aldrig bagt andre. Da det er en smule svært at forklare på skrift, hvordan mormors klejner skæres og formes, så har jeg optaget en video til jer, som jeg har lagt op på Facebook. Jeg håber, at den giver et fint indtryk af, hvor nemt det faktisk er at lave sine egne klejner. De her klejner er væsentligt tyndere og sprødere end dem, man kan købe. Det synes jeg er lækkert. Klejne opskriften er nem og simpel, så jeg kan kun anbefale dig, at du prøver at bage dine egne klejner.

Ca. 100 mellemstørrelse klejner
Det skal du bruge:

  • 500g hvedemel
  • 125g smør
  • 180g sukker
  • 2 æg
  • ½ dl mælk
  • Citronskal af 1 økologisk citron
  • 2 tsk. Kardemomme
  • 1000g palmin til at koge klejnerne i

 

Sådan laver du hjemmelavet klejner:
Hvedemel og smør smuldres sammen. Sukker, citronskal og kardemomme røres i. Tilsæt æg og mælk og ælt dejen godt sammen. Hvis dejen er for blød tilsættes lidt mere mel. Klejnedejen er en sej dej, der er nem at arbejde med. Del dejen i fire stykker. Rul en klump ud til en tykkelse på ca. 3 mm. Skær dejen ud som vist i filmen. Form klejnerne og læg dem på et stykke bagepapir. Smelt palminen i en stor gryde. Når palminen er meget varm koges klejnerne. Prøv evt. med en klejne først. Hvis klejnen hurtigt flyder til tops og let bliver gylden, så er palminen varm nok, og alle klejnerne kan koges. Læg de sprøde klejner på et stykke fedtsugende papir. Lad dem køle helt af og opbevar dem i en lufttæt beholder.

klejner-1

klejner-2

klejner-3

klejner-6

klejner-7

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
  1. […] Endnu en opskrift fra min mormors gamle opskrift bog. En klassisk julesmåkage. Jeg kan ikke mindes en jul, hvor min mormor ikke har bagt brunkager flere gange i løbet af december måned. For de forsvinder hurtigt! Jeg holder af den gode krydrede smag, som mormors brunkager har. Du kan sagtens lade noget af dejen blive i fryseren, så du kan bage friske brunkager flere gange i løbet af julen. Duften af nybagte småkager er jo helt fantastisk i hjemmet. Hvis du har lyst til at prøve flere af min mormors opskrifter af, så kan du finde hendes vaniljekranse her og hjemmelavet klejner her. […]

  2. […] Små fine vaniljeprikkede småkager. Den klassiske vaniljekrans, som jeg tror, er en favorit hos rigtig mange. Jeg er også helt vild med dem. De er søde, sprøde og så lækre. De er heldigvis også nemme at lave. Hos min mormor bliver vaniljekransene lavet på min oldemors gamle hakkemaskine. Det er ret hyggeligt, at den har været brugt til at lave vaniljekranse på i små 100 år. Brug en god vaniljestang af rigtigt god kvalitet, da det er det eneste, som vaniljekransene skal smage af. Hvis du har lyst til at bage flere julesmåkager, så kan du finde opskriften på min mormors brunkager her og hendes klejner her. […]

Leave a Reply

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

SENESTE

Derfor spiser Ellinor selv – Gentagne Eksponeringer. Sådan gør vi. Del 2
19. september 2017
Koldhævede bamseboller
16. september 2017
Havregrøds-klatkager med gulerod – en sund pandekage
12. september 2017
Kernegode surdejsboller + lidt om vores hjemmefødsel
9. september 2017
Grydebrød – surdejsbrød bagt i gryde
2. september 2017

FACEBOOK