Hyben er fyldt med sunde C-vitaminer, A-vitaminer og masser af fibre. Derfor skynder jeg mig altid at få plukket en masse, når de endelig modner. Jeg sylter nogle, laver andre til sunde kompotter og resten fryser jeg ned, så jeg har lækre hyben til resten af året. Jeg bruger også gerne hyben i juicer og smoothier. De danske hyben er ikke fyldt med smag i sig selv. Derfor kan de sagtens bære at blive tilføjet nogle gode smagsgivere. I den her hybenchutney er der frisk ingefær, chili og hvidløg. Denne nemme chutney passer perfekt til kylling og en frisk kålsalat. Men den kan også nydes til en god bøf.

Det skal du bruge:

 

Sådan laver du en hjemmelavet hybenchutney:
Top og bund skæres fra hyben. Alle hyben renses. Skær rødløget i strimler. Skræl ingefær og skær det i skiver. Chili skæres i skiver og hvidløget hakkes groft. Alle ingredienserne kommes i gryden og simrer til alle hyben er kogt møre. Det tager ca. 30 minutter. Skold glasset og skyl det eventuelt med cognac eller atamon. Kom hybenchutneyen på glas og luk det med det samme. Stil det på køl eller nyd det varmt med det samme.

Hybenchutney-4

En sund hybenkompot med havtorn smager skønt på yoghurt med en god granola, grød eller oven på en god ostemad. De friske havtorn klæder de sunde hyben perfekt. I denne hybenkompot er der intet tilsat sukker. I stedet er den sødet med dadler, der udover sødme tilfører vitaminer og kostfibre.

Det skal du bruge:

 

Sådan laver du en sund hybenkompot med havtorn:
Rens hyben og skær dadlerne i skiver. Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Kom alle ingredienserne undtagen havtornene i gryden og lad det simre til alle hyben er kogt møre. Tag vaniljestængerne op og blend det til en glat mos. Tilsæt havtornene og vaniljestængerne igen og lad det simre til havtornene brister ved et let tryk. Skold glasset og hæld kompotten på glas. Luk glasset og stil det på køl i køleskabet. Nyd det ovenpå morgengrøden, yoghurt eller is.

Sund_hybenkompot-2

Tv2 Fri havde i dag inviteret mig i deres flotte Frihus, hvor jeg fik lov til at vise og fortælle, hvordan hyben kan bruges i både det søde og salte køkken. De danske hyben er modne lige nu, og de er at finde rigtig mange steder. Både nær vandet, i læhegn og krat er der massevis af flotte hyben. Besøget hos Frihuset var rigtig hyggeligt og jeg nød at få lov til at fortælle om alle de sundhedsfordele, der er ved at plukke de frugter og bær, der lige netop modner i naturen nu.

Som jeg også fortalte i tv, så er hyben fyldt med på C- og A-vitamin. De indeholder faktisk ca. 13 gange så mange C-vitaminer som en appelsin pr. 100g. Så det er bare med at få dem plukket, tilberedt eller frosset ned, så der er let adgang til en masse C-vitaminer, der kan holde vores immunforsvar stærkt, når vinteren kommer.

Hyben kan som sagt bruges både i det søde og salte køkken. I Frihuset viste jeg, hvordan man laver en sukkerfri og sund hybenkompot med havtorn, som blev serveret med Naturmælks yoghurt naturel og hjemmelavet granola. De dejlige hyben blev også brugt til at lave en hybenchutney med ingefær, chili og hvidløg, som blev nydt med et lækkert, økologisk kyllingebryst fra Gothenborg og en simpel spidskålssalat. Til sidste lavede jeg søde, syltede hyben, som smagte fantastisk til de dejlige oste, jeg havde med fra Naturmælk.

Jeg havde en skøn dag og en fantastisk oplevelse i Frihuset ved Isefjorden. Jeg håber meget, at Frihuset og seerne, der så med, fik en fornemmelse af, hvor lækre de danske hyben er, og hvor meget vi skal sætte pris på og udnytte, at naturen bringer os den slags superfood, som hyben og havtorn er.

tv2fri-2

Sommeren er slut og efteråret kigger frem. Det betyder, at alle naturens skønne frugter og bær begynder at være spiseklare. Og jeg elsker det! Jeg har travlt med at nå at få plukket lidt af det hele, og forvandle det til lækre mundfulde. Indtil videre har jeg plukket æbler, blommer, solbær, hyben og havtorn. Hyben kan man finde næsten alle steder nær vandet. De er fulde af smag og sunde c-vitaminer, så det er bare med at udnytte, at de er modne netop nu. Selvom hyben er en smule besværlige at klargøre, så er det det hele værd!

Det skal du bruge:


Sådan laver du syltede hyben:

Skær top og bund af dine hyben og fjern kernerne – jeg brugte en kniv og skaftet af en ske til at gøre det med. Flæk vaniljestangen og skrab kernerne ud. Bland vaniljekornene med lidt sukker, så kornene skilles. Kog vand, eddike, sukker, vaniljesukker og vaniljestangen til en lage i 5-10 minutter. Kom dine hyben i og lad det simre i 15 minutter. Det kan være nødvendigt at skumme det undervejs. Tilsæt atamon, hvis du vil og skyl dine glas med kogende vand. Hæld de syltede hyben på de skoldede glas og kom dem i køleskabet med det samme. Nyd dine syltede hyben til et ostebord, på en ostemad eller sammen med is og pandekager.

syltede_hyben_fb

syltede_hyben-a

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT