Annonce - opskrift udviklet for Kenwood

Vinterens mange smage er jeg vilde med! Ingefær, appelsin, nødder, varme krydderier og lune gryder med masser af smag. Heldigvis kan jeg sagtens snige en del af de skønne sager i mit bagværk. De her boller er helt perfekte at nyde til en kop varm the en hyggelig eftermiddag. Måske er du endda heldig at have fri mellem jul og nytår, så der er masser af tid til lange morgener med leg, hygge og god mad? Eller rare eftermiddage, hvor kaffen næsten når at blive kold fordi, at det hyggelige selskab tager alt din opmærksomhed. Sådan håber jeg, at vores juledage bliver. Masser af familietid med min lille firekløver.

Hjemmebagte boller er bare det bedste. Kom appelsinsaft, friskrevet ingefær og mandler i din bolledej - så får du friskbagte boller med masser af smag og knas. Jeg er helt vild med dem! Vil du gerne koldhæve dejen, så der kan være friskbagte boller til morgenemaden, så se mit tip nederst i opskriften. Har du appelsiner og ingefær i overskud, når du har bagt bollerne, kan du lave en friskpresset juice - det passer perfekt sammen med de smagfulde og nemme boller.

Ca. 12-14 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du smagfulde boller, der er luftige og lækre:
Kom vand, appelsinsaft og gær i skålen til din røremaskine - jeg bruger min Kenwood Chef Sense XL røremaskine. Rør med en ske til gæren er opløst. Kom mel, ingefær og mandler i dejen. Tilsæt til sidste saltet. Ælt dejen ved lav hastighed i 4 minutter. Skru herefter op på middel/høj hastighed og ælt dejen i 3-5 minutter til den er glat, sammenhængende og slipper skålens kanter. Lad dejen hvile tildækket ved stuetemperatur i 60 minutter. Vend dejen ud på et let meldrysset bord og del dejen i 12-14 stykker. Form dejen let til en bolle ved at skubbe dejen ind under sig selv. Lad bollerne efterhæve i 40 minutter.

Tænd ovnen på 220 grader varmluft og bag bollerne i 12-15 minutter til de er godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Tip: Vil du gerne koldhæve dejen natten over? Nedjustere gærmængden til 5 gram. Ælt dejen som angivet, og lad dejen hæve i 60 minutter ved stuetemperatur før, at du kommer den i køleskabet i en tætlukket bøtte natten over. Om morgenen formes bollerne, og de får lov til at "vågne" ved stuetemperatur i 10-15 minutter, mens ovnen varmes op. Bages som angivet.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Av, min arm - den er god, den her brownie! Må man godt sige det selv? Jeg tillader mig det. For det fortjener den!

Jeg har aldrig fået jer fortalt om, at jeg i januar var i Paris. Det var min storebror, der havde spurgt om jeg ville med. Han har Kastbergs. Kastbergs laver gourmet is på et lille ismejeri i Silkeborg. Og hvem siger nej til en tur til Paris? Ingen! I hvert fald ikke mig - og i særdeleshed ikke, når vi skulle derned for at lave vores egen chokolade. Ja, du hørte rigtigt! Jeg har været med til at udvikle en helt eksklusiv, økologisk chokolade. Helt fra bunden. Det var en virkelig fantastisk og lærerig oplevelse. Nu er chokoladen kommet. Den hedder Kastbergs Dark Organic, og det er Kastbergs unikke chokolade, som bruges i gourmet isen. Jeg har svært ved at skjule min begejstring. Den chokolade er så fantastisk. En mørk og rig chokolade med et kakaoindhold på 72,7 %. Den har en dyb og rig smag, en let syrlighed og noter af friske bær.

Med sådan en skøn chokolade mellem hænderne, så var kun det bedste godt nok, når den skulle bruges i mit bagværk. Når jeg laver nye opskrifter, så opsætter jeg altid nogle kriterier og ønsker til opskriften. Jeg ønskede en brownie, der rig på chokolade. Chokoladen skulle have lov til at shine og ikke domineres af andre smage. Så ingen kakao, der kunne stjæle opmærksomhed fra den lækre chokolade. Og så drømte jeg om en konsistens, der passede perfekt til is. Det var oplagt, når nu chokoladens ejer er ismager. Den perfekte brownie til is er porøs i konsistensen, rig på smag, så den kan spises med sød is uden, at smagen forsvinder, og så skal den have lidt konsistens, så der er noget at tygge på. Lad mig bare indrømme, at det altså har taget et par forsøg eller fem at nå frem til den endelige opskrift, som I får her. Det var åbenbart nemmere sagt end gjort, at skabe en chokoladerig brownie, der passer perfekt til is i både smag og konsistens. Men nu er den her! Værsgo og rigtig god appetit.

Det skal du bruge:

Sådan bager du en chokoladerig brownie med mandler og chokoladestykker:
Lav en espresso - enten af frisk bønner eller med instantkaffe. Det er ikke så afgørende. Kaffen er med til at fremhæve chokoladens smag, og kaffens syre aktiverer bagepulveret, så brownien hæver op. Så selvom du ikke bryder dig om kaffe, så vil jeg stærkt anbefale, at du kommer det i kagen. Las espressoen køle af en smule, mens du går i gang med resten af dejen.

Tænd ovnen på 175 grader over/under varme. Gør en gryde klar til at lave et vandbad. Hak chokoladen groft og skør smørret ud i tern. Kom chokolade og smør op i en skål og sæt den over gryden med kogende vand. Skålen må ikke røre vandet. Sluk for varmen ved gryden - dampen fra vandet er nok til at smelte chokolade og smør. Lad skålen hvile et par minutter inden, at du rører rundt, så chokolade og smør smelter sammen. Stil chokoladeblandingen til side. Kom æg, sukker og espresso i en skål og rør det sammen med et piskeris. Tilsæt chokolade/smør-blandingen og rør sammen. Bland hvedemel, bagepulver og salt sammen i en skål. Tilsæt det til dejen og rør det hele sammen. Hak 80 g mandler og chokolade groft og vend det i dejen. For en bradepande med bagepapir og hæld dejen i. Drys med hele mandler til sidst. Bag din brownie i ca. 30 minutter. Vær obs på ikke at bage den for meget - så bliver den kedelig! Du skal stikke i midten af kagen, og der skal sidde meget fugtige kagekrummer tilbage på din pind. Så er den færdig! Lad kagen afkøle lidt i formen inden, at den tages ud og køler færdig. Spis eller opbevar i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Server den allerhelst med en kugle vanilje-is. Mums!

Note: Den her brownie har en svampet og porøs konsistens. Hvis du foretrækker en brownie, der er meget fudgy og tæt i konsistensen, så vil jeg anbefale dig opskriften på den her brownie. Hvis du drømmer om en brownie, der er endnu mere fudgy, chewy og næsten karamel-agtig i konsistensen, så er det den her brownie, du skal bage.

Når bladene skifter farve på træerne, vinden bliver køligere og regnen pisker mod vores skråvinduer helt oppe på 5. sal, så ved jeg, at efteråret er kommet. Og for mig betyder efterår hygge og lange gåture, der sluttes af med en hjemmebagt bolle og en god kop kaffe. Grundet det koldere vejr, så har jeg lyst til at bage boller med masser af smag og fylde. Disse speltboller smager skønt af kardemomme, og de friske figner og mandler giver masser af smag og bid. Ja, faktisk så smagte de virkeligt godt, og så dufter boller med kardemomme bare helt fantastisk, når de kommer ud af ovnen.

12 boller
Det skal du bruge:

 

Sådan bager du speltboller:
Kom vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt mel, salt og sukker og ælt dejen godt til den er blank og smidig. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 1 time. Skær fignerne i mundrette stykker. Vend dejen ud på et meldrysset bord og kom figner og mandler i bollerne, mens du former dem. Kom bollerne på en beklædt bageplade og lad dem hæve yderlig 30 minutter. Tænd for ovnen på 230grader alm. ovn. Når bollerne har hævet bages de i 15-18 minutter. Lad dem køle på en rist og nyd.

Speltbollerfign1

Speltbollerfign2

Speltbollerfign-fb

 

Mandelmælk er super nemt at lave selv. Det er et meget bedre og billigere alternativ til det mandelmælk man kan købe. Og ofte er mandelmælk fyldt med sukker og salt – det er den hjemmelavede version ikke. Hvis du har laktoseallergi eller bare ikke drikker mælk, så er mandelmælk rigtigt godt. Det smager intenst af mandler, og så fungerer det helt fint som en substitut for almindelig komælk.

Det skal du bruge:


Sådan laver du mandelmælk:

Kom mandlerne i en skål og dæk dem til med vand. Lad dem stå tildækket natten over og trække.

Dagen efter hælder du vandet fra mandlerne og kommer 6dl nyt koldt vand ved. Hæld mandlerne og vandet igennem en juicepresser, og så har du faktisk din egen mandelmælk. Smag det evt. til med en lille smule flagesalt, hvis det synes, at det smager for ”fladt”. Mandelmælken kan holde sig i et par dage på køl.

Pulpen fra mandlerne gemmer jeg og bruger som pålæg på en bolle eller et stykke rugbrød.

Mandelmaelk-fb

Mandelmaelk-3

Mandelmaelk-2

Valentins er en mulighed for at forkæle den eller dem, du holder aller mest af. Vis dem, at de er i dine tanker ved at forære dem disse lækre mandler, der er dyppet i hvid chokolade og drysset med lakridspulver. Det er da ren kærlighed!

Mandlerne er super nemme at lave og kræver kun få gode ingredienser. Når man arbejder med så få ingredienser, er det altafgørende, at de er af en høj kvalitet, hvis man vil ende ud med et super skønt resultat. Brug lidt tid i køkkenet, og så har du en smagfuld og syndig lækkerbiksen at forære dine nærmeste. Glædelig Valentins!

Det skal du bruge:


Sådan laver du lakridsmandler:

Kog lidt vand i en gryde og kom mandlerne heri. Lad dem koge op og herefter kan du smutte dem. Lad mandlerne tørre ca. 15 min på et stykke køkkenrulle. Tænd ovnen på 180 grader. Kom mandler på en bageplade beklædt med bagepapir og rist dem i ovnen til de er let gyldne. Hold godt øje med dem. Lad dem køle helt af før du går videre i processen.

Rør lakrids og flormelis sammen. Tempere den hvide chokolade. Dyp mandlerne i chokoladen og læg dem på et stykke bagepapir. Inden chokoladen størkner helt vendes de i lakrids og flormelis blandingen. Smag dem til og pak dem fint og kærligt ind. Opbevar dem i en lufttæt beholder ved stuetemperatur, hvis der er nogle tilbage.

Mandler_med_hvid_chokolade_og_lakrids-1

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT