Ølandshvedebrød bagt med surdej

4

En helt sprød skorpe, der nærmest splinter, når jeg skærer gennem den. Duften af nybagt lunt brød, der dufter helt forskelligt afhængigt af hvilke melsorter, jeg bruger. En luftig krumme, der er en smule sej, når jeg bidder i den. Glæderne ved hjemmebagt og helt lunt brød er mange! Jeg bager alt vores brød selv, og ligegyldigt om det er luftige surdejsboller, bløde gærboller eller søde chokoladeboller, så er glæden altid den samme. Hjemmebagt brød kan bare noget helt særligt, og vi værdsætter det virkelig hjemme hos os.

Derfor elsker jeg også at eksperimentere med brødbagning. Lige i øjeblikket bruger jeg ret lang tid på at øve mig i at forme og snitte brødene, så de bliver fine og hæver flot op, når de lander på mit bagestål i ovnen. Jeg har forsøgt at dele opskriften op i steps, så den bliver nemmere at læse og overskue. Men lad dig ikke skræmme – selvom der er en del steps, så har arbejdstiden ikke så stor, og glæden når du står med dit eget, friskbagte surdejsbrød gør det så meget værd!

2 brød
Det skal du bruge:

Fordej:

Dej:

Sådan bager du surdejs ølandshvedebrød:
Jeg har delt opskriften op i steps, så den bliver nemmere at læse og overskue. Lad dig ikke skræmme af de mange punkter – brødet kræver ikke så meget arbejdstid. Jeg har angivet klokkeslet,som du kan bruge som en vejledning, så du ikke ender med at stå og forme brød midt om natten.

Step 1:
5 en halv time før, du laver dejen, røres fordejen sammen. Jeg gjorde det kl. 9 om morgenen. Rør de tre ingredienser sammen, dæk fordejen til med et låg eller husholdningsfilm og lad den stå ved stuetemperatur.

Step 2:
5 en halv time efter (kl 14.30 hos mig) røres 730 g vand (hold 50 g vand tilbage til senere) og mel godt sammen til autolyse. Alt melet skal være rørt ud. Dæk den til og stil den sammen med fordejen. Jeg bruger de her bøtter til at have min dej i – de er nemme at arbejde i, og jeg kan se, om dejen hæver og bliver luftig.

Step 3:
Kl. 16. Tag 30 g af det overskydende vand og brug det til at røre fordejen og dejen, der har stået til autolyse, sammen. Ælt dejen sammen i 5 minutter – jeg viser i denne her video, hvordan jeg ælter dejen. Kom den tilbage i en skål og lad den hvile i 5 minutter. Brug den sidste mængde vand – hvis dejen ikke er for våd, til at komme saltet i dejen. Dejen vil dele sig, men hurtigt samle sig igen, når du begynder at ælte den. Ælt dejen yderligere 3-4 minutter indtil dejen bliver luftig og skaber et stærkt glutennet, så dejen nogenlunde kan holde formen på køkkenbordet.

Kom dejen i en skål smurt med en lille smule olie. Her skal dejen hæve.

Step 4:
Lad dejen hæve i 4 timer ved stuetemperatur på omkring 24-26 grader. Lav 5 foldninger på dejen. Fold efter ½, 1½, 2, 2½ og 3 timer.

Step 5:
Del dejen i to lige store dele på 900 g. Form dejen let til en kugle – dæk den med et fugtigt viskestykke. Lad den hvile i 30 minutter.

Step 6:
Form dejen til en rund eller rektangulært brød – eller den form, som din hævekurv er i. Jeg bruger en rund hævekurv og en rektangulær hævekurv Kom et hørklæde i din hævekurv og drys med halv rismel/halv hvedemel. Kom brødene i hævekurven og kom en pose omkring hver hævekurv. Kom brødene i køleskabet til dagen efter.

Step 7:
Kom et bagestål i din ovn og tænd ovnen på højeste temperatur over/under varme. Lad bagestålet varme op i en lille time. Vend brødene ud og snit dem – du kan se en video af, hvordan jeg snitter et brød lige her. Bag brødene ved 250 grader i ca. 20 minutter. Skru ovnen ned til 230 grader og bag brødene yderligere 25-30 minutter.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
 1. Katrine

  De her brød er simpelthen de lækreste brød, jeg har bagt. Jeg skal dog øve mig noget mere med vand/mel-forholdet, for jeg får altid nogle eeeenormt store, men ret flade brød. Heldigvis er der stadig plads til et stykke ost 🙂

  1. Hej Katrine.
   Det er jeg simpelthen så glad for at høre! Skønt, at du kan bruge opskriften 🙂

   Brødet kan blive ret fladt, hvis det ikke bliver formet og spændt ordentligt op. Måske det er mere det punkt, du skal øve dig i, hvis du ønsker dig et højere brød? 🙂

Leave a Reply

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

SENESTE

Kokosmakroner med lime og mælkechokolade
15. marts 2018
Bløde rosinboller
8. marts 2018
Purpurhvedeboller med tranebær og valnødder
3. marts 2018
Smørbagte småkager med chokoladestykker
24. februar 2018
Nem mad til børnefødselsdagen – til både børn og voksne
22. februar 2018