Rugbrød i madpakken til dit barn

6

Som nogle af jer måske ved, så studerer jeg Ernæring og Sundhed i Århus. På studiet har vi tre praktikperioder, og lige nu er jeg i praktik hos Gartnergården i Silkeborg. Gartnergården har i min praktik bedt mig om at lave 2 forskellige madpakker ud af alle de skønne råvarer, som de har i deres butik. Og det var nemt! For der er simpelthen så meget lækkert at vælge i mellem.

Jeg har valgt at lave 2 madpakker, der passer til en aktiv dreng på 5 år, der går i børnehave. Drengen skal hver dag have én madpakke med til middagsmad og én til eftermiddagsmad. Det har været vigtigt for mig at sikre, at han får masser af grøntsager, sunde fedtstoffer og kostfibre. Børn, der går i børnehave, spise en stor procentdel af deres mad i der. Derfor er det vigtigt, at madpakkerne er sunde og nærende, så børnene er mætte længe og har energi til hele dagen. Det kan være en god ide at dele madpakken op i små bøtter, da det gør madpakken mere appetitlig og maden holder sig friskere, da det ikke ligger og rører ved hinanden.

I madpakkerne er det den samlet mængde mad, der er afgørende, så hvis dit barn er mere eller mindre sulten til frokost, så bytter du bare rundt, så det passer til dit barn.

Det skal du bruge
Til middagsmadpakken:

  • 2 skiver rugbrød
  • 1 tsk. pesto
  • 1 blad spidskål
  • 2-3 skiver avokado
  • 1 skive hamburgerryg
  • 1 æble
  • 1 gulerod
  • 4 skiver rød peber
  • 2-4 små buketter broccoli
  • 4 sukkerærter
  • 2 spsk. neutral 0,1% yoghurt
  • Paprika, salt og peber

 

Til eftermiddagsmadpakken:

  • 1 skive knækbrød eller 2 små fuldkorns kiks
  • 1 skive figenpålæg
  • 4 cherrytomater
  • 1 gulerod
  • 10 blåbær
  • 5 mandler
  • 5 stykker tørret kokosflager


Sådan smører du madpakken
Smør rugbrødet med pesto. Skyl et blad spidskål, skær stokken fra og kom det på rugbrødet. Skær et par tynde skiver af avokadoen og kom det på rugbrødet sammen med hamburgerryg. Læg rugbrødet sammen og skær det over i 2 trekanter. Rør yoghurt op med en smule paprika, salt og peber. Skær guleroden, peber og broccoli i mundrette stykker og kom det i en skål sammen med sukkerærterne. Yoghurten bruges som dyppelse til grøntsagerne Læg et æble i madpakken, og så er madpakken til frokost færdig.

Til eftermiddagsmadpakken kommes mandler og kokos i en bøtte. Del knækbrødet i to og kom figenpålægget imellem. Skyl blåbær og kom dem i en lille bøtte for sig selv. Skyl cherrytomater og skær guleroden i mundrette stykker.

En aktiv dreng på 5 år har brug for masser af energi i hans to madpakker. Herunder kan du se en udregning for hvor mange gram af protein, fedt, kulhydrat og kostfibre, som madpakkerne indeholder. De to madpakker indeholder tilsammen 2152kJ, hvilket udgør 33,7 % af drengens daglige energibehov. Kostfibre er vigtige i madpakken, da de sikrer, at barnet er mæt i lang tid, og at barnets tarme og fordøjelse fungerer godt. Kostfibrene kommer fra de grove grøntsager, rugbrødet, figenpålægget og knækbrødet.

[message_box title=”Energi” color=”white”]

I hele madpakken

Protein 15g
fedt 14,3 g
kulhydrat 73,8g
Kostfibre 19,2g

Dækning af dagligt behov

Protein 26,1 %
Fedt 27,1 %
kulhydrat 35,1 %
kostfibre 117,8 %[/message_box]

Madpakke_1

Madpakke_fb

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
  1. Ann

    Hej,
    Flot blog du har.
    Jeg har to spørgsmål. Har du mulighed for, at lave en printfunktion til dine opskrifter?

    De gennemsigtige runde skåle på dette indlæg- kan du huske hvor de er fra? De ser “lave” ud. Trods mange, mange bøtter i mine skabe, er jeg altid på jagt efter nogle, der kan være i madkassen i højden, men samtidig er store nok til at indeholde en fornuftig mængde grønt 🙂

    1. Hej Ann.

      Mange tak for din kommentar. Rigtig god ide med printfunktion – det vil jeg lige undersøge.

      Jeg kan desværre ikke huske, hvor bøtterne er fra. Beklager. Jeg har set nogle i SuperBrugsen med farvede låg, som måske kunne være en løsning.

      Mvh. Cathrine

Leave a Reply

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

SENESTE

Koldhævede gulerodsbrud + video af hvordan du former gulerodsbrud
23. november 2017
Kiksekage med chokolade, smør og hjemmebagte vaniljekiks
17. november 2017
Laksesnurrer med rørt feta og pesto
13. november 2017
Rå rødbedesalat med feta, mynte og ristede solsikkekerner
7. november 2017
Squashkage med hvid chokolade cheese frosting
4. november 2017

FACEBOOK