Skøn Sønderjysk Rugbrødslagkage

16

I forbindelse med mit studie har jeg boet i Haderslev i halvandet år. En skøn og flot by, der emmer af hygge. Og hygge, det kan sønderjyderne! Specielt med kaffe og kage. Det sønderjyske kaffebord blev jeg ret hurtigt bekendt med, og jeg synes, at det er sådan en fin tradition. Et rigtigt sønderjysk kaffebord består af 14 forskellige kager, hvor 7 af dem er hårde, og 7 er bløde.

Rugbrødslagkagen er én af de bløde, og den er klart en af mine favoritter. Den er nem at lave, kræver få, gode ingredienser, og så smager den bare fantastisk. Oprindeligt bager man bundene med sønderjysk rugbrød, der ikke indeholder kerner, men jeg foretrækker at komme groft rugbrød i. Det tilføjer en god fylde til bundene, som jeg synes klæder flødeskummet og solbærsyltetøjet. Så skynd dig at invitere venner og familie til kaffe, så du kan forkæle dem med denne skønne lagkage!

Det skal du bruge:

 • 6 æggeblommer
 • 250g sukker
 • 6 æggehvider
 • 125g revet groft rugbrød
 • 2 spsk. kakao
 • 1 spsk. kartoffelmel
 • 1 tsk. bagepulver
 • ¼ l. fløde
 • Solbærsyltetøj


Sådan bager du en sønderjysk rugbrødslagkage:

Æggeblommer og sukker piskes sammen til det er lyst og luftigt. Vend det revne rugbrød, kakao, kartoffelmel og bagepulver i. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i resten af dejen. Kom dejen i en springform ca. 26cm i diameter, der er foret med bagepapir. Bag bundene ved 200grader i ca. 30 minutter. Mærk efter med en gaffel i midten af bundene om de er færdige. Hvis der hænger dej ved gaflen, så skal de have lidt mere.

Når bundene er bagt færdig skal de køle af. Når den er helt kold, så deler du den i 2 bunde. Læg den ene bund på et fad. Kom solbærsyltetøj og flødeskum på. Gentag processen og pynt med god, revet mørk chokolade. Nyd den med en god kop kaffe og godt selskab!

Tip: bundene kan sagtens kommes i fryseren. Vent med at dele den i 2, før du skal bruge dem. De er faktisk nemmere at skære ud, når de er frosne. Så er rugbrødslagkagen nem at lægge sammen, når du skal bruge den.

Rugbroedslagkage-1

Rugbroedslagkage-2Rugbroedslagkage-3

Rugbroedslagkage-4

Rugbroedslagkage-5

Rugbroedslagkage-9

Rugbroedslagkage-fb

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
 1. Asta

  Super lagkage – smagte skønt. Men jeg kunne kun lave 2 bunde, da den faldt sammen under bagningen – efter ca 20 minutter. Har du nogen forklaring på det? Den hævede ellers meget flot i starten inder bagningen.

  1. Hej Asta.
   Jeg bagte selv rugbrødslagkagen for kort tid siden, hvor jeg godt blev opmærksom på, at der stod i opskriften, at bunden skulle deles i 3. Men midt i kagebagningen kom jeg fra det igen, og jeg glemte at rette fejlen.
   Bunden skal nemlig kun deles i 2! Jeg har rettet fejlen nu, og jeg håber, at den ikke forvirrede dig for meget.

   Tak for din kommentar!

 2. Amanda

  Hej.
  Mig og min veninde er ved at bage den der lagkage. Men vores vil slet ikke bage? Den bliver bare sort? Og den står på det der står i teksten?

  1. Hej Amanda.

   Hvor er det ærgerligt at høre, at kagen ikke lige lykkedes for jer.
   Jeg skal lige forstå, hvad du mener, når du siger, at den ikke vil bage? Bliver den ved med at være flydende indeni? Eller hæver den ikke?

   Jeg bagte rugbrødslagkagen for 14 dage siden, hvor jeg fulgte den her opskrift, og det fungerede perfekt. Så jeg tænker, om I måske har glemt bagepulver eller ikke fået pisket æggehviderne stive?

   Mvh. Cathrine

 3. therese

  Jeg er sønderjyde og bager tit “brøtort”. Når dejen er færdig, skal den straks i ovnen. Rugbrøden skal også være tør, da den jo erstatter en del af melet, og skal kunne tage en del af væden.
  Mvh
  Therese

  1. Hej Therese.
   Ja, det er en skøn og nem lagkage, som jeg også bager ofte – særligt hvis jeg får besøg af min svigermor, der også er sønderjyde.

   Ja, kagen skal i ovnen med det samme, da de piskede æggehvider ellers falder sammen 🙂 Tak for tip med tørt rugbrød.

   Hav en dejlig dag.
   Cathrine

  1. Hej Karin.

   Jeg beklager det lidt forsinket svar. Ja, bundene kan sagtens bages dagen i forvejen – det bliver de faktisk endnu bedre af, da de når at sætte sig bedre så.

   Du kan også fryse dem, og så samle dem inden servering 🙂

 4. Susse

  Opskriften er stadig lidt forvirrende efter at du har rettet fra 3 til 2 bunde. Du skriver ‘…Gentag processen og slut med den sidste bund..’. Men du kan jo både gentage processen, når der ikke er 3 bunde. Ud med den sætning!😊

  1. Hvor er det godt, at du er mere opmærksom end jeg 🙂 Tak! Opskriften er rettet til, og nu skulle den gerne være letforståelig.

   Tak for din kommentar.

   Hav en god sommer,
   Cathrine

Leave a Reply

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

SENESTE

Fudgy dadelkugler med kakao og ristede nødder
9. februar 2018
Semlor – hjemmebagte svenske fastelavnsboller med luksusfyld
31. januar 2018
Sprøde vaniljekranse med ristet mandelmel
22. december 2017
Småkager med lakrids, tranebær og hvid chokolade
11. december 2017
Kålsalat med tranebær og tahindressing
6. december 2017

FACEBOOK