Speltbrød med spirede speltkerner

0

Kender I instagram? Jeg er selv rigtig glad for appen, og bruger den rigtig meget – både til selv at dele billeder, men også til at finde inspiration hos andre, der har de samme interesser som jeg. For en måneds tid siden opdagede jeg brugeren Charlesbread. Han er bager hos Meyers, og ligger fine billeder op af meget af det brød, som han bager. Han gav mig inspirationen til at prøve at bage med spirede kerner. Og jeg har efterfølgende gjort mig flere forskellige forsøg. Og nu har jeg endelig fundet frem til den perfekte opskrift.

Fordelen ved at bruge hele kerner i sit brød er, at det mætter ekstremt meget, og sikrer at maven har masser af fuldkorn og kostfibre at arbejde med i mange timer. Når kerner, frø og nødder sættes i blød, så nedbrydes nogle af de enzymer, som kroppen ikke kan nedbryde. Derfor kan kroppen udnytte langt flere af de vitaminer og mineraler, som findes i kernerne. De speltkerner, som jeg har brugt i opskriften, har fået lov til at spire, hvorved de udvikler endnu flere gode vitaminer. Smart og super lækkert!

Brødet har jeg bagt i min gule støbejernsgryde, som jeg simpelthen er så glad for! Så hvis du ikke allerede har en støbejerngryde eller en stegeso, som du kan bage brød i, så kan jeg kun anbefale, at du anskaffer dig én – det bager altså det bedste brød!

Det skal du bruge:

  • 80g hele speltkerner
  • 400g koldt vand
  • 5g økologisk gær
  • 1,5 dl surdej (kan udskiftes med 1dl vand og 2g gær)
  • 100g hvedemel
  • 400g sigtet speltmel
  • 15g salt

 

Sådan gør du:
OBS: speltkernerne skal bruge 3 dage til at spire. Speltkernerne kommes i en skål og skylles i vand. Hæld vandet fra, dæk skålen til med et låg eller husholdningsfilm og lad den stå ved stuetemperatur. Skyl kernerne hver dag, og efter 3 dage spire de så fint, og du kan nu lave din brøddej.

Kom koldt vand, gær og surdej i en skål og rør rundt til gæren er oplæst. Tilsæt de spirede speltkerne, mel og salt. Ælt dejen godt til den er glat og smidig. Smør en skål med olivenolie, kom dejen heri og stil den til hævning i køleskabet natten over.

Dagen efter vendes dejen ud på et meldrysset bord og formes til et brød, der passer til din hævekurv. Lad brødet hæve med et klæde over i ca. 2 timer. Efter 1 time kommes din gryde i ovnen, og ovnen tændes på 250grader. Når brødet er færdig hævet og gryden gennemvarm, så vendes brødet over i gryden, låget kommes på, og brødet bages i 30minutter. Efter 30 minutter tages låget af gryden, ovnen skrues ned på 230grader og brødet bages yderligere 15 minutter. Sikre dig at brødet er bagt færdig ved at komme et termometer ned i midten af brødet. Brødet skal være 99-100 grader for at det er færdigbagt.

Tip: Jeg bliver nødt til lige at slå et slag for mine Georg Jensen viskestykker, som I kan se på billedet. De er geniale, når man bager, da de primært er lavet af hør, og derfor ikke hænger fast på dejen, når dejen skal tildækkes, mens det hæver. Det er så smart!

Speltbroed-1

Speltbroed-5

Speltbroed-7

Speltbroed-10

Speltbroed-fb

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!

Leave a Reply

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

SENESTE

Grove havrekiks med salt
7. april 2018
Nem påskekage med marcipan og påskeæg
27. marts 2018
Banankage med kakao og uden raffineret sukker
24. marts 2018
Kokosmakroner med lime og mælkechokolade
15. marts 2018
Bløde rosinboller
8. marts 2018