Surdej Cathrine Brandt

Lav din egen surdej

23

Den surdej jeg bruger til mange af mine brød er en biga-surdej. Jeg har opskriften fra Meyers bagebog. Surdejen kræver omsorg og opmærksomhed, men til gengæld kvitterer den med en fantastisk smag og andre gode sager til de brød, den bages med. Hvis du bager ofte er der ingen undskyldning for ikke at have en surdej – den gør virkelig en forskel for dine brød.

Det skal du bruge:

  • 3 dl koldt vand
  • 50 g økologisk hvedemel
  • 25 g økologisk grahamsmel
  • 25 g økologisk rugmel


Sådan laver du en surdej:

Bland alle ingredienser i en skål, og pisk dem godt sammen.
Hæld blandingen i en skål, der kan blive delvis dækket, så surdejen stadig kan ånde. Opbevar surdejen ved ca. 20 grader.

Surdej Cathrine Brandt

Rør i surdejen 2 gange om dagen. Sørg for at røre helt i bund, da surdejen bundfalder. Efter ca. 10 dage (nogen gange er den allerede færdig efter 4-5 dage) skal surdejen dufte som en god, kraftig mørk øl. Nu har du en perfekt surdej. Hver gang du bruger af surdejen, skal den friskes op med nyt mel og vand.

Når du bruger 1 dl af surdejen, skal den friskes op ved at tilsætte vand og mel svarende til 1 dl ny ”surdej”.

Mængderne til surdejsopfriskeren:
1 dl = 0,75 dl vand, 12 g hvedemel, 6 g rugmel og 6 g grahamsmel
1,5 dl = 1,1 dl vand, 18 g hvedemel, 9 g rugmel og 9 g grahamsmel
2 dl = 1,5 dl vand, 25 g hvedemel, 12 g rugmel og 12 g grahamsmel

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
    1. Lenette

      Hej Cathrine 🙂 virkelig lækre opskrifter du deler! Hvor længe kan en surdej holde, hvis man laver en? 🙂

  1. Jannie

    Inspireret af din flotte hjemmeside og dit altid lækre frisk bagte brød, kaster jeg mig nu ud i at lave en surdej:-)

  2. Hej Catrine!

    Inspireret af din lækre blog og ikke mindst lækre mad, har jeg nu også kastet mig ud i et surdejs eksperiment. Hvis du vil kan du følge med i om jeg mestrer bagningen ligeså vel som dig her:
    http://lillemormor.dk/sur-sur-sur-dejen-er-sa-sur/

    Jeg har linket til dig – så nu håber vi bare at jeg ikke kaster skam over din surdej 😉
    Jeg er i hvert fald spændt på at skulle bage mit første rugbrød inden længe 🙂

    1. Hej Tine.
      Rigtig god ide – det er fantastisk med sin egen surdej. Den er jeg sikke på, at du bliver meget glad for :).
      God fornøjelse med den og rigtig god bagelyst.

  3. Signe Georgi

    Hej søde Cathrine.
    Jeg har endelig taget mig sammen til at lave min egen surdej, så nu har jeg lige et par spørgsmål.
    Jeg lavede den i tirsdag, og jeg havde nok forventet at surdejen ville blive lidt “tykkere” – skal den det eller det meningen den skal forblive flydende?
    Og en anden ting: jeg synes den bundfalder ret hurtigt, så må/kan man røre i den mere en to gange om dagen, eller er det okay at den bundfalder sig?

    PS. Håber baby, dig og Morten har det godt! Hils dem begge fra mig 🙂

    1. Hej Signe.
      Hvor er det fedt, at du har lavet dig en surdej – den er jeg sikker på, at du bliver super glad for!

      Surdejen er meget flydende – næsten vandet i konsistensen. Det er også grunden til, at den bundfalder. Du må meget gerne røre i den mere end to gange om dagen, hvis du har lyst :).

      Jeg håber, at din surdej bliver en succes. Ellers sig til, så kan du få noget fra min surdej.
      Kram Cathrine

  4. Louise

    Jeg håber ikke at jeg lyder helt dum, men når jeg har brugt 50 g af surdejen hvad skal jeg så komme i min surdej for at opfriske den?

    1. Hej Louise.
      Herinde findes der ingen dumme spørgsmål! Fedt, at du er givet dig i kast med en surdej. Når du har brugt 50g, så tilsætter du 25g vand og 25g mel til din surdej. Det er ikke så afgørende hvilket mel, det er – bare det, du har på lager.

      Du kan også friske din surdej op sådan her: Kom surdej i din dej. Inden du kommer salt i, så rører du dejen lidt sammen og tager lidt dej fra. Det er så din surdej til næste gang.

      God bagelyst!
      Cathrine

  5. […] Min opskrift på hjemmelavet surdej blev delt tilbage i 2013, og siden da har jeg bagt virkelig, virkelig mange brød og boller med min surdej. Tidligere kom jeg en lille klump gær i, når jeg bagte med surdej, for at sikre, at dejen hævede, hvis surdejen ikke var aktiv nok. Det gør jeg ikke længere. Nu ved jeg, hvad jeg skal gøre for at være helt sikker på, at min surdej indeholder masser af mælkesyrebakterier, så den får mit brød til at hæve og smage skønt. […]

  6. Janni

    Hej igen, lige et spørgsmål.. når min surdej har stået i køleskabet et par dage og den nu skal fodres inden jeg igen stiller den i køleskabet, hvor meget af den ‘gamle’ surdej skal da gennem og hvor meget nyt tilføjes? 🙂 god aften

Leave a Reply

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

SENESTE

Mandelsmør-bidder – en sundere chokoladebar
22. april 2017
Sunde muffins med blåbærkompot – børnevenlige og sukkerfrie
19. april 2017
One Pot Pasta med kylling, champignon og soltørrede tomater
17. april 2017
Pavlova med lemoncurd
12. april 2017
Hot cross buns med chokolade, mandler og appelsin
9. april 2017

INSTAGRAM

FACEBOOK