Surdejsrugbrød med rugmel, kerner og gulerod

0

For små 6 år siden bagte jeg mit første rugbrød. Et projekt, som jeg var ret overbevist om var fuldstændigt uoverskueligt. Det skulle det vise sig ikke at være, og siden da har jeg bagt rugbrød næsten hver uge. Et friskbagt rugbrød er noget helt særligt. Det er virkelig svært at vente med at skære hul på rugbrødet til det er kølet af. En helt lun skive friskbagt rugbrød med smør smager så godt!

Hjemmebagt rugbrød er slet ikke så svært, som det lyder. Har du en surdej, så er du næsten i mål. Har du endnu ikke en surdej, så kan du lave din egen surdej og fordre den med ren rugmel, eller også kan du købe en surdej i de fleste helsekostforretninger eller spørge din lokale bager, om du kan købe lidt af deres. Og så er du faktisk i gang, og kan bage dit eget rugbrød i lige så mange år, som du har lyst til, så længe at du holder liv i din surdej. Du kan læse om, hvordan du nemmest holder din surdej i live og fodrer den inden bagning.

Den her opskrift på hjemmebagt rugbrød har jeg bagt efter de sidste mange år, og vi er endnu ikke blevet trætte af det herhjemme. Det er svampet, smagfuldt og har en sprød skorpe. Og så er det supersundt. Rugbrødet er bagt på ren fuldkornsrugmel, og det foretrækker jeg. Mange rugbrød bliver bagt på en blanding af hvedemel og rugmel, og så kommes der ofte en del maltsirup i, for at gøre rugbrødet mørkt. Jeg elsker, at det her rugbrød er fyldt med kostfibre og udelukkende er bagt på fuldkornsrugmel, rugkerner, frø og gulerod. Sunde og nærende råvarer, der holder mig mæt og tilpas længe.

1 rugbrød
Det skal du bruge:

  • 330 g vand
  • 160 g knækkede rugkerner
  • 160 g blandede frø og kerner – jeg bruger hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner og sesamfrø. Det jeg lige har i skuffen
  • 220 g vand
  • 275 g fuldkorns rugmel (jeg bager med rugmel fra Skærtoftmølle eller Aurion)
  • 100 g  gulerod, groft revet
  • 100 g rugsurdej
  • 12 g salt
  • 1 rugbrødsform (jeg bager mit rugbrød i en bøgetræsform fra Aurion, og den er helt fantastisk)

Sådan bager du et rugbrød med surdej, fuldkorns rugmel og gulerod:
Dag 1: Om morgenen eller mindst 3-4 timer før, at du skal røre rugbrødsdejen sammen, så kommes vand og kerner i en skål og lad det trække natten over i køleskabet. Fodre din surdej med rugmel, så den er klar til at blive brugt i den endelige rugbrødsdej. Om aftenen kommes vand, surdej, revet gulerod, udblødte kerner, rugmel og salt i en skål og ælt det godt sammen til dejen bliver homogen. Smør en rugbrødsform med smør og kom dejen i. Dæk rugbrødet med et låg eller husholdningsfilm og lad rugbrødet hæve 8-10 timer ved stuetemperatur.

Dag 2: Bag rugbrødet ved 180 grader over/under varme i 1 time og 20 minutter. Tag rugbrødet ud af formen og lad det afkøle på en rist.

Note: Jeg rører mit rugbrød sammen om aftenen inden, at jeg går i seng – oftest ved en 20-21 tiden. Morgenen efter ved en 7-8 tiden bager jeg rugbrødet. Jeg bager rugbrød næsten hver lørdag, og rugbrødet holder sig lækkert i 4-5 dage, når jeg opbevarer det i en pose ved stuetemperatur.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!

Leave a Reply

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

SENESTE

Romkugler overtrukket med chokolade – de bedste hjemmelavet romkugler
15. juli 2017
Ølandshvedebrød bagt med surdej
11. juli 2017
Svampet chokoladekage med den bedste chokoladefrosting
8. juli 2017
Koldbrygget iskaffe – nemmeste og bedste iskaffe
6. juli 2017
Kokostoppe – de bedste af slagsen
30. juni 2017

INSTAGRAM

FACEBOOK