Surdejsrugbrød med rugmel, kerner og gulerod

8

For små 6 år siden bagte jeg mit første rugbrød. Et projekt, som jeg var ret overbevist om var fuldstændigt uoverskueligt. Det skulle det vise sig ikke at være, og siden da har jeg bagt rugbrød næsten hver uge. Et friskbagt rugbrød er noget helt særligt. Det er virkelig svært at vente med at skære hul på rugbrødet til det er kølet af. En helt lun skive friskbagt rugbrød med smør smager så godt!

Hjemmebagt rugbrød er slet ikke så svært, som det lyder. Har du en surdej, så er du næsten i mål. Har du endnu ikke en surdej, så kan du lave din egen surdej og fordre den med ren rugmel, eller også kan du købe en surdej i de fleste helsekostforretninger eller spørge din lokale bager, om du kan købe lidt af deres. Og så er du faktisk i gang, og kan bage dit eget rugbrød i lige så mange år, som du har lyst til, så længe at du holder liv i din surdej. Du kan læse om, hvordan du nemmest holder din surdej i live og fodrer den inden bagning.

Den her opskrift på hjemmebagt rugbrød har jeg bagt efter de sidste mange år, og vi er endnu ikke blevet trætte af det herhjemme. Det er svampet, smagfuldt og har en sprød skorpe. Og så er det supersundt. Rugbrødet er bagt på ren fuldkornsrugmel, og det foretrækker jeg. Mange rugbrød bliver bagt på en blanding af hvedemel og rugmel, og så kommes der ofte en del maltsirup i, for at gøre rugbrødet mørkt. Jeg elsker, at det her rugbrød er fyldt med kostfibre og udelukkende er bagt på fuldkornsrugmel, rugkerner, frø og gulerod. Sunde og nærende råvarer, der holder mig mæt og tilpas længe.

1 rugbrød
Det skal du bruge:

 • 330 g vand
 • 160 g knækkede rugkerner
 • 160 g blandede frø og kerner – jeg bruger hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner og sesamfrø. Det jeg lige har i skuffen
 • 220 g vand
 • 275 g fuldkorns rugmel (jeg bager med rugmel fra Skærtoftmølle eller Aurion)
 • 100 g  gulerod, groft revet
 • 100 g rugsurdej
 • 12 g salt
 • 1 rugbrødsform (jeg bager mit rugbrød i en bøgetræsform fra Aurion, og den er helt fantastisk)

Sådan bager du et rugbrød med surdej, fuldkorns rugmel og gulerod:
Dag 1: Om morgenen eller mindst 3-4 timer før, at du skal røre rugbrødsdejen sammen, så kommes vand og kerner i en skål og lad det trække natten over i køleskabet. Fodre din surdej med rugmel, så den er klar til at blive brugt i den endelige rugbrødsdej. Om aftenen kommes vand, surdej, revet gulerod, udblødte kerner, rugmel og salt i en skål og ælt det godt sammen til dejen bliver homogen. Smør en rugbrødsform med smør og kom dejen i. Dæk rugbrødet med et låg eller husholdningsfilm og lad rugbrødet hæve ca. 2-4 timer ved stuetemperatur.

Dag 2: Bag rugbrødet ved 180 grader over/under varme i 1 time og 20 minutter. Tag rugbrødet ud af formen og lad det afkøle på en rist.

Note: Jeg rører mit rugbrød sammen om aftenen inden, at jeg går i seng – oftest ved en 19-20 tiden. Morgenen efter ved en 7-8 tiden bager jeg rugbrødet. Jeg bager rugbrød næsten hver lørdag, og rugbrødet holder sig lækkert i 4-5 dage, når jeg opbevarer det i en pose ved stuetemperatur.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
 1. Pernille

  Hej Cathrine
  Måske det bare er mig, men jeg forstår ikke heeeeelt din beskrivelse i starten. Hvornår sætter du kernerne i blød og hvor længe? 🙂
  Og Tak for en rigtig god blog 😉

 2. Bianca

  Jeg kan simpelthen ikke få det til at virke, så håber du kan hjælpe mig. Jeg lavede for 3 ugers tid siden en surdej jeg har så de sidste uger forsøgt 4 gange at lave rugbrød efter dine opskrifter. Alle gange er det endt med at rugbrøddet ikke er ordenligt bagt i midten. I går brugte jeg et termometer og det tog over en time mere end der står i opskriften at nå de 99 grader- men selv dette var klæg i midten.

  Skal jeg bare kassere min surdej og lave en ny ? Og/eller har du et bud på hvad der går galt ?

 3. Ava

  Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke. Brødet fik rigelig tid til at hæve, og jeg var omhyggelig med tiderne osv. Dog var brødet klæg i midten (selvom kernetemperaturen var 99 grader). Selvom jeg efterfølgende gav brødet ekstra minutter i ovnen, kunne den desværre ikke reddes.
  – Ved ikke om jeg har gjort noget forkert, eller om opskriften skal justeres. Men jeg vil nok lige være opmærksom på dette, hvis man skal bage denne brød.

  1. Hej Ava.
   Øv, det er jeg virkelig ked af at høre. Jeg bager det her rugbrød hver eneste uge, og det er aldrig klæg.

   Det kunne måske godt lyde til, at din surdej ikke er aktiv nok, og derfor ikke har fået aktivet dejen ordentligt? 🙂

   Cathrine

 4. Pernille

  Hej Cathrine

  Først og fremmest tak for mange gode opskrifter!
  Jeg har en surdej som har stået i køleskab siden søndag, hvor jeg bagte med den. Der var 20 gram, som jeg nu har fodret 1:6:6. Jeg har sat den i køleskab igen, men er i tvivl om hvad jeg skal gøre, hvis jeg nu gerne vil bage rugbrød med den på lørdag. Jeg håber, at du kan hjælpe!

  Bedste hilsner Pernille

  1. Hej Pernille.
   Hvis du vil bage dit rugbrød lørdag morgen, så gør du følgende:

   Fodre din surdej med 1:6:6 fredag morgen. Om eftermiddagen (eller 3-4 timer før, at du rører rugbrødsdejen sammen), så fodrer du surdejen med 1:1:1. Herefter kan du røre dejen sammen. Komme dejen i en form og lad den hæve et par timer ved stuetemperatur før, at du kommer rugbrødet i køleskabet natten over 🙂

   Rigtig god bagelyst!

Leave a Reply

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

SENESTE

Kokosmakroner med lime og mælkechokolade
15. marts 2018
Bløde rosinboller
8. marts 2018
Purpurhvedeboller med tranebær og valnødder
3. marts 2018
Smørbagte småkager med chokoladestykker
24. februar 2018
Nem mad til børnefødselsdagen – til både børn og voksne
22. februar 2018