Vegetariske hirsebøffer og sød chilimarmelade

4

Det er ikke særlig ofte, at vi spiser kød herhjemme. Mest fordi at vi elsker mad, hvor der primært er fokus på grøntsagerne. De her kikærtebøffer er blevet lavet et utal af gange herhjemme. De er en favorit hos barn og forældre til både frokost og aftensmad. De er gode at fryse ned, så der altid kan laves hurtig aftensmad, hvis tiden er presset. I forsøget på at finde et alternativ til de sunde kikærtebøffer, så blev de her hirsebøffer lavet. Heldigvis smager de mindst lige så godt som deres forgænger. Hirsen giver en god tekstur og en sprød skorpe. De vegetariske hirsebøffer er perfekte til aftensmad sammen med for eksempel pitabrød, en fyldig salat eller som en vegetarisk bøf i en burger. Du kan også sagtens sende dem med i madpakken, for de smager også dejligt kolde. Jeg serverede hirsebøfferne med hjemmebagt, groft pitabrød, snittet salat, spidskål og gulerod, avokadocreme og min yndlings søde chilisovs – en chilimarmelade, som vi bruger til alt lige fra dyppelse til forårsruller, ovenpå pizza, til at krydre bolognesen eller alle andre retter, der lige trænger til lidt sødt og spicy. Lav den – den er uundværlig, og så smager den hjemmelavet chilimarmeladen så godt!

Ca. 12-15 stk.
Det skal du bruge:

  • 2 dl hel hirse (jeg køber hel hirse her)
  • 1 lille squash
  • 1 stor gulerod
  • 1 løg
  • 1 dl sigtet speltmel (eller det mel, du har på lager)
  • ½ dl rasp
  • 2 æg
  • 1 tsk. stødt koriander (selvom du ikke bryder dig om frisk koriander, så giv lige stødt en chance)
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 3 fed hvidløg
  • 1 spsk. citronsaft
  • Salt og peber
  • Olie og smør til at stege i

Sød chilimarmelade:

  • 2 røde peberfrugter
  • 2 hele, røde chilier med kerner
  • 1 dl sukker
  • 1 dl hvidvinseddike
  • ½ dl vand
  • Friskkværnet peber

Sådan laver du sprøde, vegetariske hirsebøffer:
Kog hirsen efter anvisningen på pakken. Lad hirsen køle af, mens du forbereder de andre ingredienser. Riv squash på et groft rivejern. Skræl løg, hvidløg og gulerod og kom det i en minihakker, hvor det snittes helt fint. Tryk væsken ud af squashen og bland grøntsagerne med den kogte hirse. Tilsæt de resterende ingredienser og rør det sammen til en homogen masse. Kom smør og olivenolie på en pande. Steg en smule af dejen, så du kan smage, om hirsebøfferne skal krydres yderligere. Steg resten i ønsket størrelse.

Tip: Hirsebøfferne kan sagtens holde sig i et par dage i køleskabet. De smager skønt kolde i madpakken, men de kan også fryses ned, hvis du har lavet en stor portion.

Sådan laver du din egen søde chilisovs:
Skær peberfrugt og chili i mindre stykker. Kom alle ingredienserne i en gryde og lad det simre i 15-20 minutter. Blend chilimarmeladen en smule. Du kan selv afgøre, om du ønsker chilimarmeladen helt lind eller med lidt konsistens. Skold et glas og kom chilimarmeladen heri. Chilimarmeladen kan holde sig 1-2 måneder i køleskabet.

Indlægget indeholder affiliatelink.

Hirseboeffer_5Hirseboeffer_4

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
  1. Bianca

    Hej Cathrine!
    Hvor køber man hel hirse? Kan simpelthen ikke finde det nogen steder.. for det er ikke hirseflager du mener vel?
    Mvh Bianca

    1. Hej Bianca.

      Nu har jeg lagt et direkte link ind til, hvor jeg køber hel hirse 🙂

      Jeg bor i en mindre by, hvor jeg heller ikke kan købe forskellige ting, som fx hel hirse. Derfor laver jeg gerne en bestilling på Helsebixen en gang om måneden, hvor jeg både køber chiafrø, hampefrø, mandelsmør, hel hirse osv. 🙂

      Det er dejligt nemt og praktisk.

      Hav en dejlig dag.
      Mvh. Cathrine

  2. […] Sidste år fik vi lagt en terrasse i vores nye hus. I år glæder jeg mig til at få lavet det sidste færdig og få forvandlet vores have fra en vildmark til en hyggelig græsplæne med højbede. Når det sker, så skal jeg sidde og nyde den, mens at vi spiser aftensmad. Sommerlige, friske og mættende salater med et simpelt (og måske grillet – hvilken grill skal vi købe?) stykke kød. Det glæder jeg mig virkelig til! Den her hirsesalat kommer helt sikkert til at blive lavet rigtig mange gange i løbet af foråret og sommeren. Inden længe er squash-sæsonen i gang, og den smager og ser altså så fin ud sammen med hirsen. En helt simpel salat, der kan laves lynhurtigt. Kog bare lidt ekstra hirse – så kan du lave nemme og mættende salater flere dage i træk eller bruge dem til at lave de her vegetariske hirsebøffer. […]

Leave a Reply

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

SENESTE

Morgenmadsmuffins med rabarber, dadler og chiafrø
24. juni 2017
Luksus S’mores – Sommerens bedste dessert
21. juni 2017
Pull apart brød med persille-hvidløgssmør
19. juni 2017
Rabarbercrumble – sprød, sød og syrlig
16. juni 2017
Nudelsalat med sommergrøntsager og tahindressing
13. juni 2017

INSTAGRAM

FACEBOOK