Choux au craquelin - vandbakkelses fastelavnsboller med appelsin og chokolade mousse

Annonce for Valsemøllen

BAKE ALONG! I denne video bager jeg fastelavnsbollerne, så du kan se præcis, hvordan du skal gøre. Find min bake along video på min YouTube - KLIK HER

Vandbakkelsesfastelavnsbolle med sprød kiksetop. Selvfølgelig fyldt med min favorit smagskombination; chokolade og appelsin. En let bitter appelsinmarmelade og en fløjlsblød chokolademousse løfter den simple vandbakkelse til helt nye højder. Så god en fastelavnsbolle!

Med alle de fastelavnsboller, jeg allerede har bagt (og spist...) i år, så er den her nemme vandbakkelsesfastelavnsbolle det perfekte supplement. Egentligt har kage alt det, der sikrer den bedste mundfuld; luftig vandbakkelse, sprød kiks, blød og cremet mousse og en bitter-sød appelsinmarmelade. Man kan næppe ønske sig mere af en hjemmebagt fastelavnsbolle. De er tilmed virkelig nemme at bage.

Har du mod på og lyst til endnu flere fastelavnsboller, så finder du alle mine opskrifter på forskellige slags lige her

12 stk.
Det skal du bruge

Chokolademousse

Vandbakkelse

Kiks*

Derudover

Sådan gør du
Først laves chokolademoussen, så den kan nå at køle af. Moussen kan også med fordel forberedes aftenen før. Derefter kiksedejen og efterfølgende vandbakkelsen.

Chokolademousse:
Kom fløde i en gryde og kog det op til lige under kogepunktet. Tag gryden af varmen og tilsæt chokoladen. Bruger du ikke callets/chokoladeknapper, så skal chokoladen hakkes først. Rør til du har en ensartet chokoladefløde. Hæld den flydende mousse i et fladt fad. Dæk med husholdningsfilm direkte oven på moussen. Stil din chokolademousse på køl i mindst 2 timer til den er helt gennemkold.

Kiksedej:
Kom smør, sukker og mel i en foodprocessor/minihakker og blend til en samlet masse. Du kan også arbejde dejen sammen i hånden. Rul kiksedejen ud mellem to stykker bagepapir - cirka 3 mm tyk. Lad det køle 30 minutter i køleskabet inden, at dejen stikkes ud til cirkler på 5 cm i diameter.

Vandbakkelse:
Kom vand, smør og sukker i en gryde og smelt det sammen - lad det varme op til lige under kogepunktet. Tilsæt alt melet på én gang og rør det godt sammen, så dejen ikke klumper. Dejen skal blive blank og glat. Lad den bage af i gryden under kraftig omrøring i et par minutter. Lad dejen køle af i gryden til lillefingervarmt. Tilsæt ét æg af gangen, mens der piskes med en håndmixer. Først vil det ligne, at dejen skiller - fortsæt med at røre ved lav hastighed. Tilsæt det sidste æg og pisk til dejen samler sig og bliver glat og skinnende. OBS! Hvis dine æg er små, så kan det ske, at dejen skal bruge et halvt æg mere før, den samler sig og bliver glat. Kom dejen i en sprøjtepose med rund tyl.

Tænd ovnen på 225 g varmluft. Sprøjt dejen ud på et stykke bagepapir. Det er vigtigt, at dine vandbakkelser er lige store, så de skal have samme bagetid. Det kan være en hjælp at tegne cirkler på sit bagepapir med sin udstikkerform - husk at vende bagepapiret om, så tegnestregerne ikke smitter af på bagværket. Sprøjt vandbakkelsesdejen ud og læg kiksedej på toppen.

Kom vandbakkelserne i ovnen og skru straks temperaturen ned på 200 grader. Bag dine vandbakkelser i cirka 20 minutter til godt gyldne. Hvis det er nødvendigt, kan der skrues ned til 180 grader i de sidste 5 minutter af afbagningen. Det er vigtigt, at de bages godt af, da de ellers vil flade sammen, når de tages ud af ovnen. Husk! Åben ikke ovnen undervejs i bagningen, da du så risikerer, at dine vandbakkelser falder sammen.

Lad vandbakkelserne køle af på en rist. Tag den helt afkølede mousse ud fra køl. Kom den i en skål og pisk den op med en håndmixer. Pisk til moussen er fast nok til, at der trækkes spor fra håndmixeren - undgå at piske for meget, da moussen så vil skille. Kom chokolademoussen i en sprøjtepose med stjernetyl.

Skær dine choux au craquelin over, kom en skefuld appelsinmarmelade i midten og sprøjt en ring af chokolademousse. Læg låget på, drys med flormelis og revet appelsinskal. Server og nyd.

*Tip: Der vil være lidt kiksedej i overskud. Det kan du klemme sammen med lidt hakket chokolade, rulle til en pølse, fryse og herefter skære ud til småkager ala dem her. De kan bages efter, du har taget dine vandbakkelser ud af ovnen. De vil flyde ud under bagning og blive dejligt sprøde.

Bagetip - derfor skal du bruge forskelligt hvedemel:
Mel er ikke bare mel. Mel er en råvarer, der kan så mange forskellige ting. Både smagsmæssigt og bageteknisk. I denne opskrift på fastelavnsboller bruger jeg to forskellige slags hvedemel. En økologisk hvedemel til vandbakkelsesdejen, der giver mig en silkeblød og luftig vandbakkelsesdej. Hvedemelet har en god bageegenskab og et proteinindhold, der sikrer luftighed og lethed i dejen. Til kiksedejen bruger jeg en kagemel. Kagemelet er også en hvedemel, men denne har et lavere glutenprotein-indhold. Det lave glutenprotein-indhold sikrer, at kiksedejen ikke udvikler en stærk glutenstruktur, når dejen røres sammen - det ville give kiks, der er seje i konsistensen fremfor sprøde.

Skriv et svar til Kate Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

23 comments on “Choux au craquelin - vandbakkelses fastelavnsboller med appelsin og chokolade mousse”

  1. De er også virkelig gode med solbærmarmelade, hvis man ikke lige er til appelsin. Virkelig lækkert.

  2. Hmm it appears like your website
    ate my first comment (it was extremely long) so I
    guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoying your
    blog.
    I too am an aspiring blog blogger but I'm still new to everything.
    Do you have any recommendations
    for beginner blog
    writers? I'd really appreciate it.

  3. Hej Cathrine, hvor ser de bare lækre ud!
    Kan man lave kiksedejen dagen før, have den i frysere, og så lave vandbakkelses dejen dagen efter, og bage det hele sammen? Håber det giver mening

  4. Jeg bagte dem igår, og hold da op de var gode 🤩🥳 Jeg endte dog med at måtte lave vandbakkelsedejen to gange, da første portion blev for blød og fladet helt ud i ovnen. Anden gang kom jeg 1,5 æg i, og så sad den lige i skabet 🥳🥳

  5. Jeg satte dem ind ved samne temperatur som i opskriften - direkte fra frost. De blev fine. De skal dog være ret “mørke” for ikke at falde sammen når de kommer ud. Min ovn bager skævt så dem der stod inderst blev fint mørke og faldt ikke sammen - hvor nogle af de lysere desværre faldt lidt sammen da de kom ud.

  6. Hej. Kan se du skriver til en anden at vandbakkese og kiks kan laves og samles og sættes på frys. Det har jeg gjort nu. Skal jeg ændre noget på bagetid/temperatur? Skal de bare sættes ind i varm ovn direkte fra fryser?

  7. Jeg har med held frosset vandbakkelsesdej, når den er sprøjtet i facon, så den er nem at tage op og bage på dagen. Kan jeg gøre det samme med kiksedejen, når den er udstukket til runde kager? Og skal de to deje i så fald fryses hver for sig?

    1. Hej Kristina

      Vandbakkelsesdejen og kiksedejen kan laves og samles dagen før - og så skal det fryses ned. De kan bages direkte fra frost. Moussen kan også forberedes dagen før. Men de kan ikke bages færdige og fyldes dagen før - så bliver de bløde.

      God bagelyst,
      Cathrine

  8. Rigtig fin opskrift - jeg stødte dog på et problem med chokolademousen.
    Da jeg tog den ud fra køl, var den slet ikke flydende mere. Den havde sat sig så meget, at den slet ikke kunne piskes op til en luftig mouse. Hvad kan det skyldes? Jeg har tjekket op på, at jeg brugte de rigtige mængder af chokolade og fløde, så det forstår jeg ikke helt? Det er som om at den størknede chokolade simpelthen har gjort massen for hårs til at den kan piskes op.

  9. Lækkert med en sådan version af fastelavnsbollen fra din hånd! 😍

    Hvor stor er den udstikker, du bruger til at optegne cirklerne til vandbakkelserne - samme mål mål som kiksen? Du siger jo, at den skal gå ud over?

  10. Spændende! Det vil jeg prøve i morgen. Men jeg forstår ikke den her del:

    "Lad den bage af i gryden under kraftig omrøring i et par minutter. Lad dejen køle af i gryden til lillefingervarmt. Tilsæt ét æg af gangen, mens der piskes med en håndmixer. Først vil det ligne, at dejen skiller - fortsæt med at røre ved lav hastighed. Tilsæt det sidste æg og pisk til dejen samler sig og bliver glat og skinnende."

    Hvad vil det sige at bage af? Skal komfuret stadig være tændt, mens det sker? Og skal man skifte til dejspatel og røre ved lav hastighed eller er det stadig med elpisker? 🙃

    1. Hej Maria

      Din "melbolle" - altså vand, smør og sukker skal smeltes sammen, varmes op og så tilsættes melet. Den melbolle skal bages af/varmes op under omrøring i et par minutter - ellers vil det smage af mel. Præcis som når man laver en opbagt sovs. Herefter tages gryden af varmen, afkøles og så piskes æg i.

      Du vil kunne se processen i min bake along video, hvor jeg viser præcis, hvordan du bager fastelavnsbollerne 🙂 Videoen har jeg linket til øverst i opskriften.

      God bagelyst,
      Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT