Citronmåne - svampet og helt klassisk

Annonce Valsemøllen

Kære Citronmåne - du vækker så mange kærlige barndomsminder. Lune dage på terrassen. Min farfar, der drikker kulsort kaffe. Nu gør jeg det samme. Spiser citronmåne og drikker kulsort kaffe til. Det må betegne en kageklassiker. At den er et hit hos og gennem flere generationer.

En helt klassisk citronmåne. Så simpel en kage kræver gode råvarer, for den smager præcist af det, den er bagt af. Smør, sukker, æg og citron. Jeg er helt vild med den klassiske sandkage, der er supernem at bage. Nyd den helt friskbagt eller opbevar den i en lufttæt beholder - så er den god i flere dage.

6-8 personer
Det skal du bruge

Glasur

  • Cirka 75-100 g flormelis
  • 1-2 spsk. vand
  • Lidt ekstra citronskal til at drysse på toppen af kagen

Sådan gør du
Start med at tage smørret ud fra køl. Lad det ligge på køkkenbordet, mens du gør citron, sukker og vanilje klar. Så har smørret den rette temperatur.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skær smørret i mindre stykker og kom det i en skål. Jeg bruger min røremaskine med en gummi-belagt K-spade, men du kan også bruge en håndmixer. Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Pres vaniljekornene sammen med en teske sukker, så kornene deles. Riv skallen af citronen. Kom smør, sukker, vaniljesukker og citronskal i skålen og pisk det lyst og luftigt. Det tager ca. 5 minutter ved medium hastighed. Husk at skrabe ned langs kanterne et par gange undervejs, så det hele mixes godt.

Kom ét æg i dejen og rør forsigtigt til det netop er samlet. Tilsæt det andet æg og gentag.

Rør hvedemel, salt og bagepulver sammen. Pres 2 spsk. citronsaft. Nu kommes de tørre ingredienser og saften i skiftevis. Kom først 1/3 af melet i og rør det forsigtigt ind i dejen - det behøver ikke at være helt homogent. Kom 1 spsk. citronsaft i. Rør lidt igen. Gentag til alt mel og saft er i dejen.

Smør en springform eller kagering med smør og drys med sukker. Kom dejen ned i formen og bag din citronmåne i 15-20 minutter. Hold godt øje med den, så du ikke bager den tør! Stik i midten af kagen undervejs - der må gerne være fugtige kagekrummer, men ikke våd dej. Lad din citronmåne afkøle helt, og smør den med glasur og revet citronskal.

Citronmånen opbevares bedst i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Tip: En sandkage kan være den mest luftige og svampede kage. Hemmeligheden er, at smør og sukker skal piskes lyst og luftigt. Det kan lade sig gøre, hvis smørret ikke er for koldt eller for blødt. Tag det ud fra køl 10-15 minutter før, at du skal bruge smørret. Det skal helst være ca. 15 grader varmt. Så kan smørret piskes luftigt og holde på luften. Det kan ikke lade sig gøre, hvis smørret er for varmt og blødt. Derudover skal æggene i sandkagen ikke piskes luftige - det giver en tør citronmåne. Æggene skal være stuetempererede, så de ikke får smørblandingen til at køle ned og klumpe sammen. Har du ikke fået taget æggene ud fra køl i tide, så kan du lægge dem i lidt lunkent vand, når du også tager smørret ud.

Skriv et svar til Emmely Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 comments on “Citronmåne - svampet og helt klassisk”

  1. Hej Cathrine,

    Ville jeg kunne bage denne i en bradepande eller den fra sødt med surdej. I så fald skal jeg så lave dobbelt portion og hvilen af dem vil du anbefale?

    Bh,

    Dina

  2. Den er så god og god at bage med børn. Min datter på 5 synes den er rigtig lækker, specielt med krymmel ovenpå udover glasur 🙂

  3. Kan man godt bage dobbeltportion og komme i en større springform?
    I så fald, hvor længe skal den så bage? 😊

    1. Hej Emmely

      Ja, det kan du. Bagetiden afhænger af formen. Du må holde øje med den og stikke i den undervejs.

      God bagelyst,
      Cathrine

  4. Hej

    Kan det godt passe, den ikke bliver så høj? Min kage er kun et par centimeter høj. 😊

    Vh Maria

  5. Hej Cathrine,

    Jeg skal lave den her til min fødselsdag på lørdag. Ville jeg kunne lave den i morgen(fredag) i stedet og den stadig er god lørdag?

    1. Hej Jeadee

      Ja, det kan du. Den hjemmebagte citronmånen er også god flere dage efter, at den er bagt. Jeg ville vente med at komme glasur på til inden servering - så er den flottest 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT