De bedste og nemmeste koldhævede boller

Jeg er så glad for den her opskrift! Jeg bruger den igen og igen. Derfor er den selvfølgelig også kommet med i min bog BAGVÆRK.

Nemme, sprøde boller, der lynhurtigt kan røres sammen uden at du får dej på fingrene. Dét er altså et hit. De bedste og absolut nemmeste koldhævede boller, der er de perfekte morgenboller til hyggelige morgener i weekenden. Bollerne er også geniale i hverdagen, da de nemt og hurtigt kan bages om morgenen, så der både er lækker morgenmad og madpakke.

Jeg forstår egentligt ikke, at jeg ikke for længe siden har delt opskriften på de her æltefrie boller, da det er én af min absolut mest brugte bolle-opskrifter herhjemme. Det er altså fantastisk at kunne røre en bolledej sammen på fem minutter om aftenen, hvis du har fået lyst til at hygge lidt ekstra morgenen efter, eller hvis der kommer gæster til morgenmad. Dejen skal kun røres sammen i en skål, stå på køl natten over, og så former du dejen til boller med to skeer. Minimal arbejdstid og ingen dej på fingrene eller bordet. Så nemt og rart!

Er du ikke den mest erfarne brød-bager, så er det her lige en opskrift for dig. Jeg lover, at det ikke kan gå galt!

12-14 stk.
Det skal du bruge:

  • 500 g koldt vand
  • 5 g gær
  • 1 spsk. honning eller sukker (til at gøre gæren aktiv)
  • 100 g blandede frø, kerner og gryn (jeg brugte hørfrø, solsikkekerner og havregryn)
  • 150 g groft mel
  • 350 g hvedemel, fint ølandshvedemel eller sigtet speltmel
  • 2 spsk. olivenolie (kan udelades)
  • 10 g salt

Sådan bager du luftige og sprøde morgenboller:
Kom vand, gær og sukker i en bøtte - jeg foretrækker at bruge de her condibøtter. Rør til gæren er opløst. Tilsæt de resterende ingredienser og rør i dejen til den er samlet og der ikke er tørt mel tilbage. Dæk skålen med husholdningsfilm eller et tætsluttende låg og lad dejen stå ved stuetemperatur i 45-60 minutter inden, at dejen kommes på køl natten over. Ved at lade dejen stå kort ved stuetemperatur, så får gæren lige lov til at komme i gang - den trives nemlig bedst ved 28-30 grader.

Jeg foretrækker at bage bollerne på mit bagestål, men de kan også bages på en opvarmet bageplade. Tænd ovnen på 250 grader over/undervarme og lad den varme op i 45 minutter med et bagestål, en pizzasten eller en tom bageplade i. Kom også en tom bageplade under dit bagestål eller bageplade - den skal bruges til at skabe damp inde i ovnen med. Kog en liter vand i en elkedel. Form dejen med to våde skeer - du kan se i videoen nedenfor, hvordan du former boller uden at få klistrede fingre. Kom bollerne på en plade beklædt med bagepapir. Før bollerne ind på det varme bagestål eller bageplade. Hæld kogende vand i den nederste varme bageplade. Luk ovnen, så dampen bliver inde i ovnrummet. Bag bollerne i 5-8 minutter med damp på 220 grader. Tag pladen med vand ud, skru temperaturen op til 250 grader og bag bollerne i yderligere ca. 10 minutter, til de er godt gyldne. Lad dem afkøle på en rist og nyd.

Tip: De koldhævede boller er fryseegnede.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

49 comments on “De bedste og nemmeste koldhævede boller”

  1. Hej. Elsker din blog! Kan man evt. komme gulerødder i? I så fald, skal man så komme mindre mel eller andet i? 🙂

    1. Hej Katrine.
      Tusind tak!
      Ja, du kan sagtens komme revet gulerod i. Jeg ville komme 2 groftrevet gulerødder i og 50 g fint mel mere.

      Lad mig endelig høre, hvordan resultatet bliver 🙂
      God bagelyst,
      Cathrine

    1. Ja, det kan du sagtens 🙂 Lad dejen stå ved stuetemperatur i et par timer inden, at du kommer den på køl, så surdejen lige får lov til at komme i gang 🙂

  2. Cathrine, mine boller bliver desværre så flade. Smagen er fin, men vil gerne have lidt mere højde på. De bliver ligesom et lille fladt bjerg med revner i toppen...
    Nogle tips?

    1. Hej Marie.

      Bager du med surdej eller gær? Det lyder umiddelbart til, at din dej ikke er hævet nok inden, at du former den til boller. Så bliver boller lidt kompakte inden i og relativt flade. Er din dej hævet, når du tager den fra køl? Er der luftbobler i dejen? 🙂

  3. Hej Cathrine,
    Mine boller bliver også ret flade. Der er luftbobler i dejen og de virker ikke kompakte, bare flade. Måske dejen virker lidt mere våd end din i videoen, skal jeg mon justere og putte lidt mere mel i?

    1. Det ved jeg desværre ikke, jeg har aldrig prøvet at bruge tørgær. Men måske der står bag på pakken, hvor meget tørgær svarer til i almindelig gær?

      Ellers ved jeg, at Valsemøllen har skrevet om det. Prøv at Google det 🙂

  4. Bollerne ser superlækre ud ?. Bruger du noget specielt bagepapir? Alle de typer, jeg kan finde har en max temperatur på 220 eller 230 grader, og i opskriften skal temperaturen helt op på 250 grader.

  5. Hej Cathrine ?

    Vil lige starte med at sige TUSIND tak for en utrolig lækker og inspirerende blog ?
    Jeg er helt vild med disse boller ??
    Jeg har dog et spørgsmål - hvor længe skal dejen min. stå og hæve i køleskabet? Og hvor længe må den maks. stå?

    Kh. Camilla.

  6. Hej Camilla

    Det er lidt svært at sige. Hvis du ikke har tid til at lade dejen hæve i køleskabet, så kan du lade den stå ved stuetemperatur - når dejen er hævet til cirka dobbelt størrelse, så er den klar.

    Jeg lader den hæve mellem 8-20 timer.

    Det er så skønt at høre, at du er glad for opskriften på nemme boller 🙂

    God bagelyst,
    Cathrine

  7. Hej! Jeg prøvede dine boller her i USA med det man kalder active dry yeast. Jeg kom ca. 2/3 spsk. gær i. Synes at dejen begyndte at hæve fint på køkkenbordet ved stuetemperatur men jeg synes ikke at den hævede så meget mere efter den kom i køleskabet - hvor meget hæver din dej?

    Derudover synes jeg også at bollernes krumme blev lidt "løs" i det, altså ikke så fast så man kan komme til at ødelægge dem lidt når man smører dem - ved du hvad det evt. kan skyldes? Om der skal mere mel/vand eller lign. i? 🙂

    Til gengæld smagte de helt fantastisk, så de skal helt klart laves igen! Håber bare med et par forbedringer!

  8. Hej Malene

    Det er helt rigtigt, at dejen ikke hæver så meget mere, når den kommer på køl. Den skal dog ikke gå helt i stå. I det tilfælde, så skal du nok bruge mere gær. Jeg kender dog ikke til forholdet af active dry yeast, desværre.

    Krummen kan skyldes, at dejen ikke har hævet nok, eller at dejen var for tør 🙂

    God bagelyst,
    Cathrine

  9. Hej Cathrine 🙂

    Kan man hæve dejen natten over på køkkenbordet og i så tilfælde, hvor meget tæt skal der så i ?

  10. Hej Cathrine
    Her på siden står der i opskriften 250 grader, men jeg kan se i en kommentar at du kun bager ved 230. Måske det er en forglemmelse at rette?
    God dag.
    Mvh. Ditte

  11. Jeg undrer mig også over at du i et svar skriver at de bages ved 230 grader og at der i opskriften står at man de sidste ti min. Skal skrue ovnen op på 250 grader, hvad giver det bedste resultat?

  12. Hej Cathrine, tak for en lækker opskrift! Kan jeg godt bage det som et helt brød uden at ændre opskriften?

    Mvh Malene.

  13. Hej Ditte

    Det kan jeg godt se. Du kan gøre begge dele. Bollerne er hævet færdig på det tidspunkt, så det handler kun om at gøre skorpen gylden derfor. Jo højere temperatur, jo hurtigere går det. Nogle dage bager jeg ved 230 grader - andre 250 grader. Det kommer mest an på, hvor sultne (og utålmodige) mine børn er, når de venter på weekend-morgenbollerne 🙂

    God bagelyst,
    Cathrine

  14. Hej,

    Jeg har bagt disse boller i dag præcis efter opskriften, men jeg oplever, at mine boller kun er sprøde lige når de kommer ud af ovnen, og efter 10 minutters tid, så forsvinder meget af sprødheden.
    Har du nogen ide om, hvad jeg gør forkert? 🙂

    1. Hej Sarah

      Så skal du bage dine boller noget længere, så skorpen bliver tykkere og mørkere. Brug kun bagetiden som vejledende. De skal være godt gyldne.

      God bagelyst,
      Cathrine

  15. Hej Cathrine, jeg bagte bollerne her til morgen men havde lidt svært ved at få dem bagt helt ordentligt på bunden og var bange for at hvis jeg gav dem længere ville de blive meget mørke i toppen..har du et tip?

    1. Hej Anna

      Bager du på et bagestål eller bagesten? Hvis du bager på en bageplade, så kan det være, at du skal undlade damp i bunden af ovnen.

      God bagelyst,
      Cathrine

  16. Hej Cathrine

    Sikke en dejlig opskrift. Mine får en lidt bi-smag, tror deT er fra hørfrøene, kan det passe at de så smager lidt af harsk olie. Ellers super sprød udenpå og dejlig bløde indeni. Bagt på pizzasten men tænker jeg skal have erhvervet mig bagestålet. Min veninde har det og hun bager de flotteste brød efter dine opskrifter.
    Kh Pia

    1. Hej Pia

      Hørfrø skal helst ikke smage af harsk olie. Gør dine det, så tror jeg desværre, at de er for gamle. Hørfrø indeholder masser af olie, og det kan harskne.

      Jeg er selv så glad for mit bagestål.

      God bagelyst,
      Cathrine

  17. Hej igen

    Du havdehelt ret. Da jeg stak næsen med til mine kerner kunne jeg godt lugte det, så erhvervet nyt også kører vi en ny portion i morgen på Bagestålet som lige er kommet. Tak for svar, må blive flittigere til at bruge kerner og frø.

    Vh Pia

  18. Kære Kathrine

    Jeg spammer dig helt med indlæg, lige bagt på stålet for første gang og brugte den her opskrift. Hold da op jeg er imponeret. Hæver meget op, ikke flade boller, sprøde udenpå og med lækker krumme indeni. Skal klart prøve flere opskrifter af.

    Mange hilsner
    Pia

  19. Hej kan det virkelig passe at ovnen skal være tændt i 45min? Og hvorfor mon?
    Tak for opskriften, den skal afprøves i aften

    1. Hej Vivi

      Ja, jeg varmer mit bagestål op i 30-45 minutter. Det er nødvendigt for at ovnrummet og bagestålet er varmt nok til, at det kan afgive tilstrækkeligt med varme til bollerne.

      God bagelyst,
      Cathrine

  20. Min dej bliver meget flydende og bollerne derfor også ret flade.
    Jeg har prøvet at putte mere mel i, men jeg har næsten behov for 250 g mere før dejen ligner din....
    Er det fordi der er forskel på mel?

    1. Hej Mathilde

      Ja, der er meget forskel på mel og dets evne til at suge væske. Derudover betyder det også noget, hvilke frø og kerner du bruger. Hørfrø suger fx meget mere vand end græskarkerner.

      God bagelyst,
      Cathrine

  21. Har prøvet at lave bollerne et par gange nu, men min dej hæver aldrig rigtig, og bollerne bliver derfor altid ret flade. Hvad gør jeg forkert?

    1. Hej Anna

      Så skal du lade din dej stå lidt længere ved stuetemperatur inden, du kommer den på køl. Og bage dem på et bagestål eller bagesten.

      God bagelyst,
      Cathrine

  22. Hej Cathrine.

    Jeg har før prøvet opskrifter, hvor man kan lave dejen fx fredag Aften og bage af den både lørdag og søndag morgen.

    Kan man det med din opskrift? Er nemlig fan af netop de her boller! 🙂

    1. Hej Nana

      Ja, det kan du godt. Men du skal være obs på, at du "punkterer" dejen en smule, når du tager dej fra til boller den første dag. Bollerne på 2. dagen vil også have en mindre opbagning, da gærcellerne bliver færre og færre.

      God bagelyst,
      Cathrine

  23. Jeg har netop slået dejen sammen og glæder mig til at bage i morgen:)
    Efter at have læst alle disse indlæg, fik jeg lyst til at skrive, at man skal være
    meget opmærksom på, at gær kun har en optimal hæveevne i 30 dage,
    så det er vigtigt at holde øje med sidste salgsdato.

  24. Bollerne smager virkelig godt. Men min bliver ikke spor luftige. Dejen hæver fint både før og i køleskabet. Men nærmest slet ikke i Ovnen. Eller jo, nok lidt, for helt bastante er de ikke. Men ret tætte.

    1. Hej Marianne

      Hvilket hvedemel bruger du? Hvis du bruger stenkværnet hvedemel, så vil dine boller blive meget grove - og derfor mere tunge. Et bagestål er også en fantastisk hjælp til at få mere luftighed i dine boller, når de bages.

      God bagelyst,
      Cathrine

Skriv et svar til Anne Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT