De bedste og nemmeste koldhævede boller

Nemme, sprøde boller, der lynhurtigt kan røres sammen uden at du får dej på fingrene. Dét er altså et hit. De bedste og absolut nemmeste koldhævede boller, der er de perfekte morgenboller til hyggelige morgener i weekenden. Bollerne er også geniale i hverdagen, da de nemt og hurtigt kan bages om morgenen, så der både er lækker morgenmad og madpakke.

Jeg forstår egentligt ikke, at jeg ikke for længe siden har delt opskriften på de her æltefrie boller, da det er én af min absolut mest brugte bolle-opskrifter herhjemme. Det er altså fantastisk at kunne røre en bolledej sammen på fem minutter om aftenen, hvis du har fået lyst til at hygge lidt ekstra morgenen efter, eller hvis der kommer gæster til morgenmad. Dejen skal kun røres sammen i en skål, stå på køl natten over, og så former du dejen til boller med to skeer. Minimal arbejdstid og ingen dej på fingrene eller bordet. Så nemt og rart!

Er du ikke den mest erfarne brød-bager, så er det her lige en opskrift for dig. Jeg lover, at det ikke kan gå galt!

15-18 stk.
Det skal du bruge:

  • 500 g koldt vand
  • 5 g gær
  • 1 spsk. honning eller sukker (til at gøre gæren aktiv)
  • 2 spsk. olivenolie (kan udelades)
  • 100 g blandede frø, kerner og gryn (jeg brugte hørfrø, solsikkekerner og havregryn)
  • 150 g groft mel
  • 350 g hvedemel, fint ølandshvedemel eller sigtet speltmel
  • 10 g salt

Sådan bager du luftige og sprøde morgenboller:
Kom vand, gær, sukker og olivenolie i en skål. Rør til gæren er opløst. Tilsæt de resterende ingredienser og rør i dejen til den er samlet og der ikke er tørt mel tilbage. Dæk skålen med husholdningsfilm eller et tætsluttende låg og lad dejen stå ved stuetemperatur i 45-60 minutter inden, at dejen kommes på køl natten over. Ved at lade dejen stå kort ved stuetemperatur, så får gæren lige lov til at komme i gang - den trives nemlig bedst ved 28-30 grader.

Dagen efter tages dejen ud af køleskabet. Tænd ovnen på 250 grader over/under varme. Form dejen med to våde skeer - du kan se i videoen nedenfor, hvordan du former boller uden at få klistrede fingre. Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Når ovnen er varm skrues den ned på 220 grader, og bollerne bages i 15-20 minutter til de er godt gyldne. Lad dem afkøle på en rist og nyd.

Tip: De koldhævede boller er fryseegnet.

koldhaevede_morgenboller_2 koldhaevede_morgenboller_3

18 comments on “De bedste og nemmeste koldhævede boller”

  1. Hej. Elsker din blog! Kan man evt. komme gulerødder i? I så fald, skal man så komme mindre mel eller andet i? 🙂

    1. Hej Katrine.
      Tusind tak!
      Ja, du kan sagtens komme revet gulerod i. Jeg ville komme 2 groftrevet gulerødder i og 50 g fint mel mere.

      Lad mig endelig høre, hvordan resultatet bliver 🙂
      God bagelyst,
      Cathrine

    1. Ja, det kan du sagtens 🙂 Lad dejen stå ved stuetemperatur i et par timer inden, at du kommer den på køl, så surdejen lige får lov til at komme i gang 🙂

  2. Cathrine, mine boller bliver desværre så flade. Smagen er fin, men vil gerne have lidt mere højde på. De bliver ligesom et lille fladt bjerg med revner i toppen...
    Nogle tips?

    1. Hej Marie.

      Bager du med surdej eller gær? Det lyder umiddelbart til, at din dej ikke er hævet nok inden, at du former den til boller. Så bliver boller lidt kompakte inden i og relativt flade. Er din dej hævet, når du tager den fra køl? Er der luftbobler i dejen? 🙂

  3. Hej Cathrine,
    Mine boller bliver også ret flade. Der er luftbobler i dejen og de virker ikke kompakte, bare flade. Måske dejen virker lidt mere våd end din i videoen, skal jeg mon justere og putte lidt mere mel i?

    1. Det ved jeg desværre ikke, jeg har aldrig prøvet at bruge tørgær. Men måske der står bag på pakken, hvor meget tørgær svarer til i almindelig gær?

      Ellers ved jeg, at Valsemøllen har skrevet om det. Prøv at Google det 🙂

  4. Bollerne ser superlækre ud 👍. Bruger du noget specielt bagepapir? Alle de typer, jeg kan finde har en max temperatur på 220 eller 230 grader, og i opskriften skal temperaturen helt op på 250 grader.

  5. Hej Cathrine 🤗

    Vil lige starte med at sige TUSIND tak for en utrolig lækker og inspirerende blog 🤩
    Jeg er helt vild med disse boller 👌🏻
    Jeg har dog et spørgsmål - hvor længe skal dejen min. stå og hæve i køleskabet? Og hvor længe må den maks. stå?

    Kh. Camilla.

  6. Hej Camilla

    Det er lidt svært at sige. Hvis du ikke har tid til at lade dejen hæve i køleskabet, så kan du lade den stå ved stuetemperatur - når dejen er hævet til cirka dobbelt størrelse, så er den klar.

    Jeg lader den hæve mellem 8-20 timer.

    Det er så skønt at høre, at du er glad for opskriften på nemme boller 🙂

    God bagelyst,
    Cathrine

  7. Hej! Jeg prøvede dine boller her i USA med det man kalder active dry yeast. Jeg kom ca. 2/3 spsk. gær i. Synes at dejen begyndte at hæve fint på køkkenbordet ved stuetemperatur men jeg synes ikke at den hævede så meget mere efter den kom i køleskabet - hvor meget hæver din dej?

    Derudover synes jeg også at bollernes krumme blev lidt "løs" i det, altså ikke så fast så man kan komme til at ødelægge dem lidt når man smører dem - ved du hvad det evt. kan skyldes? Om der skal mere mel/vand eller lign. i? 🙂

    Til gengæld smagte de helt fantastisk, så de skal helt klart laves igen! Håber bare med et par forbedringer!

  8. Hej Malene

    Det er helt rigtigt, at dejen ikke hæver så meget mere, når den kommer på køl. Den skal dog ikke gå helt i stå. I det tilfælde, så skal du nok bruge mere gær. Jeg kender dog ikke til forholdet af active dry yeast, desværre.

    Krummen kan skyldes, at dejen ikke har hævet nok, eller at dejen var for tør 🙂

    God bagelyst,
    Cathrine

Skriv et svar til Susanne Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT
envelope-ochevron-upfacebookinstagrampinterest-p