Foccaciabrød er nok det mest sommerlige brød, jeg kan komme i tanke om. Det passer perfekt til de lune sommeraftener, hvor aftensmaden (forhåbentligt) skal nydes udenfor i det gode vejr. Det her foccaciabrød er luftigt, lækkert og har den mest smagfulde, sprøde skorpe. Jeg har drysset det med frisk timian, men hvis din have er smækfyldt med frisk rosmarin, så kan du også sagtens bruge det i stedet. Hver gerne generøs med en god jomfru olivenolie - det gør bare dit foccaciabrød endnu mere sprødt, svampet og saftigt.
Det skal du bruge:
Sådan bager du et koldhævet og luftigt foccaciabrød:
Dag 1: Kom vand og surdej i en skål (erstat surdejen med gær, hvis du ingen surdej har). Rør rundt til surdejen er fordelt i vandet. Kom mel i og rør det sammen til der ikke er mere tørt mel. Lad det stå og hvile tildækket i 45 minutter ved stuetemperatur. Kom salt i dejen og 2 spsk. vand og klem saltet ind i dejen. Fold nu dejen som vist i denne her video. Kom låg på og lad dejen hvile i 30 minutter ved stuetemperatur. Herefter foldes dejen igen. Gentag foldningen igen efter 1 time og endnu en foldning efter 1 time mere. Nu har du foldet dejen 4 gange og dejen har hvilet i 3 timer. Lad dejen hvile tildækket yderligere 30-60 minutter indtil, at dejen begynder at hæve en smule og har luftbobler i toppen. Kom dejen på køl natten over.
Dag 2: Dagen efter tændes ovnen på 230 grader varmluft. Vend dejen ud i din form og hiv den forsigtigt ud, så den fylder hele formen. Tryk med fugtige fingre ned i dejen, så der laves fordybninger. Du skal lave rimelig dybe huller, men der må ikke være hul gennem dejen. Fordel olivenolien over dejen og drys med frisk timian, flagesalt og friskkværnet peber.
Bag dit foccaciabrød i 25-35 minutter til det er godt gyldent. Afkøl på en rist og server det gerne lunt.
Indlægget indeholder affiliatelinks
Det her brød er intet mindre end fantastisk. Jeg fik så meget ros for det, da jeg servede det til en gang grillet laks med sommersalat. Derudover frøs jeg resten, og selv efter opvarmning blev det guffet og komplimenteret. Tusind tak for en god side, med masser af inspirerende opskrifter! 🙂
Hej Nanna.
Jubii, hvor dejligt. Man bliver så glad, når man får ros for sit bagværk, ikk? 🙂 Det lyder som en meget lækker aftensmad!
Kan man lave brødet om aftenen og aå bage det om aftenen dagen efter?
Eller er det for længe at lade det stå i køleskabet?
Det kan du sagtens 🙂 Det kan hæve ca. 20 timer.
Hej Cathrine 🙂
Jeg skal prøve at lave dette brød i dag. Og jeg er lidt forvirret over, hvordan man klemmer saltet ind i dejen? ?
Hej Emma
Jeg beklager det sene svar - vi nød en efterårsferie i sidste uge 🙂
Du klemmer det bare ind i dejen med hånden. Altså klemmer dejen i hånden, så saltet bliver fordelt. Giver det mening? 🙂
Jeg håber, at dit brød blev lækkert.
God bagelyst,
Cathrine
Hvilke størrelse bradepande bruger du?
Hej Anne-Lise
Jeg har linket til den bradepande, jeg bruger 🙂 Det står i ingredienslisten.
Rigtig god bagelyst,
Cathrine
Ja det så jeg godt... det var fordi den ikke var tilgængeligt online .. så ville jeg lige være helt sikker..? tak for lækre dejlige opskrifter og især dine Live optagelser de er så fede. Jeg har fået lysten/overskud tilbage (efter sygdom) til igen at bage.. som jeg virkelig holder af. Nu går jeg og tænker på en kværn som jeg ved du også er glad for. Tak for inspiration ?
Kærligst Anne-Lise
Hej Anne-Lise
Tak for at gøre mig opmærksom på det. Jeg har skiftet linket ud til en bradepande magen til, som man faktisk kan få fat i.
Jeg er så glad for, at du har glæde af både min blog og Instagram. Bagning er fantastisk - et pusterum og afslapningssted for mig også.
Ja, sådan en melkværn er fantastisk. Den gør det hele lidt mere friskt, næringsrigt og velsmagende.
Rigtig god bagelyst!
Cathrine
Hej Cathrine! Tror du, at det vil hjælpe på at gøre brødet ekstra sprødt at varme bradepanden op med ovnen? Jeg tænker, at det ville være en god idé, da det så (næsten) ville fungere som en bagestål? Venlig hilsen Amalie
Hej Amalie
Ja, det kan du godt gøre - deje har altid godt af et varmechok. Pas på dine fingre, når du skal trykke fordybninger i dejen 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine.
Jeg vil forsøge mig med dette brød i morgen. Hvis jeg ingen ølandshvedemel har, er der så andet jeg kan bruge?
Hej Cecilie
Du kan bruge hvedemel i stedet 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Smører du bradepanden med olie, eller putter bagepapir i??
Hej Marion
Jeg gør faktisk ingen af delene her, da jeg bager et et slip-let fad, jeg har varmet rigtig meget op. Så dejen sætter skorpe med det samme, det rammer varmen. Men du kan gøre på det ene og det andet 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine!
Kan man erstatte groft ølandshvedemel med fuldkornshvedemel?
På forhånd tak,
Ida
Hej Cathrine!
Jeg har problemer med at få bagt mit brød, og jeg kan ikke forstå hvorfor 😅 jeg har nu forsøgt 2 gange, hvor begge brød ikke ville blive færdigbagt, på trods af at de fik mindst 30 min i en forvarmet ovn på 250-260 grader, hvorefter jeg gav op. Jeg har forsøgt mig med både at hælde brødet i et ovnfast fad, og bare ud på en varm plade med bagepapir, hvor brødet så ikke var lige så tykt, men stadig ville det ikke blive færdigt.. Jeg kan ikke lige regne ud hvad jeg gør forkert, da dejen lader til at have dem korrekte konsistens og hæver fint 🧐
Hej Signe
Hvis et brød er klægt, så skyldes det oftest, at dejen ikke er nået at hæve og udvikle sig nok. Hvor meget hæver din dej i bøtten før, at du kommer den på køl?
Ellers kan du tage brødets kernetemperatur. Når det er 99-100 grader, så er det færdigbagt. Hvis det stadig er klægt, så vil jeg mene, at det er fordi, at din dej ikke får lov til at hæve nok ved stuetemperatur før, at du stiller den på køl. Det skal gerne hæve med 30-40 % før køl.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Kan jeg bruge Tipo 00 hvedemel istedet for ølandshvede. Det er nemlig lige det, jeg har på lager.
Tak for en fantastisk blog. Jeg følger ivrigt med. 🙂
Hej Cathrine
Tusind tak for altid mega lækker inspiration og super skønne, overskuelige opskrifter!
Er det muligt at bage brødet samme dag, som dejen laves, hvis man ikke lader dejen koldhæve, men blot hæver lunt?
Mvh. Maja
Hej Maja
Mjaaarh... Det er så svært - for det er ikke det, der er udgangspunktet i opskriften, og som den er lavet ud fra. Men hvis du har godt styr på din surdej og kender dine deje, så vil du godt kunne. Den lange koldhævning er dog med til at udvikle smagen og fermenteringen.
God bagelyst,
Cathrine
Det dufter helt vanvittigt skønt, og herhjemme glæder vi os til at smage det om lidt 😉 Det brændte dog helt fast i fadet (indtast fad i noget ala keramik), så det måtte skæres fri... Smører du fadet inden? 😀
Har lige lavet dette brød, og det smager helt vildt godt, og så nemt at lave kommer til at lave det mange gange igen, Tak for opskriften😊
Hej Eva
Tusind tak fordi du tog dig tid til at skrive det! Det betyder så meget med feedback 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine,
Kan jeg røre dejen i røremaskine og slippe for at folde?
Hej Mette
Ja, det kan du 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Hvis jeg bruger en røremaskine hvordan skal jeg så gøre? Jeg er helt ny i bagning med surdej 😀 Jeg har end til nu brugt din bog "surdej" til at lave rugbrød men i denne opskrift står der ikke på samme måde hvad jeg skal fodre surdejen med mm. Kan du hjælpe med svar på det 😀
Hilsen Ida
Hej Ida
Så vil jeg anbefale dig, at du slår op på side 126 i din bog - der finder du opskriften på foccacia, og der har jeg gjort mig mere umage med at guide i processen 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Der er kun 96 sider i den e-bog jeg har købt på din hjemmeside 😊 ved ikke om det så er en fejl...
Hilsen Ida
Hej Ida
Undskyld, jeg forstod det sådan, at du havde min bog - altså den trykte bog. Det er korrekt, at E-bogen ikke har opskriften på foccacia, men den er i den fysiske bog 🙂
Du fodrer surdejen ved at tage lige del vand, surdej og mel. Og så skal du bare sørge for, at du får den mængde, der er angivet i opskriften.
God bagelyst,
Cathrine
Bagte i går dit foccacia med timian, men med oliven og rosmarin og groft spelt i stedet for groft ølands-. Synes spelt smager bedre. Resultat: Herligt til en skovtur med en dejlig kvinde. Tak
Hej Ole
Hvor lyder det dejligt 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Vil der være nogen fordel i at komme dejen i bradepanden aftenen inden, så man arbejder mindst muligt med dejen og fastholder flest mulig luftbobler, inden den skal koldhæve?
Hej Cathrine. Hvor meget vil du lade den hæve inden du lægger den på køl? 30%
Kh Mette
Hej Cathrine.
Jeg fik begge dine fantastiske bøger i julegave- hvilken glæde!
Jeg bagte dit lækre foccacia forleden, hvor jeg satte det til hævning aftenen før - og lod dejen stå til aftenen efter. Jeg synes dog desværre, at brødet smagte for meget af surdej. Hvad kan jeg gøre for at det ikke vil gøre det en anden gang? Jeg har kigget på dine fejlkilder ved bagning, men har svært ved at se hvordan det skal kunne hæve kortere tid, hvis man først skal bruge det om aftenen.
Håber du kan hjælpe!
Mvh Mette
Hej Mette
Din surdejs smag (altså, hvor moden/sur den er), samt hvor længe du hæver din dej ved stuetemperatur, er det, der primært bestemmer smagen i dit brød. Så kig på din surdej først. Var den meget sur? Så bliver dit brød det også. Kunne dejen hæve kortere tid ved stuetemperatur, så surdejen ikke nåede at gøre den så sur?
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Nu har jeg fået the bread Challenger - Jubii!! Kan jeg lave foccacia i den og uden bagepapir?
Tak for surdejsvejledning og inspiration. Der bliver bagt mange brød nu i den her hjemmearbejdstid ☺️
Mange hilsner Anne
Hej Anne
Tusind tak! Ja, du kan med stor fordel bage foccacia i din Challenger Bread Pan.
Du varmer bare bunden godt op, vender dejen ud i, trykker dejen let (pas på fingrene ikke går helt igennem dejen, av) - jeg bager foccacia uden låg på.
God bagelyst,
Cathrine