Hjemmebagt rugbrød

Hjemmebagt rugbrød smager fantastisk. Her er opskriften på et nemt og sundt rugbrød, som jeg altid bager. Jeg bager det udelukkende på økologiske råvarer. Det er ikke en nødvendighed, men sørg for at bruge gode råvarer, da det er forudsætningen for at opnå et rigtig godt resultat.

Rugbrødet laves over 2 dage, så det kræver en smule tålmodighed, før man har det færdige resultat, men arbejdstiden er meget lille. Når rugbrødet er bagt, så pakker jeg det ind i et stykke bagepapir og opbevarer det ved stuetemperatur. Så synes jeg, at det holder sig frisk og lækkert længe.

1 stk.
Det skal du bruge:
Rugfordej:

  • 2 dl koldt vand
  • 3 spsk. surdej (hvis du ingen rugsurdej har, så brug 5g øko. gær)
  • 260g økologisk svedjerugmel


Iblødsætning af kerner:

  • 330g koldt vand
  • 165g knækkede rugkerner
  • 85g hørfrø
  • 80g solsikkekerner

Dag 2:

  • 15g havsalt 


Derudover:

  • En rugbrødsform på ca. 2 liter


Sådan laver du hjemmebagt rugbrød:

Rugsurdej:
Hæld vandet i en skål og rør surdejen eller gæren ud heri. Kom svedjerugmelet i og bland det sammen med vandet. Der skal ikke æltes blot blandes til en homogen dej. Tag 3 spsk. fra og kom det i en bøtte med låg og stil det i køleskabet. Så har du rugsurdej til dit næste rugbrød. Dæk skålen med dejen med et låg eller husholdningsfilm, og lad den stå ved stuetemperatur i 24 timer. Hvis du bruger gær, så skal det stå i 48 timer, og derfor skal du vente til dagen efter med at lægge kernerne i blød.

Iblødsætning af kerner:
Bland vand, rugkerner, hørfrø og solsikkekerner sammen i en skål. Dæk skålen med et låg eller husholdningsfilm og lad den stå ved stuetemperatur i 24 timer.

Dag 2:
Bland rugfordejen og kernerne sammen, tilsæt salt og ælt det hele godt sammen i en skål eller røremaskine. Smør rugbrødsformen med olie og kom dejen op i formen. Kom et låg eller viskestykke over rugbrødet og lad det hæve ved stuetemperatur i ca. 3 timer.

Bag rugbrødet ved 180⁰ alm. ovn i ca. 1 time og 45 minutter. Tag rugbrødet ud af formen og bag det videre i 10 minutter. Så får rugbrødet en sprød skorpe. Afkøl rugbrødet på en rist.

Madblog Cathrine Brandt Hjemmebagt rugbrød

Madblog Cathrine Brandt Hjemmebagt rugbrød

Madblog Cathrine Brandt Hjemmebagt rugbrød

Madblog Cathrine Brandt Hjemmebagt rugbrød

Madblog Cathrine Brandt Hjemmebagt rugbrød

Madblog Cathrine Brandt Hjemmebagt rugbrød

Madblog Cathrine Brandt Hjemmebagt rugbrød

Skriv et svar til Anette Kvistgaard Nielsen Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

42 comments on “Hjemmebagt rugbrød”

  1. Hej!
    Mon man kan bruge hele rugkerner? 🙂 Jeg bor i Norge, hvor man ikke kan købe knækkede rugkerner og savner rugbrød! 🙂

  2. Hej Cathrine
    Mine rugbrødsforme er på ca 3 l.
    Kan jeg x opskriften med 3 og lave 2 store brød? Og hvis ja, hvad så med bagetiden?
    Tak for dig.
    Dorte

    1. Hej Dorte

      Ja, det kan du godt. Det kræver dog en stor røreskål 🙂

      Bagetiden afhænger af formen på din form, men hold øje med brødet og tag kernetemp. Den skal være 98 grader, så er dit rugbrød færdigtbagt.

      God bagelyst,
      Cathrine

  3. Hej.
    Mit brød hævede fint fra dag 1 til 2, men synes ikke det hævede overhovedet de 3 timer dag 2. Jeg tog min surdej direkte fra køleskabet, skal jeg stille den på køkkenbordet og fodre den først eller? Hvad tror du gik galt?
    Vh Marianne

  4. Åh altså.
    Jeg har lige blandet min fordej og den er meget tør. Jeg har brugt øko fuldkornsrugmel og fintmalet rugmel.
    Den ligner koldt stift havregrød!
    Skal jeg vove at putte mere vand i?

  5. Skal min rugsurdej være fodret og frisk før jeg bruger den i opskriftens rugfordej - eller kan jeg tage de 3 spsk direkte fra min surdej i køleskabet?

    1. Hej Louise
      Du kan godt tage dem direkte fra køleskabet. Hvis det er flere uger siden, at du har brugt din surdej sidst, så vil jeg anbefale dig at fodre den inden, at du bruger den. Så er der flere gærceller og mælkesyrebakterier i, som er gode for brødets opbagning og smag 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  6. Hej Cathrine.
    Jeg har planer om at give mig i kast med dit rugbrød i eftermiddag.
    Men kan jeg udskifte hørfrøene med noget andet? Fx. revet gulerod, som du bruger i en af dine andre rugbrødsopskrifter?
    Min datter på 19 mdr får virkelig løs mave af hørfrø, så dem vil jeg skifte ud. Men ellers er vi nemlig ikke bange for kerner 😉
    Eller er det bedre bare at fordoble mængden af solsikkekerner? 🙂

    Bedste hilsner,
    Emma

    1. Hej Emma
      Jeg beklager, at jeg ikke nåede at svare dig i tide.
      Du kan udskifte hørfrøene med solsikkekerner.

      Jeg håber, at du fik bagt alligevel.
      God fornøjelse

    2. Hej igen Cathrine.

      Det er i orden. Jeg nåede dog at hakke nogle græskarkerner, der nu står i blød med de andre kerner.
      Jeg forsøger at bage det i eftermiddag, når det har stået i blød i 24 timer.

      Jeg kan holde dig opdateret på resultatet 🙂

      BH,
      Emma

  7. Hej Cathrine.

    Bagte dette i sidste uge og syntes det blev rigtigt godt! Kom dog bagefter i tvivl om jeg skulle have opfrisket min rugsurdej inden jeg lavede rugfordejen? ?

  8. Hej Cathrine.
    Tusind tak for alle dine skønne opskrifter. Jeg har, takket være din guide, endelig fundet ud af at bage med surdej, hvilket jo giver nogle fantastiske brød. Jeg har dog et spørgsmål til denne opskrift; skal rugsurdejen, de 3 spsk som man tager fra når man baget brødet, genopfriskes inden man bruger den igen, eller skal surdejen bare bruges direkte fra køleskabet i den nye brøddej?
    Mvh Signe

    1. Hej Signe.
      Surdejen skal fordres inden, at du bruger den i dit brød 🙂

      Dejligt, at du har glæde af mine opskrifter. Det er skønt at høre.
      Hav en dejlig dag.
      Cathrine

    2. Hej Cathrine. Jeg har lige et spørgsmål i forlængelse.
      Når jeg tager de 3 spsk ud fra køleskabet for at bruge det igen, hvor meget skal det da fodres og hvor længe før? 🙂

      Virkeligt lækkert rugbrød!

  9. Hej Cathrine

    Er det 3 spsk. af min Biga surdej jeg skal bruge i fordejen?

    Jeg har bagt rugbrød med rugsurdej mange gange, fra Meyers, men kun med gær 🙂

  10. Hej Cathrine
    Har bagt dit rugbrød flere gange. Er ret vild med det fordi der ikke skal alt for mange forskellige ingredienser i og endnu mere efter jeg har prøvet med svedjerug. Det eneste lille men er, at jeg synes skorpen er meget sprød næsten så man bliver bekymret for sine
    tænder:-). Hvad er målene på din form bare for lige at sammenligne med den jeg bruger.
    Jeg fryser ofte nogle skiver ned som jeg så tager op til min madpakke og spiser samme dag. Det fungere ganske fint og skorpen er stadig meget sprød.

    1. Hej Malene.
      Jeg er glad for at høre, at du bruger rugbrødsopskriften :). Jeg er nysgerrig - bager du med gær eller surdej?

      Min bageform måler 9x28 cm, og den er lige bred hele vejen ned. Her bliver sporpen også sprød, men ikke så meget, som det lyder til hos dig. Når du tager brødet ud af formen, så pak det ind i et viskestykke og lad det køle af der. Derved dannes der damp, der er med til at blødgøre sporpen - vi skal helst ikke have nogle tandskader. 😉
      Du kan se min bageform her (den bagerst til højre): https://www.cathrinebrandt.dk/mit-bageudstyr/

      Tak fordi du deler tip om frysning af rugbrøddet. Vi får det altid spist så hurtigt, at jeg aldrig når at fryse det ned.

      Hav en rigtig god dag.
      Cathrine

  11. Hej Rannva.
    Tak for din kommentar.

    Jeg har endnu aldrig prøvet at fryse rugbrødet ned, da jeg altid kun bager ét, og det forsvinder meget hurtigt 🙂 Lad mig endelig vide, hvis du gør dig nogle erfaringer med at fryse rugbrødet.

    Ja, børnevenligt rugbrød er en god ide. Jeg har faktisk gang i eksperimenterne i køkkenet. Lige nu leger jeg med to opskrifter; et blødt brød til helt små børn og et rugbrød der egner sig til små børn. Jeg deler opskrifter herinde, når jeg har testet dem endnu et par gange.

    Jeg tror ikke, at du kan erstatte kernerne helt med havregryn og gulerod. Hvis du forsøger dig, så lad mig vide, hvordan det går 🙂

    Mvh. Cathrine

  12. Hej Cathrine 🙂

    Er spændt på at prøve din opskrift på rugbrød!

    Jeg har forsøgt mig med mange andre opskrifter men er aldrig blevet helt tilfreds med resultatet...

    Jeg kan godt lide ideen om et rugbrød kun bagt med rug... 🙂

    Hvordan er dine erfaringer med at fryse det her rugbrød?
    Mine brød bliver altid tørre og smuldrende når jeg gør det 🙁
    Synes det er super praktisk at bage flere af gangen som man kan tage op efter behov..

    Det skal også lige siges at jeg søger en opskrift på et børnevenligt rugbrød... altså uden kerner evt. erstattet med gulerødder og havregryn..
    Tror du det kan lade sig gøre at erstatte kernerne i denne opskrift til det?

  13. Hej Cathrine
    Søgte på en opskrift på rugbrød kun med rugmel (tåler ikke hvedemel pga IBS) og her dukkede din skønne opskrift frem ??
    Har aldrig set træforme før, så skyndte mig på Goggle ?? Sådan en må jeg eje, har jeg fundet ud af, lyder rigtig godt og super smart med bunden. Men nu tænker jeg, om jeg skal købe låget med? Er din den 2 l fra Aurion og har du låget? Det står, det er super til rugbrødshævningen ??

    1. Hej Britt.
      Dejligt, at du fandt min opskrift. Det er et rigtig lækkert rugbrød.

      Ja, jeg har to liters formen fra Aurion + låg. Låget er jeg rigtig glad for, når rugbrødet hæver.
      Jeg har kun ét låg. Jeg stiller træformen på en bageplade beklædt med bagepapir, så en bund er ikke nødvendig.

      Har du en surdej? Ellers vil jeg anbefale dig at købe en. Det gør rugbrødet så meget bedre end ved bagning med gær. Man kan købe en surdej i mange større dagligvarebutikker eller helsekoster.

      I dag når jeg bager rugbrød med surdej, så gør jeg således:
      Dag 1 (eller om morgenen på dag 2): sætter kerner i blød.

      Dag 2 (om aftenen, hvis du har sat kerner i blød om morgenen): rører dej sammen (husk at tage surdej fra inden, at du kommer salt og kerner i). Kommer dejen i rubrødsformen og lader rugbrødet hæve heri natten over ved stuetemperatur.

      Dag 3: Bager rugbrødet.

      Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om brødet.
      God bagelyst,
      Cathrine

  14. Hej cathrine..
    Ja det var et godt svar. Så vil jeg prøve at lade den hæve lidt mere:-) men ja det er hele vejen ned gennem brødet det faldt lidt i midten.. Du må hilse maden og sige tak for besøget..

  15. Hej Cathrine..
    Har nu prøvet at bage det fantastiske rugbrød og det smager vildt godt. Et super nemt rugbrød med en rigtig god smag og en super sprød skorpe.. Syntes dog at det vil flåde en lille smule sammen i midten, gør dit også det???

    Hilsen Morten:-)

    1. Hej Morten.
      Mener du, at det falder sammen i midten? Sådan at det laver en lille fordybning ned langs hele midten? I såfald så er det fordi, at det ikke har hævet nok 🙂

      Hvis du har bagt rugbrødet med gær, så kan det også have tendens til at falde en smule sammen på midten. Det gør det ikke, hvis du bager det på surdej.

      Fik jeg svaret på dit spørgsmål? :). Jeg er lidt i tvivl om, hvad du mener.
      Kram Cathrine

  16. Hej Cathrine,
    Nu har jeg bagt dit rugbrød op til flere gange, og er helt vildt med det!
    Skøn smag og en dejlig sprød skorpe!
    Tak for en masse gode og inspirerende opskrifter 🙂

  17. Hej igen Cathrine! Det blev en KÆMPE fiasko. Jeg kunne ikke få brøddet ud af formen, så det meste af bunden gik af (jeg brugte en alluminiumsform fra IKEA). Og derudover var det ikke ikke ordentligt bagt i midten selvom jeg fulgte bagetiderne til punkt og prikke. Øv øv øv. Hvad kan være gået galt? Kan det være fordi jeg ikke brugte en træform?

    1. Hej Anette.
      Hmm, det lyder godt nok underligt - det har jeg aldrig selv oplevet!
      Jeg bruger som sagt en træform. Den smører jeg med et godt lag olivenolie, inden jeg kommer dejen i. Men brødet burde sagtens kunne bages i en helt almindelig rugbrødsform, der bliver smurt med olie.
      En træform transporterer varmen til brødet bedre end en stålform, men derfor burde bagetiden være ok.
      Næste gang du forsøger dig (giv endelig ikke op), så prøv at komme bagepapir i formen - det sikrer, at du kan få brødet ud. Mht. til bagetiden, så kan du tage kernetemperaturen på brødet, inden du tager det ud af formen. Kernetemperaturen skal være 98-100grader - så er brødet færdigbagt.
      Jeg håber virkelig, at du har lyst til at give det endnu en chance, for resultatet kan blive så godt!
      Gode bagehilsner herfra.

  18. Der var faktisk lige et enkelt spørgsmål mere. Hvor længe har du erfaringer med at den surdej man tog fra kan holde sig i køleskabet?

    1. Din surdej kan sagtens holde sig i 3 uger i køleskabet uden at blive fornyet. Hvis der går 4 uger, så opløs 2g økologisk gær i vandet, inden du kommer surdejen i. Så tror jeg, at det kommer til at fungere fint :).

      Hvis der går over 4 uger, så genopfrisk din surdej med lidt nyt vand og rugmel, inden du bruger den igen :).

      Jeg garanterer, at du bliver glad for din surdej, når du først begynder at bruge den 🙂

    1. Hej Anette.
      Jeg bruger Aurions økologiske svedjerug. Jeg kender ikke andre melproducenter, der producerer svedjerug, så kig efter forhandlere af Aurion.

      Jeg har købt mit svedjerug hos Gartner Gården i Silkeborg, der har et rigtigt stort udvalg af Aurions fantastiske sortiment.

      Du kan sagtens bruge en god økologisk rugmel istedet - det giver et lige så godt og lækkert resultat. Grunden til at jeg bruger svedjerug er, at den indeholder en større mængde af de essentielle næringsstoffer. Men det er bestemt ikke et must.

      Rigtig god bagelyst! Skriv endelig, hvis du har andre spørgsmål til opskriften.
      Cathrine

  19. Det ser lækkert ud, men har lidt svært ved at forstå det ikke bliver smuldret eller tørt ved kun at bruge rugemel. Men det må jo komme an på en prøve 🙂

    1. Ja, du bliver nødt til at prøve det! Det er virkelig et godt og svampet rugbrød, der kan holde sig friskt i flere dage :).

      Du vil også opdage, at det hæver super flot, selvom der kun er et minimum af gluten i rugmel. Det undrer mig stadig lidt selv.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT