Hjemmebagte varme hveder

Varme hveder. En hyggelig tradition, som jeg virkelig gerne vil indføre i vores lille familie. Og jeg ved, at I er mange, mange flere, der også nyder en lun, ristet hvede aftenen før Store Bededag eller om morgenen på Store Bededag.

Du kan bage dine hveder med enten stenkværnet eller valset hvedemel. Stenkværnet er grovere end almindeligt (valset) hvedemel. Det giver dine hveder mere smag, men ikke helt samme opbagning og luftighed, som hvis du bager med helt almindeligt hvedemel. Jeg bager mine hveder med lidt forskelligt. Nogle gange stenkværnet, andre gange valset og nogle gange blander jeg lidt. Det afhænger af, hvor luftige og lette, jeg ønsker dem.

Stenkværnet økologisk hvedemel er en fintsigtet hvedemel, men som indeholder flere fibre, vitaminer og mineraler end "almindeligt" hvid hvedemel. Og så giver det mere smag og mæthed til dine hveder. Jeg elsker at kunne smage kornet i mit bagværk, og varme hveder synes jeg i særdeleshed gerne må smage af noget! Der er selvfølgelig også en god mængde kardemomme i. Du kan bruge stødt kardemomme, hvis det er det, du har på lager. Jeg elsker at bruge kardemommekerner, som jeg knuser i min morter. Det giver en aromatisk, mild og skøn smag af kardemomme, som slet ikke er sammenlignelig med stødt kardemomme.

Jeg har forsøgt at ramme en hævetid på hvederne, der passer nogenlunde med, at man kan have friskbagte varme hveder ved en 19-20-tiden om aftenen. Hvis dejen æltes sammen, når man kommer hjem fra arbejde, så skal dejen hæve i 2 timer + formning af bollerne og bagetid, og så er der helt friskbagte varme hveder.

TIP til kortere hævetid: Hvis du ønsker at forkorte hævetiden, så øger du gærmængden til 30 gram, og så kan du nøjes med at lade din dej hæve i 45 minutter først og derefter efterhæve i 45 minutter inden bagning. Bag hvederne og nyd.

12 stk.
Det skal du bruge:

  • 300 g kold sødmælk*
  • 20 g gær
  • 30 g sukker
  • 1 æg
  • 500 g stenformalet hvedemel eller almindeligt hvedemel. Hvis du bruger almindeligt hvedemel, kan du komme 25 g mere i, da det ikke suger samme mængde væske grundet færre kostfibre.
  • 4 g kardemomme
  • 8 g salt
  • 60 g blødt smør

Sådan bager du de bedste varme hveder med masser af smag:
Kom kold mælk, gær og sukker i en skål og rør det sammen til gæren er opløst. Kom ægget i og rør det sammen med gærblandingen. Tilsæt mel, kardemomme og salt og ælt dejen til den er samlet. Jeg ælter dejen på min røremaskine i 2 minutter på hastighed 1, og derefter 2 minutter på hastighed 2. Kom det bløde smør i og ælt dejen i 4 minutter ved hastighed 2, og herefter 2 minutter på hastighed 4. Nu skal dejen gerne være samlet, glat, skinnende og have sluppet skålens kanter helt. Ellers skal dejen æltes lidt længere. Dæk skålen med husholdningsfilm først og derefter et viskestykke. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 60 minutter.

Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Del dejen i 12 portioner af ca. 80 g stykket. Form og spænd hver dejklump op til en bolle - se en video af, hvordan jeg spænder hveder op her. Kom dem i bageform beklædt med bagepapir. Jeg bager i den her form. Du kan også bage dem på en almindelig bageplade fra ovnen. Stil hvederne med en afstand på 1-1,5 cm, så de vokser sammen under hævning og bagning. Dæk hvederne med husholdningsfilm og et klæde og lad dem efterhæve i 45-60 minutter til de er næsten fordoblet i størrelse. Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme og bag dem i 12-15 minutter til de er gyldne. Afkøl på en rist. Skær dem over og rist hvederne i ovnen inden servering.

*Mælken skal være kold, da den lange æltetid på maskinen varmer dejen op. Hvis mælken er lun, så kan du risikere, at din dej bliver for varm, og gæren derfor bliver svækket eller slået helt ihjel. Det giver flade og kompakte boller, eller en dej, der overhovedet ikke hæver. Hvis du ælter dejen i hånden, og ikke har tid eller lyst til at ælte dejen længe, så dejens temperatur stiger, så kan du med fordel lune mælken en smule, da det aktiverer gæren og starter hævningen.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Skriv et svar til Rikke Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

44 comments on “Hjemmebagte varme hveder”

    1. Hej Christina

      Jeg er ikke så konsekvent i, om jeg pensler mine hveder eller ej. Nogle gange gør jeg. Andre gange ikke. Mine surdejshveder pensler jeg gerne, da surdejs-deje hæver mere under bagning, så jeg pensler for at sikre, at dejens overflade holdes fugtig under den første del af bagningen. Hveder med gær behøver det ikke, men du kan gøre det. Jeg pensler mine hveder med enten kaffe, vand eller mælk.

      God bagelyst,
      Cathrine

  1. Hej Cathrine

    Jeg har fulgt din opskrift til punkt og prikke - (jeg brugte alm økologisk hvedemel med protein <10,5g) men min dej slipper ikke kanterne i røremaskinen. Jeg forsøgte at give den længere tid, men uden effekt. Har du en idé om hvorfor? Eller kan det være, at der bare er forskel på røremaskiner? Jeg har nemlig endnu ikke haft en dej som slap kanterne med denne røremaskine...
    Mvh Anna

    1. Hej Anna

      Der er forskel på røremaskiner. Hvilken bruger du? Men melet betyder også meget. Du kan prøve noget mere proteinrigt mel, der giver et stærkere glutennet - og derfor kan dejen bedre udvikles, gøres stærkere og dermed slippe skålens kanter.

      Jeg er glad for mel fra Bornholms Valsemølle, og jeg bruger også Valsemøllens øko hvedemel til mine hveder. Det fungerer også godt.

      God bagelyst,
      Cathrine

      God bagelyst,
      Cathrine

    2. Hej igen. Tak for svar! Det er en Kenwood Prospero KM241, som jeg har. Det ligner at denne røremaskine bevæger krogen anderledes fra din - muligvis er det dét, som gør forskellen? Har forsøgt med andet mel også.

      Selvom dejen ikke slap kanterne, blev hvederne absolut et kæmpe hit! Super lækre og lige som de skulle være 🙂

  2. Prøvede din opskrift i går, og den sad lige i skabet. Familien var også meget tilfreds. Jeg skulle have en lille sjat ekstra mel end det du beskriver, men som du ved kan der være mange grunde til at jeg skulle bruge ekstra. Hvederne var bløde og lækre og lige tilpas krydrede.

  3. […] Varme hveder med gær: Få opskriften på den helt klassiske hvede, der kan bages nemt og hurtigt - KLIK HER. Her er opskriften, du skal bruge, hvis du gerne vil forkæle dig selv og dine kære med friskbagte hveder aftenen før Store Bededag eller til morgenmad på dagen. Hvederne er nemme at bage og giver dig luftige, lette og lækre hvedeknopper, der smager langt bedre end dem, du kan købe. […]

  4. Hvis man laver dem om formiddagen og sætter til hævning, skal de så stadig efterhæve når de er formet?

    1. Hej Rikke

      Det tror jeg ikke helt, jeg forstår? Ja, de skal gerne efterhæve, når de er formet 🙂 Uanset hvornår på dagen, du laver dem. De kan ikke hæve helt fra om formiddagen til om aftenen, hvis det er det, du tænker på. Så vil de overhæve.

      God bagelyst,
      Cathrine

  5. Det er sådan at jeg ikke har en røremaskine, er det stadig muligt at bruge opskriften også bare ælte den på bordet? I den forbindelse er der så noget man skal gøre anderledes.

  6. Hej Cathrine

    Super, tak for svar! Jeg vil forsøge uden damp.
    Jeg vil glæde mig til at spise lækre varme hveder i aften 🙂

    God weekend.

    Vh. Signe

  7. Hej Cathrine. Jeg kan se, at dine surdejshveder bliver bagt med damp. Kan man bage de almindelig gærhveder på samme måde? I så fald hvilken forskel vil det gøre for det færdige resultat? 🙂
    Vh. Signe

    1. Hej Signe

      Ja, det kan du godt, men det er ikke nødvendigt, da gærbagværk hæver videre under koldhævning - det gør surdejshvederne næsten ikke. Derfor skal de hæve mere under bagning, og dampen sikrer, at de ikke sætter skorpe for tidligt og bliver hæmmet i sin udvikling.

      God bagelyst,
      Cathrine

  8. Hej 🙂
    Jeg skal prøve at bage disse i morgen.
    Hæver de for længe hvis jeg rører dem sammen i morgen formiddag? 🙂

  9. Hej Cathrine.

    Jeg har groftsigtet ølands hvedemel i skuffen. Kan det bruges i stedet for det, du linker til, som er fin sigtet?

    Mvh Sanne

    1. Hej Sanne

      Groft mel giver grovere hveder og suger mere væske. Så hvis du gerne vil bruge groftsigtet ølandshvede, så skal du bruge det sammen med fint hvede.

      God bagelyst,
      Cathrine

  10. Min mand mente at der skulle “prøve bages” inden bededag 😊....og i den forbindelse har jeg en mindre klage🤔........De hveder er jo stærkt vanedannende og super lækre👌🏻 så det er en ommer. De er godkendt af både mand & børn. Tak for dig & dine opskrifter 😀

  11. Hej Cathrine

    Tak for evigt mange gode opskrifter, som jeg bruger gang på gang.

    Er det helt dumt at tænke i surdejshveder? Har du eksperimenteret med det?

    God onsdag

    Mvh Stine

    1. Hej Stine

      Det er det slet ikke. Der står i øjeblikket en portion og hygger sig i mit køleskab 😉 Jeg tester det allersidste på opskriften på hveder med surdej - så den kommer inden længe.

      God bagelyst,
      Cathrine

  12. Hej Cathrine, kan man bruge tørgær i stedet for? Jeg har ikke rigtig forstand på tørgær (endnu), men det er lettere at "opbevare".

    Mvh. Sanne

    1. Det er jo det, det er 😉 og ja de er helt perfekte her til efteråret. Og sådan en god gærbolle er også lækker til afveklsling af surdejsboller. Tusind tak for en skøn opskrift!

  13. De bedste hveder! Herhjemme bliver de bagt som "krydderboller" så man også kan tillade sig at bage dem på andre tidspunkter end omkring Store Bededag 😉

  14. De var bare SÅ gode! Min kæreste som om dagen sagde "næh, jeg er ligeglad med varme hveder..." endte med at spise 4,5 af dem ?

  15. Hej Cathrine.
    Jeg kan desværre ikke se hvor i opskriften jeg skal putte de 60g smør i? Kan du hjælpe mig her? 🙂

  16. Hej Cathrine.
    Jeg kan desværre ikke se hvor i opskriften jeg skal putte de 60g smør i? Kan du hjælpe mig her? 🙂

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT