Nemt rugbrød med gær, øl og kærnemælk

Annonce for Fuldkornspartnerskabet - i anledning af Årets Fuldkornsdag

Du kan se, hvordan jeg bager rugbrødet i denne video - KLIK HER.

Alle kan bage sit eget rugbrød! Et rigtigt godt rugbrød. Her har jeg lavet en opskrift på et virkelig nemt rugbrød, der bliver luftigt, svampet og er fuld af kostfibre. Et rugbrød uden surdej er både nemt og hurtigt at bage. Dejen røres sammen og et par timer efter, så har du et friskbagt og lunt rugbrød.

Rugbrødet bages på kærnemælk og øl. Kærnemælken bidrager med den syre, der er nødvendigt for, at rugbrødet kan bages primært på fuldkorns rugmel uden at blive klægt. Den mørke hvidtøl giver sødme og aktivitet til gærcellerne.

Jeg foretrækker at bage mit rugbrød i en træform (reklamelink), der giver en mild, jævn og indirekte varme til rugbrødsdejen - det hjælper til, at rugbrødet kan bages uden at falde sammen og blive klægt.

Bag dit eget rugbrød til madpakken eller de hyggelige frokoster.

1 rugbrød
Det skal du bruge:

  • 125 g knækkede rugkerner (udblødes)
  • 50 g hvedeklid (udblødes)
  • 175 g vand (til udblødning af rugkerner og hvedeklid)
  • 1 flaske hvidtøl, 33 cl - jeg bruger en mørk hvidtøl fra Vestfyen (kan erstattes af vand)
  • 175 g kærnemælk
  • 100 g fint hvedemel
  • 400 g groft rugmel - jeg elsker at bage med det her rugmel (reklamelink)
  • 15 g mørk maltmel (reklamelink)
  • 11 g tørgær (kan erstattes af 50 g frisk gær)
  • 15 g salt
  • 1-2 spsk. hvedeklid til drys på toppen - her kan du også bruge andre flager, frø eller kerner

Derudover: Rugbrødsform på 2 liter, smør til at smøre formen med, låg til at dække dejen, mens den hæver (reklamelinks)

Sådan gør du:
Note: Rugkerner og hvedeklid skal udblødes inden, at de kommer i dejen. Jeg foretrækker at røre det sammen og lade det trække natten over. Så kan rugbrødsdejen røres sammen dagen efter, når det passer mig. Har du ikke nået at lægge rugkerner i blød i god tid, så kan du hælde kogende vand over og lad det stå en rimes tid til afkølet.

Rugbrødsdejen røres nemmest sammen på en røremaskine med en K-spade. Dejen er blød, og den minder mere om en kagedej end en brøddej.

Kom øl, kærnemælk og udblødte kerner i en skål. Bland hvedemel, rugmel, maltmel og tørgær sammen og tilsæt det til væsken. Tilsæt salt og rør dejen sammen i 5 minutter ved lav/medium hastighed. Smør rugbrødsformen med smør og kom dejen i. Fordel dejen i formen med bagsiden af en fugtig ske. Drys med hvedeklid og læg låg over dejen.

Lad rugbrødet hæve i cirka 60 minutter. Dejen skal fylde cirka 90 % af formen og have 5-10 lufthuller i overfalden før, at det er klar til at blive bagt. Tænd ovnen på 180 grader over/under varme. Når ovnen er varm, så kommes rugbrødet i ovnen og bages i 1 time og 20 minutter.

Fjern formen fra rugbrødet og lad det køle af på en rist.

Skriv et svar til jesper Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 comments on “Nemt rugbrød med gær, øl og kærnemælk”

  1. Hej Cathrine

    Har lige prøvet at bage dit rugbrød med øl og kærnemælk.
    Men, det faldt sammen og blev klæg.
    Har fulgt opskriften, men hvad kan der være gået galt.
    Vil gerne prøve igen, da det ser godt ud.

    Jesper

    1. Hej Jesper

      Det var ærgerligt. Rugbrødet bør ikke blive klægt, når du følger opskriften.

      Har du set videoen, hvor jeg bager rugbrødet? Jeg er sikker på, at du kan finde tips og tricks der i, så rugbrødet bliver helt perfekt. For det er et meget lækkert og nemt hjemmebagt rugbrød 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  2. Hej Cathrine
    Tak igen for dine suveræne opskrifter.
    Jeg bager dine opskrifter flere gange om ugen. Rugbrød 2-3 gange (stor familie)

    Kan jeg erstatte maltmel med maltsirup?
    Selvom der allerede er hvidtøl i.

    I så fald er det samme mængde?

    Jeg bager mest “rugbrød med øl og mange kerner” fra bogen “surdej”
    Kh Didi

  3. Vil flere rugbrød kunne bages i ovnen på samme tid, eller vil det kræver yderligere foranstaltninger i forhold til varme og tid?

    1. Hej Mikkel

      Jeg bager næsten altid to brød på én gang. Jeg kan have to af mine træforme på en bageplade med lidt mellemrum i mellem, så varmen kan fordeles. Samme varme og tid som ved et brød.

      God bagelyst,
      Cathrine

  4. Det ser godt nok lækkert ud! Er det muligt at komme andre kerner i dejen? Og hvis det er, hvornår i processen skal de så i? 🙂

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT