Jeg er stadig virkelig begejstret for at bage i mine små hævekurve. De giver mig de fineste brød, der kan bruges til lidt af hvert. Jeg laver typisk én portion dej - og deler den i to små brød. Det giver mig muligheden for at servere friskbagt brød to dage i træk. Eller give det ene brød væk. Hjemmebagt brød er en stor luksus at give væk. Og modtage, erfarer jeg.

Her bagte jeg to små, runde brød. Det ene nød vi i løbet af weekenden. Det andet fik lov til at hygge sig i en pose en dag eller to - og så blev det ellers forkælet med hvidløgssmør og rigelige mængder ost. Serveret til varm tomatsuppe mandag aften. Et rart og varmende aftensmåltid. Hjemmebagt oste-surdejsbrød til aftensmad er ren forkælelse, og det klæder de kolde vinteraftener helt perfekt.

Til sommer forudser jeg lange aftener på terrassen med kølig rødvin i glasset og et varmt ostebrød i midten, som både store og små kan bryde stykker af og nyde. Et luksus hvidløgsbrød fyldt med ost.

Brødene bager jeg på stenkværnet, sigtet hvedemel. Det stenkværnede mel er så rig på smag - og det synes jeg klæder den rigelige mængde ost. Hvis du bager brødet på valset mel, så kan du overveje at mindske vandmængden.

Opskriften her giver dig to brød - hvor det ene (eller begge) kan forvandles til det lækreste og rigeste hvidløgs-ostebrød. Du kan selvfølgelig også halvere dejmængden og kun lave ét brød.

2 små brød (det ene brød laves til ostebrød - nok til 6 personer)
Det skal du bruge:

Surdej

Dej

Fyld

Derudover: 2 runde hævekurve halv størrelse - find dem her

Sådan gør du:
Fodr din surdej og lad den stå lunt til hævet til sit peak. Rør vand og mel sammen i en skål og lad det stå til autolyse i mindst 60 minutter. Tilsæt surdejen og ælt dejen på røremaskine (har du ingen, så kan du ælte dejen i hånden) ved lav hastighed i få minutter. Tilsæt saltet og ælt dejen til den slipper skålens kanter, er glat og samlet.

Smør en bøtte med olie og kom dejen heri. Giv dejen et fold. Du kan give dejen yderligere en foldning efter 30 minutter, hvis glutenstrukturen mangler styrke. Læg låg over dejen og lad den stå lunt til den er hævet med 30-40 %. Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord. Del dejen i to lige store portioner. Preshape hver dejportion. Lad dem hvile utildækket på bordet i cirka 30 minutter til de har en let, tør hinde på overfladen. Mens drysses der rismel i dine hævekurve.

Drys et let lag hvedemel på bordet og vend dejen rundt. Form til et rundt brød og læg dem med bunden opad i dine hævekurve. Kom brødene på køl til dagen efter.

Kom dit bageudstyr i ovnen - jeg bager ét rundt brød ad gangen i min Challenger Bread Pan. Opvarm i 45-60 minutter i ovnen på 260 grader. Vend brødet i dit bageudstyr og bag det ved 200 grader i 12 minutter. Fjern låget og bag brødet yderligere 10-15 minutter ved 260 grader varmluft til godt gylden. Gentag bagningen det med andet brød.

Lad brødet køle af. Du kan bruge et friskbagt eller daggammelt brød til at lave ostebrødet. Du kan se i denne video, hvordan jeg skærer og fylder brødet med ost - KLIK HER

Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Skær brødet i skiver (uden at skære helt igennem). Drej brødet 90 grader og skær skiver igen, så du får delt brødet i små firkanter. Bland det bløde smør med finthakket hvidløg. Riv osten i mindre stykker. Fordel hvidløgssmørret og osten ned i brødet. Kom det fyldte brød på en bageplade beklædt med bagepapir og varm brødet i cirka 10 minutter til det er gennemvarm og osten er smeltet. Nyd med det samme.

Annonce for Mammen Mejerierne

Min livret til aftensmad? Pasta! Pasta, pasta, pasta... Jeg elsker det. I særdeleshed de helt simple pastaretter, som kun kræver få råvarer af god kvalitet, så de virkelig kan smages i retten.

Derfor er Cacio e Pepe også en af mine favoritter. Det er i alt sin enkelthed en spaghetti med sort peber og ost. Ikke andet. Og det er lækkert! Så, så lækkert. Særligt fordi at aftensmaden kan laves på cirka 10-15 minutter. Det har vi alle brug for i en travl hverdag af og til.

Klassisk så laves den her italienske pastaret med parmesan. Men jeg har tilladt mig at bruge en helt lokal ost fra Mammen Mejerierne, der er en lækker, fastmodet ost, der har en rig og aromatisk smag, som gør sig virkelig godt i den her pastaret. Jeg elsker at kunne nyde en ost, der er produceret på mælk fra lokale landmænd, der bor lige i nærheden af mig.

Server pastaen for sig selv eller nyd den med en tomat- eller sprød salat til.

2 personer
Det skal du bruge:

Sådan laver du en nem og hurtig pasta med Tange Sø ost:
Kom pasta i en gryde med rigeligt saltet vand. Det skal koge i cirka halvdelen af kogetiden angivet på pakken. I mens kommes peberkornene på en tør pande og ristes i få minutter. Kom peberkornene i en morter eller peberkværn og knus dem. Kom smørret på panden og tilsæt det knuste peber. Lad smørret bruse af og kom herefter et par skefulde af pastavandet på. Lad det simre ved lav varme. Når pastaen er kogt halvt færdig, så fiskes den op af kogevandet og kommes på panden. Tilsæt løbende skefulde af pastavand på panden til pastaen er kogt al dente. Tilføj osten og rør sammen - evt. tilsættes en skefuld pastavand mere for cremethed. Anret pastaen i to skåle, drys med en smule ekstra ost og peber og nyd straks.

Annonce for Valsemøllen

Jeg bliver aldrig træt af at bage pitabrød. Opskriften på mine luftige og nemme pitabrød har jeg selv brugt adskillige gange, og jeg er stadig helt vild med at bage dem. Det er simpelthen magisk, når pitabrødene på sekunder popper sig åbne inde i ovnen - hvis du endnu ikke har oplevet det syn, så har du noget sejt i vente.

Pitabrødene er fantastiske at nyde helt friskbagte til aftensmaden. Men en dej skal have tid til at hæve, så det kan være lidt besværligt i en travl hverdag, hvor arbejdet skal passes, og børnene lige skal hentes inden, at man kan gå i gang med bagningen og aftensmadsforberedelserne.

Derfor gør jeg meget ud af at tænke hverdagen ind i bagningen. Og den allernemmeste måde at kunne servere friskbagt brød, når du ønsker det, er ved at lade dejen koldhæve. Når dejen laves dagen før, så er det langt nemmere at servere friskbagte pitabrød til aftensmad. Så nu har du begge muligheder - du kan lave dejen til dine pitabrød dagen før og lade den koldhæve, eller du kan lave dejen om eftermiddagen, hvis I skal nyde lune og luftige pitabrød til aftensmad.

12 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du koldhævede pitabrød:
Kom vand, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst. Tilsæt mel og salt og ælt dejen til den samler sig om dejkrogen og slipper skålens kanter. Har du ingen røremaskine, så kan dejen æltes i hånden - sørg blot for at ælte den rigtig godt, så der skabes en god og stærk glutenstruktur. Kom dejen i en bøtte smurt med lidt olie, læg tætsluttende låg på og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 60 minutter. Kom dejen på køl til dagen efter.

Tænd ovnen med et bagestål eller bagesten i på højeste temperatur. Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Del dejen i portioner af 100 g. Form hver dejklump til en bolle, som vist i videoen nedenfor. Lad dem hvile utildækket i 20-30 minutter på køkkenbordet. Rul hver dejklump ud som vist i videoen. Skru ovnen ned til 250 grader varmluft. Læg dem forsigtigt på det brandvarme bagestål, og lad pitabrødet bage i få minutter indtil at det popper op. Du skal bage pitabrødene med det samme, når du har rullet dem ud, da de ellers når at klistre sammen inden i, og derfor har svært ved at poppe. Jeg kan have 3-4 brød inde i ovnen samtidig, og jeg åbner og lukker bare ovnen i takt med, at jeg får rullet pitabrødene ud, og de er færdig med at bage.

Nyd med det samme.

Annonce for Mammen Mejerierne

Goddag til min nye favorit pizza! Mere simpelt og mere velsmagende bliver det ikke. Når gulerødderne steges i den gode olivenolie, som de er vendt i, så bliver de så søde og lækre. Sammen med en sprød og velsmagende pizzabund og en god, smeltet ost, så bliver det næsten ikke bedre. Drys med friske krydderurter for det sidste lille smags-løft. En gulerodspizza er helt perfekt som et vegatarisk alternativ til den klassiske pizza eller som et godt supplement til familiens andre favorit-pizzaer. Jeg ved i hvert fald, at jeg kommer til at spise ualmindeligt mange gulerødder fremover, når vi skal lave hjemmelavede pizzaer.

Det skal du bruge:

Sådan laver du en sprød pizza med gulerodstopping:
Tænd ovnen på højeste temperatur med et bagestål eller pizzasten i ovnen. Skræl gulerødderne. Når skrællen er fjernet, så fortsættes der med at skrælle tynde gulerodsbånd af guleroden - jeg bruger den her kartoffelskræller til arbejdet. Vend gulerodsbåndene med olivenolie, salt og peber. Kom pizzabundene på et stykke bagepapir. Drys med revet Mammen Guld Danbo og top med gulerodsbånd. Bag pizzaen indtil at kanten og gulerodsbåndene er godt gyldne. Drys med frisk timian og server.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Vi har en lidt splittet holdning til pitabrød herhjemme, og derfor får vi det ret sjældent. Det er jeg helt overbevist om, at den her opskrift kommer til at ændre på. Luftige pitabrød, der smager så godt! Pitabrød er egentligt virkelig simple at bage selv. Men det er altafgørende, at de popper op under bagningen, så de bliver hule indeni og klar til fyld. Jeg bliver altid lige begejstret, når mine pitabrød på magisk vis popper op og bliver superluftige i løbet af få sekunder inde i ovnen. Pitabrødene har brug for et chok af varme, for at rejse sig - derfor skal din ovn arbejde på højeste temperatur med en bageplade, bagesten eller bagestål i.

Pitabrødene er nemme at bage - de bliver tynde, luftige og hule, så de kan indeholde dit yndlingsfyld. Vi spiste de her pitabrød med hjemmelavet humus og oksekødsdeller. Næste gang laver jeg den her chilisovs til også - så lækkert! Pitabrødene er allerbedst helt friskbagte, men du kan også nyde dem i madpakken. Frys de overskydende ned. Når de skal spises, så tø dem op, stænk dem godt med vand og lun dem ved 180 grader i få minutter.

10 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du luftige pitabrød:
Kom vand og gær i en skål og rør rundt til gæren er opløst. Kom mel i og rør det kort sammen. Kom salt og olivenolie i og ælt det hele sammen til dejen er glat og smidig og nemt slipper bordet eller skålens kanter. Jeg æltede dejen på min røremaskine, og den fik cirka 5-7 minutter ved lav/medium hastighed. Dæk skålen med husholdningsfilm og derefter et viskestykke, og lad dejen hæve i 60 minutter ved stuetemperatur. Mens dejen hæver, så tændes ovnen på højeste temperatur. Kom en bagesten, bagestål eller bageplade i. Hvis du bruger en bageplade, så vend pladen på hovedet. Hvis du vender pladen korrekt, så er der en fordybning i pladen, hvor der skabes damp i, når dejen bliver lagt på. Det er ikke optimalt for pitabrødenes opbagning.

Når dejen er hævet, så vendes den ud på et meget let meldrysset bord. Del dejen i klumper af 100 g - jeg bruger min dejskraber til det. Det er så nemt! Det giver nogle store, fine pitabrød, der er lidt større end dem, man kan købe. Form og spænd hver dejportion op. Du kan se i denne her video, hvordan du spænder bollerne op. Lad dejen efterhæve i 5-10 minutter ved stuetemperatur. Nu skal pitabrødene formes. Du får det bedste resultat, hvis du bager pitabrødene én efter én, når de lige er rullet ud. Tryk dejklumperne flade med fingrene. Rul dem nu helt tynde - de skal være max et par millimeter høje. Hvis de er for tykke, så popper de ikke, og du ender med noget, der minder om et naan-brød. Bag pitabrødene ved 250 grader varmluft i få minutter, indtil de er poppet op og er let gyldne. Lad dem hvile under et klæde, mens alle brødene bages færdige. Der kan godt være flere brød i ovnen ad gangen, så kom bare pitabrødene ind løbende, når de er rullet ud. Så er der lune og friskbagte pitabrød til alle.

Indlægget indeholder affiliatelinks

En sprød kålsalat er virkelig en af mine favoritter her i de kolde vintermåneder. Jeg holder af at købe de grøntsager, der er i sæson. Lige nu spiser vi masser af hvidkål, rødkål, spidskål og savoykål. Savoykål er først for nyligt blevet en fast råvare i vores køleskab. Jeg tror, at jeg havde lidt skepsis omkring netop den, da jeg mindes lidt for mange salatbuffetter med grofthakket savoykål, majs og ærter fra min barndom. Men! Savoykål smager altså virkelig godt, og det kan bruges til så mange ting. Jeg spiser det ofte råt, men jeg synes også, at det giver en dejlig smag og volumen i foreksempel wok- og risretter.

Den her kålsalat er ret så simpel, men virkelig lækker. Jeg er vild med kombinationen af den sprøde, let bitre kål sammen med en umamirig tahindressing, søde tranebær og friske, helt tyndsnittet pærer.

Det skal du bruge:

Sådan laver du en sprød kålsalat med tranebær, pære og tahindressing:
Lav tahindressingen først. Den kan holde sig et par dage i køleskabet. Snit savoykål og spidskål i helt tynde strimler. Skær pæren i tynde, mundrette skiver. Vend pære, kål og tranebær sammen og afslut med at vende tahindressingen i. Server og nyd.

Kombinationen af laks, feta og pesto er virkelig lækker. Snoet ind i en grov snurrer klæder de tre gode venner! Grove snurrer fyldte med laks, rørt feta og pesto er perfekte til madpakken, picnickurven, det store brunchbord eller som aftensmad. Vi spiser dem gerne ofte. Både børn og voksne er vilde med dem.

12-15 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du luftige snurrer med laks, feta og pesto:
Kom vand, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst. Tilsæt mel og salt og ælt dejen til den er samlet og nemt slipper skålens kanter. Lad dejen hæve tildækket i 1 time. Mens dejen hæver forberedes fyldet. Kom feta, mælk og friskkværnet peber i en blender eller minihakker og blend det cremet. Laks skæres i mindre stykker. Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til en rektangel på ca. 4-5 mm tykkelse. Smør dejen med rørt feta, kom pesto og laks på. Fold dejen ved at tage 1/3 del af dejen og folde mod midten. Fold den anden 1/3 over dejen igen, så der nu ligger tre lag. Rul dejen igen til den er 7-10 mm tyk. Skær dejen i strimler på 2 cm bredde. Sno hver strimmel og vikle den omkring fingrene. Du kan se i denne her opskrift, hvordan du folder dejen, og her kan du se, hvordan du snor snurrerne. Kom laksesnurrerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad snurrerne hæve tildækket i 60 minutter.

Tænd ovnen på 220 grader varmluft. Pensel de grove snurrer med et sammenpisket æg. Bag dem i ca. 15 minutter til de er gyldne. Køl af på en rist eller nyd lune.

Når man kigger lidt rundt herinde på bloggens opskrifter, og scroller ned gennem mit Instagram-feed, så får man det indtryk, at vi spiser meget brød herhjemme. Det gør vi også! Jeg bager alt vores brød selv, og jeg både elsker at bage og spise det. Hver weekend bager vi rugbrød. Ellinor er glad for rugbrødsmadder til frokost, og det spiser vi som oftest altid i weekenden. I løbet af ugen består min frokost også oftest af en rugbrød eller en bolle. Det er nemt, mættende og lækkert.

Men af og til har jeg lyst til noget andet end brød og grøntsager til frokost. En sprød og god salat. Jeg elsker grøntsager, og selvom vi spiser mange grøntsager til aftensmad, så nyder jeg at spise grøntsager til frokost også. Gerne rå grøntsager. Jeg elsker smagen og sprødheden. Og netop god smag og masser af sprødhed og knas har den her rødbedesalat. Sprøde, rå rødbeder, cremet og saltet feta, syrlig limedressing, frisk mynte og ristede solsikkekerner. En helt perfekt salat!

4-6 personer
Det skal du bruge:

Sådan laver du en frisk, sund og sprød rødbedesalat:
Rist solsikkekernerne på en tør pande til de bliver let gyldne. Lad dem køle af. Skræl rødbederne. Jeg brugte nogle runde, små rødbeder, som jeg skar over på midten. Snit rødbederne helt tynde - det gøres nemmeste med et mandolinjern. Rør olivenolie, limesaft og friskkværnet peber sammen og hæld det over rødbederne. Rør det sammen med smuldret feta, hakket mynte og ristede solsikkekerner.

Salaten kan holde sig 1-2 dage på køl og fungerer perfekt i madpakken, til frokost eller som tilbehør til aftensmaden.

Indlægget indeholder affiliatelink

Pastasalat hænger sammen med sol, sommer og grillmad, når du spørger mig. Jeg elsker en god pastasalat med masser af grøntsager sammen med et godt stykke grillet kød - så behøver jeg ikke andet til aftensmad. Pastasalat er også så nemt at have med som madpakke og i picnickurven. En klassiker, når der skal besøges diverse parker og forlystelsesparker i sommerferien.

Denne her pastasalat er vendt sammen med den skønneste dressing med peberrod. Jeg elsker peberrod! Det giver masser af smag til pastaen, og sammen med de friske og sprøde sommergrøntsager, så bliver det en perfekt kombination af blødt, sprødt, sødt, syrligt og stærkt. En supernem pastasalat, der nemt kan laves i store mængder, hvis du skal holde sommerfest for mange.

4 personer
Det skal du bruge:
Peberrodscreme

Pastasalat

Sådan laver du sommerens bedste pastasalat med peberrodscreme:
Kog pastaen efter posens anvisning. Lad den afkøle. Kog majskolben i letsaltet vand i 5-7 minutter. Blancher asparges i letsaltet vand i 1-2 minutter. Lad majs og asparges køle af. Bælg ærterne og skær rødløget i tynde skiver.

Lav peberrodscremen ved at komme alle ingredienserne i en skål og rør rundt. Vend den afkølede pasta i, skær majsene af kolben og asparges i mundrette stykker og vend alle grøntsagerne i pastasalaten. Lad pastasalaten trække på køl eller server med det samme.

En supersimpel nudelsalat, der enten kan nydes som tilbehør til aftensmaden eller helt som den er. Serveret sammen med et stykke grillet kød eller fisk vil absolut ikke gøre den ringere. Jeg elsker sommerens mange grøntsager, og jeg spiser dem gerne i så simpel en udgave som muligt. Lynhurtigt blancheret i let-saltet vand. Sådan kan jeg allerbedst lide dem. Vendt sammen med friskkogte nudler og en helt uimodståelig tahindressing, så når grøntsagerne helt nye højder. Lav bare en stor portion, når du er i gang - nudelsalaten er også perfekt til madpakken, frokost eller picnickurven. Tahindressingen garanterer jeg, at du bliver afhængig af. Den holder sig et par dage på køl, men det er ikke sikkert, at den overhovedet når til køleskabet...

3-4 personer
Det skal du bruge:

Tahindressing


Sådan laver du en nudelsalat med grøntsager og tahindressing:
Først laves tahindressingen: Kom tahin, finthakket hvidløg, salt og peber i en skål og pisk det sammen med et piskeris. Kom citronsaft og sukker i og pisk. Tilsæt nu vandet lidt af gangen - først klumper dressingen sammen, men det ændrer sig, til tahindressingen får en let-flydende og ønsket konsistens. Smag til med salt, peber, citronsaft og sukker.

Skær asparges og broccoli i mundrette stykker. Kog nudlerne efter pakkens anvisning. Kom vand i bunden af en gryde og kom det i kog. Tilsæt salt og blancher grøntsagerne i få minutter, så de stadig har bid. Snit forårsløg. Vend forårsløg, asparges og broccoli sammen med nudlerne. Drys med sesamfrø og hæld tahindressingen over.

 

Sidste år fik vi lagt en terrasse i vores nye hus. I år glæder jeg mig til at få lavet det sidste færdig og få forvandlet vores have fra en vildmark til en hyggelig græsplæne med højbede. Når det sker, så skal jeg sidde og nyde den, mens at vi spiser aftensmad. Sommerlige, friske og mættende salater med et simpelt (og måske grillet - hvilken grill skal vi købe?) stykke kød. Det glæder jeg mig virkelig til! Den her hirsesalat kommer helt sikkert til at blive lavet rigtig mange gange i løbet af foråret og sommeren. Inden længe er squash-sæsonen i gang, og den smager og ser altså så fin ud sammen med hirsen. En helt simpel salat, der kan laves lynhurtigt. Kog bare lidt ekstra hirse - så kan du lave nemme og mættende salater flere dage i træk eller bruge dem til at lave de her vegetariske hirsebøffer.

2-4 personer
Det skal du bruge:

Sådan laver du en sommerlig salat med ristet hirse og squash:
Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Kom hirsen på en bageplade beklædt med bagepapir. Rist hirsen i 5-8 minutter til den er let gylden. Rist pinjekernerne i ovnen efterfølgende - hold godt øje med dem. De skal kun have få minutter før, at de er gyldne. Kom hirsen i en gryde med 4 dl vand og lidt salt. Kog hirsen i 15-20 minutter til alt vandet er væk. Lad hirsen køle. Hak krydderurterne groft og vend dem sammen med den kogte hirse. Kom olivenolie, salt, peber og citronsaft ved og rør sammen. Skær squash i tynde med en kartoffelskræller eller mandolinjern. Vend dem i salaten. Top med ristede pinjekerner og server.

Tip: Feta og oliven vil også klæde hirsesalaten. Server den sammen med grillet kød, fisk eller tag en portion med i madpakken.

One Pot Pasta er en fantastiske ide på travle dage, hvor logistikken skal gå op, og aftensmaden også samtidig skal serveres i nogenlunde tid, så mindste-pigen kan nå at blive puttet inden, at hun bliver alt for træt. Jeg er sikker på, at I er mange, der kender til de travle eftermiddage. Og lige netop derfor deler jeg endnu en opskrift på One Pot Pasta. Fordi det bare en den nemmeste aftensmad, der stadig smager helt fantastisk og er lavet på gode og næringsrige råvarer for både børn og voksne. I har taget så pænt i mod de to andre One Pot Pasta-opskrifter, der allerede ligger på bloggen. Den vegetariske One Pot Pasta med tomater, feta og basilikum og One Pot Pastaen med broccoli, oksekødspølser og squash. To opskrifter som stadig er yderst populære her på bloggen, men også hjemme i mit eget køkken.

Denne her One Pot Pasta er fyldt med kylling, champignon og soltørrede tomater. Kyllingefonden giver masser af umami og smag, og fløden sikrer en cremet og skøn pasta. Gryden blev spist op, og One Pot Pastaen var et hit hos både forældre og Ellinor på 1,5 år. Det tog små 28 minutter at lave aftensmad (ja, jeg tog tid) fra jeg fandt råvarerne frem fra køleskabet til, at der var serveret - så kan man næsten ikke forlange mere af en lækker, sund og nem aftensmad til travle dage.

4 personer
Det skal du bruge:

Sådan laver du en nem One-pot Pasta med kylling:
Skær kyllingebrysterne i mundrette stykker. Skær champignon og soltørrede tomater i skiver. Hak hvidløg fint.

Svits kyllingen i smør i en gryde til det er let gyldent. Kom olivenolie ved og svits hvidløg i det kort. Kom champignon og soltørrede tomater i og lad det stege i et par minutter. Vend hvedemelet i og fordel det. Kom kyllingefond, fløde, mælk, salt og peber ved og rør rundt. Kom pasta i gryden og lad det simre til pastaen næsten er kogt færdig. Tilsæt spinaten og lad det simre til pastaen er færdig. Server med det samme.

Hjemmelavet burger er altid en succes! Jeg er kan lide dem alle sammen. Den klassiske cheeseburger, den bedste ribbenstegsburger og vegetarburgeren med gode vegetarbøffer og lækkert fyld. Vegetarburgere er ligeså vellidte herhjemme, som en almindelig burger med en hakkebøf. Der er to vegetarbøffer, der bliver lavet igen og igen herhjemme. Den ene er kikærtebøffen med masser af grøntsager og den anden er den her vegetarbøf lavet på quinoa og bønner. Jeg har svært ved at vælge hvilken én, jeg bedste kan lide. Begge vegetarbøffer passer så godt i en blød spelt-burgerbolle, som jeg gerne har fryseren fyldt op med. Vegetarbøfferne laver jeg også gerne dobbelt portion af og kommer i fryseren - så er der nemlig lynhurtig, sund og nem aftenmad på travle dage.

Den her vegetarburger består af en grov, men superblød og luftig, spelt-burgerbolle, fetacreme, spidskål, quinoa-bønne-bøf, rødløg og avokado. En fuldstændig fantastisk burger, der med glæde bliver spist af hele familien.

6-8 stk.
Det skal du bruge:

Quinoa-bønne vegetarbøffer:

Fetacreme:

Sådan laver du vegetarbøffer med quinoa og bønner + fetacreme:
Kog quinoa efter pakkens anvisning. Mos bønnerne i en skål. Kom kogt quinoa, rasp, æg, hvidløg, chili og salt ved bønerne og rør det sammen. Tilsæt revet cheddarost og rør rundt. Form til bøffer og steg i olivenolie og smør på en pande til de er gyldne og sprøde.

Rørt fetacreme: Kom feta, mælk, hvidløg og friskkværnet peber i en blender og blend til en cremet og homogen fetacreme.

Indlægget indeholder affiliatelink.

Små, lækre grøntsagsfritter eller grøntsagspandekager, der kan få både børn og voksne til at spise endnu flere grøntsager. Grøntsagsfritterne er en nem måde at servere grøntsager på. Jeg laver dem gerne, når jeg har forskellige grøntsags-rester i køleskabet. Ellinor elsker dem, og vi spiser dem både varme og kolde. Du kan lave grøntsagsfritter med mange forskellige grøntsager. Har du ikke alle grøntsagerne på lager, så kan du også nøjes med at lave dem med 1-2 forskellige slags grøntsager. Særligt broccolistok er jeg glad for at komme i grøntsagspandekagerne. Broccolibuketterne spiser vi dampet, og så er det rart ikke at smide broccolistokken ud, for den er også smækfyldt med god smag og masser af vitaminer.

12-15 stk.
Det skal du bruge:

Avokado-dild creme:

Sådan laver du sprøde grøntsagsfritter:
Snit broccoli, gulerod og squash i tynde strimler med en julienneskræller (jeg bruger den her julienneskræller) – du kan også bruge et groft rivejern, men så skal du ikke koge grøntsagerne. Kom vand og lidt salt i kog i en gryde. Kog grøntsagerne i 2 minutter. Si dem fra vandet og dyp dem tørre med et viskestykke. Hak grøntsagerne groft i mindre stykker, så de kan hænge sammen, når de skal formes. Kom grøntsagerne, majs og mel i en skål og rør det sammen, så melet bliver fordelt. Tilsæt salt, peber, parmesan, spidskommen og chili og rør rundt. Pisk ægget sammen med en gaffel og vend det i grøntsagsblandingen, så alle grøntsagerne bliver dækket. Steg grøntsagsfritterne i ønsket størrelse i olivenolie og smør.

Avokado-dild creme: Kom alle ingredienserne i en blender. Blend til en cremet konsistens. Smag til.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Groentsagsfritter_3

Nemme pastaretter med masser af smag og gode råvarer er i høj kurs hjemme hos os. Vi spiser gerne pasta et par gange om ugen. Det er en favorit hos os alle tre, og så er det nemt og hurtigt at lave. Ofte er vores aftensmad vegetarisk - ikke af nogen særlig årsag, men primært fordi at vi elsker grøntsager, og godt kan lide, at de får lov til at smage igennem. Pastaretten er fyldt med sprøde kikærter, krydret salciccia og grønne grøntsager. Pastaen er nem at lave på hverdage, men jeg har også serveret den for gæster sammen med et godt glas rødvin. En af mine bedste pastaretter, som er en favorit hos hele familien.

4 personer
Det skal du bruge:

Sådan laver du en nem pastaret med italiensk pølse og grøntsager:
Fjern skindet fra pølsen, så farsen er befriet. Skyl og snit spinat og grønne bønner i mundrette stykker. Hak hvidløg fint. Rist pinjekernerne i bunden af en tør gryde til de er let gyldne. Stil dem til side.

Varm olivenolie op i gryden. Kom rosmarinstilkene i, og lad dem stege i få minutter, så de afgiver smag til olien. Tag rosmarinkvistene op og sæt dem til side. Kom pølsefarsen i olien og steg det til det er gyldent. Tag farsen fra gryden og kom kikærterne i. Lad dem stege i 5-8 minutter under omrøring.

Kog pastaen i en anden gryde i mens. I de sidste 3 minutter af kogetiden tilsættes de grønne bønner. Pastaen skal koge et par minutter mindre end angivet på pakken, da den koger videre i den anden gryde senere.

Pastavandet skal gemmes. Tag pastaen og bønner med en hulske og kom det over i gryden med kikærter. Kom spinat og 2,5 dl pastavand ved. Lad det simre under omrøring til retten tykner – det tager ca. 3-5 minutter. Tilsæt endnu en ½ dl pastavand og revet parmesan. Kom salciaccia i.

Rør rundt til osten er smeltet og fordelt. Kom mere pastavand i, hvis det er nødvendigt. Kom smørret i og lad det smelte. Smag til med salt og peber. Anret pastaen i dybe tallerkener – drys med rosmarin, revet parmesan og ristede pinjekerner.

Pasta_kikaerter_5 Pasta_kikaerter_10

Jeg bruger (alt for) meget tid på Instagram. Jeg synes, at det er en fantastisk inspirationskilde, og jeg nyder selv at dele billeder af mine opskrifter på min Instagramprofil - du kan finde mig derinde, hvor jeg hedder CathrineBrandt.dk. For længe siden så jeg et billede af en portion Dahl, der var serveret med saltede mandler, koriander og cherrytomater. Jeg husker ikke, hvilken profil det var, men lige siden har jeg tænkt på, at netop sådan en portion måtte jeg lave hjemme i mit eget køkken. Derfor fik vi Dahl til aftensmad i sidste uge. Og faktisk også i denne uge. For det smager så godt, at det er blevet en aftensmads-favorit hjemme hos os. Heldigvis er det supernemt at lave, og det passer sig selv på komfuret. I mens læser vi favorit-bogen (som gerne hænger på Ellinors arm hele tiden), bygger med DUBLO og laver BRIOs stabelklovn igen og igen og igen. Det er aftensmad, der passer lige ind i vores hverdag - supernemt, sundt og så velsmagende, at både Ellinor og vi gerne spiser en stor portion. Børnevenlig, familievenlig og vegetarisk aftensmad, når det er bedst!

Vi toppede vores skål med Dahl med saltede mandler, frisk raita, halverede cherrytomater og frisk koriander. Jeg serverer det også gerne med lidt ris eller hjemmebagte fladbrød eller naanbrød til.

4 personer
Det skal du bruge:

Raita:

Hjemmelavet saltede mandler:

Sådan laver du Dahl med kokosmælk:
Snit løg i mundrette stykker. Hak hvidløg. Varm olivenolie op i en gryde. Svits løg og hvidløg kort til det bliver blødt, men ikke tager farve. Kom røde linser, hakkede tomater og krydderi i. Lad det simre i 20-25 minutter til linserne er møre. Tilsæt evt. en smule vand undervejs, hvis det er nødvendigt. Når linserne er møre kommes kokosmælken i. Lad det simre yderligere 10 minutter til det tykner en smule. Smag det til og server i dybe skåle toppet med f.eks. saltede mandler, cherrytomater, frisk koriander og raita.

Sådan laver du en frisk og let Raita:
Halver agurken på midten. Skrab det våde ud af agurken. Skær den i mundrette firkanter. Salt dem let og lad dem ligge i en si, så væsken kan dræne fra. Rør græsk yoghurt sammen med hakket koriander eller mynte, limesaft, salt og peber. Pres agurken for lidt af væden og vend dem i yoghurten. Smag til. Raitaen kan trække på køl eller serveres med det samme.

Sådan laver du saltede mandler:
Kom vand i en gryde og lad det komme i kog. Kom salt i og lad vandet koge op igen, så saltet opløses. Kom mandlerne i og lad vandet komme i kog endnu en gang. Sluk for gryden og lad mandlerne trække i saltvandet i 15 minutter. Tænd ovnen på 150 grader varmluft. Hæld vandet fra mandlerne og kom dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Rist mandlerne i ovnen i 15-20 minutter. Afkøl og nyd.

Tip: Har du linser i overskud, så kan de bruges til at lave chili sin carne - det er også en lækker, varmende og vegetarisk aftensmad.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Dahl_kokosmaelk_raita_5Dahl_kokosmaelk_raita_1

 

Vi venter stadig på alle de friske og spæde grøntsager. I mellemtiden kan vi heldigvis nyde alle de skønne og grove grøntsager, som er nemme at få fat i lige i øjeblikket. Og det gør vi gerne i stor stil hjemme hos os. Vi elsker grove salater med rå grøntsager, der har masser af smag, sprødhed og holder os mætte længe. Den her thaisalat har vi lavet adskillige gange. Den er sprød og smager af så meget. En anderledes og spændende vintersalat, der indeholder masser af grove grøntsager. Ofte serverer vi thaisalaten sammen med lynstegt oksekød, de her nemme tundeller eller nudler vendt med kylling og grøntsager.

Grøntsager er altså lidt sjovere at spise og smager bedre, hvis de er skåret ud i mundrette stykker. Netop derfor er jeg super glad for mit mandolinjern og min grøntsagssnitter, der kan skrælle grøntsager til lange, tynde spagettier. Jeg bruger den faktisk ret tit. Hvis vi får pastaretter til aftensmad, så laver jeg gerne halv spagetti/halv grøntsagsspaghetti af f.eks. squahs, gulerødder, rødbeder eller glaskål. Har du ikke en Sperelli, så kan du bruge et juliennejern eller julienneskræller i stedet - det vil også fungerer fint til den her lækre thaisalat.

4-6 personer
Det skal du bruge:

Sådan laver du en thaisalat med grove grøntsager:
Skræl gulerod og glaskål og lav det til lange grøntsags-spaghettier på en Sperelli. Du kan også skrælle dem med en juliennejern- eller skræller.

Snit forårsløg i tynde strimler og vend det sammen med grøntsagerne. Riv limeskal over og vend det rundt.

Bland limesaft, sukker og fiskesovs sammen med fintrevet ingefær. Rør i dressingen til sukkeret er opløst. Lad den evt. stå og trække lidt, så sukkeret nemmere kan røres ud. Vend dressingen sammen med grøntsagerne. Skær avokadoen i mundretter stykker. Rist sesam på en tør pande i få minutter. Lad den køle af. Hak persillen. Vend det hele sammen og anret i en skål. Drys med sesamfrø og persille og server.

Indeholder affiliatelinks.

Thaisalat_11

Ribbenstegsburgeren har længe været en favorit herhjemme. Jeg har flere gange serveret den, når vi har haft gæster. Ribbenstegsburger og flæskestegssandwich er nem gæstemad, da alt kan forberedes i forvejen og nemt kan laves til mange. Nu har ribbenstegsburgeren fået en bror; flæskestegssandwichen. Og den skal man altså heller ikke undervurdere. Den møre, langtidsstegte flæskesteg med sprøde svær, surdejsbrød, syltede agurker, æble og spidskålssalat. Dét er altså en fantastisk kombination, som smager uimodståeligt. Har du stadig til gode at smage den bedste, hjemmelavet flæskestegssandwich, så er den her opskrift til dig!

9 stk.
Det skal du bruge:

Fyld til flæskestegssandwichen:

Sådan bager du luftige og sprøde sandwichbrød:
Kom vand og mel i en skål og rør det sammen til alt melet er absorberet. Lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur i en time. Kom surdej og salt i dejen og fold den ind over sig selv. Du kan se her, hvordan du folder dejen. Gentag foldningen efter 30 og 60 minutter. Herefter står dejen en time på køkkenbordet, hvorefter den foldes endnu en gang. Fold igen en time efter. Dejen har nu stået på køkkenbordet i 3 timer og er blevet foldet fire gange. Stil dejen til sandwichbrødene i køleskabet og lad den hæve natten over.

Dagen efter tændes ovnen på højeste temperatur over/under varme med et bagestål i. Når ovnen og bagestålet er helt varmt vendes dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i 9 store sandwichbrød. Kom dem på et stykke bagepapir og kom brødene ind på bagestålet. Bag sandwichbrødene i 15-17 minutter til de er godt gyldne. Lad dem afkøle på en rist.

Del brødet på midten. Smør det evt. med mayonnaise og dijonsennep. Kom spidskålsalat, to skiver flæskesteg, skiver af et friskt æble og syltet agurker i og server.

Indlægget indeholder affiliatelink.

flaeskestegssandwich_4

 

Hvis stegt flæsk er den danske nationalret, så vil jeg vove at påstå, at Dal Bhat må være den nepalesiske nationalret. Da jeg efter min studentereksamen rejste til Nepal for at vandre, så var Dal Bhat næsten det eneste, jeg spiste i 3 uger. Jo længere, vi kom op i bjergene, jo mindre blev menukortet, og én ting man altid kunne spise med velbehag var Dal Bhat. En så velsmagende og dejlig ret, som jeg stadig nyder at spise herhjemme. Dal er den røde linsesuppe og Bhat betyder ”kogte ris”. Ris, linsesuppe og grøntsagskarry er helt perfekt sammen. Den her opskrift er importeret direkte fra Nepal, og det er den bedste Dal Bhat, jeg har smagt. Lad dig ikke skræmme af ingredienslisten. Når grøntsagerne er snittet, så passer både ris, Dal og grøntsagkarry sig selv. Jeg lover, at hjemmelavet Dal Bhat er en simpel, nem og lækker aftensmad.

3-4 personer
Det skal du bruge:

Dal (Linsesuppe):

Grøntsagskarry:

Sådan laver du den bedste Dal Bhat:
Kog ris efter anvisningen på pakken. Hvis du bruger fuldkornsris kan de med fordel sættes over først. Ved hvide ris skal du lave Dal først.

Dal:
Snit løg og hvidløg fint og sauter det kort uden, at det tager farve. Kom de resterende ingredienser i og lad det simre ca. 30 minutter til det er en tyk sovs. Tilsæt en smule mere vand undervejs, hvis det er nødvendigt. Smag til med salt, peber og evt. lidt sukker.

Grøntsagskarry:
Snit grøntsagerne i mundrette stykker. Kom olie i en gryde og varm op. Svits krydderierne, gurkemeje, ingefær, chili og hvidløg kort i den varme olie. Kom grøntsagerne (undtagen blomkål) ved og svits dem under omrøring i få minutter. Tilsæt vand og lad det simre i ca. 10 minutter til kartoflerne næsten er møre. Kom blomkål ved og kog yderligere 3-4 minutter. Smag grøntsagskarryen til med salt, peber, evt. sukker og krydderier.

Tip: Du kan skifte risene ud med et hjemmelavede fladbrød, hvis du foretrækker det.

dalbhat_3 dalbhat_4

Efteråret giver mig lyst til lune, krydrede retter, der gerne kan spises med en ske. Vi har allerede spist masser af hokkaisdosuppe og krydret karry med kikærter. Men den her Chili sin carne tager nu pladsen som min absolutte favorit. Rigtig comfort-food, der luner godt og smager fantastisk. Chili sin carne er en vegetarisk Chili con carne, hvor jeg har skiftet kødet ud med røde linser. Linserne giver en tekstur, der minder ret meget om kød. Men jeg tror altså, at jeg foretrækker Chili sin carne frem for con carne. Det smager bare så godt! Nem og lækker aftensmad, der mest af alt passer sig selv på komfuret. Lav bare en stor portion, når du er i gang. Det smager mindst lige så godt dagen efter. Har du linser i overskud, så kan du bruge dem til at lave daal - det er også en lækker og nem vegetarisk aftensmad.

4 personer
Det skal du bruge:

Sådan gør du krydret Chili sin carne:
Snit løg og rød peber i små stykker. Smelt smør i en gryde og svits løg og peberfrugt i 3-5 minutter til det er blødt og har taget en smule farve. Rør jævnligt. Snit chili og hvidløg fint og kom det i gryden. Tilsæt stødt koriander, spidskommen, paprika, ketchup, tomatpaste, hakkede tomater, vand, chokolade og espresso. Rør rundt og lad det komme i kog. Når gryden koger, skrues der ned på lavt blus og røde linser tilsættes. Kom låg på gryden og lad det simre ved lavt blus i ca. 15 minutter til linserne er kogt møre. Rør af og til. Tilsæt mere vand hvis nødvendigt. Skær gulerødderne i mundrette stykker. Kom bønner, gulerødder, majs, salt og peber i. Lad Chili sin carnen simre yderligere 15 minutter, hvor du rører i det jævnligt. Smag Chili Sin Carnen til med salt, peber, chili og evt. lidt sukker og server.

Tip: Jeg toppede min Chili sin carne med avokado, creme fraiche, frisk koriander og serverede den sammen med en frisk majskolbe. Du kan også servere chiligryden med ris eller fladbrød til. Chili sin carne kan sagtens fryses ned.

Indlægget indeholder affiliatelink.

chilisincarne_4chilisincarne_2

 

Invitationerne har I allerede set. Nu er vi kommet til hovedretten. Sliders. Nemme at forberede i god tid, og så kan de sagtens laves til mange. Vi var 15 personer, og jeg er ret sikker på, at burgerne stadig var lune, da de blev serveret. De smagte i hvert fald godt! Jeg lavede tre forskellige slags – cheeseburger, langtidsstegt ribbensteg og vegetar med kikærtebøffer. Så var der noget for alle.

Sådan laver du sliders:
Cheeseburger:

Ribbenstegsburger:

Vegetar med kikærtebøf:

Sådan laver du Sliders:
Server enten delene hver for sig, så folk selv kan samle deres Sliders, eller byg dem op og kom et spyd i midten inden servering.

sliders_3 sliders_4

Skal grøntsagerne være nemme at lave og appetitlige for hele familien – både børn og voksne, så er grøntsagsfritter vejen frem. Bare ordet ”fritter” vækker appetitten hos de fleste børn. Du kan bruge lige de grøntsager, du bedste kan lide. Jordskokker, butternutsquash, peberfrugt, rodfrugter osv. Denne gang lavede jeg fritter ud af broccoli, grønne bønner og hokkaidogræskar. Der bliver mange sunde fritter ud af den her portion, men de kan sagtens lunes i ovnen dagen efter, hvis de ikke bliver spist alle sammen. Lav en lækker dressing til, som grøntsagsfritterne kan dyppes i – det gør det ekstra lækkert.

Det skal du bruge:

Yoghurtdressing:

Sådan laver du sunde og sprøde grøntsagsfritter:
Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Del hokkaidogræskarret på midten, fjerne kernerne og skræl. Skær det i skiver på ca. ½ cm. Skræl broccolistokken og skær broccoliet ud i lange buketter. Broccolistokken kan sagtens spises. Skyl bønnerne og nip enderne af. Kom alle grøntsagerne i en skål og vend dem med olivenolie, salt og evt. lidt chili. Vend grøntsagsfritterne ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dem i 25-30 minutter til de er gyldne og sprøde.

Yoghurtdressing: Kom yoghurt og persille i en skål og blend det sammen. Smag til med salt og peber.

groentsagsfritter_2

Vi er netop vendt hjem fra en skøn ferie i Malaga. En uge væk hjemmefra med sol og hygge var helt fantastisk. Men en uge væk hjemmefra betyder også et tomt og kedeligt køleskab, når man kommer hjem. Og hvad gør man så, når den ét-årige siger ”mam-mam-mam”, når klokken nærmer sig 17? Heldigvis er vores skabe, skuffer og fryser fyldt med dejlig mad. Et smut i fryseren, og så havde jeg tre hjemmebagte pitabrød, én kikærtebøf, to dåser tun og to æg. Ellinor er stadig for lille til at spise tun, så kikærtebøffen var reserveret til hende. Hun er vild med dem, så dem har jeg næsten altid i fryseren til en nem og sund aftensmad eller frokost.

Med tun og æg i hånden kom jeg i tanke om Klidmosters sprøde tundeller, som jeg aldrig har fået prøvet af, men som jeg har tænkt på mange gange. Helt perfekt! Tundeller blev det. Et lille smut i Brugsen efter nogle friske grøntsager, og så havde vi faktisk til et rigtigt lækkert aftensmåltid, der ikke tog meget mere end 20 minutter at lave. Nedenfor får du min variation af tundellerne. Jeg har lusket lidt flere grøntsager og kostfibre i, og de smager virkelig SÅ godt. De er perfekte til et familievenligt aftensmåltid. Det er en sund, billig og nem måde at få fisk på, og tundellerne er også superlækre i madpakken.

30-35 stk.
Det skal du bruge:

Avokadocreme:

Sådan laver du sprøde og sunde tundeller:
Rør tun, gulerod, knoldselleri og æg sammen til det bliver lind og homogen. Rør havregryn, rasp og vand i. Tilsæt hvidløg, salt, peber og chili. Hvis farsen er for tun tilsættes mere rasp, og hvis det er for fast tilsættes mere vand. Kom tunfarsen i køleskabet i 15-30 minutter, så den kan hvile og sætte sig. Form farsen til små kugler. Steg dem i smør og olivenolie på panden.

Avokadocreme: Mos avokadoen med en gaffel og rør chilimarmelade, citronsaft, salt og peber i og smag til.

tundeller_pita_2 tundeller_pita_5

Varme, krydrede retter, der kun tager kort tid at forberede og ellers bare passer sig selv. Dét er favoritter herhjemme i de kolde efterårsmåneder. Jeg er vild med karry, kikærter og kokos. De tre ingredienser sammen bliver til en ret fantastisk karrygryde, der luner godt og mætter endnu bedre. Den krydrede karry med kikærter kan laves på den samme tid, som det tager at koge brune ris. Omkring 30-35 minutter. Det synes jeg er helt ok for en sund aftensmad, der er hjemmelavet og lavet fra bunden. Karry, kikærter og kokos er tydeligvis også noget, som min datter er vild med – hun spiste store mængder af karrygryden. Du kan servere den med ris, kartofler eller nemme, hjemmebagte pandebrød.

4 personer
Det skal du bruge:

Sådan laver du en sund og nem karryret med kikærter:
Skær løg i mundrette stykker. Kom smør eller kokosolie i en gryde og svits løgene her i. Tilsæt tomater. Lad løg og tomater simre i 5-10 minutter til tomatsaften er kogt lidt ind. Kom gulerødder, kikærter, finthakket hvidløg, karry, chili, garam masala og spidskommen i. Rør det hele sammen. Tilsæt kokosmælk og kokosmel og rør igen. Lad karryen simre i 10-15 minutter ved lav varme. Smag til med salt, peber og limesaft.

Tip: Karrygryden kan holde sig 3-4 dage i køleskabet, så lav bare en stor portion, så der er nem aftensmad i løbet af ugen.

karry_kikaerter_8karry_kikaerter_1

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT