Med det nye hus er der også fulgt en have. Lige nu roder den – meget! Eller vi roder meget i haven, hedder det nok nærmere. På trods af rod så vokser der så mange ting i haven. Skvalderkål og brændenælder er blandet andet at finde i store mængder. Det passer mig så godt. Både skvalderkål og brændenælder er fyldt med masser af vitaminer. De kan plukkes fra omkring april, og hvis man sørger for at køre dem over med græsslåmaskinen en gang i mellem, så kommer der hurtigt fine nye skud, som er dem, der smager bedst. Skvalderkål smager en smule af persille, og udover i brød så kan du bruge skvalderkål og brændenælder i supper, presse til juice og i smoothier. Sådan bliver de begge i hvert fald brugt herhjemme.

Nu til opskriften. Lækre fladbrød eller pandebrød, der er super nemme at lave, og som hverken kræver lang tid eller mange ingredienser. Hvis du ikke har en have eller sæsonen er en anden, så kan du selvfølgelig også lave fladbrødene uden skvalderkål og brændenælder.

8 stk.
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du fladbrød:
Kog en smule vand og hæld det over brændenælderne. På den måde kan de ikke længere brænde. Blancher dem hurtigt, si vandet fra og læg brændenælderne på et stykke køkkenrulle. Skyld skvalderkål i vand. Kom vand, skyr og gær i en skål. Rør rundt til gæren er opløst. Tilsæt alle ingredienser på nær melet. Rør rundt. Tilsæt herefter melet lidt af gangen. Når dejen er rørt godt sammen i skålen, vendes den ud på et meldrysset bord, og dejen æltes til den ikke længere hænger fast i bordet. Lad pandebrøddejen hæve tildækket ved stuetemperatur i ca. 60 minutter.

Når dejen er hævet færdig, deles den ud i mindre portioner, der passer med et brød. Rul dejen til brød på ca. 1-1,5 cm tykke med en kagerulle. Varm en pande op. Smør brødene med olivenolie på den ene side. Vend den smurte side ned på panden, og steg brødene i et par minutter til de er gyldne. Smør den anden side af brødet med olie og vend brødet. Lad brødet stege færdigt og server gerne lune.

Tip: hvis du ikke får spist alle brødene, så kan de sagtens fryses og varmes i ovnen. Lav gerne en stor portion og ha' sunde fladbrød i fryserne.

Fladbroed_13Fladbroed_11 Fladbroed_3 Fladbroed_4

Efterår er kommet, de lyse timer er blevet færre og lysten til at hygge indendørs er kun blevet større. Efteråret giver også god mulighed for at nyde en masse lækre supper, der er lavet af alle de grove grøntsager, der er at finde lige nu. Da jeg går meget op i økologi, synes jeg, det er fantastisk, når grøntsagerne er i sæson – så smager de af meget mere, er sundere og koster mindre. Derfor har jeg også nydt den her nemme suppe flere gange i løbet af efteråret allerede. Når jeg har grøntsagsrester i køleskabet, så koger jeg ofte fond på dem, som jeg efterfølgende fryser ned. Hvis du ikke har fond i din fryser, så kan du bruge en bouillonterning i stedet. Suppen er drysset med pandestegt spidskål og forårsløg. Hvis du har bacon eller parmaskinke i køleskabet, så klæder det absolut også suppen. Steg det sprødt i ovnen og drys det over.

4 personer
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du en nem og lækker kartoffel-blomkålssuppe:
Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Lad dem koge. Når kartoflerne koger skæres løg og blomkål i mindre stykker og kommes ved. Hvis du bruger bouillonterning, så lad den koge sammen med grøntsagerne. Snit spidskål fint. Skær forårsløget i mindre stykker og hak hvidløget fint. Steg det på en pande. Når kartoflerne er kogt møre hældes kogevandet fra – gem kogevandet til at fortynde suppen med. Blend grøntsagerne sammen. Hæld fond eller kogevand og fløde i til suppen har den ønskede konsistens. Smag suppen til med salt, friskkværnet peber og evt. lidt friskrevet muskatnød.

Kartoffel_blomkael-1

Jeg har fået en ny favorit. Vegetariske bøffer. Eller deller. Jeg vælger at kalde dem kikærtebøffer. De smager så godt, og så er de hammer sunde. Fyldt med kostfibre, proteiner og masser af grøntsager. Jeg har allerede tømt min fryser for kikærter, da jeg har lavet dem så mange gange allerede. Kikærtedellerne er perfekte til aftensmaden sammen med en grov salat. Jeg har også haft dem med i madpakken, og de smager virkelig godt kolde, så det var en rigtig lækker madpakke den dag. I min fryser har jeg altid udblødte kikærter. Jeg udbløder gerne et helt kilo kikærter af gange, poser dem op og fryser dem ned. Jeg venter med at koge dem, til jeg skal bruge dem. På den måde har jeg altid kikærter, der er klar til at blive brugt, når jeg gerne vil lave nemme falafler, hjemmelavet humus eller de her nemme vegetarbøffer. Det er et nemt lille tip, og så er det meget billigere end at købe kikærter på dåse.

Det skal du bruge:

Sådan laver du kikærtebøffer:
Kog kikærterne til de er bløde. Skræl og skær grøntsagerne i mindre stykker. Blend grøntsager og kikærter helt fint - det skal have en konsistens som rasp. Det er vigtigt, at det blendes fint, da det afgiver væde, og dermed sikrer, at massen kan hænge sammen. Kom krydderier og mel i kikærteblandingen og bland og tryk det hele godt sammen. Jeg bruger fingrene – det er det nemmeste. Kom smør og olie på en pande. Steg gerne en lille tsk. af kikærtemassen for at smage, om de kræver mere krydderi. Form kikærteblandingen til den størrelse, du ønsker, ved at forme og trykke massen godt sammen i hænderne. Steg dem til de er gyldne på begge sider.

Lækker grøntsagstærte i bedste Stop Madspild stil. Da min kæreste og jeg lige i tiden bruger næsten alle vores weekender i vores nye hus, så forsøger jeg at få brugt det meste af køleskabets indhold i løbet af ugen. Et par rester grøntsager, nogle æg, mælk og ost var i grove træk det som køleskabet indeholdte, da det blev torsdag. Jeg kunne kun komme i tanke om to ting, jeg havde lyst til og kunne lave med det – enten de her lækre nudler eller en grøntsagstærte. En nem tærte vandt, da det så passede med rester til fredagens frokost. Perfekt! De forskellige slags kål er stadig i sæson, og det er både sund og billig mad. Da jeg ikke ejer en tærteform (endnu), brugte jeg min springform. Det fungerede upåklageligt. Men derfor skal jeg vist alligevel have en tærteform engang, ikke? Tærten kan fyldes med de grøntsager, du har. Og så ville lidt bacon eller kylling absolut også klæde den. Hvis du er glutenallergiker eller bare forsøger at undgå gluten, så kan du finde min opskrift på en glutenfri tærtebund lige her.

4-6 personer
Det skal du bruge:
Tærtebund:

 

Fyld:

 

Tærtebund: tænd ovnen på 180grader. Kom alle de tørre ingredienser i en skål. Rør olie og æg ud i. Smuldrer smørret i blandingen og samle dejen med hænderne. Smør en tærteform med smør eller kom bagepapir i en 28cm springform. Pres tærtedejen ud i et jævnt lag i formen. Prik tærtedejen mange gange med en gaffel for at undgå at tærtedejen buler og sprækker, når den bages. Bag tærtebunden i 10 minutter.

I mens tærtedejen bages laves fyldet. Skær blomkål, spidskål, gulerødder og forårsløg i små stykker. I en anden skål piskes æg, mælk, salt og peber sammen. Når tærtedejen er bagt kommes grøntsagerne i og æggemassen hældes over. Kom revet ost på toppen og bag tærten færdig i ca. 25 minutter.

Taerte-1

Taerte-2

Taerte-3

Sidste år (det har med garanti været i december måned) købte jeg et vaffeljern. Jeg forsøger ellers at holde min udstyrspark på et minimum i køkkenet. Men et vaffeljern kunne jeg åbenbart ikke leve uden. Jeg har da også nydt en god hjemmelavet vaffel et par gange, men vaffeljernet har mest af alt samlet støv i skabet. Da jeg er startet på min Bachelor, og jeg kan se frem til at skrive på en opgave i tre måneder, så står overspringshandlingerne i kø. Og dermed kom vaffeljernet i brug. Dog i en sund variant. En lækker og sprød vaffel, der er lavet af kartofler, og som passer perfekt til en god frokost. Kartoffelvaflen er nem og hurtig at lave, og så består den af ingredienser, som jeg som oftest har i mit køkken. Jeg nød den sprøde vaffel med et æg og lidt grøntsager. Hvis du ikke har et vaffeljern, så kan du sagtens stege kartoffelmassen på en pande i stedet.

2 tynde vafler
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du en sund og sprød kartoffelvaffel:
Riv kartofler og løg groft. Drys det med salt og rør det sammen. Lad kartoffel og løg blandingen trække i et par minutter og vrid det fri for overskydende væske. Bland de øvrige ingredienser i. Smør det varme vaffeljern med en smule olie eller smør, så du er sikker på, at vaflen ikke hænger fast. Kom kartoffelmassen i vaffeljernet og steg kartoffelvaflen til den er gylden og sprød. Server med det samme.

Kartoffelvaffel-1

Som oftest består min frokost af hjemmebagt rugbrød eller en grov salat. Som jeg tidligere har nævnt, så er jeg vild med kål. Blomkål, spidskål, grønkål, rosenkål… Jeg kan lide dem alle. Kål er super sundt – fyldt med masser af kostfibre, vitaminer og mineraler. Derfor er de perfekte i salater, da de udover velsmag også bidrager med vigtige næringsstoffer og giver en god mæthed.

Forleden dag lavede jeg bagt blomkål til aftensmad. Vi fik ikke spist det hele, og derfor kunne jeg dagen efter lave en rigtig lækker salat til frokost. Sæsonen for friske hasselnødder er lige nu, og jeg havde en lille bakke til at stå, som bare ventede på at blive nydt. Når jeg laver salater forsøger jeg altid at tænke i, at de fem grundsmage gerne skal være repræsenteret i den færdige salat. Dermed bliver alle ens smagsløg tilfredsstillet, når man nyder salaten, og det sikrer som oftest en rigtig god smagsoplevelse.
Friske hasselnødder kan plukkes i mange læhegn og haver. Hvis du har en troldhassel til at stå i haven, så kan du også være heldig, at den har flotte hasselnødder, du kan nyde. Ellers kan de købes hos velassorteret grønthandler.

Det skal du bruge:

 

Sådan laver du en sund og velsmagende salat:
Start med at bage dit blomkål, hvis du ikke allerede har gjort det. Find opskriften på bagt blomkål her. Herefter laver du den sunde ærtepuré. Kom de frosne ærter i en skål. Kog lidt vand og hæld det over ærterne. Lad det trække 1-2 minutter og hæld herefter vandet fra ærterne. Kom hvidløg, wasabi, citronsaft, olivenolie og lidt salt og peber i. Blend alle ingredienserne sammen til en lækker ærtepuré.

Skær det bagte blomkål ud i buketter. Læg det på et fad og pynt herefter med tomater, ærtepuré, friske hasselnødder og balsamico. Server salaten enten lun eller kold til et dejligt stykke kylling eller frisk fisk. Eller nyd den til frokost sammen med et nykogt æg.

Salat_blomkael-2

Salat_blomkael-1

Jeg har længe ledt efter en opskrift på nemme fladbrød, som jeg kan bruge enten til at smøre en god sandwich eller nyde, når jeg laver tapas til aftensmad. Efter flere forsøg er det endelig lykkedes! Løsningen er en pizzabunds-ligende dej, som kun har en kort hævetid og kan laves samme dag, som brødet skal bruges. Fladbrødene er derfor super nemme og hurtige at lave. Du kan variere topping på brødet, som du ønsker. Jeg har planer om at forsøge mig med blandt andet rosmarin, timian, sesamfrø, nigellafrå, smør og hvidløg. God bagelyst.

3 stk
Det skal du bruge:

 

Sådan bager du fladbrød:
Opløs gæren i vandet. Tilsæt de resterende ingredienser og ælt dejen til den er glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i ca. 30-45 minutter. Tænd ovnen på 250grader med en bagesten eller omvendt bageplade i. Vend dejen ud på et meldrysset bord. Del den i tre portioner og tryk hver portion flad på et stykke bagepapir. Tryk huller i brødene med fingrene. Smør brødene med olivenolie og drys med en smule flagesalt. Lad brødene efterhæve tildækket i ca. 30 minutter. Før brødene på bagepapiret over på bagestenen eller den varme bageplade og bag brødene i ca. 10 minutter til de er gyldne og sprøde.

Fladbroed-1

Blomkål kan tilberedes på en masse forskellige måder, og alt afhængig af hvordan det gøres, smager blomkålen forskelligt. Jeg er selv vild med blomkål. Dog foretrækker jeg det enten råt eller let tilberedt, hvor blomkålen stadig for lov til at bibeholde noget af den sprødhed, som en frisk blomkål har. Flere gange i løbet af sommeren har jeg derfor bagt min blomkål. Det giver en lækker karamelliseret smag på blomkålens overflade, og så passer det perfekt til både at spise som det er eller komme det i salater, når det er afkølet. Bagt blomkål er en nem og lækker måde at få spist noget af de 600g frugter og grøntsager, som der anbefales.

Det skal du bruge:

 

Sådan bager du en blomkål:
Fjern bladene fra blomkålen. Skyl blomkålen og dyp det tørt. Smør smørret på blomkålens overflade og drys det med salt og peber. Bag blomkålen i ovnen på 200grader i ca. 45 minutter til det har en gylden overflade. Spis det bagte blomkål varm eller kom det i salater, når det er afkølet.

Blomkael-1

Sammen med det skønne solskin, lange og lyse dage, så bringer sommeren også en masse friske og lækre grøntsager med sig. Spidskålet er ét af dem, og hvis jeg skulle vælge en favorit grøntsag, så ville spidskålet nok være den. Når sommeraftener er lune, så har man vel egentligt mere lyst til at være udenfor og nyde det, end at stå i køkkenet og lave mad. Derfor har jeg tænkt mig at spise spidskålswraps adskillige gange i løbet af sommeren. Spidskålswrap er en sund og mættende aftensmad, der hurtigt og nemt kan laves. Kom dit favoritfyld i din spidskålswraps og brug også gerne de grøntsager, du allerede har i køleskabet. Lav gerne rigeligt, så du også har til en nem og sund madpakke dagen efter.

2 personer
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du spidskålswraps: Kog risene efter anvisningen på pakken. Skær grøntsagerne i mundrette stykker. Kom de frosne ærter i en skål og overhæld dem med kogende vand. Lad ærterne trække i vandet i ca. 1 minut. Hæld vandet fra ærterne og tilsæt hvidløg, citronsaft, salt og peber og blend ærterne til en grov mos. Kog majskolben i letsaltet vand og skær majsene fra kolben inden servering. Tilbered kødet og skær det i mundrette stykker. Server aftensmaden i små skåle, så hele familien kan lave deres egen favorit spidskålswrap.

Spidskaelswrap-1

Spidskaelswrap-2

 

Sommer er så tæt på, at man næsten kan dufte den. Og jeg er helt vild med det. Det gode vejr gør mig glad og i godt humør. Selvom jeg virkelig elsker at stå i mit køkken og lave mad, så vil jeg hellere være udenfor og nyde det gode vejr, når solen skinner. Derfor laver jeg i løbet af sommeren tit tærte til aftensmad. Det er både nemt og hurtigt, og så kan man altid bruge de grøntsager, man lige har i køleskabet. Jeg er blevet rigtig glad for at bruge chiafrø, da de indeholder mange sunde fedtsyrer, vitaminer og mineraler. Derfor har jeg eksperimenteret med en glutenfri tærtebund, der indeholder chiafrø. De binder en masse væske, og derfor er de gode til at sikre, at tærtebunden ikke smuldrer. Tærtebunden er glutenfri og er primært baseret på mandler. Den smager fantastisk og bliver dejlig sprød. Tærter er perfekte som stop madspild, da du kan bruge både de fleste grøntsager eller rester af kød fra dagen før som fyld. Hvis tærten ikke bliver spist op, så smager den også fantastisk kold på madpakken.

Det skal du bruge:
Bund:

 

Fyld:

 

Sådan laver du tærten med glutenfri bund:
Tænd ovnen på 180 grader. Blend mandler til fint mel. Rør mandelmel, chiafrø, loppefrøskaller og salt sammen. Kom æg og smør i blandingen og ælt det sammen til du har en ensartet masse. Fordel dejen i en tærteform på ca. 28cm. Kom tærtebunden i ovnen og bag den i 10 minutter.

Pisk skyr, mælk og æg sammen, så der ikke er nogle klumper. Snit grøntsagerne. Skær broccoli ud i små buketter og damp dem hurtigt i kogende vand. Fordel grøntsagerne på den forbagte tærtebund. Hæld æggemassen over grøntsagerne og drys med salt og peber. Bag tærten på 180grader i ca. 20-25 minutter.

Taerte-2

Taerte-1

Taerte-3

Der er mange fordele ved at have en madklub. Udover dejligt selskab, masser af hyggesnak og gode stunder, så er det også en rigtig god måde at få lavet noget forskelligt mad, og få prøvet nogle af de ting af, som man længe har tænkt på at lave i køkkenet. Og i vores madklub må man selv bestemme, hvad man serverer, og det er helt ok at eksperimentere. Sidste gang vi mødtes, var det min tur til at lave mad. I stedet for en almindelig madklub-aften, hvor vi bare spiser sammen, så havde jeg inviteret pigerne på filmaften og sleepover. Da invitationen faldt, så var der ret hurtigt efterspørgsel fra pigerne på, om vi så ikke skulle have hotdogs. Og selvfølgelig skulle vi det! Jeg elsker selv en god hotdog, så jeg var ikke svær at overtale.

Derfor serverede jeg hotdogs til min madklub. Og de smagte så godt! Da jeg ikke er særlig vild med de hotdogbrød, man kan købe, og jo generelt foretrækker at bage mit brød selv, så bagte jeg selvfølgelig også pølsebrødet til vore hotdogs den aften. Det var super nemt og tog ikke særlig lang tid.

Nu da sommeren er på vej lige om lidt, så kan jeg kun anbefale, at du inviterer dine venner på hjemmelavet hotdogs. Det er et kæmpe hit! Og hvem elsker ikke en god, hjemmelavet hotdog?

Ca. 12 stk
Det skal du bruge:
400g lunkent vand
40g økologisk gær
2 spsk. surdej (kan udelades)
3 spsk. olivenolie
2 tsk. sukker
10g salt
200g sigtet speltmel
300g hvedemel
En lille tsk. stødt kardemomme

Sådan bager du pølsebrød:
Kom vand og gær i en skål og opløs gæren i vandet. Tilsæt de resterende ingredienser og ælt dejen til den er glat og smidig. Kom et klæde over dejen over stil den til hævning på køkkenbordet i ca. 30 minutter. Vend dejen ud på bordet, der er smurt med en smule olie, så dejen ikke hænger fast. Form dejen til 12 pølsebrød. Hvis du fugter dine hænder med vand, så hænger dejen ikke fast. Lad pølsebrødene hæve tildækket i 30 minutter. Tænd ovnen på 200 grader. Når pølsebrødene er hævet færdig kan du evt. pensle dem med et sammenpisket æg eller mælk. Jeg gjorde det ikke. Bag brødene i ca. 15 minutter til de er gyldne.

Hotdog-4

Hotdog-feat-brod

Hotdog-2

Vi forsætter, hvor vi slap, og i dette indlæg kan I læse om de forskellige steder, vi spiste aftensmad. Derudover har jeg nævnt de steder, hvor vi fik den bedste kaffe og kage. Og til sidst kan I læse om en fantastisk markedhal og et økologisk supermarked, som fik mit hjerte til at banke lidt hurtigere.

The Bird. Fantastisk burger. The Bird laver burger og bøffer. Og de gør det godt! Bøffen i burgeren er grillet, og pommes fritterne er håndskåret. Der er flere forskellige burgere på menukortet, så det kan være svært at vælge. The Bird er fyldt med mennesker, musik og friske folk til at servere. Da vi kom, var stedet fyldt, men vi var heldige at få en plads i baren. Så det er en god ide at bestille bord. Nyd en velskænket fadøl til den fantastiske burger. Obs: Modtager kun kontanter.
Adresse: Kottbusser Damm 95

TheBird-(2)

Lemongrass. Jeg er vild med velkrydret asiatisk mad, og derfor har jeg også haft svært ved at glemme Lemongrass efter vores besøg. Stedet er afdæmpet, men der er fyldt op med gæster. Både lokale og turister. Portionerne er gode og veltilpasse, og vi gik meget tilfredse derfra. Jeg skal helt sikkert tilbage til Lemongrass, når vi tager til Berlin igen engang.
Adresse: Simon-Dach-str. 2

Lemongrass Lemongrass-(1)

Caseolare Trattoria. En god pizza kan være svært at finde. Men her er den virkelig god. Tynd og sprød bund og lækker topping. Stedet er stort, og det ligger med udsigt til vandet, så hvis I kommer forbi en dag, hvor vejret er godt, så er der også mulighed for at sidde udenfor.
Adresse: Grimmstrasse 30. Kreuzberg.

The Barn. Hvis du er vild med kaffe, og sætter pris på, når kaffen er velbrygget på kvalitets kaffebønner, så er det stedet for dig. The Barn har eget risteri, og du kan få din kaffe brygget på et utal af forskellige måder. Vi fik her serveret den mest velsmagende og intense kaffe, jeg nogensinde har fået. The Barn serverer også kager og sandwich.
Schönhauser Allee 8.

TheBarn-(2)

Katies Blue Cat. Super hyggelig kaffe, der serverer hjemmebagte kager og rigtig god kaffe. Kageudvalget er stort, og der er også kager, der er både glutenfri og veganske. Så der er noget til alle. Stedet er forholdvis småt, men der er masser af siddepladser udenfor.
Adresse: Friedelstraße 31

Katies-(1)

Markt Halle Neun. En fantastisk flot og hyggelig markedshal med masser af forskellige boder. I boderne kan der både købes produkter, friske råvarer og forskellige hjemmelavede lækkerier. Derudover sælger mange af boderne friskbagte kager, varmt mad og drikke. Vi smagte desværre ikke noget af den varme mad, da vi kom med fyldte maver. Det var dumt, for de hele så og duftede så godt!
Adresse: Eisenbahnstraße 42

LPG Biomarkt. Som bekendt, så er jeg vild med økologi. Det gør mig glad helt ned i maven. Derfor synes jeg, det er fantastisk, at særligt Berlin er så gode til økologi. Der er masser af økologiske spisesteder, og der er endnu flere økologiske supermarkeder. Særligt LPG Biomarkt er helt fantastisk, og jeg bliver så glad, når jeg handler der. Inden vi kørte hjem fra Berlin, besøgte vi LPG Biomarkt. Der er alt, hvad mit øko-hjerte kan begære. Så hvis du også kan lide økologi, så er du nødt til at besøge LPG Biomarkt. Der ligger mange af dem rundt om i Berlin, så undersøg evt. hvilken, der ligger tættest på dit hotel.

LPG

Jeg er vild med falafler. De er sprøde udenpå, bløde indeni, krydret og fulde af smag. Men jeg er haft svært ved selv at lave nogle, der er lige så gode, som dem man kan få, når man køber en döner. Nu har jeg dog endeligt fundet frem til en god opskrift, der sikrer gode og luftige falafler. Og jeg oplever altså, at hvis mine falafler skal blive rigtigt gode, så skal de friteres og ikke en tur i ovnen. Det gør dem meget mere lette og luftige. Jeg steger mine falafler i god, økologisk raspolie, og hvis man bare undgår at spise friteret mad hver dag, så sker der ingenting ved at lave en god falafel en gang i mellem. Faflerne er sunde og næringsrige i sig selv, og de kan altså sagtens bages i ovnen, hvis du foretrækker det.

Faflaferne indeholder godt med krydderier og krydderurter. Derudover har jeg tilsat usaltet pistacienødder for at give lidt ekstra smag og struktur. De hjemmelavet falafler nyder jeg at spise sammen med masser af friske grøntsager; kål, gulerod, tomat, agurk, avokado, fennikel osv. Derudover serverer jeg ofte brød til, som fx et nemt foccacia, pitabrød eller tortillas og en god humus, guacamole eller en lidt stærk chilidressing. Falaflerne er rigtig gode i madpakken, og så er jeg sikker på, at børnene i huset får svært ved at holde fingrene fra de runde, sprøde og grønne falafler.

Nok til 6 voksne
Det skal du bruge:


Sådan laver du hjemmelavet falafler:

Kom alle ingredienserne i en skål og blend det til en homogen masse. Hak pistacienødder groft i en minihakker og kom dem i. Varm raspolien i en gryde. Form små falafler med en ske og steg dem i olien. Steg dem til de er gyldne og hold dem lune i ovnen, til de skal serveres og spises.

Tip: Lav gerne en stor portion, når du er i gang. De kan sagtens fryses ned.

Falafler-1

Falafler-2

 

Spidskålet er mit yndlings! Det smager sødt og sprødt, og så smager det skønt både råt og tilberedt. Jeg har spist masser af rå spidskålssalat hele sommeren, og heldigvis er spidskålet stadigt nemt og billigt at købe. Så her får I opskriften på min nye yndlings salat. Jeg har spist den sammen med både fisk og kylling, men den passer også super godt til en af efterårets tunge gryderetter. Mormordressingen har min mormor sjovt nok lært mig at kende. Hos hende får vi ofte en god, gammeldags mormorsalat med grønne salat blade og mormordressing – og ikke andet! Det er en fantastisk og enkel salat, men jeg ønskede at lave en lidt nyere version, hvor spidskålet tilføjer massere af kostfibre, knas og æblet giver sødme og syre. Jeg håber, at du vil synes lige så godt om denne salat, som jeg gør.

6 personer
Det skal du bruge:

Sådan laver du spidskålsalat med æbler og mormordressing:
Snit spidskålet i meget fine strimler. Skær æblet og fennikel i tynde skiver evt. på et mandolinjern. Rist pinjekernerne af på en tør pande til de bliver gyldne. Rør eddike og rørsukker sammen til sukkeret er opløst. Pisk fløden let og rør forsigtigt eddike-sukker blandingen i. Smag til om dressingen er for sur eller sød og juster med mere eddike eller sukker. Vend spidskål, æbler og fennikel sammen med mormordressingen. Pynt af med de afkølede pinjekerner og blåbær. Velbekomme!

Spidskaelsalat-1

Spidskaelsalat-mormor_2Spidskaelsalat-mormor_9

Lasagnen er efterhånden blevet allemands eje i Danmark. Det er en ret, som bliver lavet rigtigt ofte, og der findes et utal af opskrifter på, hvordan den helt perfekte lasagne skal laves. Jeg elsker selv lasagne – det er en hyggelig og nem ret, der ikke kræver de største forberedelser. Fordelen ved lasagne er, at den kan varieres i det uendelig. Jeg er meget glad for kombinationen af laks og spinat, og det passer så fint i en lasagne. Denne lasagne er fyldt med laks, spinat og hjemmelavet bechamelsovs. På toppen har jeg kommet pisket æg i stedet for ost. Denne lasagne smager skønt, og så er en grov, knasende salat helt perfekt til.

4 personer.
Det skal du bruge:

Bechamelsovs:


Sådan laver du lakse-spinat lasagne:

Svits løg og hvidløg i lidt olie i en gryde. Tilsæt spinaten, fløde, mælk, citronsaft og lad det simre i ca. 15 minutter. Smag til med salt og peber. I mens spinatblandingen passer sig selv kan bechamelsovsen laves. Smelt smør og olie i en gryde og lad det simre af. Tilsæt hvedemel til alt fedtstoffet er absorberet. Kom lidt mælk ved, når melet er rørt til en fast, samlet klump. Rør godt i det for at undgå klumper. Når mælken er absorberet tilsættes lidt mere. Dette gøres til du har din ønsket konsistens på din bechamelsovs. Smag til med friskrevet muskatnød, salt og peber.

Nu kan lasagnen samles. Kom et lag spinatsovs i bunden af et ildfastfad. Kom lidt af bechamelsovsen oven på og herefter laks, der er skåret i ½cm tynde skiver. Slut af med lasagneplader. Forsæt i dit ønskede antal lag. Slut lasagnen af med sammenpisket æg, der er tilsat friskkværnet peber. Lasagnen stilles i ovnen i ca. 30 min ved 200 grader.

Laksespinat_lasagne-fb

Tapas er bare så hyggeligt, og så er det nemt at servere, da det hele kan tilberedes og gøres klar, inden gæsterne kommer. Jeg er i sær rigtig glad for serranoskinke. Denne gang har jeg fået inspiration fra venner, der heldigvis er ligeså glad for god og hyggelig mad, som jeg selv. Serranorullen serverede jeg sammen med mange andre lækre tapasretter, og det var så hyggeligt. Nyd sommeren på terrassen med et godt glas vin og mange, små skønne tapas mundfulde.

2 stk. serranoruller med mange skiver i hver
Det skal du bruge:


Sådan laver du en serranorulle:

4 skiver af serranoskinke lægges over hinanden på et stykke film, så de danner en firkant, der er helt dækket af skinke. Gør det samme med de 4 andre skiver også. Flødeost, sennep, salt og peber røres sammen, og de finthakkede tørrede tranebær og purløg kommes i. Ostefyldet smøres på skinken. Rul den til en roulade, der er omviklet med filmen og kom den i fryseren. Rouladen tages først op af fryseren, lige inden den skal skæres, så er det meget nemmere. Jeg serverede den på grønne salatblade og kom en smule balsamico over inden servering.

Serranorulle-1

Serranorulle-fb

Egg fried nudler eller ris er en helt perfekt enkelt-mands ret, der både er billigt at lave og ikke tager særlig lang tid. Jeg spiser det ofte, hvis jeg er alene hjemme. Det er også en rigtig god ”stop mad spild” ret, da de fleste grøntsager kan bruges i, og så er det helt ideelt med kolde ris eller nudler fra aftenen før. Jeg er virkelig vild med det, og så kan man jo selv bestemme, hvilke krydderier og krydderurter, man foretrækker. Der kan også sagtens tilføjes rejer, kylling eller oksekød. Velbekomme!

1 person
Det skal du bruge:


Sådan laver du egg fried nudler:

Kog noget vand og kom det over nudlerne – lad dem trække imens resten gøres klar. Skræl guleroden og riv den til tynde strimler på et mandolinjern. Skær asparges og forårsløg i mundrette stykker. Hak hvidløg og chili fint. Varm olie på en pande og slå æggene ud på panden. Lad dem stege i ca. 1-2 minutter, mens du rører rundt i det. Tilsæt guleroden, aspargesene, forårsløgene og nudlerne. Rist hvidløg og chili af på panden til det kan duftes. Rør det hele sammen og tilsæt soyasovs, rørsukker og hakket koriander. Smag til med salt og peber. Anret og pynt af med groft hakket cashewnødder eller peanuts.

Egg_fried_nudler-fb

 

Jeg er vild med kål! Blomkål er et hit i min familie, og derfor har vi nu lavet denne salat en del gange. Den er super nem at lave, og så bidrager den rå blomkål med masser af kostfibre og sunde vitaminer og mineraler. Jeg synes, at det er en rigtigt smart måde at bruge blomkål på! I salaten er der også friske ærter, moden mango og avokado. Den smager så godt! Prøv blomkåls cous cous og bland det med dine ynglings salat ingredienser. Salaten passer helt perfekt til sommerens grillmad.

Det skal du bruge:

Dressing:


Sådan laver du blomkåls cous cous salat:

Riv blomkålet på et groft rivejern. Skær avokado, mango og radisser i tern og vend det sammen med blomkålen. Bælg ærterne og hak nødderne. Vend det i. Lav dressingen ved at blende alle ingredienserne sammen. Smag til. Kom dressingen over salaten og vend det hele godt sammen. Server og nyd!

Blomkael_cous_cous-fb

I vores familie er lasagne altid en sikker vinder, når aftensmaden skal laves og serveres. De fleste kan lide lasagne, og så synes jeg, at det fantastisk, at man kan variere fyldet i det uendelige. Det gør også lasagne til den perfekte ”stop-madspild” ret. Denne lasagne er en lidt sundere variation med både kål og rodfrugter. Det er en god ide at bruge de grøntsager, der er i sæson, så variere opskriften efter årstiden. Lasagnen er nem at lave og kræver ikke særlig lang forberedelsestid.

Ca. 8 personer
Det skal du bruge
Kødsovs:


Bechamelsovs:


Derudover:


Sådan laver du lasagne med kål og rodfrugter:

Hak løgene og svits dem af i en gryde sammen med kødet. Tilsæt dåsetomaterne. Skær cherrytomaterne i halve og kom dem ved. Skræl og riv de resterende grøntsager og tilsæt til kødsovsen. Lad det hele stå og simre lidt og smag til med salt og peber.

I mens kødsovsen passer sig selv, kan bechamelsovsen laves. Smelt smør og olie i en gryde og lad det simre af. Tilsæt hvedemel til alt fedtstoffet er absorberet. Kom lidt mælk ved, når melet er rørt til en fast, samlet klump. Rør godt i det for at undgå klumper. Når mælken er absorberet tilsættes lidt mere. Dette gøres til du har din ønsket konsistens på din bechamelsovs. Smag til med friskrevet muskatnød, salt og peber.

Nu kan lasagnen samles. Kom et lag kødsovs i bunden af et ildfastfad. Kom lidt af bechamelsovsen oven på og herefter lasagneplader. Forsæt i dit ønskede antal lag. Slut lasagnen af med revet ost. Lasagnen stilles i ovnen i ca. 30 min ved 200grader.

Lasagne-fb

Lasagne-1

Lasagne-2

Lasagne-4

 

En frisk og sprød salat, der er fyldt med fibre, vitaminer og mineraler. Jeg er helt vild med denne kålsalat. Den er perfekt til både kød og fisk, og så er den stadig super god dagen efter, hvor jeg ofte har spist den til frokost. Salaten har både sprøde, knasende, søde og sure elementer, og det gør den så god! Du kan sagtens lave den i god tid inden aftensmaden, den har fint af trække lidt. Kålsalaten mætter godt og så kan den spises med rigtig god samvittighed.

4-6 personer
Det skal du bruge:

 

Dressing:


Sådan laver du en kålsalat med knas:

Skær spidskål, rødkål og fennikel i papirtynde skiver og bland det sammen i en skål. Hak den bredbladet persille groft og vend det med kål og fennikel.

Rist birkes, nigellafrø og sennepsfrø på en tør pande. Afkøl frøene før de blandes i salaten. Rist hasselnødderne på panden indtil skallen kan nulres lidt af. Rist græskarkernerne i en smule olivenolie på panden og drys med en smule flagesalt. Lad dem køle af og hak dem groft sammen med tranebær og hasselnødder. Bland det med salaten. Rør dressingen sammen og vend den i salaten.

Kålsalat

Kålsalat

Pulled Pork er betegnelse på en nakkesteg, der er blevet tilberedt langsomt og længe, så det bliver så mørt, at det kan ”rives” fra hinanden. Og det bliver mørt! Pulled Pork er en favorit i min familie, hvor det både tilberedes i ovnen om vinteren og på grillen om sommeren. Det er et billigt stykke kød, der kræver et minimum af forberedelse og blot passer sig selv. Man bliver belønnet med meget smagfuldt og saftigt kød. Prøv det! Det er nemt at lave, og så har jeg endnu ikke mødt nogle, der ikke synes, at det smager helt fantastisk!

Det skal du bruge:
Ca. 6 personer

 

Krydderiblanding:


Sådan laver du Pulled Pork:

Bland alle ingredienserne til krydderiblandingen sammen. Læg nakkestegen på et stykke husholdningsfilm og ”smør” den i krydderiblandingen. Sørg for at fordele det på hele nakkestegen. Pak den ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet natten over.

Morgenen efter kommes den marinerede nakkesteg i ovnen på 110 grader. Min fik ca. 8 timer. Den skal have en kernetemperatur på 93 grader, når den er færdig. Når nakkestegen er færdig tages den ud, og den kan nu rives fra hinanden med to gafler. Derved får man Pulled Pork.

Hvis du ikke skal servere kødet med det samme kan det holdes lunt under sølvpapir og et viskestykke. Lun det i ovnen med sølvpapir over inden servering.

Pulled pork

Pulled pork

Et måltid er altid lidt mere fuldendt, når der serveres en lækker salat til. Denne salat er frisk og har både bløde og sprøde elementer. Dressingen giver en dejlig sød og syrlig smag til de skønne ingredienser. Salaten kan serveres til det meste og kan også sagtens fungere som et frokostmåltid i sig selv.

Det skal du bruge:

Dressing:


Sådan laver du en frisk efterårssalat:

Snit hjertesalaten. Skyl den og kom den i en skål. Pil kernerne ud af granatæblet og skær pæren i mundrette stykker. Bland det sammen i skålen. Skær avokadoen ud i tern og vend den herefter i salaten. Rør dressingen sammen og bland den i. Drys med kerner og nødder.

Efterårssalat

Efterårssalat

 

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT