Jeg stornyder at have mine brøddeje mellem hænderne. Det giver mig den allerbedste fornemmelse og forståelse af mine deje. Men. Jeg må indse, at jeg lige for tiden har meget sparsom tid med to ærme frie - så derfor er min røremaskine igen blevet en vigtig del af min brødbagning.

Egentligt går det jo ud på det samme, om jeg ælter deje i hånden eller på røremaskine. Formålet er at udvikle dejens glutenstruktur, så den kan holde på den kuldioxid, der dannes, når dejen hæver.

Når jeg arbejder med æltning på røremaskine, så kan jeg forenkle processen en smule. Jeg kan skære ned på tiden og antallet af foldninger, fordi dejens glutenstruktur udvikles tilstrækkeligt under æltningen på maskinen.

Ælter jeg deje i hånden, så bruger jeg typisk en lang autolyse. Det udvikler glutenstrukturen en del, så jeg ikke skal ælte dejen så længe og meget i hånden. Det er rart, når det hele gøres med håndkraft.

Når jeg ælter dejen på røremaskine, så bruger jeg fermentolyse. Det er samme proces som autolyse, men MED surdej. Jeg kan tilsætte surdejen, da fermentolysen er kortere end autolyse, og det er derfor fint, at surdejen begynder at arbejde i dejen.

Autolyse er uden surdej. Brug det, når du gerne vil lade dejen udvikle sin glutenstruktur passivt i lang tid.

Fermentolyse er med surdej. Brug det, når du ikke har brug for en så lang passiv glutenudvikling, fordi du ælter dejen længere tid eller på maskine efterfølgende.

Surdejsbrødet her er helt enkelt. Det indeholder en god mængde fuldkornsmel for ekstra smag og saftig krumme.

Til sidst mine to vigtigste råd, når du bager; brug noget godt mel og en sund, stærk og aktiv surdej.

1 brød
Det skal du bruge:

Surdej

Dej

Derudover: 2 stk. condibøtter, 1 spsk. olivenolie til at smøre bøtten med, dejspatel, 1 stk. hævekurv med klæde, rismel, bageudstyr (jeg bruger min Challenger Bread Pan), dejsnitter (reklamelinks)

Sådan gør du:
Fodr din surdej. Stil den lunt til den peaker. Det tager typisk 3-4 timer.

Kom vand, surdej og mel i en røreskål og rør det sammen kort til homogent. Lad det stå til fermentolyse i 30 minutter.

Nu skal du begynde at ælte dejen på røremaskinen. Jeg vil meget gerne undgå at give specifikke æltetider, da alle deje og røremaskiner er forskellige. Der er så mange faktorer, der påvirker æltetiden; melet, dejens hydreringen, røremaskinen. Men jeg forsøger alligevel at guide så godt som muligt her i opskriften, og så må I sørge for at lære jeres brøddeje at kende, så I selv ved, hvad der er bedst i jeres tilfælde.

Jeg ælter mine deje på min Teddy røremaskine (reklamelink), og jeg arbejder ikke på mere end max hastighed 1.

Ælt dejen kort til den samler sig og begynder at slippe skålens sider let. Nu skal du begynde at tilsætte mere vand for at øge dejens hydrering. Bliver dine deje meget lune under æltning, så skal du bruge koldt vand. Og modsat hvis dine deje ikke lunes under æltning.

Tilsæt den ekstra vand lidt ad gangen, mens dejen fortsat ælter. Tjek til dejen undervejs - du behøver ikke komme alt vandet ved, hvis du oplever, at din dej ikke kan trække det. Når vandet er æltet ind, så tilsættes saltet, og du ælter dejen yderligere (her ælter jeg ca. 5 minutter) til den er glat, samlet og slipper skålens kanter let. Det er ikke nødvendigt, at dejen bliver æltet så stram, at den samler sig helt om krogen og slipper skålens bund også - det kan påvirke, at din dej har svært ved at åbne sig og blive luftig, når den bages.

Kom dejen i en bøtte smurt med olie. Nu skal dejen hæve - gerne et lunt sted. Dejen skal gerne have en kernetemperatur på 26-28 grader under hævning. Giv dejen et fold efter 20 minutter. Mine brøddeje hæver ca. 3-3,5 time.

Preshape
Tag låget af bøtten, tip bøtten op på siden og lad dejen glide forsigtigt ud af bøtten. Preshape din dej - her er det ikke vigtigt at gøre den helt stram og rund. Det vigtigste er, at du arbejder kort og effektivt med dejen, så dejen forbliver luftig. Lad dejen ligge frit på bordet i ca. 30 minutter til den har dannet en let, tynd hinde på overfladen - den hinde hjælper dig til, at dejen ikke hænger fast i bordet, når den vendes rundt og skal shapes.
Video: Sådan preshaper du din brøddej

Shape
Drys bordet, dejens overflade og din dejspatel med et let lag hvedemel. Vend dejen rundt og shape dejen til den form, du ønsker, at dit brød skal have.
Video: Sådan shaper du din brøddej

Drys din hævekurv med en smule rismel. Hørklædet i hævekurven samt rismelet sikrer, at dejen nemt slipper hævekurven, når det skal vendes ud og bages. Jeg bruger til denne hævekurv og den her si til at drysse min hævekurv med (reklamelinks). Vend dejen op i hævekurven. Lad dejen stå utildækket ved stuetemperatur i 30 minutter inden, at den sættes nederst i køleskabet (hvor der er koldest) natten over. Dit brød bages dagen efter, når det passer dig.

Bagning
Kom dit bageudstyr i ovnen og varm ovnen op til 250 grader varmluft. Jeg bager alle mine brød - både ovale og runde, i min Challenger Bread Pan (reklamelink). Den er mit absolut bedste bageudstyr, og den har gjort en verden til forskel for min brødbagning. Du kan også bage dine brød i en gryde eller på et bagestål*.

Lad din ovn og bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Dit brød bages direkte fra køl. Når bageudstyret er varmt, så tages det ud fra ovnen - det gøres nemmest med et par bagehandsker, så du ikke brænder dig på det mega varme støbejern (reklamelink). Vend dejen forsigtigt ned på dit bageudstyr og snit dit brød. Jeg lægger min dejsnitter så vandret som muligt og laver et langt snit ned langs dejen. I din Challenger kan du placere en isterning for endnu mere damp - undlad at gøre det i en gryde, da der sjældent er plads. Læg låget på og stil din dej i ovnen. Skru ovnens temperatur ned på 190 grader. Bag brødet i 20 minutter med låg.

Bager du dit brød på et bagestål, så skal du tilføre kogende vand i en varm bageplade nederst i ovnen for at skabe damp, og du skal bage på over/under varme.

Tag brødet ud fra ovnen, fjern låget, sæt brødet tilbage i ovnen og skru ovnen op på 230 grader varmluft. Bag det i yderligere i ca. 15 minutter til godt gyldent. Lad brødet afkøle på en bagerist (reklamelink). Nyd!
Video: Sådan bager du dit surdejsbrød

Min surdej er en del af næsten alt min bagning efterhånden. Den gør mig ægte glad. Jeg bliver fortsat begejstret over, hvordan vand og mel kan få mine deje til at hæve - og mit bagværk til at smage endnu bedre. Jeg bager ikke længere kun boller, brød og rugbrød med min surdej. Nu er min surdej også med, når jeg bager kardemommesnurrer, chokoladekiks, croissanter og kanelsnegle. Jeg åbner og bager fra min bog "Sødt Med Surdej" ugentligt, og den bogs opskrifter giver mig fortsat så meget glæde.

Derfor skulle min surdej selvfølgelig også være en del af et groft formfranskbrød. Sådan ét efterspurgte mine børn nemlig. "Ikke de der surdejsbrød, som du plejer at bage - men sådan et, der har den samme form som det franskbrød, oldemor bager". Kan I høre det for jer? Min bageglæde er allerstørst, når jeg bager til dem, jeg holder af - og jeg bager hellere end gerne efter specifikke ønsker. Dette var et ret specifikt ønske.

Og jeg ved godt, hvad det er for et franskbrød, de tænker på. I kender det også. Det hele lyse, luftige formfranskbrød. Min mormor bager det godt. Rigtig godt endda. Så den opskrift ville jeg slet ikke begynde at kæmpe op i mod. Til gengæld ville jeg meget gerne bage mine børn et formfranskbrød. Med min surdej. Og med masser af groft mel. Det synes jeg nemlig giver rigtig god mening, når det er et brød, som vi primært vil komme til at nyde i madpakken og til mellemmåltider.

Jeg kan afsløre for jer, at franskbrødet med surdej og fuldkorn blev mere end godkendt. Af både børn og voksne. Og at det giver dig en virkelig, virkelig god toast!

1 stk.
Det skal
du bruge

Surdej:

Dej:

Derudover: En bageform på ca. 1,7 liter (reklamelink)

Sådan gør du
Fodr din surdej og lad den stå lunt til peak og bageklar.

Kom vand og mel i en skål og rør det sammen til autolyse - jeg giver min dej ca. 2 timers autolyse, men gør det, der passer bedst ind i din bagning. Tilsæt surdej og salt og ælt dejen til den slipper skålens kanter og har udviklet en god glutenstruktur. Kom dejen i en bøtte smurt med en smule olie og lad den hæve ca. 3 timer. Vend dejen ud på bordet og preshape dejen - du kan se her, hvordan du preshaper. Lad dejen hvile ca. 30 minutter og form herefter dejen til et brød - du kan se her, hvordan du former et franskbrød (undlad dog at slå dejen ned inden, at du former). Læg dejen i bageformen med samlingen nedad. Dæk med husholdningsfilm og stil franskbrødet på køl til dagen efter.

Dagen efter tændes ovnen på 230 grader over/under varme. Kom en plade i bunden af ovnen og kog en liter vand - det skal bruges til at skabe damp under bagningen. Når ovnen er varm, så snittes brødet og sættes ind. Hæld kogende vand i den tomme, varme bageplade og luk ovnen. Bag brødet med damp i 15 minutter. Fjern pladen med vand og bag i ca. 10 minutter ved 230 grader varmluft til godt gylden. Brødet skal have en kernetemperatur på 97-98 grader for at være gennembagt. Jeg bruger det her digitale termometer for at sikre, at brødet er gennembagt (reklamelink).

Ja, det kan det! Her guider jeg dig til, hvordan du bedst fryser et surdejsbrød og luner det igen inden servering.

Et friskbagt surdejsbrød er fantastisk til morgenmaden i weekenden, til madpakken eller som tilbehør til aftensmaden. Det kræver dog en smule planlægning at kunne servere et helt lunt surdejsbrød. Derfor er det så skønt at have hjemmebagte brød liggende i fryseren, så det kan tøes op og lunes, når behovet og lysten til (surdejs)brød er størst.

Jeg har altid et par brød i min fryser. De fleste bruger jeg selv, men jeg kan love dig, at det også vækker glæde, når du giver et brød væk, som venner eller familie så selv kan lune og nyde.

Sådan planlægger du og bager et brød, der skal kunne fryses
Jeg bager gerne dobbelt portion af mine surdejsbrød af og til og lægger det ene brød i fryseren. Jeg har allerbedst succes med at genvarme min små brød, som jeg bager i mine halv størrelse hævekurve - enten oval eller rund (reklamelinks). Det lidt mindre brød tøer hurtigere op, og det skal ikke lunes så længe før, at det er gennemvarmt. Det er en fordel, fordi det giver mig mulighed for at servere hjemmebagt og lunt brød hurtigere, og den kortere genopvarmningstid sikrer, at brødet ikke bliver for mørkt i skorpen inden, at det er lunet hele vejen igennem.

Når jeg bager et af mine surdejsbrød - find massevis af opskrifter her på bloggen, så deler jeg portionen i to, og laver to små brød i mine små hævekurve (reklamelink). Det ene bager jeg helt færdigt og spiser de følgende dage. Det andet brød bager jeg 12-15 minutter under låg og til let gyldent uden låg efterfølgende. Ved ikke at bage det helt gyldent, så kan brødet klare at blive lunet i ovnen uden, at det bliver for mørkt. Det skal være gyldent, men en smule mindre, end du normalt ville bage det.

Har jeg ikke planlagt, at jeg ville fryse mit surdejsbrød, så gør det ikke så meget. Et helt gyldent og færdigbagt surdejsbrød kan sagtens lunes igen - her kan du bare med fordel sikre, at det er tøet helt op inden, at det kommes i ovnen.

Sådan fryser du et surdejsbrød
Lad surdejsbrødet køle af på en kølerist (reklamelink). Kom brødet i en pose og frys det, mens det fortsat er friskbagt. Dit surdejsbrød kan nemt ligge i fryseren i 4-6 måneder.

Sådan luner du et frossent surdejsbrød
Brødet skal helst tøes op før, det lunes. Ellers kan skorpen blive for mørk og hård inden, at brødets midte er helt gennemvarm. Skal du bruge surdejsbrødet om morgenen, så kan du tage brødet op aftenen forinden og lade det tø op i køleskabet natten over. Et surdejsbrød bagt i de små hævekurve (ca. 500-700 g dej) tager ca. 2 timer at tø op ved stuetemperatur. Et stort surdejsbrød bagt i de almindelige størrelse hævekurve ( ca. 1000 g dej) tager ca. 3-4 timer at tø op ved stuetemperatur.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Kom brødet under vandhanen, så det fugtes let (et brød afgiver sin fugt, når det lunes, og det kan derfor være en fordel at stænke det med vand inden, at det lunes - det bevarer den saftige krumme og giver en sprød skorpe). Lun dit surdejsbrød i 15-25 minutter afhængig af brødets størrelse i en forvarmet ovn. Dit frosne surdejsbrød er nu næsten som friskbagt. Nyd!

Tip: Er du i tvivl om, hvordan du bedst opbevarer dit bagværk, så kan du læse lige her, hvordan jeg gør

Annonce Valsemøllen

Lad bare det nye år starte med friskbagt surdejsbrød. Det kan ikke være mere passende. Mit 2021 var rig på surdej. Det blev året, hvor jeg lancerede mine første surdejsprodukter. Kernerige surdejsboller, så du lynhurtigt og nemt kan bage surdejsboller - uden besvær. Og mine surdejsflager, der er en nem genvej til at få din egen surdej. Udover at de findes i min lille webbutik, så lever de nu også i dagligvarebutikker rundt i hele landet. Det føles meget, meget stort - og jeg er uendeligt taknemmelig for jeres modtagelse af de to produkter.

I 2022 vil jeg arbejde på at gøre gode surdejsprodukter med dansk, økologisk mel tilgængeligt for os alle. Jeg glæder mig til udvikle endnu flere produkter.

Et hjemmebagt surdejsbrød er alle forundt. Bare duften, der spreder sig i hjemmet, når det bages, er noget helt særligt. Har du en støbejernsgryde, så kan du bage et skønt surdejsbrød i den. Lad dejen koldhæve i en hævekurv, vend det ud på et stykke bagepapir, snit et ønsket mønster i brødet og sænk brødet ned i gryden. Her får dejen masser af varme, og når dejen lukkes inde, så får det de optimale betingelser for at hæve og udvikle sig inden, at brødet sætter skorpe.

1 stk.
Det skal du bruge

Surdej

Dej

Derudover: en smule olivenolie til at smøre bøtten med + rismel til at drysse i hævekurv - jeg bruger denne runde hævekurv, da den størrelse passer bedst til min gryde (reklamelink)

Sådan gør du

Fodr din surdej og lad den stå lunt til peak og bageklar. Det tager typisk cirka 4 timer. Når din surdej viser god aktivitet, så røres vand og mel sammen til autolyse. Lad det stå ved stuetemperatur i cirka 60 minutter til surdejen er bageklar.

Kom surdej i dejen og rør det ind i. Tilsæt salt og ælt dejen til den har udviklet en god glutenstruktur. Du kan enten ælte dejen på røremaskine eller i hånden.

Kom dejen i en bøtte smurt med en smule olivenolie. Efter 20 minutter gives dejen et fold ved at løfte dejen ind under sig selv hele vejen rundt. Lad dejen hæve ved stuetemperatur med et tætsluttende låg. Når dejen er hævet med cirka 50 %, så vendes den ud på et ikke meldrysset bord. Spænd dejen op til et rundt brød ved at trække den hen over bordpladen. Det gøres nemmest med en dejspatel. Lad dejen hvile få minutter, mens du drysser rismel i en hævekur. Så slipper dejen nemt kurven, når den skal vendes ud. Vend dejen op i hævekurven med samlingen opad. Spænd dejen en smule mere op om nødvendigt.

Lad dejen hæve cirka 60 minutter mere ved stuetemperatur inden, at den stilles til koldhævningen til dagen efter.

Dagen efter kommes en støbejernsgryde eller andet bageudstyr i ovnen. Lad det varme op til 260 grader i cirka 45 minutter.

Vend dejen ud på et tilpasset stykke bagepapir. Drys med lidt ekstra rismel og snit et ønsket mønster i dejen med en dejsnitter. Skænk brødet ned i den brandvarme gryde og læg låget på. Bag brødet med låg i 20 minutter ved 220 grader. Fjern låget og bag brødet i yderligere 20 minutter.

Tip: Du kan til sidst i bagningen taget brødet ud af gryden og bage det frit i ovnen i 5 minutter – det giver en mere jævn afbagning.

Jeg nyder at bage med dansk og økologisk mel. Der er så mange dygtige møllere, der dyrker det dejligste korn og maler det lækreste mel. Det mel foretrækker jeg at bage med. Fordi det giver mig brød, der er rige på smag, vitaminer og mineraler. Og da brød er en stor og essentiel del af min og min lille families hverdagskost, så betyder det alverden for mig, at jeg bager med gode og nærende råvarer.

Mine melskuffer er derfor fyldt med dansk og økologisk fra f.eks. Valsemøllen, Mejnerts Mølle, Kornby Mølle og Bornholms Valsemølle - for at nævne nogle (reklame). Det er derfor også det mel, jeg bager mit bagværk med. Både sødt og salt bagværk. Brød og kager.

Surdejsbrødet er rigt på groft mel. Det giver brødet masser af smag, og en krumme, der er saftig og svampet. Dejen ælter jeg på min røremaskine - for at gøre bagningen endnu nemmere og hurtigere for mig selv. Har du ingen røremaskine, så kan dejen æltes i hånden.

1 brød
Det skal du bruge

Surdej

Dej

Derudover: 2 stk. condibøtter, dejspatel, 1 stk 1000 g oval hævekurv - jeg bruger enten denne med hævekurv med vaffelmønster eller denne hævekurv med klæde, rismel, bageudstyr (jeg bruger min Challenger Bread Pan), dejsnitter (reklamelinks)

Sådan gør du
Fodr din surdej og lad den stå lunt til bageklar.

Kom mel og vand i en bøtte (reklamelink). Rør det sammen til homogent og lad det stå til autolyse i cirka 2 timer. Jeg rører dejen sammen på min røremaskine og kommer låg på skålen. Tilsæt surdejen og arbejd den ind i dejen. Lad herefter dejen hvile i cirka 15 minutter. Tilsæt salt og ælt dejen til den er homogen. Kom dejen i en ren bøtte (reklamelink) smurt med lidt olie og læg låget tætsluttende på. Under hævning/bulk er det optimalt, hvis dejen er omkring 26-28 grader - ved den temperatur har bakterier og gærceller det bedst. Jeg bruger mit termometer (reklamelink) hver gang, jeg bager, så jeg har den bedste fornemmelse for dejens udvikling.

Giv dejen 2 foldninger med 40 minutters mellemrum. Lad dejen hvile og udvikle sig til den er hævet med cirka 40 %. Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord og preshape til en kugle. Lad dejen hvile i 30-40 minutter til den slapper af og har fået en let tør hinde på overfladen.

Mens drysses hævekurven med rismel (reklamelinks). Drys dejen og bordet med en smule hvedemel, vend dejen rund og form dem til brød. Læg dem herefter i hævekurven. Lad dejen efterhæve 30 minutter inden køl, hvor den står til dagen efter.

Dagen efter kommes dit bageudstyr i ovnen og opvarmes. Jeg varmer min Challenger op til 260 grader varmluft i 60 minutter. Vend brødet ud i bageudstyret, snit et ønsket mønster med en dejsnitter og bag brødet i 20 minutter under låg ved 200 grader. Tag låget af og bag brødet yderligere 10-15 minutter til godt gyldne ved 230 grader.

Lad dit surdejsbrød afkøle på en rist og nyd.

Har du endnu ingen surdej? Så kan du lynhurtigt få en. Med mine surdejsflager har jeg skabt en genvej til en surdej, så du kan være i gang med surdejsbagningen på få dage. Surdejsflagerne finder du i min webbutik her.

Jeg bager surdejsbrød flere gange om ugen. Jeg kan ikke lade være. Bagningen giver mig ro og glæde - og for mig er processen med surdejsbagning nærmest meditativt.

Mon du er kommet med på surdejsbagningen i 2020? Det håber jeg. Her er både rart og sjovt at være.

Surdejsbrødet her har jeg bagt adskillige gange den seneste tid. Nu bliver opskriften også jeres. Brødet bager jeg på Kornby Mølles fantastiske mel. Dansk. Økologisk. Håndværk. Det kan smages i brødet, og jeg nyder både at bage med og spise brød bagt med det mel.

Brødene her er bagt på 100 % Kornby Mølle hvede nr. 1. Melet er valset, men det indeholder stadig en smule kim og klid. Det giver en masse smag til brødene. Og en mere gylden farve til krummen. Melet er tørstigt, og det trækker nemt en høj hydreringen, hvilket belønner mig med en supersvampet og flot krumme. Smagen er dyb og med syrlige noter. Jeg er begejstret, og melet bor nu fast i mine køkkenskuffer - og i mine surdejsbrød.

Jeg har bagt i min små, ovale hævekurve. Den mindre portion er så rar at håndtere, og jeg bruger dem gerne, når jeg vil dele ud af mine brød - men samtidig også smage selv...

2 små brød
Det skal du bruge:

Surdej

Dej

Derudover: 2 stk. condibøtter, dejspatel, 2 stk. ovale hævekurve halv størrelse (eller 1 stk. 1000 g hævekurv), rismel, bageudstyr (jeg bruger min Challenger Bread Pan), dejsnitter (reklamelinks)

Sådan gør du:
Fodr din surdej og lad den stå lunt til bageklar.

Kom mel og vand i en bøtte (reklamelink). Rør det sammen til homogent og lad det stå til autolyse i cirka 2 timer. Tilsæt surdejen og arbejd den ind i dejen. Lad herefter dejen hvile i 20-30 minutter. Tilsæt salt og 20 g ekstra vand og arbejde ind i dejen. Det gør jeg ved at løfte dejen op under den og strække den. Arbejd med dejen i et par minutter til saltet og vandet er indarbejdet og dejen igen er homogen. Kom dejen i en ren bøtte (reklamelink) smurt med lidt olie og læg låget tætsluttende på. Under hævning/bulk er det optimalt, hvis dejen er omkring 26-28 grader - ved den temperatur har bakterier og gærceller det bedst. Jeg bruger mit termometer (reklamelink) hver gang, jeg bager, så jeg har den bedste fornemmelse for dejens udvikling.

Giv dejen 3 foldninger med 20 minutter mellemrum. Lad dejen hvile og udvikle sig til den er hævet med cirka 40 %. Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord. Del dejen i to portioner og preshape hver portion til en kugle. Lad dejene hvilke i 30-40 minutter til de slapper af og har fået en let tør hinde på overfladen.

Mens drysses hævekurvene med rismel (reklamelinks). Drys dejene og bordet med en smule hvedemel, vend dejene rund og form dem til brød. Læg dem herefter i hævekurvene. Lad dejene efterhæve 30 minutter inden køl, hvor de står til dagen efter.

Dagen efter kommes dit bageudstyr i ovnen og opvarmes. Jeg varmer min Challenger op til 260 grader varmluft i 60 minutter. Vend brødet ud i bageudstyret, snit et ønsket mønster og bag de små brød i 12-15 minutter under låg ved 200 grader. Tag låget af og bag brødene yderligere 10-15 minutter til godt gyldne ved 230 grader.

Lad dine surdejsbrød afkøle på en rist og nyd.

Hvordan opbevares brød, boller og kage bedst? Det er et spørgsmål, I har stillet mig så tit. Her vil jeg forsøge at gennemgå, hvordan bagværk bedst opbevares - og hvordan jeg gør i praksis.

Det er dejligt med hjemmebag flere dage i træk. Når du har bagt, så kan du hjælpe dit brød til at holde sig godt i længere tid. Brød og boller bagt på gær er bare bedst friskbagt, men jeg nyder også meget gerne mit hjemmebag på 2. og 3. dagen.

Mine kager spiser jeg gerne af henover hele ugen – hvis de får lov til at holde så længe. Vær opmærksom på, at dit bagværk hurtigere fordærves, når sommeren er over os, og der er lune temperaturer i dit køkken. Som udgangspunkt kan boller og brød holde sig i 3-4 dage og kager i 5-6 dage.

Brød og boller
Opbevares bedst i en pose ved stuetemperatur, når du forventer at få det spist i løbet af et par dage. Jeg bruger enten de her fryseposer, der er lavet af bio-baseret plast eller bivoks poser. Jeg har først for nyligt fået erfaring med bivoks poser, men det fungerer altså perfekt. Det sparer vores husholdning for så mange poser, og i den her store pose kan der være enten 2 x rugbrød, en pladefuld boller eller et helt surdejsbrød (reklame, da poserne er modtaget i gave).

Skal dine brød eller boller holde sig længere tid, så skal det enten i køleskabet eller fryses. En pose sikrer, at fugtigheden i bagværket bevares. Skal brødet holde sig længere, så kan du med fordel putte brødet i en papirspose eller i et viskestykke inden, du kommer det i en plasticpose - så får dit bagværk mulighed for at ånde, samtidig med at plasticposen holder på fugtigheden i brødet. Det forlænger holdbarheden. Kommer du dit bagværk i en papirspose uden en plasticpose omkring, så vil det blive tørt.

Kom altid først dit bagværk i en pose, når det er helt kølet af. I en lukket plasticpose kan dit bagværk ikke ånde, og den mindste smule fugt kan fremme væksten af skimmelsvampe, der får dit bagværk til at mugne. Hvis du bager et brød, hvor du gerne vil bevare den sprøde skorpe, så er den bedste løsning at pakke brødet ind i et klæde. Det suger fugten til sig, og det hjælper til at bevare lidt sprødhed i skorpen. Krummen vil dog hurtigere blive tør.

Sådan gør jeg:

Kage
Kage kan opbevares i en lufttæt beholder. Jeg er glad for at bruge en condibøtte (reklamelink), hvor jeg placerer kagen på låget og sætter bøtten ovenover. Så skal kagen ikke sænkes ned i en bøtte, og den er nem at flytte og anrette på et senere tidspunkt. Din kage kan også forblive i bageformen med en plastikpose omkring. Så holder den sig saftig og lækker i flere dage. Kage opbevares bedst ved stuetemperatur. Er der topping med smør i på din kage, som fx gulerodskage, kanelkage eller kiksekage, så skal den opbevares i køleskabet.

Kiks og andre sprøde sager
Når du har bagt noget, der er sprødt og knasende, så skal det opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Det kan være en kagedåse beklædt med bagepapir eller en condibøtte. Bevar sprødheden ved at lægge et stykke bagepapir mellem dåse og låg.

Julen har også listet sig ind i mine surdejsbrød. Præcis som den gjorde i mine surdejsboller sidste år. En opskrift jeg endte med at bage så meget, at mine børn til sidst bad om "almindelige surdejsboller". Min begejstring ville ingen ende tage... Haha. Nu er det julede surdejsbrød strøget lige ind på min favoritliste. For helt ærligt - magen til velsmag skal man lede længe efter.

Brødet her har jeg bagt på stenkværnet mel. Dets dybe smag klæder de krydrede julenoter. Det giver et lidt "grovere" brød, men et brød med endnu mere smag. Det kan jeg godt lide.

Må julen blive fyldt med hjemmebagte surdejsbrød!

1 stk.
Det skal du bruge:

Surdej:

Dej:

Derudover:condibøtter, en smule olivenolie til at smøre bøtten med, 1 hævekurv - jeg bruger en oval, men der kan også bruges en rund hævekurvrismel, en dejspatel, en dejsnitter, dit foretrukne bageudstyr - jeg bager mine surdejsbrød i min Challenger Bread Pan (reklamelinks)

Sådan gør du:
Fodr surdejen - lad den stå lunt til peak og bageklar. Det tager typisk 3-4 timer.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Læg hele mandler på en bageplade beklædt med bagepapir. Rist mandlerne i cirka 10 minutter til gyldne. Lad dem køle af.

Bland vand og mel og lad det stå til autolyse tildækket ved stuetemperatur indtil surdejen er bageklar. Tilsæt surdejen og arbejd den ind i dejen. Du kan enten ælte dejen på røremaskine eller arbejde med den i hånden. Lad dejen hvile i 20-30 minutter inden, at salt tilsættes. Arbejd saltet ind i dejen og ælt dejen til den er glat og sammenhængende. Jeg arbejder med den i 4-5 minutter i hånden. Kom dejen i en bøtte smurt med en smule olie. Giv dejen et fold og lad den stå lunt og tildækket.

Efter 30 minutter - hak mandlerne groft og drys dem over dejen. Riv appelsinskal og muskatnød og drys det over også. Giv dejen et fold. Lad dejen hæve tildækket, indtil den er hævet med 30-40 %. Fold dejen undervejs 3-4 gange med 30 minutters interval.

Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord. Preshape ved at forme dejen til en kugle. Lad dejen hvile i cirka 30-45 minutter indtil den har en let, tør hinde på overfladen. Drys dejen og bordet let med hvedemel, vend dejen rundt og form dejen til din ønskede form, der passer til din hævekurv. Kom et klæde over dejen og lad den koldhæve til dagen efter.

Dagen efter opvarmes dit bageudstyr i ovnen til 250 grader. Jeg bruger varmluft, når jeg bager brødet lukket inde i en gryde. Bager du brødet frit på et bagestål (reklamelink), så skal du bruge over/under varme og tilsætte damp med kogende vand i en bageplade. Lad ovnen og dit bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Tag dit bageudstyr ud (i mit tilfælde en Challenger Bread Pan), vend dejen forsigtigt ned i gryden (dejen tages direkte fra køl), snit et ønsket mønster med en dejsnitter, læg låget på og kom dejen i ovnen. Skru temperaturen ned på 200 grader og bag brødet med låg i 20 minutter. Tag låget af og bag yderligere 10-15 minutter ved 260 grader. Ønsker du en tyk skorpe på dit brød, så kan du bage brødet ved lavere grader end 260 grader i længere tid. Afkøl på en rist og nyd.

Bare duften af ristede frø og kerner kan gøre mig glad. Så aromatisk! Den duft og smag lister jeg meget gerne ned i mit surdejsbrød. For et rigt, aromatisk og grovere surdejsbrød. Allerbedst bliver brødet, hvis det er dækket med masser af frø og kerner - knasende sprødt og godt.

Når du gerne vil snige gode sager ind i dit surdejsbrød, så kan du med fordel vente med at gøre det indtil, at glutenstrukturen er dannet. Som jeg gør her. Kommer kernerne i efter æltning. Det sikrer er god og stærk glutenstruktur, der ikke bliver brudt af de små kerner og frø.

Når de ristede frø og kerner foldes ind i dejen, så giver det de lækreste lag i dejen - samtidig med at luftigheden i brødet bevares.

Jeg bruger mine små hævekurve til mine kernerige surdejsbrød. De passer til en halv portion af dejen. Så jeg bliver belønnet med to små surdejsbrød. Det mindre brød har nemmere ved at løfte sig og blive luftig under bagning - den halve portion dej giver derfor særlig god mening, når kerner og frø tyngder dejen.

Det grovere surdejsbrød med ristede frø og kerner gør efteråret endnu bedre!

2 mindre brød eller 1 stort
Det skal du bruge

Surdej

Dej

Derudover:condibøtter, en smule olivenolie til at smøre bøtterne med, 2 hævekurve - jeg bruger to ovale halv størrelse (eller 1 hævekurv i almindelig størrelse), men du kan bruge den form, du foretrækker, rismel, en dejspatel, en dejsnitter, dit foretrukne bageudstyr - jeg bager mine surdejsbrød i min Challenger Bread Pan (reklamelinks)

Sådan gør du
Fodr din surdej. Lad den stå til peak og bageklar.

Tænd ovnen på varmluft med grill 170 grader. Rist frø og kerner i 10-15 minutter til godt gyldne. Kom dem i en skål og hæld kogende vand over. Lad dem trække og køle af.

Kom vand og mel i en skål og rør det sammen indtil homogen og alt vandet er absorberet. Jeg bruger min røremaskine til denne dej, men du kan også ælte og folde dejen i hånden. Du kan bruge fremgangsmåden i denne opskrift som inspiration. Lad dejen stå til autolyse tildækket ved stuetemperatur i 60 minutter. Kom surdejen ved dejen og rør den ind i dejen. Det tager få minutter ved lav hastighed. Tilsæt salt og ælt dejen til den er glat, sammenhængende og slipper skålens kanter. Jeg ælter dejen 8-10 minutter ved lav/medium hastighed.

Smør en bøtte med olie. Kom dejen heri. Kom de afkølede og udblødte frø og kerner henover og tryk dem forsigtigt og let ned i dejen - uden at trykke hul på dejen. Giv dejen en foldning. Herved fordeles kernerne. Kom låg på bøtten og lad dejen stå ved stuetemperatur i 30 minutter. Lav endnu en foldning. Gentag efter yderligere 30 minutter. Lad nu dejen stå indtil, at den er hævet med cirka 30-40 %. Du kan også lave en flydetest af dejen for at se, om den er klar til preshape. Klip lidt af dejen og læg det i en skål med tempereret vand. Når den flyder, så er den klar.

Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord. Del dejen i to, hvis du bruger de små hævekurve. Preshape ved at forme dejen til en kugle. Lad dejen hvile i cirka 30 minutter, drys dejen og bordet let med hvedemel, vend dejen rundt og form dejen til din ønskede form, der passer til dine hævekurve/hævekurv. Dyp overfladen af brødet let med vand og vend det i frø og kerner. Kom et klæde over dejen og lad den koldhæve til dagen efter.

Dagen efter opvarmes dit bageudstyr i ovnen til 250 grader. Jeg bruger varmluft, når jeg bager brødet lukket inde i en gryde. Bager du brødet frit på et bagestål (reklamelink), så skal du bruge over/under varme og tilsætte damp med kogende vand i en bageplade. Lad ovnen og dit bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Tag dit bageudstyr ud (i mit tilfælde en Challenger Bread Pan), vend dejen forsigtigt ned i gryden (dejen tages direkte fra køl), snit et ønsket mønster med en dejsnitter, læg låget på og kom dejen i ovnen. Bager du små, ovale brød, så kan du have begge brød i Challengeren på samme tid. Skru temperaturen ned på 200 grader og bag brødet med låg i 12-15 minutter (20 minutter ved et almindeligt størrelse brød). Tag låget af og bag yderligere 10-15 minutter ved 260 grader. Ønsker du en tyk skorpe på dit brød, så kan du bage brødet ved lavere grader end 260 grader i længere tid. Afkøl på en rist og nyd.

SE HVORDAN JEG BAGER ET SURDEJSBRØD I MIT HØJDEPUNKT "SURDEJSBRØD" PÅ INSTAGRAM

Kender I amagermaden? Den klassiske klapsammen mad bestående af rugbrød og franskbrød. Man kunne fristes til at kalde det her surdejsbrød for et moderne amagerbrød. Den mørke maltmel leder tankerne og smagsløgene hen på rugbrød - og sammen med den klassiske hvededej, så får vi den lækreste mundfuld.

Det marmorede surdejsbrød er Ellinors favorit. Hun spørger efter det ofte. Jeg bager det gerne. For hver skive ændrer brødet sit look. Jeg bliver glad af at kigge på det. Det er lige fascinerende hver gang. Hvert eneste brød er unikt, og det holder jeg af. Præcis som et surdejsbrød skal være.

Har du endnu til gode at lave din egen surdej? Eller har du svært ved at få succes med din surdejsbagning? Så lærer du alt i min bog Surdej - den finder du lige her.

1 brød
Det skal du bruge

Surdej

Lys dej

Mørk dej

Derudover: Tre condibøtter, en smule olivenolie til at smøre bøtterne med, 1 hævekurv - jeg bruger en oval, men du kan bruge den form, du foretrækker, rismel, en dejspatel, en dejsnitter, dit foretrukne bageudstyr - jeg bager mine surdejsbrød i min Challenger Bread Pan (reklamelinks)

Sådan gør du
Først en lille gennemgang af brødet og processen inden, du går i gang. Du skal lave to forskellige deje i hver sin bøtte. Én lys. Én mørk. Til slut i hævningen samles og foldes dejene sammen. Herved opstår den marmorede effekt i dejen. Dejen er godt hydreret. Oplever du, at din dej allerede føles meget våd inden tilsætning af ekstra vand, eller er du ny i surdejsbagningen, så du stadig øver dig på at arbejde og forme dejene, så undlad at komme de ekstra 20-25 g vand i dejene. Du vil stadig få et dejligt brød.

Fodr din surdej. Lad den stå med låget på klem ved stuetemperatur indtil, at den er hævet til cirka dobbelt størrelse og er bageklar.

Find samtidig to bøtter frem. Jeg arbejder med mine deje i condibøtter (reklamelink). Kom vand og mel til de to deje i hver sin bøtte. Rør vand og mel sammen - det gøres nemmest med hænderne, indtil der ikke er mere tørt mel. Læg låg på bøtterne. Lad dejene stå til autolyse, mens din surdej udvikler sig og bliver bageklar.

Kom surdej i dejene. Arbejd surdejen ind i dejene. Ælt dejene et minut eller to ved at løfte dejene op af bøttens kanterne med hånden. Lad dejene hvile i 20-30 minutter. Tilsæt salt og ekstra vand. Arbejd salt og vandet ind i dejene ved igen at ælte dejene i et par minutter. Når dejene er glatte og sammenhængende lægges lågene på, og dejene får lov til at hvile.

Herefter skal dejene foldes 3-4 gange. Fold med 20-30 minutter interval. Inden de sidste to fold lægges den mørke dej over den lyse dej. Herefter foldes dejene sammen. Når dejen er hævet med cirka 30-40 % (det tager typisk 3-4 timer, men det afhænger af din surdejs aktivitet og dejens temperatur), vendes dejen ud på et IKKE meldrysset bord. Preshape dejen ved at spænde den let op til en kugle. Lad dejen slappe af i cirka 30 minutter indtil at den har en let hinde på overfladen - det gør dejen nemmere at arbejde med, når den skal vendes rundt og formes.

Mens dejen hviler, så drysses hævekurven med et let lag rismel. Drys bordet og dejen med en smule hvedemel. Vend dejen rundt og form dejen til din ønskede brødform, der passer til din hævekurv. Læg brødet i hævekurven. Kom et klæde over og lad brødet koldhæve i køleskabet til dagen efter.

Dagen efter opvarmes dit bageudstyr i ovnen til 250 grader. Jeg bruger varmluft, når jeg bager brødet lukket inde i en gryde. Bager du brødet frit på et bagestål, så skal du bruge over/under varme. Lad ovnen og dit bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Tag dit bageudstyr ud (i mit tilfælde en Challenger Bread Pan), vend dejen forsigtigt ned i gryden (dejen tages direkte fra køl), snit et ønsket mønster med en dejsnitter, læg låget på og kom dejen i ovnen. Skru temperaturen ned på 200 grader og bag brødet med låg i 20 minutter. Tag låget af og bag yderligere 10-15 minutter ved 260 grader. Ønsker du en tyk skorpe på dit brød, så kan du bage brødet ved lavere grader end 260 grader i længere tid. Afkøl på en rist og nyd.

De lune sommerdage skal nydes ude i det gode vejr, og tiden i køkkenet bliver derfor mindre og mindre. Det er helt okay. Derfor er helt nemme brød også helt perfekte, når maden skal være god, men ikke stjæle alt for meget tid. Et friskbagt madbrød er godt som tilbehør til aftensmaden eller medbragt på stranden, i skoven eller på udflugt i madpakken.

Har du tiden, så lad dejen koldhæve. Det giver et brød, der smager af mere. Kommer du pludseligt i tanke om, at du gerne vil servere friskbagt brød inden længe, så guider jeg dig også i, hvordan du kan lade dejen hæve i kort tid og bage madbrødet samme dag. Jeg deler begge fremgangsmåder i opskriften.

Det skal du bruge:

Sådan gør du:
Jeg ælter dejen i min røremaskine, men du kan også ælte den i hånden. Kom vand og mel i en skål og rør til melet er absorberet. Lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur til autolyse i 30 minutter. Herved udvikles glutenstrukturen, og æltningen bliver langt nemmere.

Kom gær og 2 spsk. vand i en skål og rør det ud. Kom det i dejen og ælt sammen i 1 minut inden, at saltet tilsættes. Ælt dejen til den slipper skålens kanter. Det tager 5-10 minutter ved medium hastighed. Smør en bøtte med olivenolie og hæld dejen heri. Læg tætsluttende låg på og kom dejen på køl til dagen efter.

*Skal dejen ikke koldhæves, så kommes 35 g gær i. Ælt dejen som angivet og lad den hæve i 60 minutter ved stuetemperatur. Bag som angivet nedenfor.

Dagen efter tændes ovnen på 230 grader varmluft. Mens ovnen varmes op, kommes et stykke bagepapir i din bradepande. Krøl bagepapiret godt - så er det langt nemmere at forme nede i bradepanden. Vend dejen ud i bradepanden. Hæld olivenolie over og tryk fingrene ned i dejen for at lave fordybninger. Kom rosmarin og flagesalt på og bag brødet i cirka 25 minutter til det er godt gyldent.

Tip: Hvorfor koldhæve? Dit brød får langt mere smag og en mere spændende krumme. Brødet er derudover også nemmere at fordøje, og det kan derfor opleves mere rart at spise. Så har du tiden - så lad dejen til dit madbrød koldhæve.

Få fodringsskemaer her! Jeg guider dig i planlægningen og bagningen af dit surdejsbrød. Jeg har lavet et fodringsskema, der præcis fortæller dig, hvordan du kan bage et det simpelt surdejsbrød i hverdagen. Skemaerne (du får begge skemaer samlet) kan købes her for 10 kr. Du får to forskellige skemaer:

Og så kan bagningen begynde!

Et nemt surdejsbrød, du kan lave i hverdagen - selvom du passer dit arbejde og er væk hjemmefra det meste af dagen. Jo, det kan godt lade sig gøre. Jeg vil fortælle og lære dig hvordan.

Surdej har et kedeligt ry for at være besværligt og kun en mulighed i weekenden - når du ingen andre planer har. Sådan er det ikke. Du kan lave og bage surdejsbrød præcis, når du vil. Med lidt forståelse for din surdej og et par enkelte tricks, så kan du lave dejen til dine surdejsbrød eller surdejsboller, når du kommer hjem fra arbejde - uden at skulle være oppe hele natten for at vente på, at din dej enten er foldet nok gange eller hævet tilstrækkeligt.

Din surdej hæver og udvikler sig, når den bliver fodret med nyt vand og mel. Oftest laver jeg en fodring af min surdej med lige dele surdej, vand og mel. Hvis jeg gerne vil udskyde min surdejs peak, så kommer jeg mindre surdej i til mere vand og mel. Jo mere vand og mel din surdej skal nedbryde og omdanne til gærceller og mælkesyrebakterier, jo længere går der før, den er bageklar.

Derfor kan jeg godt fodre min surdej om morgenen inden, jeg tager på arbejde - med mindre surdej til mere vand og mel end jeg oftest gør (når jeg laver 1:1:1 fodring), og så er den bageklar, når jeg kommer hjem fra arbejde 7-9 timer senere.

Hvis du gerne vil trække din surdejs peak, så kan skrue på to primære variabler: mindre surdej til mere vand og mel + køligere vand. Gærceller og bakterier trives bedst i lunere temperaturer, og derfor vil lidt køligere vand sænke surdejens aktivitet og hævning.

Autolysen laver jeg også kortere - og med surdej i. Når surdejen kommes i dejen allerede ved autolyse, så starter fermenteringen allerede der. Det sparer hævetid i den anden ende af bagningen, og sikrer din sengetid ikke bliver alt for sent.

Her får du opskriften på et simpelt og nemt surdejsbrød, du kan lave i hverdagen, når du kommer hjem fra arbejde eller i weekenden fra morgenstunden af, hvis du skal ud af døren om eftermiddagen/aftenen.

Tip: Jeg har vist og fortalt, hvordan jeg bager brødet på min Instagram. Find videoen under mine højdepunkter her.

1 stk.
Det skal du bruge:

Surdej (der bør peake efter 7-9 timer, men test din surdej af)

Dej

Derudover: To condibøtter, en smule olivenolie til at smørre bøtten med, 1 hævekurv - jeg bruger rund, men du kan bruge den form, du foretrækker, rismel, en dejspatel, en dejsnitter, dit foretrukne bageudstyr - jeg bager mine surdejsbrød i min Challenger Bread Pan (reklamelinks)

Sådan gør du:
Fodr din surdej om morgenen inden, at du tager på arbejde. Lad den stå med låget på klem indtil, at du kommer hjem igen. Er din surdej endnu ikke peaket helt, så stil den et lunt sted, og så bør den være bageklar inden længe. Er din surdej faldet en smule sammen, så kan du fortsat bruge den. Den skal flyde, når du kommer den i vand. Dit brød vil være lidt mere syrlig og have lidt mindre opbagning, men du vil stadig få et dejligt surdejsbrød.

Dejen her folder jeg. Foretrækker du at bruge din røremaskine til at udvikle dejens glutenstruktur, så kan du finde fremgangsmåden her i denne opskrift (bortset fra autolyse-delen).

Når din surdej er bageklar, så kommes vand, surdej og mel i en bøtte. Rør det godt sammen med fingrene til alt melet er absorberet. Læg tætsluttende låg på og lad dejen stå til autolyse i 20-30 minutter. Smør en ren bøtte med lidt olivenolie. Kom salt ved dejen og klem det godt ind i dejen. Løft op i dejen med hånden undervejs, så den får en smule æltning. Kom dejen over i bøtten, du har smurt med olie.

Nu skal dejen foldes, så glutenstrukturen kan udvikles. Fold dejen 4-6 gange i den første time. Lad dejen hvile et lunt sted i mellemtiden. Når dejen er foldet færdig, skal den gerne være glat og sammenhængende og kunne holde sin form og højde nogenlunde efter en foldning. Lad dejen stå yderligere 2 timer med låget på klem et lunt sted. Dejen må gerne have en temperatur på cirka 26 grader.

Efter tre times hævning skal du gerne kunne se cirka 30 % øgning i dejens volumen. Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord og preshape den. Det gøres ved at forme dejen let til en kugle. Undlad at spænde den for meget op - bare form den. Lad den hvile utildækket i 30-40 minutter til der er dannet en let tør og tynd hinde på overfladen. Drys bordet og dejen let med fint hvedemel. Vend dejen rundt og form den til dit brød og ønsket form. Drys hævekurven med rismel og vend brødet op i kurven. Læg et klæde over brødet og stil det på køl til dagen efter. Du kan bage det 16-48 timer efter.

Opvarm dit bageudstyr i ovnen på 250 grader. Jeg bruger varmluft, når jeg bager brødet lukket inde i en gryde. Bager du brødet frit på et bagestål, så skal du bruge over/under varme. Lad ovnen og dit bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Tag dit bageudstyr ud (i mit tilfælde en Challenger Bread Pan), vend dejen forsigtigt ned i gryden (dejen tages direkte fra køl), snit et ønsket mønster med en dejsnitter, læg låget på og kom dejen i ovnen. Skru temperaturen ned på 200 grader og bag brødet med låg i 20 minutter. Tag låget af og bag yderligere 10-15 minutter ved 260 grader. Afkøl på en rist og nyd.

Et helt klassisk surdejsbrød, vil jeg kalde det. Bagt på god, økologisk hvedemel. Det her er brødet, jeg vender tilbage til igen og igen, når jeg bager surdejsbrød til min egen lille familie. Fordi det er nemt at arbejde med, og så er det meget fleksibelt i sin koldhævning. Når jeg ikke at bage brødet den ene dag, så lader jeg det stå på køl til dagen efter.

Lad mig forklare lidt mere om, hvordan og hvorfor den her dej tillader en længere koldhævning. Grunden til at surdejsdeje med stor fordel kan koldhæves er, at surdejens bakterier har brug for tid for at kunne fermentere dejen. Bakterierne og mikroorganimserne i surdejen omdanner melets stivelse til sukkerstoffer. De sukkerstoffer karamelliseres, når surdejsbrødet bages. Det er det, der giver den skinnende skorpe, der har en karamel-lignende smag. Det er altså under koldhævningen i særdeleshed, at surdejsbrødets smag udvikles. Både i krummen og i skorpen.

Derfor: Drømmer du om et surdejsbrød, der er skinnende, sprødt og karamelliseret i skorpen, så er en lang koldhævning en god ide. Det sikrer et højt sukkerindhold i dejen grundet den lange fermentering - og de sukkerstoffer giver en skinnende skorpe. Derudover skal brødet bages primært på fint hvedemel, da stivelsesindholdet er højst heri.

Selvom det er sjovt at bage et surdejsbrød på rent valset hvede, fordi det giver en meget nem og lækker dej at arbejde med, et godt ovnspring, en luftig krumme og en skinnende skorpe, så gør jeg det sjældent. For det smager ikke af meget. Jeg spæder gerne op med fuldkornsmel eller stenkværnet sigtet hvedemel for mere smag i brødet. I denne dej bruger jeg valset og stenkværnet fint hvedemel. Det sikrer, at dejen kan koldhæve længe samt et højt indhold af stivelse, der kan omdannes til sukkerstoffer.

Dejen her er ikke højt hydreret, så den skal gerne føles rar at arbejde med. Den lidt lavere hydration hjælper også til, at dejen kan koldhæves længe uden at miste sin form. Som sagt - bag brødet, når det passer dig. Stilles det på køl om aftenen, så kan du bage det morgenen efter. Eller lade det koldhæve videre i 12-16-20-24-48 timer. Du og din hverdag bestemmer. Jo længere, du lader det koldhæve, jo mere smag, jo mere skinnende skorpe og lidt mindre opbagning (altså et knapt så højt brød), vil du få.

Dejen kan laves med eller uden en røremaskine. Jeg forklarer begge fremgangsmåder i opskriften nedenfor.

Du finder meget mere surdejsnørderi og mange flere opskrifter i min bog Surdej - køb den her

1 brød
Det skal du bruge:

Surdej

Dej

Sådan gør du
Med røremaskine: Fodr din surdej og lad den stå ved stuetemperatur/let lunt indtil at den er hævet med cirka 50 % og/eller har nået sit peak. Det tager typisk 3-4 timer.

Når der er cirka 2 timer tilbage før, at din surdej er bageklar, så røres vand og mel sammen til autolyse. Kom vand og mel i røremaskinens skål og rør det sammen til alt melet er absorberet. Lad det stå til surdejen er bageklar.

Tilsæt surdej og salt og rør sammen. Tilsæt de resterende 10 g vand og ælt til dejen er samlet, glat og slipper skålens kanter. Kom dejen i en bøtte (reklamelink) smurt med en smule olie. Lad dejen stå lunt (dejen må gerne have en temperatur på 26-28 grader - brug et termometer) til den er hævet med ca. 30% - det tager typisk 2-4 timer.

Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord og form den til en kugle med din dejspatel. Dette kaldes preshape - du finder flere videoer af, hvordan det gøres på min Instagramprofil. Lad dejen hvile utildækket i 30-40 minutter indtil, at den slapper af og har skabt en let og tynd hinde på overfladen. Drys dejen og bordet med et let lag hvedemel. Vend dejen rundt med din dejspatel og form dejen til et brød - ovalt eller rundt afhængig af den hævekurv, du bruger. Denne proces finder du også en video af på min Instagramprofil. Drys din hævekurv med rismel og læg dejen i hævekurven med bunden opad. Drys med en smule rismel og dæk dejen med et klæde. Lad dejen efterhæve i 30 minutter ved stuetemperatur inden, at den stilles på køl.

16-48 timer senere bages brødet. Opvarm dit bageudstyr i ovnen på 250 grader. Jeg bruger varmluft, når jeg bager brødet lukket inde i en gryde. Bager du brødet frit på et bagestål, så skal du bruge over/under varme. Lad ovnen og dit bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Tag dit bageudstyr ud (i mit tilfælde en Challenger Bread Pan), vend dejen forsigtigt ned i gryden (dejen tages direkte fra køl), snit et ønsket mønster med en dejsnitter, læg låget på og kom dejen i ovnen. Skru temperaturen ned på 200 grader og bag brødet med låg i 20 minutter. Tag låget af og bag yderligere 10-15 minutter ved 260 grader. Afkøl på en rist og nyd.

________________________________________________________________________________

Uden røremaskine: Fodr din surdej og lad den stå ved stuetemperatur/let lunt indtil at den er hævet med cirka 50 % og/eller har nået sit peak. Det tager typisk 3-4 timer.

Når der er cirka 2 timer tilbage før, at din surdej er bageklar, så røres vand og mel sammen til autolyse. Kom vand og mel i en bøtte (reklamelink) og rør det sammen til alt melet er absorberet. Læg tætsluttende låg på, og lad det stå til surdejen er bageklar.

Smør en ren bøtte (reklamelink) med en smule olie - stil den til side. Tilsæt surdej og salt til dejen, der har stået til autolyse, og rør og klem det hele godt sammen. Her skal du IKKE tilsætte de resterende 10 g vand, da de bliver tilsat, når du folder dejen med våde hænder. Når dejen er samlet, så kommes den over i den smurte bøtte. Lav den første foldning af dejen med fugtige hænder. Dejen skal foldes yderligere 5 gange over den næste time - du kan se her, hvordan jeg folder dejen. Herved udvikles dejens glutenstruktur. Herefter skal dejen have lov til at hvile og udvikle sig. Lad dejen stå lunt (dejen må gerne have en temperatur på 26-28 grader) til den er hævet med ca. 30% - det tager typisk yderligere 2-3 timer.

Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord og form den til en kugle. Dette kaldes preshape - du finder flere videoer af, hvordan det gøres på min Instagramprofil. Lad dejen hvile utildækket i 30-40 minutter indtil, at den slapper af og har skabt en let og tynd hinde på overfladen. Drys dejen og bordet med et let lag hvedemel. Vend dejen rundt med din dejspatel og form dejen til et brød - ovalt eller rundt afhængig af den hævekurv, du bruger. Denne proces finder du også en video af på min Instagramprofil. Drys din hævekurv med rismel og læg dejen i hævekurven med bunden opad. Drys med en smule rismel og dæk dejen med et klæde. Lad dejen efterhæve i 30 minutter ved stuetemperatur inden, at den stilles på køl.

16-48 timer senere bages brødet. Opvarm dit bageudstyr i ovnen på 250 grader. Jeg bruger varmluft, når jeg bager brødet lukket inde i en gryde. Bager du brødet frit på et bagestål, så skal du bruge over/under varme. Lad ovnen og dit bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Tag dit bageudstyr ud (i mit tilfælde en Challenger Bread Pan), vend dejen forsigtigt ned i gryden (dejen tages direkte fra køl), snit et ønsket mønster med en dejsnitter, læg låget på og kom dejen i ovnen. Skru temperaturen ned på 200 grader og bag brødet med låg i 20 minutter. Tag låget af og bag yderligere 10-15 minutter ved 260 grader. Afkøl på en rist og nyd.

Et surdejsbrød, der er velfermenteret og fyldt med fennikelfrø er fantastisk! Jeg siger det bare. Én skive er absolut ikke nok. Jeg er vild med det. Morten er endnu mere vild med det. Det er hans yndlings surdejsbrød. Derfor bager jeg det gerne. Ofte. Brødet med fennikel er lækkert med smør, en god ost, saltet pølse eller som tilbehør til tapas, ostebræt eller suppe.

Nej, rettelse. Det her surdejs fennikelbrød er lækkert til alt!

Har du godt styr på din surdej og dine deje, så slå dig endelig løs og gå i krig med det her brød. Er du endnu ikke så erfaren, så vil jeg meget gerne anbefale dig at starte med et andet brød - i min bog Surdej er der flere gode begynderbrød, der kan give dig god en god begyndelse og erfaring med surdejsbagningen.

Dejen i den her opskrift er nemlig meget levende, fordi den har en relativ høj hydration. Det betyder, at der er meget vand i forhold til mel - det giver en fugtig dej, der kan kræve lidt øvelse at arbejde med. Til gengæld så giver det også den mest fantastiske krumme - og en splintrende, sprød skorpe.

Har du ingen surdej, men vil du også gerne bage de lækreste surdejsbrød og surdejsboller? Så deler jeg alt min surdejsviden, tips, tricks og bedste opskrifter i min bog Surdej - den finder du lige her.

Vil du gerne se, hvordan jeg bager et surdejsbrød, så viser jeg hele processen i min bake along.

1 brød
Det skal du bruge:

Surdej:

Dej:

Sådan gør du:
Fodr din surdej og lad den stå med låget på klem ved stuetemperatur til den er hævet til sit peak og er bageklar. Det tager typisk 3-4 timer.

Kom vand og surdej i din røreskål og rør surdejen lidt ud i vandet. Tilsæt mel og rør kort til dejen er homogen. Lad dejen hvile tildækket til autolyse i 45 minutter. Kom saltet ved og ælt dejen ved lav/medium hastighed. Nu tilsættes det ekstra vand løbende for at øge dejens hydration. Tilsæt lidt vand af gangen - når det er absorberet, så kommes en smule mere ved. Ælt dejen ved medium/høj hastighed til den er samlet, glat og slipper skålens kanter.

Kom dejen i bøtte smurt med olivenolie. Jeg bruger altid de her condibøtter. Læg låget på og lad dejen stå lunt, så dejens temperatur er omkring 26-28 grader i et par timer indtil, at dejen er hævet med ca. 30 %.

Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord. Drys med fennikelfrø oven på dejen og preshape dejen ved at forme den til en kugle. Lad dejen hvile utildækket i 30-40 minutter til den er dannet en let hinde på overfladen af dejen.

Find din hævekurv frem - jeg bruger min hævekurv med hørklæde i - og kom evt. et klæde i og drys med rismel.

Drys med en smule hvedemel på bordet og vend dejen rundt, så den ligger med overfladen ned mod bordet. Form dejen til et brød - du kan se hvordan du former et surdejsbrød i min bake along. Drys med en smule rismel på brødet og læg et klæde over. Lad brødet stå i 30 minutter ved stuetemperatur inden, at det kommes på køl til dagen efter.

Dagen efter bages brødet. Jeg foretrækker at bage mine surdejsbrød i min støbejernsform (en Bread Challenger, som du kommer til at kunne få i min lille webbutik inden længe). Du kan også bruge et bagestål som bund og lægge en støbejernsgryde henover brødet. Kom dit bageudstyr i ovnen og tænd den på højeste temperatur varmluft. Lad det hele varme op i 45 minutter.

Tag brødet direkte fra køl og vend det ud på dit bageudstyr. Snit et ønsket mønster og læg et låg over brødet. Låget gør, at der bliver skabt damp inde ved brødet. Dampen sikrer, at brødet ikke sætter skorpe for tidligt, så det kan nå at hæve og udvikle sig optimalt - det giver den bedste krumme og skorpe. Bag brødet med låg i 20 minutter ved 200 grader varmluft. Tag låget af og bag brødet yderligere 20-25 minutter ved 220 grader varmluft indtil, at skorpen er godt gylden! Afkøl på en rist og nyd.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Annonce for Valsemøllen

Et smagsrigt surdejsbrød med frø og kerner. Jeg kan virkelig godt lide den fylde, som frø og kerner bidrager med i bagværk. Det giver konsistens, en anden krumme og noget at tygge på. I har efterhånden fået et væld af opskrifter på brød og boller, der er bagt med forskellige meltyper, så nu trængte jeg til at dele et af de brød, som jeg faktisk bager ofte selv.

Ellinor elsker boller og bagværk med kerner. Lidt atypisk for en fire-årig, måske. Men hun efterspørger det, og jeg bager så gerne det, som min lille familie ønsker. Det gør kun bagningen endnu mere hyggelig. Det her brød er et af hendes favoritter. Krummer bliver svampet, og hørfrø og solsikkekerner er med til at holde på brødets fugtighed i flere dage.

Et lækkert, svampet og fyldigt surdejsbrød med frø og kerner.

1 brød
Det skal du bruge:

Sådan bager du et fuldkornsbrød med surdej, frø og kerner:
Dag 1: Kom hørfrø og solsikkekerner i en skål og overhæld med kogende vand. Lad dem stå og udbløde til de skal bruges - mindst en halv time eller helt op til 24 timer.

Kom vand og surdej i en skål og rør lidt, så surdejen røres ud i vandet. Kom fuldkorns og fin hvedemel i og rør sammen til der ikke er mere tørt mel. Lad dejen stå tildækket til autolyse i ca. 45-60 minutter. Kom saltet og de udblødte kerner i dejen og ælt til dejen er samlet og slipper skålens kanter helt. Kom dejen i en bøtte smurt med lidt olie. Kom låg på og lad dejen stå ved stuetemperatur/lunt i et par timer til dejen viser god aktivitet og er hævet med cirka 30-40 %.

Vend dejen ud på bordet og form den forsigtigt med din dejspatel- det spænder dejen op og gør den nemmere at forme. Lad dejen ligge utildækket i 20-30 minutter. Vend dejen rundt og form brødet som vist i videoen nedenfor. Kom et klæde i hævekurven og drys med rismel. Jeg bruger hævekurvene fra min egen lille butik, som har et integreret klæde - det er virkelig nemt og praktisk. Læg brødet i kurven med samlingen opad. Lad dejen stå 30 minutter ved stuetemperatur inden, at det stilles til koldhævning i køleskabet natten over.

Dagen efter kommes en gryde eller dutch oven i ovnen (jeg bager i min Challenger Bread Pan ), og ovnen tændes på højeste temperatur varmluft. Lad ovnen med indhold varme op i 45-60 minutter. Vend brødet ud på en bagespade med bagepapir eller direkte på din dutch oven som vist i videoen, og snit et ønsket mønster med en dejsnitter. Kom brødet i den varme støbejernsgryde. Læg låget over og kom brødet i ovnen. Bag brødet ved 220 grader varmluft i 30 minutter. Tag låget af, skru ovnen op på 260 grader og bag brødet i yderligere 8-10 minutter til godt gyldent. Afkøl på en rist og nyd.

Tip - bag med fuldkornsmel
Fuldkornsmel giver en mere aromatisk smag, en mere saftig krumme og et mere næringsrigt brød, fordi fuldkornsmel indeholder alle kornets vitaminer, mineraler og skaldele. Du får altså et brød med mere smag, saft og kraft, når du bruger fuldkornsmel. Det er vigtigt, når du gerne vil bage et stort og luftigt brød, at du også bruger et fint formalet hvedemel sammen med fuldkornsmelet.

Fuldkornsmel tynger dejen mere, og hvis du udelukkende bager med fuldkornsmel, så vil du få et kompakt og tungt brød. Når du bruger en kombination af fint formalet hvede og fuldkornsmel, så får brødet alle de egenskaber, som vi gerne vil opnå; et stort, luftigt, smagfuldt og næringsrigt brød med en saftig krumme.

Annonce for Valsemøllen

Jeg elsker at bage mit brød i en gryde. Det giver brødet de optimale betingelser for at udvikle sig helt perfekt, så brødet bliver let, luftigt og lækkert. Rugmelet giver en dejlig syrlighed til brødet, som jeg virkelig godt kan lide. Har du en surdej, så bag brødet med det. Har du ingen, så kan grydebrødet bages med gær. Jeg bruger min yndlings gule støbejernsgryde, som min farmor har lavet uendelige gryderetter i. Det gør mig glad at tænke på.

Det skal du bruge:

Sådan gør du:
Kom vand, mel og surdej i en skål til røremaskinen. Hvis du bruger gær i stedet for surdej, så skal det opløses i vandet inden, at melet kommes i. Ælt dejen på røremaskinen i 2 minutter ved lav hastighed. Tilsæt nu salt og ælt dejen i 5-8 minutter ved medium hastighed. Hvis dejen endnu ikke har samlet sig om dejkrogen og sluppet skålens kanter, så æltes dejen kort på højeste hastighed. Smør en bøtte med olie og kom dejen i. Læg låg på og lad dejen stå ved stuetemperatur eller lidt lunere (26-28 grader) indtil, at dejen er hævet med ca. 30-40 %. Det tager et par timer.

Når dejen er hævet, vendes den ud på bordet og formes som en kugle og spændes op. Lad dejen hvile i 20-30 minutter utildækket på køkkenbordet. Vend dejen rundt. Spænd dejen op og form den som et brød. Kom dit brød i en hævekurv, der er drysset med rismel. Stil dejen på køl natten over.

Dagen efter kommes en gryde med låg i ovnen. Tænd på højeste temperatur varmluft. Lad gryden varme rigtigt godt op i 45-60 minutter. Vend dejen ud på en plade, snit den i det ønskede mønster, så dejen bedre kan hæve og udvikle sig under bagningen. Kom dejen i den brandvarme gryde, læg låg på med det samme og stil gryden tilbage i ovnen. Bag brødet ved 230 grader i 20 minutter. Tag låget af og skru op til 250 grader, og bag brødet i yderligere ca. 10 minutter til skorpen er godt gylden. Afkøl på en rist og nyd.

Tip: Når du bager dit brød i en gryde, så skaber du stort set de samme forhold, som man kun kan opnå i en professionel ovn. Gryden sikrer, at fugten fra brødet forbliver inde i gryden. Det skaber damp, som sikrer, at brødet når at hæve færdigt, danne de karakteristiske lufthuller og udvikle masser af smags- og aromastoffer, inden skorpedannelsen går i gang. Den sikrer også, at varmen fra gryden giver en ensartet og jævn varme til brødet, som også er medvirkende til at opnå en sprød og smagfuld skorpe. Det er vigtigt, at man tager låget af i den sidste del af bagningen, for at give brødet en gylden og sprød skorpe med masser af smag.

For omkring to år siden var vi i Berlin. Ellinor, Morten og jeg. Dagene gik med at gå byen tynd, drikke kaffe, lege på legepladser og spise god mad. Som dagene altid bruges på, når vi besøger Berlin. På en hyggelig café fik vi serveret et brød. Brødet smagte så godt! Vi brugte dog ret lang tid på at gennemskue, hvad det egentligt var, at brødet smagte af. Indtil at det slog mig; løg. Ristede løg. Siden da har det brød siddet fast i mit hoved.

Nu fik jeg endelig taget mig tid til at teste og smage det. Og mums, siger jeg bare! De ristede løg giver surdejsbrødet en skøn, dyb smag, der er så rig på umami, sødme, salt og syre. En ret så uimodståelig skive! Brødet med ristede løg gør sig helt fantastisk som et "velkomst-brød" eller til en sandwich med en god italiensk pølse. De fleste skiver spiste jeg dog bare med smør. Fordi - friskbagt brød og smør altid passer godt sammen.

1 brød
Det skal du bruge

Surdej

Brøddej

Derudover: hævekurv, rismel til at drysse hævekurv med, dejspatel, dejsnitter og bageudsyr - jeg bager i min Challenger Bread Pan

Sådan bager du et vildt velsmagende brød med ristede løg:
Om morgenen røres din surdej sammen. Og vand og mel fra brøddejen røres også sammen, så det kan stå til autolyse. Det styrker din dej og glutennettet.

Rør surdejen sammen og lad den stå ved stuetemperatur med låget let på klem. Her skal den stå i 3-5 timer indtil, at den er hævet med ca. 40 %, bobler lystigt og har en mild duft. I en bøtte (jeg bruger de her condibøtter) røres vand og mel til brøddejen sammen. Brug dine fingre til at røre det sammen indtil, at der ikke er mere vådt mel. Kom et tætsluttet låg på og lad dejen stå til autolyse indtil, at din surdej er klar.

Når din surdej er klar, så skal dejen røres sammen. Kom surdej (pånær 10 gram, som du gemmer til næste gang, at du skal bage) i din dej og klem det sammen med fingrene. Tilsæt salt og arbejd både salt og surdej godt ind i dejen med hænderne. Vend dejen ud på bordet og giv den en kort æltning - jeg foretrækker at bruge slap and fold metoden. Det kan du se en video af lige hver, hvordan du gør. Til sidst i æltningen kommes de ristede løg i.

Smør en ren bøtte med lidt olivenolie og kom din dej heri. Nu skal din dej hæve i 4-5 timer indtil, at den er hævet med cirka 30 % og viser tydelig tegn på aktivitet. Mens dejen hæver, så skal den foldes fire gange for at styrke glutenstrukturen. Se her hvordan du folder dejen. Fold den hver halve time den første time. Herefter med en times interval. Når dejen er hævet vendes den ud på et IKKE meldrysset bord. Spænd dejen op. Det kan du se video af, hvordan du spænder en dej op, lige her. Lad dejen hvile på bordet i 20-30 minutter utildækket til at den igen slapper af. Gør i mens din hævekurv klar med et klæde og drys let med rismel. Jeg bruger denne hævekurv fra min egen lille butik, hvor klædet i forvejen er integreret i kurven. Vend dejen om og form dejen til et brød, der passer til formen på din hævekurv. Jeg har delt en video af hele processen på min Instagram - du kan finde den under højdepunktet "brød". Lad dejen hvile helt utildækket i køleskabet natten over.

Dag 2: 1-1,5 time før, at du gerne vil bage dit surdejsbrød, så tændes ovnen med et bagestål eller bageplade i ved højeste temperatur over/under varme. 10 minutter før, at brødet kommes ind, så sættes en bageplade fyldt med vand ind under bagestålet. På den måde skabes der damp i ovnen, der hjælper brødet til at kunne udvikle sig og hæve op. Vend brødet ud på en bagespade, snit det som du ønsker og kom det hurtigt i ovnen. Skru ovnen ned på 250 grader og bag det i 20 minutter. Skru ned på 230 grader og bag det yderligere 10 minutter til det er godt gyldent. Afkøl på en rist og nyd.

Tip: Du kan finde links til alt det bageudstyr, jeg bruger, når jeg bager, i det her indlæg.

Jeg har fyldt mit lager op med frisk mel. Eller rettere; friske kerner. Jeg bruger min melkværn ugentligt til at male mel på. Ofte rugmel til ugens rugbrød. Min melkværn er fantastisk, men det er altså lidt en tidsrøver, når jeg gerne vil bage brød med sigtet mel. For når man maler på en melkværn, så er det hele kernen, der bliver malet. Det betyder, at jeg får mel med alle skaldelene og kimen fra kernen. Det giver mel med masser af smag og med et højt næringsindhold. Men det giver samtidig også et mel, som er meget groft, og som ikke har samme gode bageevne, hvis jeg ønsker et luftigt og let brød. Derfor sigter jeg brødet i en min si, når jeg har malet det. Og det tager altså lidt tid. Ikke meget, men væsentligt mere tid, end når melet hældes ud af en pose. Men det er det værd, synes jeg! Brød bagt på friskmalet mel både smager af mere og mætter mere. Det indeholder flere næringsstoffer og er bedre for fordøjelsen. Det synes jeg er skønt, når jeg i forvejen bruger god tid på at bage brødet.

De her to brød er bagt på friskmalede ølandshvedekerner, hvor jeg har sigtet de aller groveste skaldele fra. Det er dog stadig et groft mel, jeg stod tilbage med, og derfor kan brødet klare et højt vandindhold uden, at dejen bliver alt for blød. Hvis du ikke har en melkværn, så du kan male dit eget mel, så kan du bruge færdiglavet mel. Men så vil jeg anbefale dig at købe noget af en god kvalitet, der er malet på en stenkværn. Det smager så meget bedre, dufter bedre, er mere næringsrigt og bedre for fordøjelsen end det billige og mere forarbejdede mel, der også kan købes. Jeg er glad for at bage med mel fra Aurion og Skærtoft Mølle.

2 brød
Det skal du bruge:

Sådan bager du et groft surdejsbrød:
Du skal bruge en ung surdej, der ikke smager surt, men blot har få syrlige noter. Jeg fodrede min surdej og lod den stå 2-4 timer ved stuetemperatur.
Kom vand og surdej i en skål og rør surdejen ud i vandet. Kom mel i og rør dejen kort sammen til der ikke er mere tørt mel. Lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur i ca. 60 minutter. Herved sker der en autolyse, som er med til at styrke dejen og gøre den nemmere at ælte. Nu kommes de sidste 100 g vand og salt i dejen, og dejen æltes til den er glat, smidig og nemt slipper skålens kanter. Jeg æltede dejen på min røremaskine i ca. 5-7 minutter.

Kom dejen i en bøtte, fold den og kom låg på. Lad dejen udvikle sig i bøtten i 3-4 timer ved stuetemperatur, hvor den foldes 2-3 gange for at styrke glutenstrukturen. Nu vendes dejen ud på bordet (IKKE drysset med mel). Del dejen i to lige store portioner. Nu skal dejen formes første gang. Nederst i indlægget med surdejsbrød med sesamfrø, kan du se, hvordan du former dejen. Form begge deje således. Lad dejen hvile på bordet i ca. 20 minutter. Den skal ikke dækkes til. Når dejen "slapper af", så skal den formes igen, hvor den nu skal spændes op og formes, så dejen passer til hævekurvenes form. Hvis der ikke i forvejen er et klæde i din hævekurv, så kom et hørklæde i hver hævekurv. Drys klædet i hævekurven med en smule rismel. Kom brødene i, dæk dem med et hørklæde og lad dem hvile i køleskabet natten over.

Dag 2: Ovnen tændes med et bagestål eller Challenger Bread Pan i. Jeg bagte et brød på mit bagestål og det andet brød i en støbejernsgryde. Lad ovnen varme helt op i ca. 60 minutter på højeste temperatur. Vend dit brød ud på et stykke bagepapir, snit dit ønskede mønster og kom brødet i ovnen. Bag brødet ved 250 grader almindelig ovn i 30 minutter. Skru herefter ned til 230 grader og bag brødet i yderligere 10 minutter til det er godt gyldent.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Opskrift udviklet i samarbejde med Valsemøllen 

Surdejsbrød er min lille hobby. At bage et brød får mig helt ned i gear, giver mig ro og glæde. Der er altså fantastisk hver gang, man tager et hjemmebagt brød ud af ovnen. Særligt processen synes jeg er spændende. Hæver dejen ordentligt? Er min surdej aktiv nok? Udvikler brødet sig under bagningen, som jeg ønsker det? Der er mange ting, der påvirker bagningen af et brød. Råvarer, tiden, temperaturen... Hjemmebagt surdejsbrød kræver lidt tid og kærlighed. Men så bliver du til gengæld også belønnet med velsmag og en tilfredsstillelse over, at du kan bage et brød, der er mindst ligeså lækkert som det, der kan købes hos de bedste bagere. Når man først lige fanger teknikken og fremgangsmåden bag et surdejsbrød, så er det slet ikke så svært, som det lige kan lyde. Faktisk er arbejdstiden lille, mens det primært er ventetiden mellem de forskellige steps, der er tidkrævende.

Kast dig ud i det - du kan også bage et helt fantastisk surdejsbrød.

1 brød
Det skal du bruge:

Sådan bager du et koldhævet surdejsbrød med sesamfrø:
Fodre din surdej og lad den stå lunt i 2-4 timer til den er klar til bagning. Kom 350 g vand og surdej i en skål og rør det sammen. Kom mel i og rør det sammen - gerne med hånden, til alt melet er absorberet. Lad vand/surdej/melblandingen stå tildækket ved stuetemperatur i 45 minutter. Jeg arbejder altid med min dej i en condibøtte. Den er rummelig, nem at arbejde i, lukker tæt og så er den gennemsigtig, så jeg kan se dejens udvikling. Kom salt og 25 g vand ved dejen og kram det ind i dejen med hånden. Dejen kan dele sig i mindre stykker, men den samler sig igen, når vandet og saltet er inkorporeret.

Kom dejen over i en ny, ren skål og fold den som vist i denne video. Kom et låg på skålen og stil dejen lunt - gerne 24-28 grader i 30 minutter. Nu foldes dejen igen som tidligere. Foldningen gentages hver halve time - 4 foldninger i alt. Ved tredje foldning kommes sesamfrøene i dejen. Drys sesamfrø på dejen, fold og drys igen sesamfrø på det dej, der ikke er dækket. Gentag til dejen er foldet på alle kanter og alle sesamfrøene er tilsat dejen. Efter fjerde foldingen hviler dejen yderligere 1 time tildækket et lunt sted.

Nu vendes dejen ud på bordet, der IKKE er drysset med mel. Spænd dejen op som vist i videoen nederst i dette indlæg. Lad dejen hvile i 20-30 minutter ved på køkkenbordet - den skal bare lægge frit og ikke dækkes til. Sørg for at dejen ikke står ved et åbent vindue eller træk, da det kan tørre dejen ud. Mens dejen hviler gøres hævekurven klar - jeg bruger denne her hævekurv fra min lille webbutik. Hvis der ikke i forvejen er et klæde i din hævekurv, så kom et hørklæde i og drys den med et meget tyndt lag halvt hvedemel/halvt rismel. Vend dejen om og fold dejen ind mod midten hele vejen rundt. Vend dejen, så samlingen er ned ad og spænd dejen op igen som tidligere. Drys med sesamfrø på brødets overside, og kom brødet i hævekurven. Brødets bund skal vende op ad. Drys med lidt halvt hvedemel/halvt rismel på brødet bund og fold hørklædet ind over dejen, så det dækker. Stil brødet i køleskabet natten over.

Dagen efter sættes en støbejernsgryde med låg i ovnen - jeg bruger min Le Creuset støbejernsgryde, der er helt perfekt til formålet. Tænd ovnen på højeste temperatur over/under varme. Lad ovnen og gryden varme op i 1-2 timer til den er gennemvarm. Vend brødet ud på en bagespade, der er beklædt med bagepapir. Lav fire snit i brødet, der danner en firkant, som vist i videoen nederst i dette indlæg. Tag gryden ud af ovnen. Tag låget af og sænk brødet ned i gryden (med bagepapir på stadig). Kom låget på hurtigt igen og stil gryden med brødet i ovnen. Sænk ovnens temperatur til 260 grader og bag brødet med låg på i 20 minutter. Tag låget af og sænk ovnens temperatur til 240 grader. Bag brødet videre i 15-20 minutter til det er godt gyldent.

Tip: Dejen kan også laves til boller. Skip formningen af dejen og lad dejen blive i skålen, når den er foldet og har hævet. Stil dejen i køleskabet natten over. Dagen efter tændes ovnen med et bagestål eller bagesten i på højeste temperatur over/under varme. Lad ovnen varme op i minimum 1 time. Vend dejen ud på bordet og del den i 10-12 boller. Kom bollerne på et stykke bagepapir. Før bollerne ind i ovnen med en bagespade. Sænk temperaturen til 240 grader og bag bollerne i 8-12 minutter til de er godt gyldne.

Foccaciabrød er nok det mest sommerlige brød, jeg kan komme i tanke om. Det passer perfekt til de lune sommeraftener, hvor aftensmaden (forhåbentligt) skal nydes udenfor i det gode vejr. Det her foccaciabrød er luftigt, lækkert og har den mest smagfulde, sprøde skorpe. Jeg har drysset det med frisk timian, men hvis din have er smækfyldt med frisk rosmarin, så kan du også sagtens bruge det i stedet. Hver gerne generøs med en god jomfru olivenolie - det gør bare dit foccaciabrød endnu mere sprødt, svampet og saftigt.

Det skal du bruge:

Sådan bager du et koldhævet og luftigt foccaciabrød:
Dag 1: Kom vand og surdej i en skål (erstat surdejen med gær, hvis du ingen surdej har). Rør rundt til surdejen er fordelt i vandet. Kom mel i og rør det sammen til der ikke er mere tørt mel. Lad det stå og hvile tildækket i 45 minutter ved stuetemperatur. Kom salt i dejen og 2 spsk. vand og klem saltet ind i dejen. Fold nu dejen som vist i denne her video. Kom låg på og lad dejen hvile i 30 minutter ved stuetemperatur. Herefter foldes dejen igen. Gentag foldningen igen efter 1 time og endnu en foldning efter 1 time mere. Nu har du foldet dejen 4 gange og dejen har hvilet i 3 timer. Lad dejen hvile tildækket yderligere 30-60 minutter indtil, at dejen begynder at hæve en smule og har luftbobler i toppen. Kom dejen på køl natten over.

Dag 2: Dagen efter tændes ovnen med bradepanden i på 230 grader varmluft. Vend dejen ud i din form og hiv den forsigtigt ud, så den fylder hele formen. Tryk med fugtige fingre ned i dejen, så der laves fordybninger. Du skal lave rimelig dybe huller, men der må ikke være hul gennem dejen. Fordel olivenolien over dejen og drys med frisk timian, flagesalt og friskkværnet peber.

Bag dit foccaciabrød i 25-35 minutter til det er godt gyldent. Afkøl på en rist og server det gerne lunt.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Pupurhvede giver mine brød og boller den fineste lilla/røde farve. Jeg foretrækker at bruge fuldkorns purpurhvedemel, da det smager dejligt "groft", mætter godt og giver brødet endnu mere farve end sigtet purpurhvedemel. Det er altså ret hyggeligt at skære en bolle over og finde den fineste farve indeni 🙂 Bollerne er nemme at bage, og hvis du ingen surdej har, så kan du bage med gær i stedet. Den helt perfekte bolle til både den hyggelige weekendmorgenmad, eftermiddagsmad eller madpakken.

15 store boller
Det skal du bruge:

Sådan bager du luftige purpurhvedeboller:
Fodre din surdej, så den bliver klar til bagning. 1 time før, at din surdej er færdigudviklet og klar, så blandes vand og mel i en skål. Rør det sammen til der ikke er mere tørt mel. Herved sker der en autolyse. Efter en times tid kommes surdej og salt i dejen, og dejen foldes. Du kan se en video af her, hvordan du folder dejen. Lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur. Efter 30 minutter foldes dejen igen.  Lad dejen hvile ydereligere 3 timer ved stuetemperatur, hvor dejen foldes hver time. Herefter kommes dejen i køleskabet og hæver natten over.

Dag 2: Tænd ovnen på højeste temperatur over/under varme med en bagestål eller bagesten i. Lad ovnen varme op i 45-6o minutter. Vend dejen ud på et bord og hak den ud til boller. Kom bollerne på et stykke bagepapir og bag bollerne ved 250 grader i 7 minutter hvorefter temperaturen sættes ned til 230 grader og bollerne bages færdige i 5-7 minutter mere. Bollerne skal være godt gyldne. Lad dem afkøle på en rist.

Indlægget indeholder affiliatelink

Sponsoreret indlæg

Hvidløgsbrød må være en favorit hos de fleste? Jeg kender i hvert fald ingen, der ikke er vilde med lune hvidløgsbrød, og de forsvinder altid lynhurtigt, når de bliver serveret.

Hvidløgsbrød er rigtig nemme at bage selv. Den hjemmebagte version smager mindst lige så godt, som den klassiske, vi kender fra frysedisken, og så mætter det hjemmebagte hvidløgsbrød altså væsentligt mere. Gorenje og Bedst til Brød ønskede en opskrift på hjemmebagt hvidløgsbrød, og hvidløgsbrød passer så dejligt til sommerens mange grill-aftener, så timingen er helt perfekt. Du kan sagtens bage flere hvidløgsbrød af gangen og fryse dem ned. Når du skal bruge dem, så tager du dem op af fryseren, lader dem tø, skærer dem ud og fylder dem med hvidløgssmør. Så kan du lune dem i ovnen ved 200 grader i 8-10 minutter, og så er dit hjemmelavet hvidløgsflutes som friskbagt.

Det, jeg allerbedst kan lide ved at bage brød selv er, at jeg ved, at brødet er lavet på gode råvarer. Et hjemmebagt hvidløgsbrød bagt med lækker mel og fyldt med rigtigt smør. Så bliver det ikke meget bedre! Jeg garanterer, at de hjemmebagte hvidløgsflutes forsvinder ualmindeligt hurtigt og vil blive rost til skyerne. Det bedste og nemmeste hvidløgsbrød som tilbehør til efterårets og vinterens supper, sommerens grillmad eller en dejlig forret.

2 stk.
Det skal du bruge:

Hvidløgssmør:

Sådan bager du nemme og lækre hvidløgsflutes:
Kom vand, gær og olivenolie i en skål og rør det sammen til gæren er opløst. Kom melet i og rør sammen. Kom til sidst salt i og ælt dejen til den er glat og smidig. Smør en skål med olivenolie. Kom dejen heri og dæk den til. Lad dejen hæve i 1,5 time ved stuetemperatur.

Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Del dejen i to. Form dejen til en rektangel. Fold den ene side af dejen mod midten. Vend dejen og fold den anden del mod midten. Fold herefter hele dejen på midten og klem forsigtigt dejen sammen ned mod bordet. Rul dejen til flutes i ønsket størrelse.

Kom dine hvidløgsbrød på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk dem med et klæde og lad dem efterhæve i 45 minutter. Tænd ovnen på 220 grader over/under varme. Snit brødene 3-5 steder. Lav et lille snit i hvert hvidløg (så undgår du, at hvidløgene risikerer at ”eksplodere” i ovnen). Læg de to fed hvidløg (stadig med skal på) på bagepladen med flutesene, så de kan ristes med i de første 10 minutter af bagetiden. Herefter tages de ud.

Bag hvidløgsbrødene i 20-25 minutter. Sænk herefter temperaturen til 200 grader, og bag flutesene yderligere 10 minutter til de er gyldne.

Mens flutesene bages færdiges laves hvidløgsmørret. Hvidløgene skal køle til du kan arbejde med dem. Herefter moses de sammen med det bløde smør og den finthakket persille. Smørret rulles til en pølse i et stykke husholdningsfilm og kommes i fryseren, mens dine flutes bages færdige.

Lad flutsene afkøle på en rist til du kan skære i dem. Skær flutesene i skiver, men ikke hele vejen igennem. Skær hvidløgssmørret i skiver på 3-5 mm. Kom en skive hvidløgssmør ned i hvert snit på flutesene. Lun hvidløgsbrødene i 5-10 minutter lige inden servering, så hvidløgssmørret smelter.

Første gang de her boller blev bagt var den 15. august kokken 01 om natten. Med gode, begyndende veer. Helt vildt skørt, men hyggeligt og helt perfekt.

Dagen før min termin brugte jeg på at bage en masse brød til fryseren og forberede tre forskellige deje, som skulle koldhæve natten over og bages dagen efter. Men sådan blev det ikke helt.
Kl. 00.30 går mit vand. Jeg står op. Og går ned og tænder ovnen. Når jeg alligevel ikke kan sove, så kan jeg ligeså godt få bagt boller af den dej, jeg har stående i køleskabet, tænker jeg. Jeg skal føde herhjemme, og måske en lille smule naivt, tænker jeg, at jeg har masser af tid til at få bagt de 40+ boller, som jeg har forberedt dej til.

Ret hurtigt må min kæreste dog overtage brødbagningen. Veerne tager til, og det hele går ret hurtigt og helt perfekt. Karl Hugo melder sin ankomst små tre timer efter, at mit vand er gået. Den mest fantastiske hjemmefødsel med den dygtigste og sødeste jordemoder, jeg kender. Morten og jeg bliver hængende i sengen med det lille nye menneske og nyder en friskbagt og næsten lun bolle.

Derfor får I først opskriften på de her gode, kernerige boller nu, selvom de egentligt var tænkt til at blive delt på min terminsdato d. 16/8.

Bollerne er luftige, men indeholder masser af gode kostfibre fra kerner og hvedeflager. Jeg elsker en god, grov bolle. De mætter godt, og så er de helt perfekte til en sund og god madpakke. Bollerne er også meget fryseegnet - de bliver som friskbagte, når de bliver lunet lidt i ovnen.

20-24 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du luftige og kernerige surdejsboller:
Dag 1: Fodre din surdej, så den er klar til bagning. Rør hvedeflager, solsikkekerner og hørfrø sammen med 150 g vand. Lad dem stå og trække ved stuetemperatur.

Når din surdej nærmer sig sit peak, så røres vand og mel sammen. Lad det stå tildækket ved stuetemperatur - mindst 1 times tid. Herved sker der en autolyse, hvor dejens glutennet styrkes.

Når surdejen er klar, så kommes surdej, salt og kerner i dejen og den æltes til den er glat, smidig og slipper skålens kanter. Kom dejen i en skål. Lad dejen stå ved stuetemperatur i 4,5 time. Hver time foldes dejen for at styrke dejens glutennet. Du kan se her, hvordan du folder dejen. Kom dejen i køleskabet natten over.

Dag 2: Tænd ovnen på højeste temperatur over/under varme - gerne med et bagestål eller en bagesten i. Lad ovnen varme op i 45 minutter til den er helt varm. Vend dejen ud på et bord og hak dejen ud til boller med en dejspatel. Kom dem på et stykke bagepapir. Drys med hvedeflager og kom bollerne i ovnen. Skru ovnen ned på 250 grader og bag bollerne i 10 minutter. Herefter skrues ned på 230 grader, og bollerne bages yderligere 3-7 minutter indtil, at bollerne er godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Hele familien har en favorit. Min egen yndlings er æltefrie boller - de er nemme at lave og bliver altid sprøde og luftige. Ellinor elsker gulerodsbrud - både de grove gulerodsbrud og de lyse og luftige gulerodsbrud. Min kæreste elsker grydebrød. Jeg ved med garanti, hvad han svarer, hvis jeg spørger ham, hvad han gerne vil have af brød. Hjemmebagt grydebrød. Jeg forstår ham godt! Grydebrød er fantastisk. Supersprød skorpe og luftig, blød krumme.

Mit grydebrød bliver bagt i en støbejernsgryde, men alle gryder, der kan gå i ovnen med låg, kan bruges. Det her er min opskrift på det bedste grydebrød, som med garanti vil glæde alle, du serverer det for.

1 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du et grydebrød med surdej:
Dag 1: Fodre din surdej, så den er klar til bagning. Du kan læse her, hvordan du fodrer din surdej og gør den klar til bagning. En times tid før, at din surdej er klar til at bage med, så røres vand og mel sammen til der ikke er mere tørt mel - det skal ikke æltes, men bare røres sammen. Lad det stå tildækket ved stuetemperatur i en time. Når din surdej er klar, kommes der surdej og salt i dejen, og den æltes til den er glat, smidig og nemt slipper skålens kanter eller bordet. Kom dejen i en skål og fold den - her kan du se en video af, hvordan du folder dejen. Lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur i fire timer, hvor du gerne folder dejen hver time (hvis du ikke er hjemme, så kan foldningerne udelades, men det er med til at styrke dejens glutennet).

Når dejen har hævet i fire timer vendes den ud på et let meldrysset bord. Dejen skal nu for-formes. Det kan du se i denne her video, hvordan du former dit brødLad dejen hvile i 30 minutter hvorefter du former dejen igen og kommer den i en hævekurv. Hvis din hævekurv ikke har et hørklæde i, så læg et hørlæde i og drys med en smule halvt hvedemel/halvt rismel - så hænger dejen ikke fast. Lad dejen koldhæve i køleskabet natten over.

Dag 2: Kom en gryde med låg i ovnen. Jeg bager i min støbejernsgryde fra Le Creuset. Tænd ovnen på 250 grader varmluft. Lad gryden varme op i ca. 45 minutter. Vend dejen ud på en bagespade. Fjern kurv og hørklæde og snit brødet, hvis du ønsker det - det kan udelades. Tag gryden ud af ovnen, og sænk brødet i gryden. Kom låget på med det samme og bag brødet i 30 minutter. Tag låget af og skru ovnen ned på 230 grader og bag brødet yderligere 5-10 minutter til det er godt gyldent. Lad dit grydebrød køle af på en rist og nyd.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT