Duften og smagen af hyldeblomst er virkelig sommerlig. Hver sommer går min mor og jeg på jagt efter de flotteste og mest velduftende hyldeblomstbuketter, så vi kan lave en stor portion Hjemmelavet hyldeblomstsaft. Flere flasker hyldeblomstsaft bliver frosset ned, så vi har saft nok til flere måneder. Det er så hyggeligt! Længe har jeg gerne ville bruge hyldeblomsterne til andet end hyldeblomstsaft. Ideen til broicheboller med hyldeblomster opstod, da vi skulle have besøg af et vennepar og deres tre skønne piger. Bløde, luftige boller med mild hyldeblomstsmag måtte være et sikkert børnehit. Og det var de heldigvis også! De voksne viste sig også at være begejstrede. Broicheboller er luftige, lette og smager mildt af smør og hyldeblomster. Søde Sofia smurte sig en hyldeblomstbolle med skiveskåret jordbær – en sommerlig mundfuld, der var så fin. Den ide har jeg sidenhen lånt, og jeg spiste de sidste broicheboller med friske, danske jordbær på.

Det skal du bruge:
12-15 stk

Sådan bager du boller med hyldeblomster:
Lun mælken og smør. Det må kun blive lillefingervarmt. Tilsæt gær og sukker. Lad det stå i 5 minutter. Pisk ægget sammen med en gaffel. Tilsæt mel og salt til mælke-smør blandingen og rør sammen. Tilsæt æg og blomsterne fra hyldeblomstbuketterne. Ælt dejen godt til den er glat og smidig.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og lad den hæve tildækket i 45 minutter til den er hævet til dobbelt størrelse. Lær teknikken af min Mormor!

Tænd ovnen på 200 grader. Form dejen til boller. Kom bollerne på et stykke bagepapir. Sådan bliver de formet helt perfekte.

Lad bollerne efterhæve indtil ovnen er varm. Pisk et æg sammen med en smule mælk. Pensel bollerne med æg og drys med lidt rørsukker. Bag bollerne i ca. 20 minutter til de er gyldne. Lad dem afkøle let på en rist og server.

Bollerne smager bedst nybagte. Dagen efter kan de lunes i ovnen eller ristes – så er de lige så gode som nye. Broichebollerne er også velegnet til at blive frosset ned, så smagen af sommer kan nydes på de lidt koldere dage.

Broicheboller_18

Broicheboller_19

Broicheboller_21

Broicheboller_24Broicheboller_14

Broicheboller_3

Med det nye hus er der også fulgt en have. Lige nu roder den – meget! Eller vi roder meget i haven, hedder det nok nærmere. På trods af rod så vokser der så mange ting i haven. Skvalderkål og brændenælder er blandet andet at finde i store mængder. Det passer mig så godt. Både skvalderkål og brændenælder er fyldt med masser af vitaminer. De kan plukkes fra omkring april, og hvis man sørger for at køre dem over med græsslåmaskinen en gang i mellem, så kommer der hurtigt fine nye skud, som er dem, der smager bedst. Skvalderkål smager en smule af persille, og udover i brød så kan du bruge skvalderkål og brændenælder i supper, presse til juice og i smoothier. Sådan bliver de begge i hvert fald brugt herhjemme.

Nu til opskriften. Lækre fladbrød eller pandebrød, der er super nemme at lave, og som hverken kræver lang tid eller mange ingredienser. Hvis du ikke har en have eller sæsonen er en anden, så kan du selvfølgelig også lave fladbrødene uden skvalderkål og brændenælder.

8 stk.
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du fladbrød:
Kog en smule vand og hæld det over brændenælderne. På den måde kan de ikke længere brænde. Blancher dem hurtigt, si vandet fra og læg brændenælderne på et stykke køkkenrulle. Skyld skvalderkål i vand. Kom vand, skyr og gær i en skål. Rør rundt til gæren er opløst. Tilsæt alle ingredienser på nær melet. Rør rundt. Tilsæt herefter melet lidt af gangen. Når dejen er rørt godt sammen i skålen, vendes den ud på et meldrysset bord, og dejen æltes til den ikke længere hænger fast i bordet. Lad pandebrøddejen hæve tildækket ved stuetemperatur i ca. 60 minutter.

Når dejen er hævet færdig, deles den ud i mindre portioner, der passer med et brød. Rul dejen til brød på ca. 1-1,5 cm tykke med en kagerulle. Varm en pande op. Smør brødene med olivenolie på den ene side. Vend den smurte side ned på panden, og steg brødene i et par minutter til de er gyldne. Smør den anden side af brødet med olie og vend brødet. Lad brødet stege færdigt og server gerne lune.

Tip: hvis du ikke får spist alle brødene, så kan de sagtens fryses og varmes i ovnen. Lav gerne en stor portion og ha' sunde fladbrød i fryserne.

Fladbroed_13Fladbroed_11 Fladbroed_3 Fladbroed_4

Hyben er fyldt med sunde C-vitaminer, A-vitaminer og masser af fibre. Derfor skynder jeg mig altid at få plukket en masse, når de endelig modner. Jeg sylter nogle, laver andre til sunde kompotter og resten fryser jeg ned, så jeg har lækre hyben til resten af året. Jeg bruger også gerne hyben i juicer og smoothier. De danske hyben er ikke fyldt med smag i sig selv. Derfor kan de sagtens bære at blive tilføjet nogle gode smagsgivere. I den her hybenchutney er der frisk ingefær, chili og hvidløg. Denne nemme chutney passer perfekt til kylling og en frisk kålsalat. Men den kan også nydes til en god bøf.

Det skal du bruge:

 

Sådan laver du en hjemmelavet hybenchutney:
Top og bund skæres fra hyben. Alle hyben renses. Skær rødløget i strimler. Skræl ingefær og skær det i skiver. Chili skæres i skiver og hvidløget hakkes groft. Alle ingredienserne kommes i gryden og simrer til alle hyben er kogt møre. Det tager ca. 30 minutter. Skold glasset og skyl det eventuelt med cognac eller atamon. Kom hybenchutneyen på glas og luk det med det samme. Stil det på køl eller nyd det varmt med det samme.

Hybenchutney-4

En sund hybenkompot med havtorn smager skønt på yoghurt med en god granola, grød eller oven på en god ostemad. De friske havtorn klæder de sunde hyben perfekt. I denne hybenkompot er der intet tilsat sukker. I stedet er den sødet med dadler, der udover sødme tilfører vitaminer og kostfibre.

Det skal du bruge:

 

Sådan laver du en sund hybenkompot med havtorn:
Rens hyben og skær dadlerne i skiver. Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Kom alle ingredienserne undtagen havtornene i gryden og lad det simre til alle hyben er kogt møre. Tag vaniljestængerne op og blend det til en glat mos. Tilsæt havtornene og vaniljestængerne igen og lad det simre til havtornene brister ved et let tryk. Skold glasset og hæld kompotten på glas. Luk glasset og stil det på køl i køleskabet. Nyd det ovenpå morgengrøden, yoghurt eller is.

Sund_hybenkompot-2

Foråret er kommet tidligt i år, og det betyder, at de flotte og velduftende ramsløg allerede begynder at pynte rundt omkring i de danske skove. Jeg er så heldig, at der vokser masser af ramsløg i skovene i Århus, så jeg har rig mulighed for at gå på rov og plukke de skønne ramsløg. Ramsløget dufter og smager mildt af hvidløg. Jo mere spæd ramsløget er, jo mildere smager det af hvidløg. Jeg er vild med tanken om, at bruge alle de spiselige ting, som naturen giver os. Og ramsløg er nemt at bruge i sit køkken. På en af sidste uges gåture, plukkede min kæreste og jeg et par håndfulde. Noget af ramsløget brugte vi til at smøre en cuvette med, inden den kom i ovnen, som du kan se et billede af på min instagram. Det smagte skønt. Resten af ramsløgene brugte jeg i et foccaciabrød, som jeg skulle have med til veninde-hygge. Det hjemmebagte foccacia blev heldigvis rost og spist op, så nu får I også opskriften.

Det skal du bruge:


Sådan bager du et foccaciabrød med ramsløg og pinjekerner:

Kom pinjekernerne på en tør pande og rist dem til de er gyldne. Skyl ramsløgene, dyp dem tørre og snit dem i tynde strimler. Kom vand, gær og surdej i en skål og rør det sammen. Tilsæt herefter mel, salt og olivenolie. Ælt dejen godt. Når dejen er næsten færdigæltet kommes ramsløg og pinjekerner i, og dejen æltes yderligere til den er fin og glat. Lav gerne en glutenprøve for at sikre, at dejen er æltet nok. Kom dejen i en skål, der er smurt med en smule olivenolie. Stil dejen på køl og lad den hæve natten over.

Dagen efter vendes dejen ud i en form, der måler ca. 25x35cm. Tryk dejen forsigtigt ud, så den fylder hele formen. Hæld lidt olivenolie og salt over dejen og tryk det ned i dejen med fingrene. Lad brødet hæve tildækket i ca. 2 timer. Bag brødet i en 250grader forvarmet ovn i ca. 20 minutter.

Foccacia1

Foccaica-2

Foccaica-3

 

Solbær smager skønt, og så er de supersunde. Jeg har udnyttet, at solbærrene endelig er ordentligt modne og lavet min egen solbærsaft. En hjemmelavet solbærsaft er både sundere og smager meget bedre end de varianter, der kan købes. Solbærrene er nemme at arbejde med, da de smager af rigtigt meget. Fyld fryseren med solbær eller solbærsaft, så du har sunde C-vitaminer hele vinteren.

Ca. 1-1,5 liter koncentreret saft
Det skal du bruge:


Sådan laver du din egen solbærsaft:

Skyl solbærrene og kog dem sammen med vandet ved svag varme under låg. Lad det koge i ca. 15-20 minutter, så solbærrene brister. Sigt saften igennem en finmasket si eller et klæde. Når alt saften er sigtet fra kommes saften tilbage i gryden og koges sammen med sukkeret i ca. 5 minutter. Skum saften hvis nødvendigt. Skyl dine flasker eller glas med kogende vand. Kom atamon i saften, hvis du vil, og hæld saften på de skoldede glas. Køl dem af i køleskabet. Fortynd saften med vand efter smag, inden du nyder den!

Tip: hvis du laver en stor portion, og du ikke ønsker at bruge konserveringsmiddel, så kom saften i fryseren. Så kan du tage en ny flaske op, når du mangler saft. Det kan holde sig ca. 1-2 uger i køleskabet, hvis du ikke tilsætter konserveringsmiddel. Frugtkødet fra solbærrene kan sagtens bruges! Lav en marmelade af det eller hæld lidt sukker og portvin over det – når det har trukket et stykke tid, så smager det skønt som tilbehør til et ostebord eller på pandekager, grød eller yoghurt.

Solbaer_3

Solbaer_1

fb_Solbaer_5

Sommeren er slut og efteråret kigger frem. Det betyder, at alle naturens skønne frugter og bær begynder at være spiseklare. Og jeg elsker det! Jeg har travlt med at nå at få plukket lidt af det hele, og forvandle det til lækre mundfulde. Indtil videre har jeg plukket æbler, blommer, solbær, hyben og havtorn. Hyben kan man finde næsten alle steder nær vandet. De er fulde af smag og sunde c-vitaminer, så det er bare med at udnytte, at de er modne netop nu. Selvom hyben er en smule besværlige at klargøre, så er det det hele værd!

Det skal du bruge:


Sådan laver du syltede hyben:

Skær top og bund af dine hyben og fjern kernerne – jeg brugte en kniv og skaftet af en ske til at gøre det med. Flæk vaniljestangen og skrab kernerne ud. Bland vaniljekornene med lidt sukker, så kornene skilles. Kog vand, eddike, sukker, vaniljesukker og vaniljestangen til en lage i 5-10 minutter. Kom dine hyben i og lad det simre i 15 minutter. Det kan være nødvendigt at skumme det undervejs. Tilsæt atamon, hvis du vil og skyl dine glas med kogende vand. Hæld de syltede hyben på de skoldede glas og kom dem i køleskabet med det samme. Nyd dine syltede hyben til et ostebord, på en ostemad eller sammen med is og pandekager.

syltede_hyben_fb

syltede_hyben-a

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT