Små, lækre grøntsagsfritter eller grøntsagspandekager, der kan få både børn og voksne til at spise endnu flere grøntsager. Grøntsagsfritterne er en nem måde at servere grøntsager på. Jeg laver dem gerne, når jeg har forskellige grøntsags-rester i køleskabet. Ellinor elsker dem, og vi spiser dem både varme og kolde. Du kan lave grøntsagsfritter med mange forskellige grøntsager. Har du ikke alle grøntsagerne på lager, så kan du også nøjes med at lave dem med 1-2 forskellige slags grøntsager. Særligt broccolistok er jeg glad for at komme i grøntsagspandekagerne. Broccolibuketterne spiser vi dampet, og så er det rart ikke at smide broccolistokken ud, for den er også smækfyldt med god smag og masser af vitaminer.

12-15 stk.
Det skal du bruge:

Avokado-dild creme:

Sådan laver du sprøde grøntsagsfritter:
Snit broccoli, gulerod og squash i tynde strimler med en julienneskræller (jeg bruger den her julienneskræller) – du kan også bruge et groft rivejern, men så skal du ikke koge grøntsagerne. Kom vand og lidt salt i kog i en gryde. Kog grøntsagerne i 2 minutter. Si dem fra vandet og dyp dem tørre med et viskestykke. Hak grøntsagerne groft i mindre stykker, så de kan hænge sammen, når de skal formes. Kom grøntsagerne, majs og mel i en skål og rør det sammen, så melet bliver fordelt. Tilsæt salt, peber, parmesan, spidskommen og chili og rør rundt. Pisk ægget sammen med en gaffel og vend det i grøntsagsblandingen, så alle grøntsagerne bliver dækket. Steg grøntsagsfritterne i ønsket størrelse i olivenolie og smør.

Avokado-dild creme: Kom alle ingredienserne i en blender. Blend til en cremet konsistens. Smag til.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Groentsagsfritter_3

Hvis stegt flæsk er den danske nationalret, så vil jeg vove at påstå, at Dal Bhat må være den nepalesiske nationalret. Da jeg efter min studentereksamen rejste til Nepal for at vandre, så var Dal Bhat næsten det eneste, jeg spiste i 3 uger. Jo længere, vi kom op i bjergene, jo mindre blev menukortet, og én ting man altid kunne spise med velbehag var Dal Bhat. En så velsmagende og dejlig ret, som jeg stadig nyder at spise herhjemme. Dal er den røde linsesuppe og Bhat betyder ”kogte ris”. Ris, linsesuppe og grøntsagskarry er helt perfekt sammen. Den her opskrift er importeret direkte fra Nepal, og det er den bedste Dal Bhat, jeg har smagt. Lad dig ikke skræmme af ingredienslisten. Når grøntsagerne er snittet, så passer både ris, Dal og grøntsagkarry sig selv. Jeg lover, at hjemmelavet Dal Bhat er en simpel, nem og lækker aftensmad.

3-4 personer
Det skal du bruge:

Dal (Linsesuppe):

Grøntsagskarry:

Sådan laver du den bedste Dal Bhat:
Kog ris efter anvisningen på pakken. Hvis du bruger fuldkornsris kan de med fordel sættes over først. Ved hvide ris skal du lave Dal først.

Dal:
Snit løg og hvidløg fint og sauter det kort uden, at det tager farve. Kom de resterende ingredienser i og lad det simre ca. 30 minutter til det er en tyk sovs. Tilsæt en smule mere vand undervejs, hvis det er nødvendigt. Smag til med salt, peber og evt. lidt sukker.

Grøntsagskarry:
Snit grøntsagerne i mundrette stykker. Kom olie i en gryde og varm op. Svits krydderierne, gurkemeje, ingefær, chili og hvidløg kort i den varme olie. Kom grøntsagerne (undtagen blomkål) ved og svits dem under omrøring i få minutter. Tilsæt vand og lad det simre i ca. 10 minutter til kartoflerne næsten er møre. Kom blomkål ved og kog yderligere 3-4 minutter. Smag grøntsagskarryen til med salt, peber, evt. sukker og krydderier.

Tip: Du kan skifte risene ud med et hjemmelavede fladbrød, hvis du foretrækker det.

dalbhat_3 dalbhat_4

Skal grøntsagerne være nemme at lave og appetitlige for hele familien – både børn og voksne, så er grøntsagsfritter vejen frem. Bare ordet ”fritter” vækker appetitten hos de fleste børn. Du kan bruge lige de grøntsager, du bedste kan lide. Jordskokker, butternutsquash, peberfrugt, rodfrugter osv. Denne gang lavede jeg fritter ud af broccoli, grønne bønner og hokkaidogræskar. Der bliver mange sunde fritter ud af den her portion, men de kan sagtens lunes i ovnen dagen efter, hvis de ikke bliver spist alle sammen. Lav en lækker dressing til, som grøntsagsfritterne kan dyppes i – det gør det ekstra lækkert.

Det skal du bruge:

Yoghurtdressing:

Sådan laver du sunde og sprøde grøntsagsfritter:
Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Del hokkaidogræskarret på midten, fjerne kernerne og skræl. Skær det i skiver på ca. ½ cm. Skræl broccolistokken og skær broccoliet ud i lange buketter. Broccolistokken kan sagtens spises. Skyl bønnerne og nip enderne af. Kom alle grøntsagerne i en skål og vend dem med olivenolie, salt og evt. lidt chili. Vend grøntsagsfritterne ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dem i 25-30 minutter til de er gyldne og sprøde.

Yoghurtdressing: Kom yoghurt og persille i en skål og blend det sammen. Smag til med salt og peber.

groentsagsfritter_2

Jeg er ret begejstret for det store udvalg af økologiske frugter og grøntsager i øjeblikket. Mange af de danske grøntsager er i sæson, og herhjemme spiser vi store mængder af spidskål, broccoli, blomkål, majs og ærter lige i øjeblikket. Jeg er vild med det! Når der er sæson for de mange lækre grøntsager, så består vores aftensmad ofte af 1-2 gode og mættende salater, brød eller lidt kød. Det er noget af det, jeg holder allermest af ved sensommeren – lette, sunde og smagfulde aftensmåltider. Denne her salat med bagt blomkål, friske majskolber, rucola og ristede mandler er en favorit i øjeblikket. Det bagte blomkål er sprødt og smager næsten helt hasselnød-agtigt. Sammen med de andre grøntsager og en syrlig vinaigrette, så er det en ret komplet og meget velsmagende, grov salat. Salaten kan sagtens holde sig en nat i køleskabet, så lav bare en stor portion, så der også er til madpakken eller nem aftensmad dagen efter.

2-4 personer
Det skal du bruge:

Sådan laver du en velsmagende og mættende blomkålssalat:
Først skal blomkålet bages. Se her hvordan du laver et bagt blomkål. Skræl majsen og kog den i letsaltet vand. Rist mandlerne på en tør pande. Lad blomkål, majs og mandler køle af. Skyl rucola. Rør olivenolie, hvidvinseddike, dijonsennep, sukker, salt og peber sammen og smag vinaigretten til. Skær blomkålet ud i små buketter og skær majsene af kolben. Bland alle ingredienserne sammen og nyd salaten.

Salat_blomkål_majs_6Salat_blomkål_majs_1

Vi har endelig fået os en terrasse. Efter lidt over et år i vores hus, så er vi nået til haven, der trænger til en kærlig hånd. Vi startede med at lave terrassen, for med sommerens kommen, så kunne jeg slet ikke vente med at spise aftensmad udenfor. Med sol, sommer og egen terrasse, så stiger min lyst til friske, sprøde grøntsager. Heldigvis er der masser af netop dét i sæson lige nu. At sommeren så endnu ikke har bestemt sig for at komme - det er en anden sag... Fennikel, spidskål, agurk og ærter er nogle af de grøntsager, jeg altid nyder i sommermånederne. Sammen udgør de en lækker salat, der ikke behøver meget andet for at være velsmagende, sund og mættende. Næste gang jeg vender den her salat sammen, så tror jeg, at jeg topper den med et par hjemmesyltet hvide asparges. Det vil absolut klæde den. Eller snitter et par friske, danske jordbær i. Mulighederne er mange.

Det skal du bruge:

Sådan laver du en sprød sommersalat:
Snit spidskål, fennikel og agurk i helt tynde strimler. Bælg ærterne og vend dem sammen med spidskål og fennikel. Bland olivenolie og hvidvinseddike sammen og vend det i salaten. Smuldre feta over salaten og server.

Salat_aerter_spidskael_fennikel_1

Jeg ville ønske, at jeg elskede rodfrugter. Sagen er en lidt anden. Misforstå mig ikke – jeg kan godt lide rodfrugter, men hvis jeg selv skal vælge min aftensmad, så står rodfrugter som f.eks. knoldselleri, rødbeder, persillerod og pastinak ikke øverst på min liste. Derfor er jeg nødt til at tænke lidt ud af boksen, hvis jeg skal nyde de super sunde rodfrugter. Der er nemlig mange fordele med dem. Da jeg går meget op i økologi, så er rodfrugter rigtig gode – de dyrkes i Danmark, er i sæson længe og så er de billige. Samtidig med at de indeholder en masse fibre, vitaminer og mineraler. Så der er ingen vej udenom. Jeg skal blive bedre til at nyde rodfrugter. Derfor har jeg forsøgt mig med langtidsbagt knoldselleri. Jeg lavede efterfølgende det møre knoldsellerikød til en puré, og det var virkelig lækkert. Her blev det serveret med en god bøf, karamelliserede løg og en grov salat. Et rigtigt skønt aftensmåltid, der dog desværre var knapt så fotogent.

Det skal du bruge:

 

Sådan laver du bagt knoldselleri:
Skær rødderne/bunden af dine knoldselleri. Skrub dem godt så de bliver rene for jord. Skrællen skal ikke skæres af! Sæt knoldsellerierne i et fad med bunden nedad og kom dem i ovnen på 150grader i ca. 3 timer. Efter 3 timer er kødet i knoldsellerien mørt. Tag dem ud af ovnen og udhul dem og kom kødet over i en gryde. I gryden opvarmes knoldsellerikødet sammen med de resterende ingredienser. Blend det til en homogen og glat puré og smag til med salt, peber og sukker. Hvis du har rester af pureen, så er den super lækker i en grøntsagssuppe dagen efter som f.eks. den her kartoffel-blomkålssuppe.

Bagt_knoldselleri_2

Efterår er kommet, de lyse timer er blevet færre og lysten til at hygge indendørs er kun blevet større. Efteråret giver også god mulighed for at nyde en masse lækre supper, der er lavet af alle de grove grøntsager, der er at finde lige nu. Da jeg går meget op i økologi, synes jeg, det er fantastisk, når grøntsagerne er i sæson – så smager de af meget mere, er sundere og koster mindre. Derfor har jeg også nydt den her nemme suppe flere gange i løbet af efteråret allerede. Når jeg har grøntsagsrester i køleskabet, så koger jeg ofte fond på dem, som jeg efterfølgende fryser ned. Hvis du ikke har fond i din fryser, så kan du bruge en bouillonterning i stedet. Suppen er drysset med pandestegt spidskål og forårsløg. Hvis du har bacon eller parmaskinke i køleskabet, så klæder det absolut også suppen. Steg det sprødt i ovnen og drys det over.

4 personer
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du en nem og lækker kartoffel-blomkålssuppe:
Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Lad dem koge. Når kartoflerne koger skæres løg og blomkål i mindre stykker og kommes ved. Hvis du bruger bouillonterning, så lad den koge sammen med grøntsagerne. Snit spidskål fint. Skær forårsløget i mindre stykker og hak hvidløget fint. Steg det på en pande. Når kartoflerne er kogt møre hældes kogevandet fra – gem kogevandet til at fortynde suppen med. Blend grøntsagerne sammen. Hæld fond eller kogevand og fløde i til suppen har den ønskede konsistens. Smag suppen til med salt, friskkværnet peber og evt. lidt friskrevet muskatnød.

Kartoffel_blomkael-1

Blomkål kan tilberedes på en masse forskellige måder, og alt afhængig af hvordan det gøres, smager blomkålen forskelligt. Jeg er selv vild med blomkål. Dog foretrækker jeg det enten råt eller let tilberedt, hvor blomkålen stadig for lov til at bibeholde noget af den sprødhed, som en frisk blomkål har. Flere gange i løbet af sommeren har jeg derfor bagt min blomkål. Det giver en lækker karamelliseret smag på blomkålens overflade, og så passer det perfekt til både at spise som det er eller komme det i salater, når det er afkølet. Bagt blomkål er en nem og lækker måde at få spist noget af de 600g frugter og grøntsager, som der anbefales.

Det skal du bruge:

 

Sådan bager du en blomkål:
Fjern bladene fra blomkålen. Skyl blomkålen og dyp det tørt. Smør smørret på blomkålens overflade og drys det med salt og peber. Bag blomkålen i ovnen på 200grader i ca. 45 minutter til det har en gylden overflade. Spis det bagte blomkål varm eller kom det i salater, når det er afkølet.

Blomkael-1

Sammen med det skønne solskin, lange og lyse dage, så bringer sommeren også en masse friske og lækre grøntsager med sig. Spidskålet er ét af dem, og hvis jeg skulle vælge en favorit grøntsag, så ville spidskålet nok være den. Når sommeraftener er lune, så har man vel egentligt mere lyst til at være udenfor og nyde det, end at stå i køkkenet og lave mad. Derfor har jeg tænkt mig at spise spidskålswraps adskillige gange i løbet af sommeren. Spidskålswrap er en sund og mættende aftensmad, der hurtigt og nemt kan laves. Kom dit favoritfyld i din spidskålswraps og brug også gerne de grøntsager, du allerede har i køleskabet. Lav gerne rigeligt, så du også har til en nem og sund madpakke dagen efter.

2 personer
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du spidskålswraps: Kog risene efter anvisningen på pakken. Skær grøntsagerne i mundrette stykker. Kom de frosne ærter i en skål og overhæld dem med kogende vand. Lad ærterne trække i vandet i ca. 1 minut. Hæld vandet fra ærterne og tilsæt hvidløg, citronsaft, salt og peber og blend ærterne til en grov mos. Kog majskolben i letsaltet vand og skær majsene fra kolben inden servering. Tilbered kødet og skær det i mundrette stykker. Server aftensmaden i små skåle, så hele familien kan lave deres egen favorit spidskålswrap.

Spidskaelswrap-1

Spidskaelswrap-2

 

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT