Tortillas er en favorit herhjemme. Det er en perfekt tøm-køleskabet ret, hvor de sidste grøntsager kan bruges i enten den krydrede kødsovs eller rå i tortillaen. Derudover er tortillas et sikkert hit hos børn – det er hyggeligt at spise pandekager til aftensmad og selv kunne vælge fyldet. Oftest indeholder vores tortillas en kødsovs med masser af hvidløg, chili, spidskommen og bønner. Rester af Chili Con Carne er for eksempel helt perfekt til. Guacamole hører sig også til, og så kommer vi bare de grøntsager i, som køleskabet byder på. De hjemmelavet fuldkorns tortillas er bare så meget lækre, end dem man køber. Her slipper du for mærkelige tilsætningsstoffer, samtidig med at de smager meget, meget bedre. De er supernemme at lave selv.

Ca. 10 stk.
Det skal du bruge:

Sådan gør du:
Bland mel, bagepulver og salt sammen i en skål. Skær smørret ud i mindre stykker og bland det sammen med de tørre ingredienser. Smørret skal fordeles i de tørre ingredienser – det gøres nemmest med fingrene. Tilsæt det varme vand lidt af gangen, samtidig med at dejen æltes sammen i skålen. Dejen vil være klistret. Når alt vandet er tilsat og dejen er samlet, formes der 12 kugler af ca. 60g. Lad dejkuglerne hvile i 10-15 minutter under et klæde på køkkenbordet. Rul herefter hver kugler til en tynd tortilla. Varm en tør pande – den skal være så varm som muligt, og steg dine tortillas ca. 20 sekunder på hver side til de er gyldne. Server med det samme.

Tip: hjemmelavet tortillas kan sagtens fryses ned. Frys dem med et stykke mellemlægningspapir mellem hver – så er de nemme at tage op og forberede en nem aftensmad eller madpakke med.

Tortilla_2 Tortilla_3 Tortilla_6

Jeg har tidligere delt min begejstring for min juicepresser. Jeg foretrækker at lave forskellige juicer fra gang til gang både for sundheden og variationens skyld. Men min favorit kombination vender jeg ofte tilbage til. Rødbedejuice med appelsin, citron og ingefær. Super sundt, en billig juice at lave selv, og så smager den virkelig godt!

Det skal du bruge:

Sådan gør du:
Hvis du har økologiske rødbeder, så kan du nøjes med at skylle dem for jord. Hvis de ikke er økologiske, vil jeg anbefale dig at skrælle dem. Ligeledes med ingefæren. Skær skrællen af appelsiner og citroner. Kom det hele i en juicepresser og nyd juicen helt frisk med et par isterninger.

Roedbedejuice_6

Julestemningen har virkelig indfundet sig hos mig . Jeg har nemlig brugt en dag sammen med min mormor, hvor julens småkager er blevet bagt og lækre klejner er blevet kogt. Så hyggeligt. Jeg værdsætter så meget, at min mormor kan lære fra sig endnu, og hun er så hammer dygtig, at jeg lærer så meget. Opskrifterne på de her klejner er familiens gamle. Min mormor er ikke sikker på, hvor gammel opskriften er, men hun har aldrig bagt andre. Da det er en smule svært at forklare på skrift, hvordan mormors klejner skæres og formes, så har jeg optaget en video til jer, som jeg har lagt op på Facebook. Jeg håber, at den giver et fint indtryk af, hvor nemt det faktisk er at lave sine egne klejner. De her klejner er væsentligt tyndere og sprødere end dem, man kan købe. Det synes jeg er lækkert. Klejne opskriften er nem og simpel, så jeg kan kun anbefale dig, at du prøver at bage dine egne klejner.

Ca. 100 mellemstørrelse klejner
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du hjemmelavet klejner:
Hvedemel og smør smuldres sammen. Sukker, citronskal og kardemomme røres i. Tilsæt æg og mælk og ælt dejen godt sammen. Hvis dejen er for blød tilsættes lidt mere mel. Klejnedejen er en sej dej, der er nem at arbejde med. Del dejen i fire stykker. Rul en klump ud til en tykkelse på ca. 3 mm. Skær dejen ud som vist i filmen. Form klejnerne og læg dem på et stykke bagepapir. Smelt palminen i en stor gryde. Når palminen er meget varm koges klejnerne. Prøv evt. med en klejne først. Hvis klejnen hurtigt flyder til tops og let bliver gylden, så er palminen varm nok, og alle klejnerne kan koges. Læg de sprøde klejner på et stykke fedtsugende papir. Lad dem køle helt af og opbevar dem i en lufttæt beholder.

klejner-1

klejner-2

klejner-3

klejner-6

klejner-7

Renoveringen af vores nye hus er stadig i gang, og da jeg også skriver bachelor i øjeblikket, så er min kæreste og jeg weekendkæreste for en stund. Han sørger for huset, og jeg sidder i Århus og skriver. Det er mærkeligt, og vi glæder os til, at vi igen får en hverdag sammen. Da min kæreste ikke er hjemme i hverdagene, har jeg lidt svært ved at få spist et helt rugbrød, når jeg har bagt mit hjemmelavede rugbrød i weekenden. For at undgå madspild og bruge resten af rugbrødet, så er jeg rigtig glad for ymerdrys. Ymerdrys er nemt at lave selv, og så kræver det faktisk kun rørsukker udover rugbrød. Det er da simpelt! Jeg nyder mit ymerdrys ovenpå yoghurt eller chiagrød.

Det skal du bruge:

 

Sådan laver du hjemmelavet ymerdrys:
Tænd ovnen på 180 grader. Skær rugbrødet i små stykker og blend det i en minihakker eller med en blender. Kom det i et fad og drys med rørsukker. Jeg foretrækker kun at bruge en smule rørsukker, da jeg ikke er så vild med, hvis det hjemmelavede ymerdrys er for sødt. Rist rugbrødet i oven til det er helt sprødt. Når ymerdrysset er helt afkølet opbevares det i en lufttæt beholder.

Ymerdrys-1

Ymerdrys-2

Jeg elsker at have hjemmelavet pesto til at stå i køleskabet. Både pesto lavet af basilikum eller pesto af soltørrede tomater er jeg glad for. Tomatpesto kan pifte det meste op. En simpel tomatpasta, en rugbrød med ost eller æg eller som dyppelse til et godt ostebord. Heldigvis er det super nemt at lave selv. Hvis du har en minihakker eller en blender, så kan det lade sig gøre. Hvad synes du, at pesto passer allerbedst til?

2 glas
Det skal du bruge til at lave en hjemmelavet tomatpesto:

 

Sådan laver du en hjemmelavet tomatpesto:
Rist pinjekerner på en pande til de er let gyldne. Lad dem afkøle. Kom alle ingredienserne i en blender og blend det til du har en ønsket konsistens. Juster med mere eller mindre olie. Hvis du ikke er vild med smagen af olivenolie, så kan du erstatte noget af det med en smagsneutral olie som fx vindruekerneolie. Skold glassene med kogende vand og kom tomatpestoen i glassene. Dæk toppen af pestoen med olivenolie. Så kan det holde sig længe i køleskabet.

Tomatpesto-1

Hyben er fyldt med sunde C-vitaminer, A-vitaminer og masser af fibre. Derfor skynder jeg mig altid at få plukket en masse, når de endelig modner. Jeg sylter nogle, laver andre til sunde kompotter og resten fryser jeg ned, så jeg har lækre hyben til resten af året. Jeg bruger også gerne hyben i juicer og smoothier. De danske hyben er ikke fyldt med smag i sig selv. Derfor kan de sagtens bære at blive tilføjet nogle gode smagsgivere. I den her hybenchutney er der frisk ingefær, chili og hvidløg. Denne nemme chutney passer perfekt til kylling og en frisk kålsalat. Men den kan også nydes til en god bøf.

Det skal du bruge:

 

Sådan laver du en hjemmelavet hybenchutney:
Top og bund skæres fra hyben. Alle hyben renses. Skær rødløget i strimler. Skræl ingefær og skær det i skiver. Chili skæres i skiver og hvidløget hakkes groft. Alle ingredienserne kommes i gryden og simrer til alle hyben er kogt møre. Det tager ca. 30 minutter. Skold glasset og skyl det eventuelt med cognac eller atamon. Kom hybenchutneyen på glas og luk det med det samme. Stil det på køl eller nyd det varmt med det samme.

Hybenchutney-4

Jeg har længe forsøgt med forskellige opskrifter på chilidressinger. Jeg vil gerne have én, der kan stå i køleskabet, så jeg altid har en god dyppelse til falafler, tortillas, brød, kartofler eller til at give en tomatsovs, kødsovs eller chili con carne lidt ekstra smag. Og nu har jeg endelig fundet frem til den perfekte chilidressing. Den er både sød og stærk på samme tid, og det synes jeg virkelig er lækkert. Jeg har lavet min stærk, men ikke så stærk, at man bliver skræmt væk, hvis man ikke er vild med stærk mad. Denne portion lavede jeg, da jeg fik besøg af min madklub. Vi spiste falafler, fladbrød, humus og grøntsager til. Det var lækkert!

Det skal du bruge:


Sådan laver du Mojo Picon:

Halver peberfrugterne og befri dem for kerner og stilk. Læg dem i et fad og bag dem i ovnen på 200grader i ca. 10-20 minutter. Peberfrugterne skal bages så længe, at skindet nemt slipper og kan pilles af. Når peberfrugterne er bagte pilles skindet af – dette gøres nemmest, mens de endnu er varme. Kom alle ingredienserne i en blender, og blend til du har en homogen dressing. Smag til med ekstra chili, hvidløg, salt og peber. Opbevar i en lufttæt beholder i køleskabet.

Chilidressing-1

Chilidressing-2

 

Humus er nemt og hurtigt at lave selv. Og så synes jeg personligt, at den hjemmelavede version slår de købte udgave med flere længder. Jeg har altid udblødte kikærter i fryseren. Så er det altid nemt at lave humus, falafler og mange andre lækre retter med kikærter. Og så er det også langt billigere at udbløde og koge sine kikærter selv frem for at købe dem på dåse. Jeg har forsøgt at skrive opskriften ned på min hjemmelavede humus, da jeg ofte bare laver den ved at smage mig frem. Så det opfordre jeg også dig til at gøre – smag din humus til, så den kommer til at være præcis, som du kan lide den. Brug din humus i tortillas, pitabrød, sandwich eller som dyppelse til grøntsagsstave.

Det skal du bruge:


Sådan laver du en hjemmelavet humus:

Kog kikærterne i letsaltet vand i ca. 20 minutter. Smag på en af dem, og sikre dig, at de er bløde. Kom alle ingredienserne i en blender og blend til en homogen masse. Kom vand i løbende til den ønskede konsistens opnås. Brug opskriften som en guide og smag din humus til.

Humus-2

Som nogle af Jer måske har set på min instagram (CathrineBrandtdk), så fik min kæreste og jeg en juicepresser i julegave. Vi er så glade for den, og den er blevet brugt flittigt. Vi nyder at kunne lave forskellige juicer alt efter hvilke frugter og grøntsager, vi har i køleskabet. Og så er det altså super smart, at man altid kan presse det, som vi ikke lige har fået spist. Denne gang har jeg forsøgt mig med blegselleri og fennikel, og det blev super godt. Men generelt så er der ingen særlig grund til at følge en opskrift, når man presser juice. Brug det du har, og det du har lyst til!

Det kan du bruge:


Sådan gør du:

Skræl de frugter, hvor det er nødvendigt. Kom det hele i juicepresseren. Nyd juicen frisk og afkølet.

Styrketræner du meget? Og ønsker du at få større muskler? For at få mest muligt ud af din træning, så er det vigtigt, at du indtager et kulhydrat- og proteinrigt måltid lige efter din træning. Jeg har selv rigtigt svært ved at nå hjem fra fitnesscenteret og få lavet et godt måltid, inden der er gået ½-1 time. Jeg har ikke lyst til at drikke proteinshakes eller spise de forskellige proteinbarer, som man kan købe, da de ofte er fyldt med unødvendige kalorier, tilsætningsstoffer og så videre! Og selvom de har et højt indhold af energi, så er det meget sjældent, at de indeholder den mængde kostfibre, vitaminer og mineraler, som man får ved et rigtigt måltid. Derfor besluttede jeg mig for at prøve at lave mine egne proteinbarer. Jeg vil til hver en tid vælge at spise et rigtigt måltid mad efter min træning, men de dage hvor jeg ikke kommer direkte hjem, så vil jeg have en hjemmelavet proteinbar med i tasken. Smart og nemt! Og så synes jeg, at det er så rart, at jeg ved, at jeg får en masse sunde fedtstoffer, vitaminer, mineraler og kostfibre, når jeg spiser mine hjemmelavet proteinbarer.

Ud af denne portion bliver der ca. 400g. Der er 20g protein pr. 100g. Hvis du dividerer din kropsvægt med 4, så ved du hvor mange gram protein, din krop har brug for efter styrketræning. Derved kan du selv udregne, hvor meget din proteinbar skal veje.

Du kan udelade valleproteinet, og så har du en rigtig lækker müeslibar, der fungerer godt som et sundt mellemmåltid.

Det skal du bruge:


Sådan laver du dine egne proteinbarer:

Kom dadler, speltklid, mandler, revet gulerod og salt i en blender, og blend det til en homogen masse. Kom herefter de resterende ingredienser i og rør det godt sammen. Beklæd en form med bagepapir og kom din masse heri. Bag det i ovnen i ca. 15-20 minutter ved 180grader. Lad det køle helt af og skær det efterfølgende ud i den størrelse, der passer med dit proteinbehov. Pak dem ned hver for sig og opbevar dem i køleskabet eller fryseren.

Proteinbar-(1)

Proteinbar-(6)

 

Det er æblesæson, og de danske æbler er at finde over alt. Der findes så mange lækre sorter, og jeg elsker selv æbler i alle afskygninger. Æblet har både syre og sødme, og det gør det ideelt til madlavningen. Æblegrød, æblekage og æblesirup er nogle af mine egne favoritter. Mine forældre har det fineste æbletræ i deres have af æblesorten Discovery. Fine, sprøde og lyserøde æbler, der smager sødt og dejligt. Jeg synes, at det er et skønt æble, der kan bruges til det hele. Denne æblesirup kan du selvfølgelig lave af dit eget ynglings æble. Brug det oven på skyr eller yoghurt. Det er også et fantastisk tilbehør til et ostebord.

Det skal du bruge:


Sådan laver du din egen æblesirup:

Pres æblerne eller brug en æblemost af god kvalitet. Kom æblemosten i en gryde og bring det i kog. Når det småkoger sies urenhederne fra. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og pres det sammen med lidt af sukkeret, så kornene skilles. Kom vaniljesukker og rørsukker i æblemosten. Lad det simre ved lav varme i ca. 1,5 time, eller til at du synes, at det har fået den ønsket konsistens. Hver opmærksom på, at siruppen vil tyknes meget mere, når det køles ned. Hæld det på et skoldet glas og opbevar det i køleskabet.

Sirup-3

Sirup-1

Sirup-2

Sirup-fb1

 

Solbær smager skønt, og så er de supersunde. Jeg har udnyttet, at solbærrene endelig er ordentligt modne og lavet min egen solbærsaft. En hjemmelavet solbærsaft er både sundere og smager meget bedre end de varianter, der kan købes. Solbærrene er nemme at arbejde med, da de smager af rigtigt meget. Fyld fryseren med solbær eller solbærsaft, så du har sunde C-vitaminer hele vinteren.

Ca. 1-1,5 liter koncentreret saft
Det skal du bruge:


Sådan laver du din egen solbærsaft:

Skyl solbærrene og kog dem sammen med vandet ved svag varme under låg. Lad det koge i ca. 15-20 minutter, så solbærrene brister. Sigt saften igennem en finmasket si eller et klæde. Når alt saften er sigtet fra kommes saften tilbage i gryden og koges sammen med sukkeret i ca. 5 minutter. Skum saften hvis nødvendigt. Skyl dine flasker eller glas med kogende vand. Kom atamon i saften, hvis du vil, og hæld saften på de skoldede glas. Køl dem af i køleskabet. Fortynd saften med vand efter smag, inden du nyder den!

Tip: hvis du laver en stor portion, og du ikke ønsker at bruge konserveringsmiddel, så kom saften i fryseren. Så kan du tage en ny flaske op, når du mangler saft. Det kan holde sig ca. 1-2 uger i køleskabet, hvis du ikke tilsætter konserveringsmiddel. Frugtkødet fra solbærrene kan sagtens bruges! Lav en marmelade af det eller hæld lidt sukker og portvin over det – når det har trukket et stykke tid, så smager det skønt som tilbehør til et ostebord eller på pandekager, grød eller yoghurt.

Solbaer_3

Solbaer_1

fb_Solbaer_5

Sommeren er slut og efteråret kigger frem. Det betyder, at alle naturens skønne frugter og bær begynder at være spiseklare. Og jeg elsker det! Jeg har travlt med at nå at få plukket lidt af det hele, og forvandle det til lækre mundfulde. Indtil videre har jeg plukket æbler, blommer, solbær, hyben og havtorn. Hyben kan man finde næsten alle steder nær vandet. De er fulde af smag og sunde c-vitaminer, så det er bare med at udnytte, at de er modne netop nu. Selvom hyben er en smule besværlige at klargøre, så er det det hele værd!

Det skal du bruge:


Sådan laver du syltede hyben:

Skær top og bund af dine hyben og fjern kernerne – jeg brugte en kniv og skaftet af en ske til at gøre det med. Flæk vaniljestangen og skrab kernerne ud. Bland vaniljekornene med lidt sukker, så kornene skilles. Kog vand, eddike, sukker, vaniljesukker og vaniljestangen til en lage i 5-10 minutter. Kom dine hyben i og lad det simre i 15 minutter. Det kan være nødvendigt at skumme det undervejs. Tilsæt atamon, hvis du vil og skyl dine glas med kogende vand. Hæld de syltede hyben på de skoldede glas og kom dem i køleskabet med det samme. Nyd dine syltede hyben til et ostebord, på en ostemad eller sammen med is og pandekager.

syltede_hyben_fb

syltede_hyben-a

Når der skal hygges og forkæles ved weekendens morgenbord, så er noget af det skønneste en hjemmelavet, chokoladefyldig chokoladesmør fyldt med hasselnøddestykker. Det smager fantastisk, og så er det faktisk rigtigt nemt at lave hjemmelavet nutella selv. Den hjemmelavet version smager af chokolade og hasselnødder, og så er det bare så meget bedre end den kedelige købe nutella. Lav den til dig selv og dine nærmeste, eller brug det som en lille hyggelig gave til dem, du holder af.

Det skal du bruge:


Sådan laver du dit eget chokoladesmør:

Kom hasselnødderne på en bageplade og rist dem i ovnen på 200grader i ca. 5 minutter. Hold øje med dem! Lad dem køle af og gnid skallen af dem. Blend dem til en groft mel. Hak chokoladen i mindre stykker og kom det i en skål. Kom fløden og mælken i en gryde og varm det op til det koger. Skær smørret i mindre stykker. Når fløde/mælken koger, kommes halvdelen over chokoladen. Rør rundt til du har en homogen masse. Tilsæt resten af fløden/mælken og kom smørret i lidt af gangen. Når det er rørt sammen, så tilsættes hasselnøddemelet. Rør det hele sammen og kom chokoladesmørret på skoldet glas. Opbevar på køl og nyd det inden for 3 uger.

chokoladesmor-1

Chokoladesmoer-fb

De flotte, røde rabarberstængler titter frem, når nu sommeren nærmer sig. Og jeg elsker rabarber. Man kan lave så mange skønne ting med de syrlige rabarbere. Én af de ting, som jeg altid skal lave med rabarber er rabarbersaft. En helt dybrød, vaniljeprikket, sød saft, hvor man stadig kan smage rabarberens skønne syrlighed. Jeg er vild med det! Det er super lækkert blandet op med vand og isterninger, men det gør sig virkelig også godt blandet op med lidt vodka og danskvand, når den danske sommer skal nydes på terrassen. Hvis du ikke selv har rabarber i haven, så spørg venner og familie, om de skulle have nogle, du kan få – der er så mange, der har rabarber i haven, der ikke bliver brugt. Men ellers er det også muligt at købe flotte, økologiske rabarber hos din grønthandler. Rigtigt god fornøjelse!

Det skal du bruge til ca. 2 liter rabarbersaft:


Sådan laver du din egen rabarbersaft:

Rens rabarberne og fjern bladene. Skær rabarberstænglerne i mindre stykker. Kom dem i en gryde sammen med vandet og lad det simre i ca. 30-45 minutter til rabarberne er helt kogt ud. Kom det op i en si, så saften kan løbe fra. Lad det gerne stå og trække i minimum en time, så du får så meget saft med som muligt. Kom saften tilbage i gryden. Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland det med noget af sukkeret, så vaniljekornene skilles ad. Kom vaniljestangen, sukkeret og vaniljesukkeret op i rabarbersaften. Lad det koge op og smag saften til med mere sukker, hvis du ønsker det sødere. Tilsæt atamon, der passer til din portion, hvis du ikke får det drukket inden for en uges tid. Kom rabarbersaften på helt rengjorte og atamonskyllet flasker. Rabarbersaften skal blandes op med vand, før du nyder et glas.

Tip: Rabarberkødet, som drænes for saften, kan sagtens bruges til at lave en lækker rabarberkompot. Kom kødet i en gryde, tilsæt vand efter behov og smag til med vanilje og sukker. Hæld på skoldet glas og opbevar på køl.

Rabarber-1

Rabarbersaft-2

Rabarbersaft-fb

Hyldeblomsten er endelig sprunget ordentligt ud i skove og på marker. Og det er med at skynde sig, for hyldeblomsterne holder ikke længe. Det er en tradition i min familie, at der hvert år laves store mængder hjemmelavet hyldeblomstsaft. Det smager bare så godt, og så har man kun chancen én gang om året, så det er med at udnytte og bruge af naturens skønne spisekammer. Vi laver som sagt altid en helt masse saft, og så kommer vi det i fryseren i ½-1 liters flasker. Så kan en ny flaske tøes op, når man har tømt flasken i køleskabet. Det kunne også være en ide, at fryse noget af hyldeblomstsaften ned i isterningsposer – så kan du hurtigt lave dig et lækkert, koldt glas hyldeblomstsaft. Opskriften er nem og kræver ikke det store arbejde.

Det skal du bruge til 1,5 liter hjemmelavet hyldeblomstsaft:

1,5l vand


Sådan laver du hjemmelavet hyldeblomstsaft:

Pluk hyldeblomsten på marker eller i skoven – brug ikke nogle, der står for tæt på trafikeret veje. Skyl dem kort i koldt vand for at fjerne dyr og skidt. Klip så meget af stænglen af som muligt, da de indeholder bitterstoffer. Kom hyldeblomsterne i en skål. Kog vandet og hæld det over sukkeret i en anden skål – rør til sukkeret er opløst. Skær citronen i skiver og kom dem oven på hyldeblomsterne. Drys citronsyren over og tilsæt sukkervandet. Rør lidt rundt i hyldeblomstsaften. Stil den på køl og lad den trække i 3-4 dage.

Når hyldeblomstsaften har trukket i den tid, du ønsker, så sies den i en meget fin si eller gennem et klæde. Kom hyldeblomstsaften på helt rene flasker, der evt. er skyllet med lidt atamon. Hvis du har lavet en stor portion, så kom nogle af flaskerne i fryseren, så de kan holde sig, til de skal bruges. Nyd det blandet op med koldt vand og isterninger.

hyldeblomst-1

Hyldeblomstsaft-fb

Hyldeblomstsaft-2

Hyldeblomstsaft-5

Endelig sommerferie! Jeg skal nyde sommerferien i det franske og herhjemme i den dejlige danske sommer. Og for mig er sommerferie og dansk sommer lig med masser af hjemmelavet koldskål med skønne danske jordbær og ristet havregryn. Jeg elsker en frisk, vaniljeprikket koldskål, der er lavet på de bedste ingredienser. Min opskrift på koldskål er uden æg og indeholder kun 4 ingredienser, så den er super nem at lave. Det er den bedste koldskål, der findes – og så tager den ingen tid at røre sammen. Så hvis solen kigger frem i løbet af den danske sommer, så forkæl dig selv og dine nærmeste med denne skønne koldskål.

6-8 personer
Det skal du bruge:


Sådan laver du koldskål:

Kom cremefraichen i en skål. Skrab kornene ud af vaniljestangen og pres det sammen med noget af sukkeret for at skille kornene fra hinanden. Kom sukkeret og vaniljekornene ned til cremefraichen. Rør det sammen og hæld mælken i. Smag til med mere sukker, hvis du ønsker koldskålen sødere. Server den helt kold med nye, danske jordbær og kammerjunkere eller ristet havregryn.

koldskaal-1

koldskaal-fb

koldskaal-2

Som tidligere fortalt, så får jeg som oftest hjemmelavet yoghurt om morgenen. Oven på min yoghurt elsker jeg min müesli, der er fyldt med nødder, mandler, frø og kerner. For at sikre, at det mætter rigtigt godt, så fylder jeg den også med grovvalsede havregryn. Min müesli er sammen med frisk frugt og yoghurt en rigtig god start på dagen for mig. Den er fyldt med kostfibre og gode fedtstoffer, som sikrer at min mave er glad og tilfreds i flere timer. Det er nemt at lave sin egen müesli, og så kan du fuldstændig selv bestemme, hvad du ønsker, der skal være i den. Derudover styrer du selv, hvor meget sukker den skal indeholde, da mange købe müeslier indeholder en meget stor mængde, som slet ikke er nødvendig, for at opnå et skønt resultat. Prøv at lav din egen müesli – brug de ingredienser, som du synes passer til din müesli. Jeg laver altid en stor portion, når jeg går i gang!


Det skal du bruge


Sådan laver du müesli med nødder:

Tænd ovnen på 175grader. Hak nødder og mandler groft. Bland alle de tørre ingredienser sammen.
Smelt kokosolie og honning i en gryde. Det går hurtigt, så vær opmærksom på, at det ikke bliver for varmt - det skal kun lige smelte sammen. Bland det i de tørre ingredienser lidt ad gangen, mens nu rører godt i müeslien. Kom müeslien på en bradepande beklædt med bagepapir og rist det i ovnen i ca. 15 minutter.
Husk at rør i det flere gange, så hele blandingen bliver ristet. Lad müeslien køle af, og hæld det op i et sylteglas eller en lufttæt bøtte. Nyd det på din yoghurt og frisk frugt til morgenmad, eller blot med lidt mælk over.

muesli-1

muesli-fb

For små 2 år siden fik jeg ideen til, at jeg ville lave min egen yoghurt. Som sagt, så gjort. Og siden da har der næsten altid været frisk, hjemmelavet yoghurt i vores køleskab. Vi er afhængige! Det smager så skønt, og vi har endnu ikke fundet en anden yoghurt, som vi synes smager ligeså godt som den hjemmelavede. Den er tilpas syrlig i smagen, har en perfekt konsistens og så sørger den for, at vores maver er glade og mætte på en behagelig måde fra morgenstunden af.

Så hvis du er ligeså glad for yoghurt til morgenmad eller som mellemmåltid, så synes jeg, at du skal prøve at lave din egen. Det er super nemt, og så indeholder den ingen sukker! Prøv det – måske du bliver ligeså glad for det, som vi er herhjemme?

Det skal du bruge:

 

Sådan laver du din egen yoghurt:
Kog mælken op og lad den simre i ca. 15 minutter til den er reduceret en smule. Si mælk ned i en skål eller et henkogningsglas, der kan holde indeholde to liter. Lad mælken køle af, til den har en temperatur på ca. 37-45grader. Kom de to dl. yoghurt i mælken og rør en smule i det, så mælken og yoghurten blandes.

Pak skålen eller henkogningsglasset ind i et håndklæde, og stil det et varmt sted, fx på en lun radiator eller hvis du har et varmt rum i huset - yoghurten skal kunne holde en temperatur på ca. 37grader. Lad det stå i ca. 24 timer. Du har nu din egen skønne yoghurt. Rør rundt og hæld det i en skål. Tag ca. 10 spiseskeer af yoghurten over i en frysepose og frys det ned. Dette skal bruges, når du laver en ny portion yoghurt. Kom yoghurten i køleskabet, og nyd den når den er blevet kold.

Yoghurt-1

Yoghurt-fb

I vores familie er lasagne altid en sikker vinder, når aftensmaden skal laves og serveres. De fleste kan lide lasagne, og så synes jeg, at det fantastisk, at man kan variere fyldet i det uendelige. Det gør også lasagne til den perfekte ”stop-madspild” ret. Denne lasagne er en lidt sundere variation med både kål og rodfrugter. Det er en god ide at bruge de grøntsager, der er i sæson, så variere opskriften efter årstiden. Lasagnen er nem at lave og kræver ikke særlig lang forberedelsestid.

Ca. 8 personer
Det skal du bruge
Kødsovs:


Bechamelsovs:


Derudover:


Sådan laver du lasagne med kål og rodfrugter:

Hak løgene og svits dem af i en gryde sammen med kødet. Tilsæt dåsetomaterne. Skær cherrytomaterne i halve og kom dem ved. Skræl og riv de resterende grøntsager og tilsæt til kødsovsen. Lad det hele stå og simre lidt og smag til med salt og peber.

I mens kødsovsen passer sig selv, kan bechamelsovsen laves. Smelt smør og olie i en gryde og lad det simre af. Tilsæt hvedemel til alt fedtstoffet er absorberet. Kom lidt mælk ved, når melet er rørt til en fast, samlet klump. Rør godt i det for at undgå klumper. Når mælken er absorberet tilsættes lidt mere. Dette gøres til du har din ønsket konsistens på din bechamelsovs. Smag til med friskrevet muskatnød, salt og peber.

Nu kan lasagnen samles. Kom et lag kødsovs i bunden af et ildfastfad. Kom lidt af bechamelsovsen oven på og herefter lasagneplader. Forsæt i dit ønskede antal lag. Slut lasagnen af med revet ost. Lasagnen stilles i ovnen i ca. 30 min ved 200grader.

Lasagne-fb

Lasagne-1

Lasagne-2

Lasagne-4

 

Hjemmebagt rugbrød smager fantastisk. Her er opskriften på et nemt og sundt rugbrød, som jeg altid bager. Jeg bager det udelukkende på økologiske råvarer. Det er ikke en nødvendighed, men sørg for at bruge gode råvarer, da det er forudsætningen for at opnå et rigtig godt resultat.

Rugbrødet laves over 2 dage, så det kræver en smule tålmodighed, før man har det færdige resultat, men arbejdstiden er meget lille. Når rugbrødet er bagt, så pakker jeg det ind i et stykke bagepapir og opbevarer det ved stuetemperatur. Så synes jeg, at det holder sig frisk og lækkert længe.

1 stk.
Det skal du bruge:
Rugfordej:


Iblødsætning af kerner:

Dag 2:


Derudover:


Sådan laver du hjemmebagt rugbrød:

Rugsurdej:
Hæld vandet i en skål og rør surdejen eller gæren ud heri. Kom svedjerugmelet i og bland det sammen med vandet. Der skal ikke æltes blot blandes til en homogen dej. Tag 3 spsk. fra og kom det i en bøtte med låg og stil det i køleskabet. Så har du rugsurdej til dit næste rugbrød. Dæk skålen med dejen med et låg eller husholdningsfilm, og lad den stå ved stuetemperatur i 24 timer. Hvis du bruger gær, så skal det stå i 48 timer, og derfor skal du vente til dagen efter med at lægge kernerne i blød.

Iblødsætning af kerner:
Bland vand, rugkerner, hørfrø og solsikkekerner sammen i en skål. Dæk skålen med et låg eller husholdningsfilm og lad den stå ved stuetemperatur i 24 timer.

Dag 2:
Bland rugfordejen og kernerne sammen, tilsæt salt og ælt det hele godt sammen i en skål eller røremaskine. Smør rugbrødsformen med olie og kom dejen op i formen. Kom et låg eller viskestykke over rugbrødet og lad det hæve ved stuetemperatur i ca. 3 timer.

Bag rugbrødet ved 180⁰ alm. ovn i ca. 1 time og 45 minutter. Tag rugbrødet ud af formen og bag det videre i 10 minutter. Så får rugbrødet en sprød skorpe. Afkøl rugbrødet på en rist.

Madblog Cathrine Brandt Hjemmebagt rugbrød

Madblog Cathrine Brandt Hjemmebagt rugbrød

Madblog Cathrine Brandt Hjemmebagt rugbrød

Madblog Cathrine Brandt Hjemmebagt rugbrød

Madblog Cathrine Brandt Hjemmebagt rugbrød

Madblog Cathrine Brandt Hjemmebagt rugbrød

Madblog Cathrine Brandt Hjemmebagt rugbrød

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT