Annonce Valsemøllen

En ny version af pizzasneglen. Det hele store hit til madpakken eller skovturen. Pizzafletninger er supernemme at bage, og så passer de perfekt til at blive spist i hånden eller på farten.

Jeg bager pizzafletninger til børnenes madpakke, og de er elsker dem. Fyldet kan du variere i det uendelige. Her får du versionen, der er helt klassisk med tomat, ost og skinke. Du kan også komme pesto, mozzarella eller sødt fyld i.

Du kan enten bage pizzafletningerne samme dag eller lade dejen koldhæve, hvis det passer din dag og bagning bedre.

Pizzafletningerne er bagt på Valsemøllens dansk, økologiske hvedemel med 20 % fuldkorn. Det giver dem endnu mere smag. De er luftige og lette, men bidrager også med god mæthed, hvilket jeg værdsætter, når de sendes med i madpakken.

16 stk.
Det skal du bruge

Derudover: ketchup/tomatsovs, 150 g revet ost, 125 g skinke, 1 æg til pensling

Sådan gør du
Kom vand, gær og rørsukker i en skål og rør til gæren er opløst. Tilsæt mel, æg og salt. Ælt dejen til den er homogen. Tilsæt smør og ælt dejen yderligere til den slipper skålens kanter og har udviklet en god glutenstruktur. Lad dejen hævet tildækket ved stuetemperatur i 60 minutter. Hvis du ønsker at koldhæve dejen, så stilles den på køl nu til dagen efter, hvorefter du følger resten af opskriften som beskrevet.

Skær skinken i strimler.

Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til et rektangel på ca. 20 x 60 cm. Smør midten af dejen med ketchup og drys med ost og skinke. Fold den øverste del af dejen over. Smør igen med ketchup, skinke og ost. Fold den nederst del af dejen over. Du har nu fem lag: dej-fyld-dej-fyld-dej. Roter dejen 90 grader og rul den ud til et rektangel på ca. 25 x 40 cm. Del dejen på langs og skær herefter hver side ud i 8 stykker. Du har nu 16 små rektangler.

Del hvert dejrektangel i tre strimler 1 cm fra toppen og flet. Gentag med dem alle. Kom pizzafletningerne på to bageplader beklædt med bagepapir. Lad dem efterhæve i 20 minutter ved stuetemperatur.

Tænd ovnen på 220 grader varm. Pisk et æg sammen og pensl pizzafletningerne. Bag dem i ca. 12 minutter til gyldne. Afkøl på en rist.

Tip: Pizzafletningerne er fryseegnet.

De her pølsehorn er en del af min bog SURDEJ, hvor du også finder mange flere opskrifter med sød surdej. Pitabrød, burgerboller, hotdogbrød, toastbrød og mange flere... Find bogen SURDEJ - KLIK HER

Det er fantastisk at bage familiens favoritbagværk. Både børn og voksne elsker hjemmebagte pølsehorn. Her i opskriften lærer du at bruge Tangzhong metoden - en simpel forklistring, hvor mel og vand varmes op, så dejen kan binde mere væske. Det sikrer, at dine pølsehorn forbliver saftige i flere dage. Pølsehornene er luftige og har en sprød skorpe, så de vækker begejstring hos alle.

Med din surdej kan du bage de bedste pølsehorn!

24 stk.
Det skal du bruge:

Sød surdej til brug i dej samme dag

Sød surdej til brug i dej dagen efter

Dej

Derudover skal du bruge 8 stk. pølser

Sådan laver du luftige pølsehorn med surdej
Fodr din surdej og lad den stå lunt til den er hævet til sit peak (cirka dobbelt størrelse). Det tager omkring 3-4 timer.


Kom mel* og vand* i en gryde og kog det op til 65 grader. Det får en konsistens som vaniljecreme/budding. Stil det til side og lad det køle af i et kvarters tid.

Kom mælk, surdej og sukker i røremaskinens skål og rør det sammen. Kom melopkoget i. Kom mel, æg og salt i og ælt dejen til den er samlet. Tilsæt det bløde smør og ælt dejen til den er glat, samlet og slippers skålens kanter. Kom dejen i bøtte og lad den hæve et lunt sted i 3-4 timer indtil, at dejen er hævet med 20-30 %.

Del hver pølse i tre stykker, så du har 24 stk. Lad dem stå tildækket ved stuetemperatur i en lille halv time, så de temperer en smule. Hvis pølserne er helt kolde, når de rulles ind i dejen, så vil dejen køles og have svært ved at hæve. Vend dejen ud på et meldrysset bord og del dejen i tre portioner á 420 g hver. Rul hver portion ud til en cirkel. Del dejen i 8 stykker. Placer en pølse på det brede stykke af dejen og rul dejen omkring pølsen. Placer hvert pølsehorn på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk pølsehornene til med husholdningsfilm eller en pose og lad pølsehornene efterhæve i 4 timer ved stuetemperatur. Stil pølsehornene til koldhævning natten over.

Dagen efter tages pølsehornene ud af køleskabet og stilles ved stuetemperatur, mens ovnen varmes op til 220 grader varmluft med en tom bageplade nederst i ovnen. Pensl pølsehornene med et sammenpisket æg og drys med sesamfrø, hvis du ønsker det.

Kog en liter vand i en elkedel. Kom en plade pølsehorn ind i midten af ovnen. Fyld den varme bradepande nederst med kogende vand og luk ovnlågen, så dampen forbliver i ovnen. Bag dine pølsehorn i 5-7 minutter med damp. Tag herefter pladen med vand ud og bag pølsehornene færdige i 8-10 minutter til gyldne. Gentag med den anden plade pølsehorn. Afkøl på en rist eller nyd med det samme.

*Koges op efter Tangzhong metoden


Annonce Valsemøllen

Jeg elsker at bage rugbrød - og alle fire er glade for rugbrød herhjemme. Allerhelst bagt på 100 % fuldkorns rugmel, så rugbrødet er rigt på kostfibre og smag. Selvom rugbrødet er populært, så er det af og til rart med lidt noget andet. Børnene spiser både formiddagsmad og eftermiddagsmad, så jeg bager rigtig gerne en bolle i weekenden, så det ikke bliver rugbrød, rugbrød, rugbrød.

Hjemmebagte fuldkornsboller er god formiddagsmad og mættende eftermiddagsmad til både børn og voksne. Dejen er koldhævet, så det er nemt at bage og servere lune boller. De koldhævede fuldkornsboller er smækfyldt med kostfibre og smag - og så er de nemme at bage. Nyd fuldkornsbollerne til morgenmad, mellemmåltid eller send dem med i madpakken.

12-14 stk.
Det skal du bruge:

Sådan gør du:
Kom vand og gær i en skål og rør til gæren er opløst. Kom rugkerner, revet gulerod, fuldkorns mel, fint mel og salt i og ælt dejen til den er samlet og slipper skålens kanter. Det tog 10-12 minutter på min røremaskine. Vær opmærksom på, at dejen ikke bliver for varm under æltning. Er det tilfældet, så hold en pause undervejs, så dejens temperatur kan falde lidt.

Kom dejen i en skål smurt med olie og lad dejen stå ved stuetemperatur i 30-45 minutter så gærcellerne lige kommer i gang med at hæve dejen. Stil dejen i køleskabet til dagen efter.

Tænd ovnen på 250 grader varmluft med en bageplade i. Lad den varme godt op. Kom vand i et glas eller skål og lave boller med en ske, der placeres på et stykke bagepapir. Før bollerne ind på den varme bageplade i ovnen og bag bollerne i ca. 12-15 minutter til godt gyldne. Lad bollerne afkøle på en rist og nyd.

Bagetip - Sådan bager du bedst med fuldkorn
Når du bager med en forholdsvis stor andel (op til 50%) fuldkornsmel, så er der nogle simple regler der er værd at huske, hvis du vil undgå, at brødet bliver tørt og kedeligt. Fuldkornsmel indeholder nemlig alle kornets dele, også skaldelene og kimen, og det betyder, at fuldkornsmelet suger en del mere væske end almindeligt finsigtet mel. Du skal derfor bruge væsentligt mere væske, når du bager med fuldkorn. Når du bager med fuldkornsmel, så skal dejen også generelt æltes i længere tid – dejen skal være blank og smidig, og hvis du ælter den i en røremaskine, så skal den samle sig om dejkrogen og føles som ”en tung elastik”, før end den er æltet færdig.

Når du arbejder med en stor andel af fuldkornsmel, så er det også en rigtig god idé at lade din dej langtidshæve på køl. Det giver dejen mulighed for at udvikle en masse smags- og aromastoffer over længere tid, og det giver et mere smagfuldt brød med en saftigere krumme. Lad dog meget gerne dejen stå ved stuetemperatur i en times tid, inden du sætter den på køl – det ”kickstarter” hævningen. Når man bager med fuldkornsmel, så gør man også arbejdet mere vanskeligt for gæren, fordi fuldkornsmel er ”tungere” end almindeligt finsigtet mel, og det tager derfor længere tid for dejen at ”løfte sig” og hæve, og det er derfor en god idé (hvis du har mulighed for det) at lade dejen koldhæve i op til 18-24 timer.

Når du bager med fuldkornsmel, så får du brød, som smager af meget mere, fordi skaldelene indeholder en masse aroma- og smagsstoffer. Du får også brød, som mætter mere og har en højere næringsværdi, fordi du får alle kornets næringsstoffer med, når du bager med fuldkorn – vitaminer, mineraler, fedtstoffer, kostfibre etc. Fuldkornsmel har altså mange fordele i bagværk, så længe du husker de ovenstående og simple regler.

Annonce for Valsemøllen

Hvis du lusker lidt rundt herinde og kigger bloggens opskrifter igennem, så vil du opdage, at jeg (også) er meget begejstret for at bage rugbrød. Det er nok egentligt det bagværk, som jeg bager allermest. Med meget få undtagelser, så tager jeg et friskbagt rugbrød ud af ovnen sidst på ugen, så der er hjemmelavet rugbrød til familien i weekenden. Det er nemt at bage, smager dejligt, gør min familie glad og mætter godt.

Jeg vil anbefale, at du bager dit rugbrød med surdej - det har en positiv effekt på dejen, som sikrer, at rugbrødet hæver bedre op, ikke bliver klægt og holder længere. Det kan du læse lidt mere nørdet om nederst i indlægget. Har du endnu ikke en surdej, så kan du lave en selv - få opskrift og guide til, hvordan du laver en surdej i min E-bog Surdej lige her.

Foretrækker du et rugbrød uden så mange kerner, så finder du en opskrift på det bedste hverdagsrugbrød i min E-bog. Du kan også prøve mine opskrift på rugbrød bagt med øl eller mit helt kernefrie rugbrød, som er perfekt til de små.

1 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du et surdejsrugbrød med mange kerner:
Fodr din surdej med rugmel og lad den stå 4-6 timer ved stuetemperatur. Kom frø og kerner i en skål og rør dem sammen med vand. Lad dem stå og trække, mens din surdej bliver bageklar - se hvordan jeg fodrer surdej og lægger kerner i blød i videoen nedenfor.

Når din surdej er klar, så kommes vand, surdej, udblødte kerner og frø, vand, mel, honning og salt i en skål og røres sammen. Jeg rører min rugbrødsdej sammen på min røremaskine med K-spaden. Dejen røres sammen i 5-8 minutter ved lav/medium hastighed. Smør en rugbrødsform med smør og kom dejen i. Tryk den flad og ned i formen med en fugtig ske. Drys med en lille håndfuld solsikkekerner på toppen, hvis du ønsker det. Kom låg på og lad rugbrødet hæve i 5-6 timer ved stuetemperatur. Rugbrødet skal hæve til ca. 80-90 % af formen og have 5-6 lufthuller i overfladen - så er det klar til at blive bagt.

Tag låget af formen. Tænd ovnen på 180 grader over/under varme og bag rugbrødet i 1 time og 20 minutter. Vend brødet ud på en bagerist og lad det køle helt af. Opbevar i en pose ved stuetemperatur.

Derfor skal du bage dit rugbrød med surdej:
Rugmel booster din surdej. Når du fodrer din surdej med rugmel, så vil du opleve, at rugmelet hurtigt får liv i din surdej. Det skyldes, at rugmel indeholder mange af de stivelsesnedbrydende enzymer, som hedder amylaser. De findes i større grad i rug end i de forskellige hvedesorter. Amylaserne nedbryder rugstivelsen, og processen starter, når rugmelet bliver rørt sammen med vand. Surdejsprocessen foregår derfor hurtigere, hvis du bruger rugmel fremfor groft hvedemel, når du laver surdej.

Når du skal bage rugbrød, så har det stor betydning, om du bager med surdej. Amylaserne i rugmelet er aktive helt indtil, at brødet bliver omkring 80 grader varmt, og du vil i større grad opleve, at dit rugbrød vil falde sammen og blive klægt, hvis du ikke tilsætter surdej til din rugbrødsdej. Tilsætning af surdej sænker dejens pH, og en lav pH sænker aktiviteten af amylaserne. Amylaserne er altså derfor både gode og effektive ift. surdejsprocessen, og du får det bedste resultat, hvis du tilsætter surdej til din rugbrødsdej.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Annonce - opskrift udviklet for Mammen Mejerierne

De her boller er yderst populære hos min 1-årige dreng og 3-årige pige! En blød bolle, der er nem for dem spise. Ingen sprøde kanter, der er svære at tygge, en blød og svampet krumme og en dejlig smag af smeltet ost. Bollerne fungerer perfekt som en gnavebolle, der nemt kan spises om eftermiddagen eller sendes med i madpakken. Men altså, lidt smør og en skive ost har jo heller aldrig gjort et stykke bagværk noget. Hytteosten, som er blandet i dejen, er med til at holde bollerne fugtige og lækre - også dagene efter bagning. Det er en gærbolle, som er nem at bage, men som sagtens kan nydes selvom den ikke er helt friskbagt, som gærboller ellers oftest fungerer bedst til. Fuldkornsbollerne mætter godt, og er nemme at bage. Lun dem inden servering, og så er de præcis som friskbagte. De er absolut også fryseegnet, så bag bare en god portion, når du alligevel er i gang.

12 stk.
Det skal du bruge

Sådan bager du bløde boller med hytteost og Guld Danbo:
Kom vand og gær i en skål. Rør til gæren er opløst. Kom hytteost og 1 æg i og rør rundt. Tilsæt groft speltmel, sigtet speltmel, hvedemel og salt og ælt dejen til den er glat og sammenhængende. Tilsæt det bløde smør og ælt det ind i dejen. Lad dejen hæve tildækket i 60 minutter.

Vend dejen ud på et let meldrysset bord og del dejen i 12 stk. og form hver dejportion til en bolle. Du kan se, hvordan du former bollerne her. Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve tildækket i 45 minutter. Tænd ovnen på 220 grader over/under varme. Pensl bollerne med et sammenpisket æg og drys med revet ost. Bag bollerne i 10-12 minutter til de er gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Annonce - opskrift udviklet for Mammen Mejerierne

En grissini er noget nær det nemmeste bagværk, jeg kan komme i tanke om. Dejen er taknemmelig at arbejde med, hævetiderne er korte, og hvis de bare bliver rullet tynde, så er længden, form og størrelse ikke så afgørende. Grissinier er gode som en lille snack, perfekte sammen med en velkomstdrink og nærmest uundværlige til tapas. De her grissini er drysset med ost og frisk timian. Den smeltede ost giver den simple dej masser af smag og umami. Det er virkelig vigtigt, at de bliver bagt helt sprøde - eller bliver de lynhurtigt bløde og seje, når de opbevares. Hvis du er i tvivl, så kan du banke på dem det tykkeste sted - de skal lyde helt hule! Hvis de begynder at blive for mørke inden, at de er bagt helt færdige, så skru ned for temperaturen til 150 grader og bag dem færdig. Dine hjemmebagte grissini kan opbevares i en lufttæt beholder i minimum en uge.

Det skal du bruge

Sådan bager du sprøde grissini med Danbo:
Kom vand, gær og honning i en skål og rør det sammen til gæren er opløst. Kom hvedemel og salt i og ælt dejen til den er glat, og nemt slipper bordet eller røreskålens kanter. Lad dejen hæve tildækket i 60 minutter. Riv Mammen Guld Danbo på et groft rivejern. Tænd ovnen på 220 grader varmluft. Vend dejen ud på et meldrysset bord. Skær stykker af dejen på størrelse med en tommelfinger. Jeg bruger altid min dejspatel til at arbejde og dele min dej med - så god til alt bagning! Rul dejen til en lang, tynd grissini på tykkelse med en blyant. Vend den i revet ost. Kom dine grissini på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ca. 20 minutter til de er sprøde og gyldne. Afkøl på en rist og nyd. De kan opbevares i en lufttæt beholder i 1-2 uger.

Nyd dine grissini, som de er, eller lav en humus, dip eller dressing til, som de kan dyppes i.

Indlægget indeholder affiliatelink

Vi har en lidt splittet holdning til pitabrød herhjemme, og derfor får vi det ret sjældent. Det er jeg helt overbevist om, at den her opskrift kommer til at ændre på. Luftige pitabrød, der smager så godt! Pitabrød er egentligt virkelig simple at bage selv. Men det er altafgørende, at de popper op under bagningen, så de bliver hule indeni og klar til fyld. Jeg bliver altid lige begejstret, når mine pitabrød på magisk vis popper op og bliver superluftige i løbet af få sekunder inde i ovnen. Pitabrødene har brug for et chok af varme, for at rejse sig - derfor skal din ovn arbejde på højeste temperatur med en bageplade, bagesten eller bagestål i.

Pitabrødene er nemme at bage - de bliver tynde, luftige og hule, så de kan indeholde dit yndlingsfyld. Vi spiste de her pitabrød med hjemmelavet humus og oksekødsdeller. Næste gang laver jeg den her chilisovs til også - så lækkert! Pitabrødene er allerbedst helt friskbagte, men du kan også nyde dem i madpakken. Frys de overskydende ned. Når de skal spises, så tø dem op, stænk dem godt med vand og lun dem ved 180 grader i få minutter.

10 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du luftige pitabrød:
Kom vand og gær i en skål og rør rundt til gæren er opløst. Kom mel i og rør det kort sammen. Kom salt og olivenolie i og ælt det hele sammen til dejen er glat og smidig og nemt slipper bordet eller skålens kanter. Jeg æltede dejen på min røremaskine, og den fik cirka 5-7 minutter ved lav/medium hastighed. Dæk skålen med husholdningsfilm og derefter et viskestykke, og lad dejen hæve i 60 minutter ved stuetemperatur. Mens dejen hæver, så tændes ovnen på højeste temperatur. Kom en bagesten, bagestål eller bageplade i. Hvis du bruger en bageplade, så vend pladen på hovedet. Hvis du vender pladen korrekt, så er der en fordybning i pladen, hvor der skabes damp i, når dejen bliver lagt på. Det er ikke optimalt for pitabrødenes opbagning.

Når dejen er hævet, så vendes den ud på et meget let meldrysset bord. Del dejen i klumper af 100 g - jeg bruger min dejskraber til det. Det er så nemt! Det giver nogle store, fine pitabrød, der er lidt større end dem, man kan købe. Form og spænd hver dejportion op. Du kan se i denne her video, hvordan du spænder bollerne op. Lad dejen efterhæve i 5-10 minutter ved stuetemperatur. Nu skal pitabrødene formes. Du får det bedste resultat, hvis du bager pitabrødene én efter én, når de lige er rullet ud. Tryk dejklumperne flade med fingrene. Rul dem nu helt tynde - de skal være max et par millimeter høje. Hvis de er for tykke, så popper de ikke, og du ender med noget, der minder om et naan-brød. Bag pitabrødene ved 250 grader varmluft i få minutter, indtil de er poppet op og er let gyldne. Lad dem hvile under et klæde, mens alle brødene bages færdige. Der kan godt være flere brød i ovnen ad gangen, så kom bare pitabrødene ind løbende, når de er rullet ud. Så er der lune og friskbagte pitabrød til alle.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Annonce - opskrift udviklet for Mammen Mejerierne

Smørrebrød eller bare en helt almindelig frokost - den her rugbrødsmad kan det hele, og jeg spiser den gerne ugentligt! Hytteost har en mild smag, der med fordel kan sammensættes med gode krydderier. Dukkah er en egyptisk krydderiblanding, der får sin karakteristiske smag fra spidskommen og koriander. Og bare rolig - selvom du ikke er vild med frisk koriander, så tør jeg næsten love, at du vil være vild med tørret koriander. Det smager fantastisk, og absolut ikke af sæbe, som nogle mener, at frisk koriander smager af. Dukkah kan bruges til alt muligt! Som krydderi på brød, fisk, kød eller salater. Som topping på en hytteost-mad gør det sig også fortrinenligt. I kombination med en letsyrlig skive rugbrød, frisk hytteost og sprød agurk er dukkah det sidste lille touch, der gør det her smørrebrød helt perfekt. Et vegetarisk smørrebrød, der sagtens kan måle sig med klassikerne.

Det skal du bruge

Sådan laver du dukkah og et velsmagende stykke vegetarisk smørrebrød:
Varm en tør pande op og kom mandler på. Rist mandlerne i få minutter. Kom sesamfrø, solsikkekerner, spidskommen, koriander og flagesalt på panden sammen med mandlerne. Rist til det begynder at tage lidt farve og dufte. Kom blandingen i en morter og stød det så fint eller groft, som du ønsker.

Skræl tynde strimler af agurken med en kartoffelskræller. Kom hytteost og agurkestrimler på rugbrødet og drys med dukkah. Server og nyd.

Tip: Lav bare en stor portion dukkah, når du er i gang. Det holder sig fint i 14 dages tid, hvis det opbevares i en lufttæt beholder.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Hjemmebagte kiks er en helt anden liga end købekiks. Jeg var overbevist, da jeg smagte mine hjemmebagte vaniljekiks. Siden da har jeg fået virkelig mange ideer til hjemmelavede kiks, som bare venter på at blive testet. Den første variant, jeg har testet og bagt (mange gange), er de her grove havrekiks, som jeg har drysset med flagesalt. Helt perfekte som en lille eftermiddagsmundfuld til både børn og voksne, som tilbehør til et ostebord eller bare med en god skive ost på. Den kan faktisk lidt det hele, den her kiks, og jeg ved med sikkerhed, at jeg kommer til at bage dem mange gange endnu. Ellinor har nemlig allerede spurgt efter endnu en "rund kiks" 🙂

Ca. 24 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du sprøde og grove havrekiks med salt:
Hæld det kogende vand over havregrynene og rør godt rundt. Stil det til side og lad det køle af, mens du forbereder resten. Kom det bløde smør og sukker i en skål, og rør det sammen til det er homogent og lyst. Kom mel, salt og bagepulver i og rør det sammen. Kom havregrøden i og ælt dejen til den er samlet. Stil evt. dejen på køl i 15-30 minutter, hvis den er for blød til at rulle ud.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Drys et bord med mel og rul dejen ud til en tykkelse på ca. 3 mm (lidt tyndere end en Digestive kiks). Drys let med mel undervejs - også på din dejrulle, så dejen ikke hænger fast. Stik kiks ud med en udstikker eller skær dejen ud i ønsket størrelse. Jeg brugte en udstikker med en diameter på 6 cm. Forsæt med at rulle dejen ud og udstikke kiks, indtil at alt dejen er brugt op. Kom kiksene på en bageplade beklædt med bagepapir. Dyp en smule vand på hver kiks og drys med flagesalt. Bag to plader kiks ad gangen på anden øverste og nederste rille i ovnen i 15-20 minutter, til de er gyldne i kanten. Lad dem afkøle på pladen i 5 minutter før, at du fører dem over på en rist for at køle helt af.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

En sprød kålsalat er virkelig en af mine favoritter her i de kolde vintermåneder. Jeg holder af at købe de grøntsager, der er i sæson. Lige nu spiser vi masser af hvidkål, rødkål, spidskål og savoykål. Savoykål er først for nyligt blevet en fast råvare i vores køleskab. Jeg tror, at jeg havde lidt skepsis omkring netop den, da jeg mindes lidt for mange salatbuffetter med grofthakket savoykål, majs og ærter fra min barndom. Men! Savoykål smager altså virkelig godt, og det kan bruges til så mange ting. Jeg spiser det ofte råt, men jeg synes også, at det giver en dejlig smag og volumen i foreksempel wok- og risretter.

Den her kålsalat er ret så simpel, men virkelig lækker. Jeg er vild med kombinationen af den sprøde, let bitre kål sammen med en umamirig tahindressing, søde tranebær og friske, helt tyndsnittet pærer.

Det skal du bruge:

Sådan laver du en sprød kålsalat med tranebær, pære og tahindressing:
Lav tahindressingen først. Den kan holde sig et par dage i køleskabet. Snit savoykål og spidskål i helt tynde strimler. Skær pæren i tynde, mundrette skiver. Vend pære, kål og tranebær sammen og afslut med at vende tahindressingen i. Server og nyd.

Det er så skønt, når I skriver og efterspørger en eller flere opskrifter. Det giver mig en fornemmelse af, hvilke opskrifter I leder efter herinde på bloggen, og som I gerne vil have mit bud på. Flere af jer har efterspurgt en opskrift på koldhævede gulerodsbrud, da det giver en større fleksibilitet i, hvornår man kan nyde friskbagte gulerodsbrud. Med den her opskrift har du nu også mulighed for at servere lune, bløde og lækre gulerodsbrud til morgenmad eller brunch uden at skulle stå alt for tidligt op.

Generelt nyder jeg at koldhæve mit hjemmebagte brød. Det gør brødet lettere fordøjelig og giver det en endnu bedre smag. Jeg er nu stadig meget glad for smagen i de her bløde gulerodsbrud og de grove gulerodsbrud, men de her koldhævede gulerodsbrud er bagt med endnu mindre gær, og det klæder dem absolut. De bedste og nemmeste koldhævede gulerodsbrud, som er bløde og lækre.

12 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du koldhævede, luftige gulerodsbrud:
Dag 1: Kom vand, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst. Kom mel og salt i, og ælt til dejen er smidig og glat. Du kan sagtens ælte dejen på bordet, da den er ret fast. Tilsæt det bløde smør og ælt det ind i dejen. Kom dejen i en skål og dæk den til med et låg eller husholdningsfilm. Lad dejen hæve i 30 minutter ved stuetemperatur inden, at du kommer den i køleskabet.

Dag 2: Vend dejen ud på bordet. Lav en fordybning i midten og kom groft revet gulerod, solsikkekerner og æg i. Fold dejen ind over fyldet og hak dejen i mindre stykker med en dejspatel eller paletkniv. Du kan se, hvordan du laver og former gulerodsbrud i videoen nedenfor. Tag dej fra i ønsket størrelse og placer det på en bageplade beklædt med bagepapir. Kom husholdningsfilm og et viskestykke over gulerodsbruddene og lad dem efterhæve i 60 minutter. Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme, og bag gulerodsbrudene i 12-15 minutter til de er gyldne. Jeg bager to plader ad gangen i 2. og 4. rille i ovnen.

Tip: Dejen kan hæve 10-20 timer i køleskabet afhængigt af, hvordan bagningen passer dig bedst.

Note: Dejspatelen, jeg bruger i videoen, er den her fra Bagestålet

Indlægget indeholder affiliatelink.

Kombinationen af laks, feta og pesto er virkelig lækker. Snoet ind i en grov snurrer klæder de tre gode venner! Grove snurrer fyldte med laks, rørt feta og pesto er perfekte til madpakken, picnickurven, det store brunchbord eller som aftensmad. Vi spiser dem gerne ofte. Både børn og voksne er vilde med dem.

12-15 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du luftige snurrer med laks, feta og pesto:
Kom vand, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst. Tilsæt mel og salt og ælt dejen til den er samlet og nemt slipper skålens kanter. Lad dejen hæve tildækket i 1 time. Mens dejen hæver forberedes fyldet. Kom feta, mælk og friskkværnet peber i en blender eller minihakker og blend det cremet. Laks skæres i mindre stykker. Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til en rektangel på ca. 4-5 mm tykkelse. Smør dejen med rørt feta, kom pesto og laks på. Fold dejen ved at tage 1/3 del af dejen og folde mod midten. Fold den anden 1/3 over dejen igen, så der nu ligger tre lag. Rul dejen igen til den er 7-10 mm tyk. Skær dejen i strimler på 2 cm bredde. Sno hver strimmel og vikle den omkring fingrene. Du kan se i denne her opskrift, hvordan du folder dejen, og her kan du se, hvordan du snor snurrerne. Kom laksesnurrerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad snurrerne hæve tildækket i 60 minutter.

Tænd ovnen på 220 grader varmluft. Pensel de grove snurrer med et sammenpisket æg. Bag dem i ca. 15 minutter til de er gyldne. Køl af på en rist eller nyd lune.

Pastasalat hænger sammen med sol, sommer og grillmad, når du spørger mig. Jeg elsker en god pastasalat med masser af grøntsager sammen med et godt stykke grillet kød - så behøver jeg ikke andet til aftensmad. Pastasalat er også så nemt at have med som madpakke og i picnickurven. En klassiker, når der skal besøges diverse parker og forlystelsesparker i sommerferien.

Denne her pastasalat er vendt sammen med den skønneste dressing med peberrod. Jeg elsker peberrod! Det giver masser af smag til pastaen, og sammen med de friske og sprøde sommergrøntsager, så bliver det en perfekt kombination af blødt, sprødt, sødt, syrligt og stærkt. En supernem pastasalat, der nemt kan laves i store mængder, hvis du skal holde sommerfest for mange.

4 personer
Det skal du bruge:
Peberrodscreme

Pastasalat

Sådan laver du sommerens bedste pastasalat med peberrodscreme:
Kog pastaen efter posens anvisning. Lad den afkøle. Kog majskolben i letsaltet vand i 5-7 minutter. Blancher asparges i letsaltet vand i 1-2 minutter. Lad majs og asparges køle af. Bælg ærterne og skær rødløget i tynde skiver.

Lav peberrodscremen ved at komme alle ingredienserne i en skål og rør rundt. Vend den afkølede pasta i, skær majsene af kolben og asparges i mundrette stykker og vend alle grøntsagerne i pastasalaten. Lad pastasalaten trække på køl eller server med det samme.

En supersimpel nudelsalat, der enten kan nydes som tilbehør til aftensmaden eller helt som den er. Serveret sammen med et stykke grillet kød eller fisk vil absolut ikke gøre den ringere. Jeg elsker sommerens mange grøntsager, og jeg spiser dem gerne i så simpel en udgave som muligt. Lynhurtigt blancheret i let-saltet vand. Sådan kan jeg allerbedst lide dem. Vendt sammen med friskkogte nudler og en helt uimodståelig tahindressing, så når grøntsagerne helt nye højder. Lav bare en stor portion, når du er i gang - nudelsalaten er også perfekt til madpakken, frokost eller picnickurven. Tahindressingen garanterer jeg, at du bliver afhængig af. Den holder sig et par dage på køl, men det er ikke sikkert, at den overhovedet når til køleskabet...

3-4 personer
Det skal du bruge:

Tahindressing


Sådan laver du en nudelsalat med grøntsager og tahindressing:
Først laves tahindressingen: Kom tahin, finthakket hvidløg, salt og peber i en skål og pisk det sammen med et piskeris. Kom citronsaft og sukker i og pisk. Tilsæt nu vandet lidt af gangen - først klumper dressingen sammen, men det ændrer sig, til tahindressingen får en let-flydende og ønsket konsistens. Smag til med salt, peber, citronsaft og sukker.

Skær asparges og broccoli i mundrette stykker. Kog nudlerne efter pakkens anvisning. Kom vand i bunden af en gryde og kom det i kog. Tilsæt salt og blancher grøntsagerne i få minutter, så de stadig har bid. Snit forårsløg. Vend forårsløg, asparges og broccoli sammen med nudlerne. Drys med sesamfrø og hæld tahindressingen over.

 

Pizzasnegle er altid en succes. Grove pizzanegle er min favorit, da jeg foretrækker den smag, som det gode og grove mel giver, og at de hjemmebagte pizzasnegle mætter godt. Pizzasneglene er fyldt med skinke og ost, og så elsker jeg en blanding af dijonsennep og akaciehonning fremfor tomatsovs - det smager så godt sammen med skinke og ost. Hvis du bedre kan lide en klassisk pizzasnegl med tomatsovs, så har jeg delt en opskrift på den tomatsovs, jeg bruger i pizzasnegle og pølsehorn under "tip" lidt længere nede i opskriften

Jeg ved, at jeg kommer til at bage mange pizzasnegle og de bedste pølsehorn her i foråret og sommeren. Det er så nemt at pakke en madkurv og tage med på legepladsen, ned til vandet eller på gåtur, hvis fryseren er fyldt med pizzasnegle og pølsehorn.

Det skal du bruge:

Sådan bager du de bedste, grove pizzasnegle:
Lun smørret i en gryde til det er smeltet. Tag gryden af varmen og bland mælken sammen med smørret. Kom det op i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sukker, skyr og mel. Ælt det hele godt sammen i hånden eller på en røremaskine til dejen er glat og slipper skålens kanter. Dæk skålen med husholdningsfilm først og derefter et viskestykke, og lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 45 minutter. Rør dijonsennep og akaciehonning sammen og vend skinke og ost i.

Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den til et rektangel på ca. 1 cm tykkelse. Fordel fyldet på dejen. Rul dejen til en roulade. Skær rouladen ud til pizzasnegle på ca. 2 cm tykkelse. Kom dem på en bageplade beklædt med bagepapir og giv dem et lille tryk, så de flader en smule ud. Dæk pizzasneglene med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad dem hæve tildækket i ca. 30 minutter. Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Pisk et æg sammen og pensl pizzasneglene. Bag dem i ca. 15-20 minutter til de er gyldne. Lad dem afkøle på en rist og nyd.

*Tip: Du kan udskifte dijonsennep og akaciehonning med en tomatsovs i stedet. Bland 3 spsk. ketchup med 2 spsk. tomatpuré, lidt salt, peber og tørret oregano.

Små, lækre grøntsagsfritter eller grøntsagspandekager, der kan få både børn og voksne til at spise endnu flere grøntsager. Grøntsagsfritterne er en nem måde at servere grøntsager på. Jeg laver dem gerne, når jeg har forskellige grøntsags-rester i køleskabet. Ellinor elsker dem, og vi spiser dem både varme og kolde. Du kan lave grøntsagsfritter med mange forskellige grøntsager. Har du ikke alle grøntsagerne på lager, så kan du også nøjes med at lave dem med 1-2 forskellige slags grøntsager. Særligt broccolistok er jeg glad for at komme i grøntsagspandekagerne. Broccolibuketterne spiser vi dampet, og så er det rart ikke at smide broccolistokken ud, for den er også smækfyldt med god smag og masser af vitaminer.

12-15 stk.
Det skal du bruge:

Avokado-dild creme:

Sådan laver du sprøde grøntsagsfritter:
Snit broccoli, gulerod og squash i tynde strimler med en julienneskræller (jeg bruger den her julienneskræller) – du kan også bruge et groft rivejern, men så skal du ikke koge grøntsagerne. Kom vand og lidt salt i kog i en gryde. Kog grøntsagerne i 2 minutter. Si dem fra vandet og dyp dem tørre med et viskestykke. Hak grøntsagerne groft i mindre stykker, så de kan hænge sammen, når de skal formes. Kom grøntsagerne, majs og mel i en skål og rør det sammen, så melet bliver fordelt. Tilsæt salt, peber, parmesan, spidskommen og chili og rør rundt. Pisk ægget sammen med en gaffel og vend det i grøntsagsblandingen, så alle grøntsagerne bliver dækket. Steg grøntsagsfritterne i ønsket størrelse i olivenolie og smør.

Avokado-dild creme: Kom alle ingredienserne i en blender. Blend til en cremet konsistens. Smag til.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Groentsagsfritter_3

En (fuldstændig fantastisk) muffin, der kun består af ingredienser, som jeg i forvejen spiser til morgenmad; yoghurt, havregryn, mandler og frugt. Og så indeholder den endda også grøntsager. Jeg er så ovenud begejstret for de her sunde morgenmadsmuffins, at jeg har ret svært ved at skjule det. De smager sødt og syndigt, og jeg vil næsten love dig, at du kan servere dem til eftermiddagskaffen uden, at der er nogle, der opdager, at de ikke er fyldt med sukker og hvedemel.

Jeg har allerede bagt de sunde og lækre muffins flere gange. Muffins uden raffineret sukker og med masser af fibre serverer jeg gerne for Ellinor, og hun er vild med dem. Ofte fungerer de som et nemt og lækkert eftermiddagsmåltid til hende og mig. Ellinor fik et par stykker med i dagplejen, og de andre børn havde også været helt vilde med dem. Så det bliver nemt at bestemme, hvad hun skal have med, når hun skal holde børnefødselsdag i dagplejen. De sunde muffins kan nemlig sagtens serveres til den sukkerfrie børnefødselsdag. Skønt!

Bag bare en stor portion. De holder sig friske og svampede i 2-3 dage, når du opbevarer dem i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Resten kommer jeg i fryseren, og så tager jeg et par stykker op aftenen før, så der er til den nemme og hurtige morgenmad og til eftermiddagsmåltidet til den 1-årige.

Du kan finde opskriften på sunde morgenmadsmuffins med blåbærkompot her.

9 stk.
Det skal du bruge:

Mysli-topping

Sådan bager du sunde morgenmadsmuffins:
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Mysli-toppingen laves først, ved at røre havregryn, solsikkekerner, honning og smør sammen.

Dejen til muffins: Kom havregryn og mandler i en minihakker eller foodprocessor og blend det til et fint mel. Kom det i en skål og bland det sammen med speltmel, bagepulver, natron, salt og vaniljepulver. Kom yoghurt, dadler og smør i blenderen og blend det til en cremet og homogen masse. Vend det sammen med de tørre ingredienser og revet gulerod. Pisk æggene lyse og luftige i en anden skål. Det tager få minutter med en håndmixer.

Vend æggene forsigtigt sammen med dejen – det gøres bedst med en dejskraber. Smør muffinsformene med en smule smør eller brug nogle slip-let, og fordel dejen i formene. Jeg bager mine muffins i den her muffinform, men jeg skal vist ønske mig sådan en silikone-muffinform her i stedet - det vil gøre det meget nemmere at få mine muffins ud af formen. Fordel hindbærrene og tryk dem ned i dejen. Drys mysli på toppen og bag dine morgenmadsmuffins i ca. 12-15 minutter. Tjek med en kniv, om de er færdigbagte – hvis der hænger dej på kniven, når du stikker den ned i midten, så skal de bages lidt længere. Lad dine muffins afkøle på en rist. Nyd dem lune eller opbevar dem i en lufttæt beholder ved stuetemperatur eller i fryseren.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Morgenmadsmuffin_6Morgenmadsmuffin_15Morgenmadsmuffin_2

Kender du dem? De små, søde, syrlige og letbitre rugbrødsstykker med chokolade? Jeg er vild med dem. For år tilbage delte jeg også en opskriften på rugbrødsboller med chokolade. Dengang uden surdej. Jeg har bagt dem mange gange, og de smager så godt. Hvis du ingen surdej har, og ikke har mod på at lave din egen surdej eller købe en, så brug den opskrift på rugbrødshapsere med chokolade bagt på gær.

Hvis du er en surdejs-fan ligesom jeg, så kan jeg absolut anbefale dig at bruge den til at bage rugbrødshapsere med chokolade. Surdej giver et fantastisk rugbrød, og sammen med store chokoladestykker, så har du den perfekte grovbolle, der nemt kan tages med på farten og spises som den er. Den er også et hit i børnenes madpakke som en lækker, lille mundfuld. Rugbrødsbollerne er supernemme at bage og kræver minimal arbejdstid.

12-15 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du lækre rughapsere med chokolade og hakkede mandler:
Kom vand og surdej i en skål og rør det sammen. Tilsæt mel og salt og ælt dejen til den er homogen og samlet. Hak chokoladen og kom den i dejen – rør kort til chokoladen er fordelt. Form rugbrødsdejen til små boller, vend dem i hakkede mandler og kom dem på en bageplade med bagepapir eller i små forme. Lad rugbrødshapserne hæve til næsten dobbelt størrelse – det tog tre timer i mit køkken. Bag rugbrødsbollerne på 180 grader varmluft i ca. 20 minutter. Er du i tvivl, om rugbrødhapserne er bagt færdige, så kan du bruge et termometer til at tjekke. Rugbrødsbollerne skal være 98-100 grader i midten, når de er færdigbagt.

Indlægget indeholder affiliate links.

rugbroedshapsere_chokolade_surdej_5

Hver søndag aften forsøger vi at sætte os ned og planlægge ugen, der er på vej. Gå kalenderen igennem og lave en madplan. Madplanen hjælper til, at det er langt nemmere (og hurtigere) at handle, og så sikrer den faktisk også, at vi spiser langt mere varieret. Hvis der er en dag i ugen, hvor vi ved, at tiden til madlavning bliver knap, så har vi en go-to opskrift. Hjemmelavet pizza. Den nemmeste og letteste pizzadej, der ikke skal æltes og som bare passer sig selv i køleskabet. Det er et hit hver gang. Så er der aftensmad på en lille halv time fra dejen er formet til pizzaen står på bordet. Pizzadejen røres sammen på få minutter aftenen før, og så skal den bare vendes ud på bagepladen og toppes med pizzafyldet.

Hvis du foretrækker helt tynde og sprøde pizzaer, så vil jeg anbefale dig at bruge opskriften på bloggens anden opskrift på pizzabund. Den her nemme pizzabund bliver tykkere og mere brød-agtigt, men den har stadig en sprød skorpe. Pizzaen er også perfekt til madpakken. Hvis du mangler inspiration til lynhurtig, supernem og lækker aftensmad, der er et hit hos hele familien, så er den her pizza lige det, du leder efter.

Det skal du bruge:

Sådan laver du en bradepandepizza med koldhævet dej:
Kom vand, gær og sukker i en skål og opløs gæren heri. Rør mel og salt i og rør rundt med en ske indtil, at der ikke længere er noget tørt mel. Dæk skålen med et låg eller husholdningsfilm og lad dejen stå ved stuetemperatur i en time. Kom herefter pizzadejen i køleskabet til dagen efter.

Dagen efter tages pizzadejen ud af køleskabet og ovnen tændes på 250 grader over/undervarme. Beklæd en bageplade med bagepapir og pensel bagepapiret med en lille smule olivenolie – så kan dejen nemmere formes, når den kommer ned på pladen. Vend dejen ud på et meldrysset bord. Form dejen til en kugle og begynd herefter at forme dejen til et rektangel ved at løfte op i dejen. Når dejen er strukket og formet kommes den over på bagepladen, hvor den strækkes yderligere, så den fylder hele bagepladen så vidt muligt. Kom tomatsovs på din pizzabund og bag den i 5-10 minutter inden, at du kommer resten af fyldet på din pizza. Bag den i yderligere 10-15 minutter til den er gylden.

Tip: Dejen kan stå i køleskabet i op til 24 timer.

bagepladepizza_1bagepladepizza_4 bagepladepizza_2

Den evige jagt på inspiration til børnenes eller din egen madpakke. Den skal gerne både være sund og mættende, men vigtigst af alt, så kan den se indbydende og appetitlig ud og smage godt, så den rent faktisk også bliver spist. Jeg har netop fået nyt kontor - det betyder, at jeg ikke længere sidder derhjemme og arbejder. Derfor er jeg også i fuld sving med at smøre madpakke om morgenen. Jeg har allerede fundet ud af, at det fungerer bedst for mig, hvis jeg aftenen før bestemmer og planlægger, hvad der skal være i madpakken dagen efter. Min inspiration og fantasi er altså ikke så stor om morgenen, så lidt planlægning sikrer, at jeg får en lidt sundere, lækre og bedre madpakke med på kontoret. Hvis du leder efter endnu mere inspiration til sunde og gode madpakker, så kan du lige her under bloggens Madpakke-kategori få masser af opskrifter og gode ideer til dit barns eller din egen madpakke.

Det sal du bruge:

Sådan laver du en sund madpakke med et pitabrød med fyld:
Lun pitabrødet i ovnen og lad det køle helt af. Skyld et par blade salat. Kom salat, et par skiver mozzarella, lidt pesto og frisk tomat i pitabrødet. Jeg kommer pitabrødet i et kaffefilter og pakker det efterfølgende ind i husholdningsfilm. Du kan også pakke mozzarellaen med i madpakken for sig selv, så det kommes i pitabrødet i frokostpausen - så er du helt sikker på, at pitabrødet ikke bliver blødt.

madpakke_pitabroedmozzarella_2madpakke_pitabroedmozzarella_1

Invitationerne har I allerede set. Nu er vi kommet til hovedretten. Sliders. Nemme at forberede i god tid, og så kan de sagtens laves til mange. Vi var 15 personer, og jeg er ret sikker på, at burgerne stadig var lune, da de blev serveret. De smagte i hvert fald godt! Jeg lavede tre forskellige slags – cheeseburger, langtidsstegt ribbensteg og vegetar med kikærtebøffer. Så var der noget for alle.

Sådan laver du sliders:
Cheeseburger:

Ribbenstegsburger:

Vegetar med kikærtebøf:

Sådan laver du Sliders:
Server enten delene hver for sig, så folk selv kan samle deres Sliders, eller byg dem op og kom et spyd i midten inden servering.

sliders_3 sliders_4

Hvis madpakken ikke (altid) skal ende med at indeholde en klapsammen-rugbrød med ost, så er fidusen herhjemme, at vi laver en lidt større portion aftensmad, så der også er til madpakken dagen efter. Det fungerer virkelig godt, og det gør madpakken meget nemmere at lave og lækre at åbne op for dagen efter. Én af de ting, som vi ofte får herhjemme til aftensmad er oksekødsdeller. De er hurtige og nemme at lave, en favorit hos både store og små, og så kan de serveres med alt muligt forskelligt. Pasta med tomatsovs, pitabrød, wraps, ris og nudler. Så nemt og lækkert, og så er de helt perfekte i madpakken.

Den her børnevenlige madpakke består af fuldkornsnudler, grøntsager og oksekødsdeller. Madpakken tog tre minutter at lave, da vi havde spist aftensmad, og dét er altså rart. Til aftensmad kan du servere nudlerne stegt med fintsnittet grøntsager, limesaft og edamamebønner. Hvis du skal servere maden for børn, så vil jeg anbefale dig at servere grøntsagerne i hver sin skål, så maden er overskuelig og ikke blandet sammen. Hvis nudlerne skal med i madpakken kan du tage lidt fra inden, at du steger dem på panden, og komme friske grøntsagsstave i madpakken.

Det skal du bruge:

Derudover:

Sådan laver du oksekødsdeller på spyd med nudler og grøntsager:
Rør alle ingredienserne til kødbollerne sammen og stil det på køl i en halv time, så farsen kan hvile og samle sig. Form farsen til små kugler. Smelt smør og olivenolie på en pande. Brun oksekødsdellerne på alle sider. Skru ned for varmen og steg dellerne yderlig 5-10 minutter til de er gennemstegte.

Kog nudler efter anvisning på pakken. Skær gulerødder og peberfrugt i tynde strimler. Blancher edamamebønnerne. Rist sesamfrøene på en tør, varm pande i få minutter til de popper. Rør rundt og hold godt øje, så de ikke brænder på. Server grøntsager og nudler for sig, eller steg det kort på panden og bland det sammen med soja, limesaft og drys med ristede sesamfrø.

Tip: Oksekødsdellerne kan sagtens fryses. Lav gerne en stor portion, så du har til nem aftensmad og sunde og lækre madpakker.

oksekoedsdeller_madpakke_2 oksekoedsdeller_madpakke_3

Vi er netop vendt hjem fra en skøn ferie i Malaga. En uge væk hjemmefra med sol og hygge var helt fantastisk. Men en uge væk hjemmefra betyder også et tomt og kedeligt køleskab, når man kommer hjem. Og hvad gør man så, når den ét-årige siger ”mam-mam-mam”, når klokken nærmer sig 17? Heldigvis er vores skabe, skuffer og fryser fyldt med dejlig mad. Et smut i fryseren, og så havde jeg tre hjemmebagte pitabrød, én kikærtebøf, to dåser tun og to æg. Ellinor er stadig for lille til at spise tun, så kikærtebøffen var reserveret til hende. Hun er vild med dem, så dem har jeg næsten altid i fryseren til en nem og sund aftensmad eller frokost.

Med tun og æg i hånden kom jeg i tanke om Klidmosters sprøde tundeller, som jeg aldrig har fået prøvet af, men som jeg har tænkt på mange gange. Helt perfekt! Tundeller blev det. Et lille smut i Brugsen efter nogle friske grøntsager, og så havde vi faktisk til et rigtigt lækkert aftensmåltid, der ikke tog meget mere end 20 minutter at lave. Nedenfor får du min variation af tundellerne. Jeg har lusket lidt flere grøntsager og kostfibre i, og de smager virkelig SÅ godt. De er perfekte til et familievenligt aftensmåltid. Det er en sund, billig og nem måde at få fisk på, og tundellerne er også superlækre i madpakken.

30-35 stk.
Det skal du bruge:

Avokadocreme:

Sådan laver du sprøde og sunde tundeller:
Rør tun, gulerod, knoldselleri og æg sammen til det bliver lind og homogen. Rør havregryn, rasp og vand i. Tilsæt hvidløg, salt, peber og chili. Hvis farsen er for tun tilsættes mere rasp, og hvis det er for fast tilsættes mere vand. Kom tunfarsen i køleskabet i 15-30 minutter, så den kan hvile og sætte sig. Form farsen til små kugler. Steg dem i smør og olivenolie på panden.

Avokadocreme: Mos avokadoen med en gaffel og rør chilimarmelade, citronsaft, salt og peber i og smag til.

tundeller_pita_2 tundeller_pita_5

Flere gange i løbet af ugen får vi en grov salat til aftensmad. På den måde har jeg nemlig en nem og lækker frokost til dagen efter, og det elsker jeg! Salater med kerner eller frø og grove grøntsager er mine favoritter. Den her salat er lidt mellemøstligt inspireret med bulgur og tahindressing – sat sammen med de grøntsager, der er i sæson herhjemme. Jeg serverede salaten med ovnstegt kylling til aftensmad og spiste resten til frokost sammen med lidt avokado og hummus.

Det skal du bruge:

Sådan laver du en bulgursalat med tahindressing:
Kog bulgur i vand i ca. 10 minutter (se kogeanvisningen på posen). Lad bulguren køle af, mens du laver dressing og snitter grøntsager. Kom tahin, olivenolie, citronsaft, salt og peber i en skål og pisk det sammen. Kog majskolben og skær majsene fra, når den er kølet. Snit spidskål og rødløg fint. Vend alle ingredienser sammen og smag til med friskkværnet peber og fintsnittet chili.

bulgursalat_5

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT