Jeg har sukket langt efter den sprødhed, som de müeslier, man køber, har. Jeg har givet det (ofte) høje sukkerindhold æren for, at de altid er så sprøde og nærmest samler sig i små klumper. Men nu er det endelig lykkedes mig at gøre kunsten efter. Jeg har længe spist en musli, der var ristet i ovnen 10-15 minutter. Den smager også dejligt, men den kan slet ikke måle sig med den her granola i hverken smag eller sprødhed. Det (hemmelige) fif er: langstidsristning. Den langsomme ristning af granolaen ved en lav temperatur gør den sprød, crunhcy, så fuld af smag og fuldstændig uimodståelig. Det bedste er faktisk, at muslien passer sig selv i ovnen – du behøver ikke engang at røre i den. Jeg er solgt, og jeg glæder mig til min morgenmad hver morgen! Du kan bruge granolaen til at lave de her lækre (og flotte) morgenmadglas. De er gør glæde på morgenmadsbordet eller til en lækker brunch.

Det skal du bruge:

Sådan laver du en sprød og knasende granola:
Tænd ovnen på 90 grader varmluft. Rør alle de tørre ingredienser sammen (undtagen dadler, nødder og mandler). Smelt kokosolie eller smør og honning forsigtigt i en gryde – det skal kun lige smelte. Kom vand, salt og vaniljepulver ved. Bland de tørre og de våde ingredienser sammen til alle grynene er dækket. Spred müeslien ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Kom müeslien i ovnen i 4 timer. Efter 3 timer tilsættes dadler skåret i mindre stykker, nødder og mandler. Lad dem riste med den sidste time. Giv evt. granolaen 5-10 minutter ved 190 grader til sidst, hvis du gerne vil have mere ristning af nødderne. Lad granolaen afkøle helt og opbevar den i en lukket beholder.

Tip: Den her portion passer til én bageplade. Lav endelig dobbelt portion på to bageplader og fuld ovnen, når den er tændt.

granola_5granola_2

 

Morgenmad, der nemt kan tages med, når tiden er presset om morgenen – det er altså virkelig smart og praktisk. Jeg har ofte en portion chiagrødkøleskabsgrød eller en hjemmebagt grov bolle med mig, når jeg ikke lige når morgenmaden. For morgenmad skal jeg have. Jeg fungerer først rigtigt om morgenen, når jeg har fået noget at spise. Men lige nu er det ikke grød, der hitter mest om morgenen, men derimod crumble. Mine svigerforældre har netop købt et hus, hvor der i haven er det største blommetræ, så derfor har jeg køleskabet fyldt med blommer. Sammen med et sprødt lag crumble med masser af kostfibre, der kan holde mig mæt længe, så er det en perfekt og velsmagende morgenmad. Du kan selvfølgelig også lave morgenmadscrumble et i fad, hvis du ikke har brug for at kunne tage morgenmaden med dig på farten. Spis crumblen som den er, eller kom lidt yoghurt og kakaonibs på toppen.

Det skal du bruge:

Sådan laver du en sund to-go morgenmad:
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skær blommerne i mundrette stykker og fordel dem i fem glas (mine glas er 160 ml Weck-glas, og de er perfekte, da de gerne må komme i ovnen - jeg køber mine Weck glas her) eller kom dem i et fad. Bland de resterende ingredienser sammen i en skål og mos det sammen til en homogen masse. Fordel den sunde crumbledej oven på blommerne. Bag morgenmadscrumblen i ca. 20 minutter til toppen er gylden og blommer bobler. Stil morgenmaden på køl, hvor de kan holde sig 3-4 dage.

Indlægget indeholder affiliatelink.

Crumble_morgenmad_blomme_4Crumble_morgenmad_blomme_3

Om eftermiddagen melder lysten sig til noget hyggeligt og lækkert at spise hos mig. Derfor er jeg ret så begejstret for at have en portion hjemmelavet granolabars til at stå i køleskabet. De smager fantastisk og indeholder masser af kostfibre, sunde fedtsyrer og protein. Den primære ingrediens i mine sunde mueslibarer er poppede quinoa og hirse. De gør granolabarerne sprøde og lækre. Derudover kan du bruge de nødder og kerner, som du har på lager. Granolabars er perfekte til madpakken som et lækkert og mættende mellemmåltid. I min næste portion har jeg planer om at komme mørk chokolade i – dét kunne være ret så lækkert.

Ca. 10-12 stk.
Det skal du bruge til at lave granolabars:

Sådan laver du sunde og gode granolabars:
Tænd ovnen på 170grader varmludt. Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål. Smelt honning, kokosolie og peanutbutter sammen i en gryde over lav varme. Det skal kun netop smelte og ikke blive for varmt. Bland det sammen med de tørre ingredienser. For en firkantet form 15x20cm med bagepair. Kom massen her. Tryk granolabar-massen rigtigt godt sammen. Bag i ovnen i 10-15 minutter til de er let gyldne. Lad granolabarerne køle helt af og stil dem i køleskabet inden, at du skærer dem ud. Opbevar i en lufttæt beholder i køleskabet.

Granolabar_6Granolabar_4 Granolabar_9

Renoveringen af vores nye hus er stadig i gang, og da jeg også skriver bachelor i øjeblikket, så er min kæreste og jeg weekendkæreste for en stund. Han sørger for huset, og jeg sidder i Århus og skriver. Det er mærkeligt, og vi glæder os til, at vi igen får en hverdag sammen. Da min kæreste ikke er hjemme i hverdagene, har jeg lidt svært ved at få spist et helt rugbrød, når jeg har bagt mit hjemmelavede rugbrød i weekenden. For at undgå madspild og bruge resten af rugbrødet, så er jeg rigtig glad for ymerdrys. Ymerdrys er nemt at lave selv, og så kræver det faktisk kun rørsukker udover rugbrød. Det er da simpelt! Jeg nyder mit ymerdrys ovenpå yoghurt eller chiagrød.

Det skal du bruge:

 

Sådan laver du hjemmelavet ymerdrys:
Tænd ovnen på 180 grader. Skær rugbrødet i små stykker og blend det i en minihakker eller med en blender. Kom det i et fad og drys med rørsukker. Jeg foretrækker kun at bruge en smule rørsukker, da jeg ikke er så vild med, hvis det hjemmelavede ymerdrys er for sødt. Rist rugbrødet i oven til det er helt sprødt. Når ymerdrysset er helt afkølet opbevares det i en lufttæt beholder.

Ymerdrys-1

Ymerdrys-2

Jeg er vild med morgenmad! Morgenmaden er i min optik et super vigtigt måltid. Efter nattens faste har kroppen brug for mad, der gerne er fyldt med vitaminer, mineraler og kostfibre. Derfor nyder jeg altid et godt og sundt morgenmåltid inden min dag rigtigt starter. Denne lækre og sunde chiagrød er min nye yndlings morgenmad.

Jeg kan efterhånden se et tydeligt mønster i, hvad et morgenmåltid skal kunne, for at det blive en favorit hos mig. Først og fremmest skal det være sundt og nærende. Det er vigtigt for, at jeg kan holde mig mæt længe. Derudover må det meget gerne kunne laves eller forberedes aftenen før. Det giver ekstra tid til at nyde morgenmaden om morgenen, og det sætter jeg virkelig pris på. Derfor består mine morgenmåltider lige nu af enten en portion blandet frugt, som jeg topper med hampefrø, hakkede nødder og 1 tsk. hørfrøolie om morgenen. Sund, nærende og holder mig mæt længe! Hvis jeg ikke spiser frugt, så er det ofte den glutenfrie boghvedegrød eller denne nemme chiagrød, jeg spiser til morgenmad.

Chiafrø er et lille superfood. Det har et højt indhold af protein og kostfibre, der giver en god mæthedsfornemmelse. Derudover er chiafrø en rigtig god kilde til både Omega-3 og Omega-6, som er sunde fedtsyrer, vores krop har brug for. Det rigtig smarte ved chiafrø er, at det kan absorbere ca. 10 gange sin egen vægt i væske. Så derfor kan chiafrø bruges til at give en god og lækker konsistens i for eksempel grød. Jeg er vild med frøet, og jeg bruger det gerne både i sunde boller og min morgenmad.

2 portioner
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du chiagrød:
Kom alle ingredienserne i en blender og blend det til grøden har en ensartet konsistens. Hæld det på glas eller i en bøtte, og stil det på køl til dagen efter eller mindst i et par timer. Nyd det som morgenmad, mellemmåltid eller dessert. Server det gerne med noget frisk frugt på toppen.

Chiagroed-a

Chiagroed-1

Jeg foretrækker at spise bananer, når de stadig er en lillebitte smule grønne. Så når frugtskålen byder på en banan, der ikke er nået at blive spist i ordentlig tid, så bager jeg meget gerne disse lækre pandekager med den. Banan pandekager er lækre og svampede i konsistensen. For at give lidt modspil til pandekagernes konsistens og smag har jeg tilsat blå birkes og friskpresset citronsaft. To ingredienser, der får de sunde bananpandekager til at smage så godt! Hvis du gerne vil have, at dine sunde pandekager skal være glutenfrie, så kan rugmelet sagtens udskiftes med fx quinoamel, boghvedemel eller amarantmel. Nyd de nemme pandekager til morgenmad eller som et mellemmåltid med lidt friske bær, frugt og skyr.

1-2 personer
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du sunde pandekager:
Blend banan, æg, mandler, bagepulver og rugmel sammen til en homogen dej. Rør birkes, citronsaft og vaniljepulver i. Smelt smør på panden og steg pandekagerne til de er gyldne. Server gerne med frisk frugt og skyr.

Sunde_pandekager-1

Sunde_pandekager-2

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT