Sommeren må være på vej! Vi er smuttet på sommerferie. En sommerferie, der kommer til at foregå hjemme i år grundet den efterhånden ret så tunge mave, jeg render rundt med. Den store mave gør også, at jeg har brug for ekstra mange kolde forfriskninger i år, og da jeg ikke kan ty til et koldt glas hvidvin på terrassen, så må jeg finde på noget andet.

Heldigvis er iskaffe en favorit hos mig. Særligt den koldbrygget udgave, der giver en skøn iskaffe, der ikke er bitter, men som smager præcis lige så skønt, som en god kaffe skal. Koldbrygget kaffe er så nemt og simpelt at lave selv. Med koldbrygget kaffe stående i køleskabet, så kræver det kun lidt isterninger og evt. en sjat mælk før, at du har den bedste, hjemmelavede iskaffe.

Det skal du bruge:

Sådan laver du koldbrygget kaffe:
I en skål røres kaffe og vand sammen. Dæk skålen til og lad kaffen trække i 12-14 timer ved stuetemperatur.

Si kaffen gennem en fin si og herefter i et kaffefilter eller osteklæde. Jeg foretrækker at lave min iskaffe i et glas fyldt med isterninger, 2/3 koldbrygget kaffe og 1/3 mælk, men den kan også fortyndes en smule med vand, hvis du ikke er vild med mælk i din kaffe.

Koldbrygget iskaffe kan holde sig 5-6 dage på køl.

Indlægget indeholder affiliatelink

Jeg og min computer er rykket fra hjemmekontoret til nye, flotte lokaler. Det er så skønt at have fået et nyt kontor. Selvom jeg trives godt derhjemme, så sikrer et kontor udenfor huset, at jeg ikke bruger min arbejdstid på støvsugning og tøjvask. Og det er altså smart! Men… Nu har jeg ikke længere mit køleskab lige i nærheden, så der nemt kan skrælles en gulerod, skæres et stykke frugt eller smøres et stykke knækbrød, hvis formiddagssulten kommer snigende. Derfor er jeg i fuld gang med at udvikle mit opskriftindeks med opskrifter på nemme og sunde lækkerier, der let kan tages med på kontoret. Udover frugt og grøntsagsstave, så har jeg gerne en eller to af de her dadelkugler med. De smager så godt, stiller den søde tand og så er de nemme og hurtige at lave. Hvis du er vild med bounty, så er de her dadelkuglerne lige noget for dig.

10-12 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du bløde og lækre bounty dadelkugler:
Skær dadlerne i mindre stykker. Kom dadler, peanutbutter, vand og salt i en minihakker eller blender og blend det til er homogent og samlet. Rør kokosmelet i og kom dadelmassen i fryseren i mindst 30 minutter – så er dadelkuglerne nemmere at trille. Tril dadelmassen til små, mundrette bountykugler. Smelt eller tempererer den mørke chokolade – du kan læse her, hvordan du temperer mørk chokolade, og dyp dadelkuglerne i chokoladen. Drys med kokosmel og opbevar dadelkuglerne i fryseren eller køleskabet.

Tip: Dadelkuglerne behøver ikke at blive overtrukket med mørk chokolade – de smager også godt uden.

bountydadelkugler_1

Når Ellinor og jeg er alene hjemme, så har jeg tendens til at søge mod de nemme løsninger, når der skal laves aftensmad. Én af de retter, som jeg har lavet igen og igen er den her cremet pasta med avokado, pesto og parmesan. Den er en favorit hos både Ellinor og jeg. Det bedste ved den (udover smagen) er, at den ikke tager mere end 10 minutter at lave. Faktisk er det at koge pastaen det mest tidskrævende, så hvis det skal gå lynhurtigt, så kan du vælge en frisk pasta – så er der hurtig hverdagsaftensmad på fem minutter. Jeg damper gerne et par frosne buketter broccoli med i de sidste minutter af pastaens kogetid. Det er det nemmeste og hurtigste måltid, jeg kan lave. Avokadopasta smager så godt, og det er et sundt måltid for både mor og barn.

2 personer
Det skal du bruge:

Sådan laver du en cremet pasta med avokado, pesto og parmesan:
Kog pastaen efter anvisningen på posen. Kom avokado, pesto, citronsaft, salt og peber i en blender. Kom lidt af kogevandet ved og blend til en cremet konsistens. Juster konsistensen med mere kogevand. Smag avokadocremen til. Vend den sammen med den kogte pasta og drys med parmesan og friskkværnet peber. Server med det samme.

avokadopasta_2avokadopasta_1avokadopasta_6

Vi er netop vendt hjem fra en skøn ferie i Malaga. En uge væk hjemmefra med sol og hygge var helt fantastisk. Men en uge væk hjemmefra betyder også et tomt og kedeligt køleskab, når man kommer hjem. Og hvad gør man så, når den ét-årige siger ”mam-mam-mam”, når klokken nærmer sig 17? Heldigvis er vores skabe, skuffer og fryser fyldt med dejlig mad. Et smut i fryseren, og så havde jeg tre hjemmebagte pitabrød, én kikærtebøf, to dåser tun og to æg. Ellinor er stadig for lille til at spise tun, så kikærtebøffen var reserveret til hende. Hun er vild med dem, så dem har jeg næsten altid i fryseren til en nem og sund aftensmad eller frokost.

Med tun og æg i hånden kom jeg i tanke om Klidmosters sprøde tundeller, som jeg aldrig har fået prøvet af, men som jeg har tænkt på mange gange. Helt perfekt! Tundeller blev det. Et lille smut i Brugsen efter nogle friske grøntsager, og så havde vi faktisk til et rigtigt lækkert aftensmåltid, der ikke tog meget mere end 20 minutter at lave. Nedenfor får du min variation af tundellerne. Jeg har lusket lidt flere grøntsager og kostfibre i, og de smager virkelig SÅ godt. De er perfekte til et familievenligt aftensmåltid. Det er en sund, billig og nem måde at få fisk på, og tundellerne er også superlækre i madpakken.

30-35 stk.
Det skal du bruge:

Avokadocreme:

Sådan laver du sprøde og sunde tundeller:
Rør tun, gulerod, knoldselleri og æg sammen til det bliver lind og homogen. Rør havregryn, rasp og vand i. Tilsæt hvidløg, salt, peber og chili. Hvis farsen er for tun tilsættes mere rasp, og hvis det er for fast tilsættes mere vand. Kom tunfarsen i køleskabet i 15-30 minutter, så den kan hvile og sætte sig. Form farsen til små kugler. Steg dem i smør og olivenolie på panden.

Avokadocreme: Mos avokadoen med en gaffel og rør chilimarmelade, citronsaft, salt og peber i og smag til.

tundeller_pita_2 tundeller_pita_5

One-Pot Pasta er min go-to ret, når aftensmad skal være ekstra nem og hurtig at lave, men samtidig gerne må være sund, mættende og velsmagende. Jeg har flere One-Pot favoritopskrifter. Den her vegetar-one-pot pasta bliver også stadig lavet herhjemme. Denne gang er pastaen fyldt med masser af grøntsager og lækre oksekødspølser. Den nemme pastaret hitter stort hos både voksne og 1-årige Ellinor herhjemme. Jeg lover dig, at du har sund og lækker aftensmad på under 30 minutter. Dét er altså rart!

2-3 personer:
Det skal du bruge:

Sådan laver du en One-Pot Pasta med masser af grøntsager og oksekødspølser:
Skær pølserne i skiver. Skær champignon, squash og broccoli i mundrette stykker. Hak hvidløg fint. Kom smør i en gryde og steg pølserne til de er næsten færdige. Det tager få minutter. Tag pølserne af varmen. Kom hvidløg, squash og champignon i gryden og svits det i 2-3 minutter til det er let gyldent. Kom spagetti og vand i gryden og lad det simre under omrøring i 10 minutter til pastaen er al dente. Efter 6 minutter kommes broccolibuketterne i og simrer med. Når pastaen er kogt færdig kommes fløden i, og der røres et lille minuts tid. Smag til med salt og peber og server One-Pot pastaen med det samme.

onepotpasta_6onepotpasta_1 onepotpasta_4

Der er efterhånden en hel del opskrifter på brød bagt med surdej herinde. Jeg er svært begejstret for min surdej, så den bliver brugt flittigt og ofte. Surdejsbrød er noget helt særligt, hvis du spørger mig. Men! Tiden, tålmodigheden og planlægningen holder ikke altid, så der bliver altså også bagt meget gær-brød herhjemme. De her boller har en sprød skorpe og er meget luftige, og så er de også super nemme at bage. De er bagt med gær, så hævetiden er minimal. De duftede (og smagte) så godt, at jeg vist nok kom til at spise tre inden, at de nåede at køle helt af…

Ca. 15 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du luftige og sprøde gærboller:
Kom frø og kerner i en skål og rør dem sammen med 75 g vand. Lad det stå og trække i 15 minutter. Derved har frøene trukket det vand, de har brug for, og du undgår tørre boller. Hæld vand og gær i skålen og opløs gæret ved at røre rundt. Kom de resterende ingredienser i og ælt dejen til den er glat og slipper bordet eller skålens kanter. Jeg æltede dejen på røremaskine. Først 5 minutter ved lav hastighed og derefter 3-5 minutter ved fuld hastighed. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 1,5 time. Lad ovnen varme op til højeste temperatur over/undervarme med et bagestål eller bageplade i, mens dejen hæver.

Vend dejen ud på et let meldrysset bord og skær dejen i ca. 15 stykker. Brug en spatel eller paletkniv og undgå at arbejde for meget med dejen. Kom bollerne på bagepapir og bag dem ved 230-250 grader i ca. 10-15 minutter til de er godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Tip: Dejen kan koldhæve natten over, hvis du gerne vil have friskbagte boller til morgenmad. Skær gærmængden ned til 5 gram og følg ellers opskriften og lad dejen hæve tildækket i køleskabet natten over, når den har hævet 1-1,5 time ved stuetemperatur, så gær lige får lov til at blive aktiv.

Nemme_boller_gaer_3Nemme_boller_gaer_1

Kører du nogle gange lidt træt i din sædvanlige morgenmad? Jeg forsøger at være god til at variere min morgenmad, men helt ærligt, så spiser jeg som oftest yoghurt med hjemmelavet granola og frugt. Det smager godt, er nemt og hurtigt at lave og det holder mig mæt og tilpas længe. Men jeg elsker også, når min morgenmad består af andre ting. I weekenden spiser vi gerne hjemmebagte boller. Når jeg har møder eller en travl uge, så sørger jeg gerne for at have forberedt noget morgenmad, jeg kan tage med mig. Overnight Oats er den perfekte to-go morgenmad. Grøden kan nemt røres sammen om aftenen, og så er den klar til at blive spist eller taget med om morgenen. Overnight Oats eller køleskabsgrød er en morgenmadsfavorit herhjemme hos både Ellinor, min kæreste og jeg. Jeg har samlet fem forskellige variationer af den kolde grød til jer, som alle smager fantastisk. Smagskombinationerne er lavet ud fra fem ting, som jeg virkelig godt kan lide: cheesecake, peanutbutter, gulerodskage, bounty og bananasplit. Gør dig selv den tjeneste at smage alle fem slags – de er alle ret uimodståelige.

Opskriften tager udgangspunkt i en basisopskrift, der passer til et 140 ml Weck-glas, og så tilføjes de forskellige smagsgivere. Jeg er så glad for mine Weck-glas - de bliver brugt til så mange ting herhjemme. Marmelader, morgenmad, desserter osv. Glassene er smarte, da de har et låg, der holder tæt, og derfor kan morgenmaden eller desserten sagtens tages med på farten. Jeg spiser 1-2 stk. til morgenmad. Køleskabsgrøden kan holde sig 2-3 dage på køl.

Psst: få endnu mere inspiration på forskellige overnight oats her

Basis opskrift:

Variant Ingredienser
Cheesecake med hindbær 20 g hindbær
1 tsk. honning
½ tsk. citronskal
1 spsk. cremefraiche eller flødeost (kan udelades)
Banan-Choko ½ banan
1-2 tsk. kakaonibs (jeg bruger de her kakaonibs)
Gulerodskage 10 g hakkede mandler eller nødder
¼ tsk. kanel
1 lille gulerod, skrællet og revet
1 spsk. cremefraiche eller flødeost (kan udelades)
Bounty 1 tsk. kakaopulver (reklamelink)
2 tsk. kokosmel (reklamelink)
Peanutbutter-Choko 1 tsk. peanutbutter (reklamelink)
1 tsk. kakaopulver (jeg elsker Callebaut kakao -  100 % kakao og ingen tilsat sukker - den giver den bedste smag) (reklamelink)


Sådan laver du sund og mættende overnight oats:
Rør alle ingredienserne sammen. Kom grøden i en skål, dæk den til og kom den i køleskabet natten over, eller minimum 3-4 timer.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

overnightoats_tekstovernight_oats_4overnightoats_11

Efter at have bagt de her nemme boller med gulerod, ingefær og hasselnødder et utal af gange, så trængte jeg til lidt fornyelse. Ud med gulerod, ingefær og hasselnødder og ind med spinat og mandler. Det er lækkert! En ny favorit herhjemme. Speltbollerne bages med gær, så der er ingen lange hævetider. Selvom jeg elsker min surdej og koldhævning, så er det er altså rart, at man kan få friskbagte boller næsten med det samme, når tålmodigheden (eller planlægningen) ikke rækker. Speltstykker er perfekte til weekendens langsomme morgenmad eller i madpakken.

12-15 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du sunde speltboller med mandler og spinat:
Tag spinaten op af fryseren og lad den tø op. Du kan komme den i en lille gryde over svag varme til den netop er optøet. Pres det overskydende vand fra. Kom vand, gær og sukker i en skål og rør gæren ud. Tilsæt mel og salt og ælt dejen til den er næsten færdigæltet. Kom mandler og grofthakket spinat i dejen og ælt den færdig til den er glat og samlet. Lad dejen hæve tildækket i 1 time ved stuetemperatur.

Tænd ovnen på 220 grader varmluft. Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 12-15 boller. Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ca. 15-20 minutter til de er godt gyldne.

Tip: Bollerne smager bedst på første og anden dagen. Men hvis du kommer dem hurtigt under vandhanen og luner dem ved 200 grader, så bliver de som nybagte.

Spinatboller_5

Jagten på den perfekte opskrift på hjemmebagte burgerboller har været lang. Jeg vil have en burgerbolle, der er blød, luftig og som smager en smule sødt, så det klæder burgerens ofte salte og sprøde indhold. Nu er det endelig lykkedes. Den her opskrift på burgerboller giver en blød bolle med en perfekt blød krumme. Det lykkedes, da jeg overgav mig til hvedemelet og ikke blev fristet til at komme groft mel i. Når jeg bager brød, så kommer jeg (næsten) altid noget fuldkornsmel i dejen. Det gør jeg primært fordi, at jeg elsker smagen, men også fordi at fuldkornsmel giver meget mere mæthed og sundhed.

Men burgerbollen fik altså lov til at undvære fuldkornene, og blev bagt på god, økologisk hvedemel. Og de blev lige som jeg gerne ville have. Hjemmebagte burgerboller er hurtige at bage selv, og så smager de langt bedre end den købte udgave.

10 store burgerboller
Det skal du bruge:

Sådan bager du bløde og luftige burgerboller:
Kom vand i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt mel, salt og sukker og ælt dejen til den er samlet. Det tager omkring 5 minutter. Kom nu det bløde smør i og ælt dejen til den er glat, smidig og slipper skålen i røremaskinen eller bordet. Dæk skålen med husholdningsfilm og derefter et viskestykke, og lad dejen hæve i 1 time ved stuetemperatur.

Vend dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i 10 stykker. Form hvert dejstykke til en bolle ved at folde siderne ind over hinanden hele vejen rundt. Her kan du se en video af, hvordan du gør. Stil burgerbollerne med foldningerne nedad på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad burgerbollerne hæve i 15 minutter. Tryk bollerne flade med håndfladen til den ønskede størrelse. Lad bollerne efterhæve i yderligere 45-60 minutter. Pisk et æg sammen og pensl bollerne, og drys med sesamfrø og lidt flagesalt. Bag burgerbollerne ved 200 grader over/undervarme i ca. 15 minutter.

Tip: Da burgerbollerne er bagt med gær, så smager de bedst friskbagte, men du kan sagtens spise dem dagen efter, hvis du pensler dem med vand og luner dem i ovnen ved 200 grader. Burgerbollerne kan også fryses ned og lunes inden servering.

Burgerboller_3Burgerboller_8 Burgerboller_7Burgerboller_9

Her får du en opskrift på en hjemmebagt kage, der (næsten) ikke kan gå galt. Kagen er supernem at bage, så her kan alle være med. Måske du kan lokke børnene i køkkenet og bage kage til dig? Det ville da være skønt. Jeg er vild med kombinationen af citron og blå birkes. En sød kage med syre og friskhed fra citron og knas og sprødhed fra birkes. Citron og birkes fungerer også perfekt i sunde pandekager, skulle jeg hilse at sige. Kagen er dejlig svampet og smager altid af et stykke mere. Pund-til-pund kage er den perfekte fredagskage, da den sagtens kan nå at blive bagt til eftermiddagskaffen, når man kommer hjem fra arbejde og gerne vil nyde lidt ekstra, at weekenden er begyndt.

Det skal du bruge:

Sådan bager du en nem citronkage med birkes:
Tænd ovnen på 180 grader over-under varme. Pisk sukker og smør sammen til det er let og lyst. Kom citronskal, citronsaft, birkes og æg i og rør sammen. Bland mel og bagepulver sammen og sigt ned i dejen. Rør dejen godt sammen til den er homogen. Hæld dejen i en lille springform på 13cm. Bag kagen i ca. 20 minutter. Tjek om dejen er færdig ved at stikke en kniv i midten af kagen – der skal ikke hænge dej ved kniven. Jeg pyntede kagen med hvid chokolade.

Pundkage_1 Pundkage_2

Jeg glæder mig altid til at skulle spise morgenmad. Jeg har som oftest planlagt, hvad jeg skal have til morgenmad inden, at jeg går i seng. Så kan man ligesom glæde sig lidt mere, ikk? Oftest får jeg yoghurt med hjemmelavet muesli og frisk frugt, men jeg er ret god til at variere min morgenmad. Chiagrød, nemme bananpandekager og sund crumble er ofte på morgenmadsmenuen. Det er sund, mættende og nem morgenmad. Men nu er der kommet endnu en favorit herhjemme. Overnight oats med appelsinjuice, dadler og solsikkekerner. Det smager intet mindre end fantastisk. Bedst af alt er, at det skal forberedes aftenen før, så der er lynhurtig, sund og lækker morgenmad om morgenen, der ikke tager mere end to minutter at servere. Hvis du rører grøden sammen i et syltetøjsglas eller henkogningsglas, så er det nemt at tage morgenmaden med ud af døren om morgenen, hvis du har lidt ekstra travlt. Lækker to-go morgenmad, der tilmed er sund! Grøden skal stå i køleskabet natten over, så det kan også kaldes køleskabsgrød – kært barn har mange navne. Om morgenen skal du bare røre den kolde grød op med lidt yoghurt, skyr eller andet surmælksprodukt. På billedet har jeg toppet de sunde overnight oats med honningristede nødder og lidt mørk chokolade – dét var en god start på dagen.

2-3 portioner
Det skal du bruge:

Sådan laver du sund overnight oats:
Skær dadlerne i mundrette stykker. Bland havregryn, solsikkekerner, dadler og appelsinjuice i en skål. Dæk den til og lad den stå i køleskabet natten over. Om morgenen blandes køleskabsgrøden med yoghurt og toppes med frisk frugt, nødder eller din favorit topping. Jeg anretter min køleskabsgrød i de her 140 ml Weck glas - det gør det nemt for mig at tage dem med på farten, da låget holder tæt, og 1-2 glas passer til et måltid for mig.

Tip: Overnight oats kan sagtens stå i køleskabet i to dage. Lav bare en stor portion, så du har nem og hurtig morgenmad til hele familien i to dage.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Overnightoats_13 Overnightoats_14Overnightoats_3

Om eftermiddagen melder lysten sig til noget hyggeligt og lækkert at spise hos mig. Derfor er jeg ret så begejstret for at have en portion hjemmelavet granolabars til at stå i køleskabet. De smager fantastisk og indeholder masser af kostfibre, sunde fedtsyrer og protein. Den primære ingrediens i mine sunde mueslibarer er poppede quinoa og hirse. De gør granolabarerne sprøde og lækre. Derudover kan du bruge de nødder og kerner, som du har på lager. Granolabars er perfekte til madpakken som et lækkert og mættende mellemmåltid. I min næste portion har jeg planer om at komme mørk chokolade i – dét kunne være ret så lækkert.

Ca. 10-12 stk.
Det skal du bruge til at lave granolabars:

Sådan laver du sunde og gode granolabars:
Tænd ovnen på 170grader varmludt. Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål. Smelt honning, kokosolie og peanutbutter sammen i en gryde over lav varme. Det skal kun netop smelte og ikke blive for varmt. Bland det sammen med de tørre ingredienser. For en firkantet form 15x20cm med bagepair. Kom massen her. Tryk granolabar-massen rigtigt godt sammen. Bag i ovnen i 10-15 minutter til de er let gyldne. Lad granolabarerne køle helt af og stil dem i køleskabet inden, at du skærer dem ud. Opbevar i en lufttæt beholder i køleskabet.

Granolabar_6Granolabar_4 Granolabar_9

Sødt, blødt, knasende og sundt. De her dadelkugler er den perfekte lille søde mundfuld. Jeg er blevet så vild med at poppe quinoa. Det giver det lille frø en lækker smag, og så bliver de super sprøde. Jeg har brugt poppet quinoa i min hjemmelavet muesli, som sprødt lag på torsk og i salater. Mulighederne er mange. Men det sunde frø passer også dejligt til de søde dadelkugler, hvor den ristede smag og sprødhed bare gør dadelkuglerne bedre og endnu sundere. Jeg har vendt de hjemmelavede dadelkugler i Valrhona kakaopulver. Min næste portion har jeg planer om at overtrække med mørk chokolade eller rulle i lakridspulver og frysetørret hindbær. Har din daginstitution eller skole nul-sukker politik, så er de her dadelkugler perfekte at medbringe til børnefødselsdagen. Nyd dadelkugler som en lille eftermiddagssnack, kom dem i børnenes madpakke som en lille overraskelse eller spis dem sammen med en god kop kaffe i weekenden.

25-30 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du sunde dadelkugler:
Skyl quinoa grundigt og lad dem tørre i et par timer eller til dagen efter. Varm en stor gryde godt op. Kom quinoaen i. Ryst gryden jævnligt. Quinoaen begynder at poppe, og de skal ikke være i gryden længe, ca. 2 minutter. Quinoa popper ikke på samme måde som popcorn, da de ikke bliver større, men du kan høre, at de popper i gryden. Hæld quinoaen fra gryden, når de har poppet og er let gyldne. Lad dem afkøle.

Kom alle ingredienserne undtagen quinao i en foodprocesser og blend det til en homogen masse. Kom dadel-massen i en skål og vend den poppet qunioa i. Rul til små kugler og vend i dit foretrukne drys. Opbevar dadelkuglerne i en lufttæt beholder i køleskabet.

dadelkugler_4 dadelkugler_8 dadelkugler_9 dadelkugler_15

Min kærlighed til birkes er vokset markant på det sidste. Det hele startede med en citron-birkes kage, som smagte helt fantastisk. De små birkes forblev knasende i kagen, og det var anderledes og lækkert at spise en kage med lidt knas i. Sidenhen har jeg næsten ikke kunnet for nok af birkes. De her grove snurrer er ingen undtagelse – de skulle også have selskab af det lille frø. Birkesfrø indeholder masser af sunde fedtstoffer, protein og fibre, så jeg kan heldigvis bare spise løs. De grove ølandssnurrer er bløde og luftige boller med masser af smag, og så er de nemme og hurtige at bage. Jeg sender dem gerne med i madpakken – hvem vil ikke gerne åbne op til sådan en fin lille birkessnurre?

12 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du grove ølandssnurrer med birkes:
Kom vand, gær og sukker i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt mel og salt og ælt dejen til den er samlet. Tilsæt nu det bløde smør og ælt dejen til den er smidig og glat. Æltningen kan sagtens foregå på bordet, da dejen er ret fast og derfor ikke kræver en røremaskine. Når dejen er æltet færdig skal den hæve 1,5 time på bordet dækket med et klæde over.

Efter hævning rulles dejen ud til 60x30 cm. Pensl dejen med vand og drys birkes jævnt over hele dejen. Fold nu en tredjedel af dejen ind mod midten og fold efterfølgende den anden tredjedel hele vejen over dejen. Rul dejen ud til ca. 30x30cm. Skær dejen i 12 strimler. Hver strimmel rulles ved at holde fast i den ene ende af dejen og rulle dejen mod dig selv. Sno dejstrimlen omkring din pegefinger og tommeltot og kom enden ned i hullet, der bliver skabt i midten af snurreren. Således lukkes ølandssnurreren sammen og stilles herefter på en bageplade med bagepapir. Gentag ved alle 12 dejstrimler. Tænd ovnen på 200g varmluft. Lad de grove snurrer hæve tildækket, mens ovnen varmer op. Pisk ægget sammen og pensel dine ølandssnurrer. Bag dem i ca- 10-15 minutter til de er godt gyldne.

Oelandssnurrer_0 Oelandssnurrer_a
Oelandssnurrer_2 Oelandssnurrer_11

Jeg indrømmer det gerne. Jeg har en tendens til, at når jeg bager kage, så bager jeg meget kage! Derfor ender jeg ofte med kagerester, og får at undgå at spise kage hver dag i en hel uge, så fryser jeg ofte kageresterne ned. Heldigvis kan kagerester altid bruges til at lave én af mine favorit kager – romkuglen. Eller trøfler. Jeg kalder dem både det ene og det andet, og jeg ved faktisk ikke, om der er forskel på romkugler og trøfler, eller om det bare er to forskellige navne for præcis det samme? Er der mon nogle af Jer, der ved det?

Hjemmelavede romkugler er supernemme at lave selv. Denne gang brugte jeg chokoladekage, men hvis du har wienerbrød eller en anden lys kage i overskud, så kan du også sagtens bruge det. Så skal du bare tilsætte kakaopulver til dejen. Romkuglerne er svampede, søde og helt perfekte. Jeg har rullet mine romkugler i hakkede mandler og kokos, da jeg ikke er så tosset med det farvestrålende tivolikrymmel. Heldigvis kan du selv vælge din favorit krymmel.

Ca. 15 mellemstore romkugler
Det skal du bruge:

Sådan laver du hjemmelavede romkugler:
Kom alle ingredienserne sammen og blend det til en homogen masse. Jeg brugte en stavblender, men du kan også bruge hænderne. Smag dejen til, om dejen skal være sødere eller skal smage mere af romessens. Rul dejen til romkugler i din ønskede størrelse og rul dem herefter i din favorit krymmel. Opbevar romkuglerne på køl til de skal serveres.

Tip: du kan sagtens lave romkugledejen dagen eller et par dage før servering. Vent med at trille dejen til kugler og vende dem i krymmel til de skal serveres.

Romkugler_3 Romkugler_11

Tortillas er en favorit herhjemme. Det er en perfekt tøm-køleskabet ret, hvor de sidste grøntsager kan bruges i enten den krydrede kødsovs eller rå i tortillaen. Derudover er tortillas et sikkert hit hos børn – det er hyggeligt at spise pandekager til aftensmad og selv kunne vælge fyldet. Oftest indeholder vores tortillas en kødsovs med masser af hvidløg, chili, spidskommen og bønner. Rester af Chili Con Carne er for eksempel helt perfekt til. Guacamole hører sig også til, og så kommer vi bare de grøntsager i, som køleskabet byder på. De hjemmelavet fuldkorns tortillas er bare så meget lækre, end dem man køber. Her slipper du for mærkelige tilsætningsstoffer, samtidig med at de smager meget, meget bedre. De er supernemme at lave selv.

Ca. 10 stk.
Det skal du bruge:

Sådan gør du:
Bland mel, bagepulver og salt sammen i en skål. Skær smørret ud i mindre stykker og bland det sammen med de tørre ingredienser. Smørret skal fordeles i de tørre ingredienser – det gøres nemmest med fingrene. Tilsæt det varme vand lidt af gangen, samtidig med at dejen æltes sammen i skålen. Dejen vil være klistret. Når alt vandet er tilsat og dejen er samlet, formes der 12 kugler af ca. 60g. Lad dejkuglerne hvile i 10-15 minutter under et klæde på køkkenbordet. Rul herefter hver kugler til en tynd tortilla. Varm en tør pande – den skal være så varm som muligt, og steg dine tortillas ca. 20 sekunder på hver side til de er gyldne. Server med det samme.

Tip: hjemmelavet tortillas kan sagtens fryses ned. Frys dem med et stykke mellemlægningspapir mellem hver – så er de nemme at tage op og forberede en nem aftensmad eller madpakke med.

Tortilla_2 Tortilla_3 Tortilla_6

Små, tykke pandekager, der har en blød og luftig midte og en sprød kant. Sådan skal ricottapandekager være, hvis du spørger mig. Jeg har fyldt de her lækre pandekager med friske blåbær for en frisk og letsyrlig smag. Blåbærrene kan udskiftes med chokolade, citronsaft- og skal eller andre bær, hvis du foretrækker det. Bag ricottapandekager og server dem til en brunch, eller nyd dem om eftermiddagen, når regnen trommer på ruden, og der skal hygges under lune tæpper.

12-14 små og tykke pandekager
Det skal du bruge:

Sådan bager du ricottapandekager med blåbær:
Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål. Rør ricotta, æg, mælk sammen i en anden skål. Tilsæt blåbærrene. Vend de tørre ingredienser i og rør dejen sammen til den netop er samlet. Pisk ikke for meget. Varm en pande op og kom en smule smør på. Steg pandekagerne til de er gyldne på begge sider.

Tip: pandekagerne kan fryses ned og tages op og lunes i ovnen, når du skal bruge dem. Læg et stykke madpakkepapir mellem hver pandekage, inden du fryser dem ned – så er de nemme at få fra hinanden igen, inden de skal lunes.

Ricottapandekager-1Ricottapandekager_3

Tærter er nemme at lave, de fleste elsker dem, og så sikrer de en nem madpakke dagen efter, hvis der er rester. Denne rødbedetærte byder på masser af smag, flotte farver og en sprød fuldkorns tærtebund, der sagtens kan laves glutenfri, hvis du ønsker det. Hvis du endnu ikke er så vild med gedeost, så kan den udskiftes med ko-feta. Brug toppen fra de spæde rødbeder – de er fyldt med vitaminer og mineraler. Hvis du ikke kan få det, så kan du bruge spinat eller spidskål i stedet.

Det skal du bruge:

Sådan laver du en rødbedetærte med gedeost og valnødder:
Forvarm ovnen til 180 grader. Kom havregryn, mandelmel, rugmel og salt i en foodprocessor eller blender og blend indtil havregrynene er blevet til mel. Tilsæt smør og puls et par gange, indtil du får små stykker af smør jævnt fordelt i melet (disse trin kan også gøres i hånden.) Tilsæt vand og blend indtil tærtedejen er blandet godt sammen. Kom dejen i et tærtefad på ca. 28cm og tryk den jævnt ud, så den dækker hele fadet. Prik dejen med en gaffel adskillige gange. Bag tærtebunden i 10 minutter for at forhindre skorpen i at blive blød.

Skræl rødbeder og riv dem groft på et rivejern eller i en foodprocessor. Skær løget i tynde skiver. Sæt en pande på medium varme. Kom smør eller olivenolie på panden. Når smørret er smeltet, kommes løgene på. Steg i 4-5 minutter til de er let gyldne. Tilsæt hvidløg og timian og steg i cirka 30 sekunder, før du tilføjer de fintsnittet rødbedetoppe sammen med citronsaft, salt og peber. Lad det stege indtil rødbedetoppene er faldet sammen. Tage panden af varmen. Pisk æg sammen med mælk og smuldre derefter gedeosten i. Kom lidt salt og peber i også.

Placer de revet rødbeder på bunden af tærten. Drys de stegte grøntsager over. Hæld æggeblanding over midten og sørg for, at osten er nogenlunde jævnt fordelt. Fyldet skal være fugtig fra væsken – ellers må der tilføjes endnu et sammenpisket æg. Kom valnøddestykker på toppen. Drys honning over. Bag tærten i 30-35 minutter eller til den er gylden og fast.

Roedbedetaerte_3 Roedbedetaerte_7 Roedbedetaerte_11 Roedbedetaerte_18 Roedbedetaerte_20

Sprøde udenpå, bløde indeni. Sunde og super lækre fritter fyldt med quinoa og grønkål. Et sikkert hit hos både børn og voksne. Har du kartofler i overskud fra gårdagens aftensmad, så kan de passende bruges. Lav gerne en stor portion, når du er i gang, for de smager også dejligt kolde, og kan sagtens lunes dagen efter, når aftensmaden skal gå stærkt. Perfekt måde at lokke ekstra grøntsager i ungerne. Og de voksne…

Ca. 20 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du Kartoffel-Quinoa Fritter med grønkål:
Kog quinoa efter pakkens anvisning. Befri grønkålen fra sin stilk og skær det i tynde strimler. Kom alle ingredienserne i en skål og rør det godt sammen. Varm olie og smør på en pande og steg fritterne i ønsket størrelse til de er gyldne på hver side. Fritterne kan også bages i ovnen, hvis du foretrækker det. Placer dem på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen på 225 grader i 15-20 minutter.

Kartoffel-Quinoa_1 Kartoffel-Quinoa_4

Hvide, bløde og luftige chokoladeboller dufter og smager bare af hygge, barndom og god tid sammen. For hvem elsker ikke en blød, smørbagt bolle fyldt med masser af god, mørk chokolade? Chokoladebollerne bagte jeg til min fødselsdag, og de var et hit hos både store og små. Bollerne er nemme og lynhurtige at bage, så når efteråret rigtig har sat ind, og regnen trommer på vinduerne, så glæder jeg mig til at bage endnu en portion lyse chokoladeboller, putte mig under et tæppe i sofaen og nyde en lun chokoladebolle med smør.

12 store chokoladeboller
Det skal du bruge:

Sådan bager du bløde og luftige chokoladeboller:
Smelt smørret i en gryde. Når smørret lige netop er smeltet, så tilsættes mælken, så blandingen er fingervarmt. Gæren smuldres i en skål og vand og sukker tilsættes. Gæren røres ud heri. Smør og mælkeblandingen hældes i gærblandingen. To æg slås ud i blandingen, chokolade, kardemomme og salt kommes i, og melet tilsættes lidt efter lidt, hvor det hele tiden røres ud og æltes ind i dejen. Ælt dejen godt ved at ”løfte” den opad mod skålens sider – se hvordan du ælter en gærdej her. Når dejen er æltet godt, og den er glat og skinnende, så vendes den ud på et meldrysset bord og samles. Lad den hæve tildækket på køkkenbordet i ca. 45 minutter. Når dejen er hævet, så formes det til boller og sættes på en beklædt bageplade – se her hvordan du former chokoladebollerne. Tænd for ovnen på 175 grader varmluft. Et æg piskes sammen med en lille smule mælk og bollerne pensles. Når ovnen er helt varm bages bollerne i ca. 20 minutter. Bag én plade af gangen, så er du sikker på en mere jævn bagning.

Tip: Chokoladebollerne kan sagtens fryses. De kan lunes, mens de er frosne, men det bedste resultat får du, hvis du lader bollerne tø let op på køkkenbordet, inden du luner dem. Væd dem med en smule vand og lun dem i ovnen på 200 grader.

Indlægget indeholder affiliatelink
Chokoladeboller_2 Chokoladeboller_4 Chokoladeboller_6

Tiden står stille i den lille babybobbel. Den 11/10 bød vi velkommen til et nyt menneske og blev samtidig en lille familie. Jeg stornyder tiden! Heldigvis har Ellinor et mildt og roligt sind, så selvom tiden primært går med at hygge, så er der heldigvis stadig tid til at bage. De her hjemmebagte gulerodsbrud er nemme og lette at bage, da de kun kræver en kort hævetid, og så er dejen så fast, at den nemt kan æltes på bordet. Gulerodsbollerne er sundere og grovere end den version, man kender fra bageren, der ofte indeholder ret meget sukker, smør og ren hvedemel. De her gulerodsbrud byder på masser af smag og kostfibre, og så er de den perfekte bolle til madpakken, morgenbordet eller eftermiddagshygge.

9 store gulerodsbrud
Det skal du bruge:

Sådan bager du lækre og nemme gulerodsbrud:
Kom vand, gær og sukker i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt mel og salt og ælt dejen til den er samlet. Tilsæt nu det bløde smør og ælt dejen til den er smidig og glat. Æltningen kan sagtens foregå på bordet, da dejen er ret fast og derfor ikke kræver en røremaskine. Når dejen er æltet færdig skal den hæve 1 time på bordet dækket med et klæde over.

Skræl og riv gulerødderne groft. Når dejen har hævet laves der en stor fordybning i midten af dejen. Slå ægget ud i fordybningen og kom også gulerødder og solsikkekerner i. Fold dejen indover fyldet til dejen ligner en bolle. Brug nu en bagespatel, kniv eller paletkniv til at hakke dejen i små stykker. Fold hele tiden dejen sammen med fyldet indtil dejen er delt i mange små stykker. Beklæd en bageplade med bagepapir. Del dejen i 9 boller og før dem over på bagepapiret. Lad bollerne efterhæve i 45 minutter. Tænd ovnen på 220 grader varmluft og bag gulerodsbollerne i ca. 12-15 minutter.

Gulerodsbrud_1 Gulerodsbrud_4

Friskpresset rødbedejuice er min favoritjuice! Derfor står jeg ret tit med en masse overskudende rødbedepulp fra min juicer. For at udnytte rødbederne helt og få glæde af alle de vitaminer, mineraler og fibre, der gemmer sig i rødbeden, så bruger jeg ofte pulpen af rødbede i bagværk. Denne gang blev det til supersunde boller med rødbedepulp. Bollerne får den fineste lyserøde/pink farve. Bollerne er nemme og hurtige at bage, da de hverken kræver nogen særlig æltning eller lang hævetid. Helt perfekte boller til eftermiddagshygge eller et dejligt morgenbord med familien.

Det skal du bruge:

 

Sådan bager du nemme og sunde rødbedeboller:
Kom vand i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt skyr, honning, solsikkekerner og rødbedepulp og rør det sammen. Kom nu melet i lidt af gangen og rør det godt ud, så har en ensartet dej. Tilsæt til sidst saltet og ælt dejen en smule i skålen ved at ”løfte” dejen op ad skålens side. Derved strækker du glutenproteinet i melet, og du får en glat dej. Når du synes, at din dej er æltet nok, så stilles den til hævning i skålen med et klæde over ved stuetemperatur. Lad dejen hæve i 1-1,5 time. Hvis du har en bagesten, så kommer du den i ovnen, når dejen har hævet i ca. 1 time. Ellers kan du bruge en bageplade, som du vender med bunden op inde i ovnen. Varm ovnen op til 250 grader. Når dejen er hævet, så formes der 15-18 boller med to våde skeer. Før bollerne på bagepapiret ind på din bagesten eller bageplade. Bag bollerne i ca. 15 minutter til de er gyldne.

Roedbedeboller_feat Roedbedeboller_1 Roedbedeboller_2

Lynhurtig, super lækker og rigtig nem aftensmad. One-pot pasta er genialt, når aftensmad skal gå hurtigt! Retten indeholder kun få ingredienser og kan laves på cirka den tid, det tager, at koge pastaen. Alle ingredienserne tilberedes nemlig samtidig i én gryde. Porreren tilfører pastaen masser af smag. Hvis du ligesom jeg elsker en cremet pasta, så er jeg sikker på, at denne one-pot pasta bliver dit nye yndlingsmåltid. En supernem og hurtig vegetarisk aftensmad.

4-6 personer
Det skal du bruge:


Sådan laver du en One-Pot Pasta:

Skær roden af porrerne og skær det groveste af toppen væk også. Skyl og rens porrerne grundigt for jord. Snit herefter i 3-4 mm strimler. Opvarm olivenolien i en gryde. Tilsæt snittet porrer og salt og lad det stege over medium varme til porrerne har taget farve og er let gyldne. Tag gryden af varmen. Tilsæt vand, salt, spaghetti, cherrytomater, babyspinat og hvidløg. Bring det i kog. Lad det simre i 10 minutter til spaghettien er al-dente, og vandet er kogt væk. Rør i spaghettien ofte, da den ellers koger sammen i klumper. Tilsæt fløden, lad det simre yderligere 2 minutter og tag gryden af varmen. Lad det trække i 2 minutter med låg. Vend smuldret feta i. Smag til med salt og peber og server med det samme.

Onepotpasta_1 Onepotpasta_6 Onepotpasta_12

Cheesecake, ostekage, ostelagkage. Kært barn har mange navne, og lige netop kombinationen af en sprød kiksebund, en fløjsblød ostecreme og syrlig marmelade, sirup eller syltetøj på toppen står mit hjerte nært. Jeg er kæmpefan af cheesecake! Særligt denne opskrift, som jeg har bagt og nydt et utal af gange. Opskriften kommer nemlig fra Gammel Skovridergaard i Silkeborg, så jeg kan så absolut ikke tage æren for den, hvor meget jeg end gerne ville. For den er god! Rigtig god!

I mit sabbatår arbejdede jeg som tjener på Gammel Skovridergaard. En god og hyggelig tid, hvor jeg udover at arbejde en masse også spiste en masse ostelagkage. Den er de nemlig ret kendte for, så den er en fast del af frokostbuffeten. Jeg elsker, at den her cheesecake er så nem at lave, da den hverken skal bages eller indeholder husblas. Den nemmeste og bedste cheesecake. Jeg har lavet få justeringer i opskriften, som jeg synes, gør ostelagkagen endnu bedre, men ellers er opskriften magen til den populære Gammel Skovridergaard ostelagkage.

8-10 personer
Det skal du bruge:

Sådan laver du en cheesecake:

Knus kiksene fint og rør dem sammen med det bløde smør. Fordel kiksemassen jævnt i bunden af en springform på 18cm. Rør flødeosten med flormelis og vaniljepulver. Pisk fløden stiv og vend den i ostemassen. Fordel ostemassen oven på kiksemassen. Lad ostelagkagen hvile et par timer og gerne til dagen efter. Du kan sagtens lave cheesecaken i god tid og komme den i fryseren indtil, at den skal nydes. Pynt før servering med solbærsyltetøj og hakkede pistaciekerner.

Cheesecake_5 Cheesecake_13

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT