Annonce - opskrift udviklet for Kenwood

Vinterens mange smage er jeg vilde med! Ingefær, appelsin, nødder, varme krydderier og lune gryder med masser af smag. Heldigvis kan jeg sagtens snige en del af de skønne sager i mit bagværk. De her boller er helt perfekte at nyde til en kop varm the en hyggelig eftermiddag. Måske er du endda heldig at have fri mellem jul og nytår, så der er masser af tid til lange morgener med leg, hygge og god mad? Eller rare eftermiddage, hvor kaffen næsten når at blive kold fordi, at det hyggelige selskab tager alt din opmærksomhed. Sådan håber jeg, at vores juledage bliver. Masser af familietid med min lille firekløver.

Hjemmebagte boller er bare det bedste. Kom appelsinsaft, friskrevet ingefær og mandler i din bolledej - så får du friskbagte boller med masser af smag og knas. Jeg er helt vild med dem! Vil du gerne koldhæve dejen, så der kan være friskbagte boller til morgenemaden, så se mit tip nederst i opskriften. Har du appelsiner og ingefær i overskud, når du har bagt bollerne, kan du lave en friskpresset juice - det passer perfekt sammen med de smagfulde og nemme boller.

Ca. 12-14 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du smagfulde boller, der er luftige og lækre:
Kom vand, appelsinsaft og gær i skålen til din røremaskine - jeg bruger min Kenwood Chef Sense XL røremaskine. Rør med en ske til gæren er opløst. Kom mel, ingefær og mandler i dejen. Tilsæt til sidste saltet. Ælt dejen ved lav hastighed i 4 minutter. Skru herefter op på middel/høj hastighed og ælt dejen i 3-5 minutter til den er glat, sammenhængende og slipper skålens kanter. Lad dejen hvile tildækket ved stuetemperatur i 60 minutter. Vend dejen ud på et let meldrysset bord og del dejen i 12-14 stykker. Form dejen let til en bolle ved at skubbe dejen ind under sig selv. Lad bollerne efterhæve i 40 minutter.

Tænd ovnen på 220 grader varmluft og bag bollerne i 12-15 minutter til de er godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Tip: Vil du gerne koldhæve dejen natten over? Nedjustere gærmængden til 5 gram. Ælt dejen som angivet, og lad dejen hæve i 60 minutter ved stuetemperatur før, at du kommer den i køleskabet i en tætlukket bøtte natten over. Om morgenen formes bollerne, og de får lov til at "vågne" ved stuetemperatur i 10-15 minutter, mens ovnen varmes op. Bages som angivet.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Varme hveder. En hyggelig tradition, som jeg virkelig gerne vil indføre i vores lille familie. Og jeg ved, at I er mange, mange flere, der også nyder en lun, ristet hvede aftenen før Store Bededag eller om morgenen på Store Bededag.

Du kan bage dine hveder med enten stenkværnet eller valset hvedemel. Stenkværnet er grovere end almindelig (valset) hvedemel. Det giver dine hveder mere smag, men ikke helt samme opbagning og luftighed, som hvis du bager med helt almindelig hvedemel. Jeg bager mine hveder med lidt forskelligt. Nogle gange stenkværnet, andre gange valset og nogle gange blander jeg lidt. Det afhænger af, hvor luftige og lette, jeg ønsker dem.

Stenkværnet økoogisk hvedemel er en fintsigtet hvedemel, men som indeholder flere fibre, vitaminer og mineraler end "almindelig" hvid hvedemel. Og så giver det mere smag og mæthed til dine hveder. Jeg elsker at kunne smage kornet i mit bagværk, og varme hveder synes jeg i særdeleshed gerne må smage af noget! Der er selvfølgelig også en god mængde kardemomme i. Du kan bruge stødt kardemomme, hvis det er det, du har på lager. Jeg elsker at bruge kardemommekerner, som jeg knuser i min morter. Det giver en aromatisk, mild og skøn smag af kardemomme, som slet ikke er sammenlignelig med stødt kardemomme.

Jeg har forsøgt at ramme en hævetid på hvederne, der passer nogenlunde med, at man kan have friskbagte varme hveder ved en 19-20 tiden om aftenen. Hvis dejen æltes sammen, når man kommer hjem fra arbejde, så skal dejen hæve 2 timer + formning af bollerne og bagetid, og så er der helt friskbagte varme hveder.

TIP til kortere hævetid: Hvis du ønsker at forkorte hævetiden, så øger du gærmængden til 30 gram, og så kan du nøjes med at lade din dej hæve 45 minutter først og derefter efterhæve 45 minutter inden bagning. Bag hvederne og nyd.

12 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du de bedste varme hveder med masser af smag:
Kom kold mælk, gær og sukker i en skål og rør det sammen til gæren er opløst. Kom ægget i og rør det sammen med gærblandingen. Tilsæt mel, kardemomme og salt og ælt dejen til den er samlet. Jeg ælter dejen på min røremaskine i 2 minutter på hastighed 1 og derefter 2 minutter på hastighed 2. Kom det bløde smør i og ælt dejen i 4 minutter ved hastighed 2 og 2 minutter på hastighed 4. Nu skal dejen gerne være samlet, glat, skinnende og have sluppet skålens kanter helt. Ellers skal dejen æltes lidt længere. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 60 minutter. Dæk med husholdningsfilm først og derefter et viskestykke.

Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Del dejen i 12 portioner af ca. 80 g stykket. Form og spænd hver dejklump op til en bolle - se en video af, hvordan jeg spænder hveder op her. Kom dem i bageform beklædt med bagepapir. Jeg bager i den her form. Du kan også bage dem på en almindelig bageplade fra ovnen. Stil hvederne med en afstand på 1-1,5 cm, så de vokser sammen under hævning og bagning. Dæk hvederne med husholdningsfilm og et klæde og lad dem efterhæve i 45-60 minutter til de er næsten fordoblet i størrelse. Tænd ovnen på 220 grader over/under varme og bag dem i 12-15 minutter til de er gyldne. Afkøl på en rist. Skær dem over og rist hvederne i ovnen inden servering.

*Mælken skal være kold, da den lange æltetid på maskinen varmer dejen op. Hvis mælken er lun, så kan du risikere, at din dej bliver form varm, og gæren derfor bliver svækket eller slået helt ihjel. Det giver flade og kompakte boller, eller en dej, der overhovedet ikke hæver. Hvis du ælter dejen i hånden, og ikke har tid eller lyst til at ælte dejen længe, så dejens temperatur stiger, så kan du med fordel lune mælken en smule, da det aktiverer gæren og starter hævningen.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Ellinor har lært mig mange ting. Hun har mig at grine højt, rigtigt og længe af selv de mindste ting. Hun har lært mig at sætte pris på alting meget mere. Og så har hun lært mig at spise rosiner. Dem har jeg nemlig aldrig været glad for. Lige indtil nu.

Ligesom de fleste andre børn, tror jeg, så er Ellinor rigtig glad for tørret frugt. Dadler er hendes favorit. Men lige derefter kommer rosiner. Jeg havde meget svært ved at dele hendes begejstring i starten. Men da vi altid har gjort meget ud af at dele vores mad herhjemme, så ville hun også meget gerne dele sine rosiner med mig, da hun for et års tid siden begyndte at spise dem. Og nu sætter jeg faktisk pris på rosiner. Så meget at de er begyndt at snige sig ind i mit bagværk. Det havde jeg aldrig troet skulle ske. Min opfattelse er også, at enten så elsker man rosiner i bagværk, eller også så gør man det absolut modsatte.

De her bløde, luftige og lækre rosinboller kan man dog næsten ikke undgå at holde af. De er virkelig gode! De er smørbløde, superluftige og så skønne, at de gør børn glade og giver voksne minder fra deres barndom. For er det ikke lige netop der, hvor bløde boller med rosiner hører til? Ved trygge, gode og rare minder fra barndommen? Det håber jeg at kunne give Ellinor - noget bagværk, som hun kommer til at forbinde med hendes barndom. Og det kunne meget vel blive de her rosinboller.

12 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du de bedste, bløde og luftige boller med rosiner:
Smelt smørret i en gryde ved lav varme. Når smørret er smeltet kommes det i en skål. Hæld mælken i. Tjek, at smør/mælkeblandingen ikke er for varm - det skal være lunkent, men ikke varmt, da gærcellerne så bliver slået ihjel. Hvis det er for varmt, så lad det køle til lillefingervarmt. Kom gæren i og rør det ud til opløst. Tilsæt æg og rør ud. Kom mel, kardemomme, sukker og salt i og ælt dejen til den er luftig, glat og nemt slipper skålens kanter eller bordet. Nu kommes rosiner i og æltes med.

Lad dejen hæve tildækket (drys dejen med en smule mel og kom husholdningsfilm over inden, at du kommer et klæde over dejen - så tørrer dejen ikke ud i overfladen) ved stuetemperatur i 60 minutter. Del dejen i 12 stykker og form hver bolle. Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve tildækket med husholdningsfilm og et klæde i 45-60 minutter (de skal ca. være hævet til dobbeltstørrelse) ved stuetemperatur. Tænd ovnen på 220 grader almindelig ovn (over/under varme). Pisk et æg sammen med en gaffel og pensel bollerne. Bag bollerne i 12-15 minutter til de er gyldne. Lad afkøle på en rist og nyd.

Indlægget indeholder affiliatelink.

Det er så skønt, når I skriver og efterspørger en eller flere opskrifter. Det giver mig en fornemmelse af, hvilke opskrifter I leder efter herinde på bloggen, og som I gerne vil have mit bud på. Flere af jer har efterspurgt en opskrift på koldhævede gulerodsbrud, da det giver en større fleksibilitet i, hvornår man kan nyde friskbagte gulerodsbrud. Med den her opskrift har du nu også mulighed for at servere lune, bløde og lækre gulerodsbrud til morgenmad eller brunch uden at skulle stå alt for tidligt op.

Generelt nyder jeg at koldhæve mit hjemmebagte brød. Det gør brødet lettere fordøjelig og giver det en endnu bedre smag. Jeg er nu stadig meget glad for smagen i de her bløde gulerodsbrud og de grove gulerodsbrud, men de her koldhævede gulerodsbrud er bagt med endnu mindre gær, og det klæder dem absolut. De bedste og nemmeste koldhævede gulerodsbrud, som er bløde og lækre.

12 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du koldhævede, luftige gulerodsbrud:
Dag 1: Kom vand, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst. Kom mel og salt i og ælt til dejen er smidig og glat. Du kan sagtens ælte dejen på bordet, da den er ret fast. Tilsæt det bløde smør og ælt det ind i dejen. Kom dejen i en skål og dæk den til med et låg eller husholdningsfilm. Lad dejen hæve 30 minutter ved stuetemperatur inden, at du kommer den i køleskabet.

Dag 2: Vend dejen ud på bordet. Lav en fordybning i midten og kom groft revet gulerod, solsikkekerner og æg i. Fold dejen ind over fyld og hak dejen i mindre stykker med en dejspatel eller paletkniv. Du kan se, hvordan du laver og former gulerodsbrud i videoen nedenfor. Tag dej fra i ønsket størrelse og placer det på en bageplade beklædt med bagepapir. Kom husholdningsfilm og et viskestykke over gulerodsbruddene og lad dem efterhæve i 60 minutter. Tænd ovnen på 220 grader varmluft og bag gulerodsbrudene i 12-15 minutter til de er gyldne. Jeg bager to plader af gangen i 2 og 4 rille i ovnen.

Tip: Dejen kan hæve 10-20 timer i køleskabet afhængigt af, hvordan bagningen passer dig bedst.

Note: Dejspatelen, jeg bruger i videoen, er den her fra Bagestålet

Indlægget indeholder affiliatelink.

Solen skinner fra en skyfri himmel. Vi er netop ved at lave vores have færdig, som har fungeret som en byggeplads de sidste mange, mange måneder eller rettere - de sidste to år. Jeg glæder mig så meget til, at græsplænen er vokset op, og vi kan holde picnic i vores egen have. Jeg har planer om at madpakken til picnickurven skal bestå af de her bløde, grove boller med masser af kerner.

Bollerne er den perfekte bolle til små og større børn. Men jeg siger nu også gerne ja tak til en blød og luftig bolle. Selvom jeg elsker friskbagte surdejsboller med masser af smag, luftig krumme og supersprød skorpe, så kan sådan en blød bolle bare noget særligt. Det er altså hyggeligt at spise en blød bolle. Speltbollerne er også rigtig gode til madpakken - de er lynhurtige at bage, kan sagtens fryses, og så holder de sig bløde og gode i et par dage efter bagning.

Jeg bager gerne bollerne til Ellinor - de er nemme for hende at spise, og så er de stadig fulde af kostfibre og mætter hende godt. En blød speltbolle, der hitter hos hele familien.

10 store boller
Det skal du bruge:

Sådan bager du bløde speltboller med kerner og frø:
Kom kerner og 100 g vand i en skål og lad det trække i minimum 30 minutter. Du kan også lade det trække natten over i køleskabet.

Kom vand og mælk i en skål. Kom gær i og rør rundt indtil gæren er opløst. Kom ægget i og rør det ud. Kom mel, kerner og salt i og ælt dejen godt. Du kan ælte den på bordet, men du kan også bruge en røremaskine. Ælt dejen til den er glat, smidig og slipper skålens kanter eller nemt slipper bordet. Skær smørret i mindre stykker og ælt den ind i dejen til dejen bliver blank og glat. Dæk dejen med en pose eller husholdningsfilm og læg et viskestykke oven på (ikke et viskestykke nederst, da det suger fugt fra dejen) og lad den hæve ved stuetemperatur i 45 minutter.

Del dejen i 10 stykker. Form bollerne ved at spænde dejen ind under bollen i bunden. Du kan se, hvordan du spænder og former bollen i videoen her. Kom bollerne på to bageplader beklædt med bagepapir – der skal være god plads mellem bollerne. Lad bollerne efterhæve i 40 minutter ved stuetemperatur beklædt med husholdningsfilm og et viskestykke. Tænd ovnen på 200 grader varmluft + undervarme, hvis det er muligt. Bag bollerne i 10-12 minutter til de er gyldne. Lad dem køle af på en rist og nyd.

Indlægget indeholder affiliatelinks

I er virkelig mange, der er lige så vilde med både bløde gulerodsbrud og grove gulerodsbrud som jeg. Det er altså også bare en skøn bolle! Så supernem at bage, luftige og lækker. Derfor bager jeg rigtig tit brud herhjemme - i alle mulige afskygninger. Bollerne er også nemme at spise for børn - de er bløde og svampet og får ikke samme sprøde skorpe, som når jeg bager surdejsboller. En børnevenlig bolle, der smager mindst ligeså godt, når den bliver lunet i ovnen direkte fra fryseren.

Heldigvis kan man komme en masse andet end gulerod og solsikkekerne i sine gulerodsbrud. Eller speltbrud, som jeg kalder dem. Denne gang har jeg bagt dem på rent speltmel og fyldt dem med emmentaler og oliven. En helt perfekt frokostbolle, der nemt kan tages med på farten. Speltbrudene bager jeg også gerne og serverer sammen med et tapas-fad eller en god og cremet suppe.

12 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du speltbrud med oliven og emmentaler:
Kom vand, gær og sukker i en skål og rør det sammen til gæret er opløst. Tilsæt mel og salt og ælt dejen til den er samlet og nemt slipper bordpladen. Kom det bløde smør ved og ælt det ind i dejen. Lad herefter dejen hæve 1 time tildækket på køkkenbordet.

Riv emmentaler på et groft rivejern. Skær oliven i halve. Lav en fordybning i dejen og kom emmentaler, oliven og æg ved. Fold dejen ind over fyldet og hak dejen i mindre stykker. Du kan se her, hvordan du former dejen. Del dejen i 12 boller og kom dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i 45 minutter. Tænd ovnen på 220 grader og bag speltbruddene i 10-12 minutter til de er gyldne. Lad dem afkøle på en rist.

Speltbrud_emmeltaler_oliven_6 Speltbrud_emmeltaler_oliven_8

Lune chokoladeboller med smør, en god kop kaffe og hyggeligt selskab i sofaen. Præcis sådan skal vores weekend se ud. Og jeg har svært ved at skjule min begejstring for de her chokoladeboller. Smørbløde og med masser af god, mørk chokolade. Det er de absolut bedste, jeg har bagt. Nemme og hurtige chokoladeboller, der er bløde og luftige. Det bliver ikke bedre. Hvis du leder efter opskriften på de bedste chokoladeboller til fødselsdagen, weekend- eller eftermiddagshyggen, så kan jeg kun anbefale dig at prøve opskriften. Jeg lover, at de bliver en succes!

Chokoladebollerne er bagt i en brandepande, så de vokser sammen under hævning og bagning. Jeg kan rigtig godt lide den bløde kant de får, som gør chokoladebollerne ekstra luftige og lette, samtidig med at de får en sprød top og bund. Tag bare børnene med i køkkenet og bag chokoladebollerne - de er så nemme at bage, og kræver ikke meget arbejdstid.

15 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du nemme og bløde chokoladeboller:
Kom vand og mælk i en skål. Kom gær og sukker i og rør rundt indtil gæren er opløst. Kom ægget i og rør det ud. Kom mel, salt og kardemomme i og ælt dejen godt. Du kan ælte den på bordet, men du kan også bruge en røremaskine. Ælt dejen til den er glat, smidig og slipper skålens kanter eller nemt slipper bordet – de tager 5-10 minutter. Skær det bløde smør i mindre stykker og ælt den ind i dejen til dejen bliver blank og glat. Kom hakket chokolade i og ælt det i dejen til det er fordelt. Dæk dejen med en pose eller husholdningsfilm og læg et viskestykke oven på (ikke et viskestykke nederst, da det suger fugt fra dejen), og lad den hæve ved stuetemperatur i 40 minutter.

Del dejen i 15 stykker - de skal veje 80 g pr. stk. for at blive lige store. Form bollerne ved at spænde dejen ind under bollen i bunden. Du kan se, hvordan du spænder og former bollen i videoen lige her. Kom chokoladebollerne i en bradepande, der måler ca. 35 x 25 cm - min bradepande ser sådan her ud. Lad bollerne efterhæve i 30 minutter ved stuetemperatur beklædt med husholdningsfilm og et viskestykke. Tænd ovnen på 200 grader varmluft + undervarme, hvis det er muligt. Pisk et æg sammen og pensl bollerne, når de er hævet færdig. Bag bollerne i 10-15 minutter til de er gyldne. Lad dem køle af på en rist og nyd.

Bloede_chokoladeboller_5Bloede_chokoladeboller_2 Bloede_chokoladeboller_3

Nemme, sprøde boller, der lynhurtigt kan røres sammen uden at du får dej på fingrene. Dét er altså et hit. De bedste og absolut nemmeste koldhævede boller, der er de perfekte morgenboller til hyggelige morgener i weekenden. Bollerne er også geniale i hverdagen, da de nemt og hurtigt kan bages om morgenen, så der både er lækker morgenmad og madpakke.

Jeg forstår egentligt ikke, at jeg ikke for længe siden har delt opskriften på de her æltefrie boller, da det er én af min absolut mest brugte bolle-opskrifter herhjemme. Det er altså fantastisk at kunne røre en bolledej sammen på fem minutter om aftenen, hvis du har fået lyst til at hygge lidt ekstra morgenen efter, eller hvis der kommer gæster til morgenmad. Dejen skal kun røres sammen i en skål, stå på køl natten over, og så former du dejen til boller med to skeer. Minimal arbejdstid og ingen dej på fingrene eller bordet. Så nemt og rart!

Er du ikke den mest erfarne brød-bager, så er det her lige en opskrift for dig. Jeg lover, at det ikke kan gå galt!

15-18 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du luftige og sprøde morgenboller:
Kom vand, gær, sukker og olivenolie i en skål. Rør til gæren er opløst. Tilsæt de resterende ingredienser og rør i dejen til den er samlet og der ikke er tørt mel tilbage. Dæk skålen med husholdningsfilm eller et tætsluttende låg og lad dejen stå ved stuetemperatur i 45-60 minutter inden, at dejen kommes på køl natten over. Ved at lade dejen stå kort ved stuetemperatur, så får gæren lige lov til at komme i gang - den trives nemlig bedst ved 28-30 grader.

Dagen efter tages dejen ud af køleskabet. Tænd ovnen på 250 grader over/under varme. Form dejen med to våde skeer - du kan se i videoen nedenfor, hvordan du former boller uden at få klistrede fingre. Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Når ovnen er varm skrues den ned på 220 grader, og bollerne bages i 15-20 minutter til de er godt gyldne. Lad dem afkøle på en rist og nyd.

Tip: De koldhævede boller er fryseegnet.

koldhaevede_morgenboller_2 koldhaevede_morgenboller_3

Endelig! Det er alt for lang tid siden, at I har hørt fra mig. Min januar har været fyldt med opskrivning og eksaminer. Knapt så sjovt, men super lærerigt, og jeg nyder, at jeg nu ved en masse om fysisk aktivitet, træning og hvilken ernæring, det kræver. Men nu glæder jeg mig også til at få lidt tid til at hygge mig i køkkenet og dele mine opskrifter med jer.

Vi starter ud med noget af det, som jeg bedst kan lide. Nemlig en brødopskrift. Min søndag var meget afslappet. Fyldt med tømmermænd og eksamenslæsning, og det kræver altså hjemmebagte, lune boller. Jeg havde ikke forberedt en dej dagen før, så denne opskrift behøver ikke hverken surdej eller lange hævetider. Man kan altså sagtens bage en rigtig god bolle, selvom dejen ikke har været æltet i flere minutter og har koldhævet hele natten. Disse boller var faktisk virkelig, virkelig gode. Og de kan sagtens måle sig med de boller, som jeg plejer at bage. Så hvis du har brug for en nem opskrift, der hurtigt kan give dig nogle gode, smagfulde boller, så synes jeg, at du skal prøve denne.

Det skal du bruge:


Sådan bager du nemme boller med birkes:

Kom vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt skyr, honning og kerner og rør det samme. Kom nu melet i lidt af gangen og rør det godt ud, så har en ensartet dej. Tilsæt til sidst saltet og ælt dejen en smule i skålen ved at ”løfte” dejen op ad skålens side. Derved strækker du glutenproteinet i melet, og du får en glat dej. Når du synes, at din dej er æltet nok, så stilles den til hævning i skålen med et klæde over ved stuetemperatur. Lad dejen hæve i 2 timer. Hvis du har en bagesten, så kommer du den i ovnen, når dejen har hævet i ca. 1 time. Ellers kan du bruge en bageplade, som du vender med bunden op inde i ovnen. Varm ovnen op til 250 grader. Når dejen er hævet, så formes der 12 boller med 2 våde skeer. Før bollerne på bagepapiret ind på din bagesten eller bageplade. Bag bollerne i ca. 15 minutter til de er gyldne.

Boller_med_birkes-1

Boller_med_birkes-(3)

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT
envelope-ochevron-upfacebookinstagrampinterest-p