Annonce - opskrift udviklet for Mammen Mejerierne

Smørrebrød eller bare en helt almindelig frokost - den her rugbrødsmad kan det hele, og jeg spiser den gerne ugentligt! Hytteost har en mild smag, der med fordel kan sammensættes med gode krydderier. Dukkah er en egyptisk krydderiblanding, der får sin karakteristiske smag fra spidskommen og koriander. Og bare rolig - selvom du ikke er vild med frisk koriander, så tør jeg næsten love, at du vil være vild med tørret koriander. Det smager fantastisk, og absolut ikke af sæbe, som nogle mener, at frisk koriander smager af. Dukkah kan bruges til alt muligt! Som krydderi på brød, fisk, kød eller salater. Som topping på en hytteost-mad gør det sig også fortrinenligt. I kombination med en letsyrlig skive rugbrød, frisk hytteost og sprød agurk er dukkah det sidste lille touch, der gør det her smørrebrød helt perfekt. Et vegetarisk smørrebrød, der sagtens kan måle sig med klassikerne.

Det skal du bruge

Sådan laver du dukkah og et velsmagende stykke vegetarisk smørrebrød:
Varm en tør pande op og kom mandler på. Rist mandlerne i få minutter. Kom sesamfrø, solsikkekerner, spidskommen, koriander og flagesalt på panden sammen med mandlerne. Rist til det begynder at tage lidt farve og dufte. Kom blandingen i en morter og stød det så fint eller groft, som du ønsker.

Skræl tynde strimler af agurken med en kartoffelskræller. Kom hytteost og agurkestrimler på rugbrødet og drys med dukkah. Server og nyd.

Tip: Lav bare en stor portion dukkah, når du er i gang. Det holder sig fint i 14 dages tid, hvis det opbevares i en lufttæt beholder.

Indlægget indeholder affiliatelinks

At bage til sine børn er virkelig rart - i hvert fald hvis du spørger mig. Et blødt rugbrød er nærmest uundværlig i småbørnsfamilier. Karl Hugo er allerede 9 måneder, og han har efterhånden spist rugbrød til frokost i mere end en måned. Mange af mine opskrifter herinde opstår af et behov, jeg har. Og da Karl Hugo blev klar til at spise rugbrød, så manglede jeg en opskrift på et blødt rugbrød uden kerner, der ville være nemt for ham at tygge og fordøje. Således blev den her opskrift til.

Det helt perfekte rugbrød, der er blødt og luftigt, og som ikke indeholder kerner. Brødet kan vel egentligt også kaldes et bondebrød. Rugbrødet er allerede bagt mange gange herhjemme. Hvis du har en surdej, så vil jeg anbefale dig at bage rugbrødet med den. Det giver både mere smag til dit brød og gør brødet lettere at fordøje. Hvis du ikke er ligeså vild med surdej, som jeg, så har jeg også testet opskriften på rugbrødet med gær, og det fungerer også godt! Så alle kan være med her, og lave hjemmebagt brød til deres baby/barn/familie.

1 stort rugbrød
Det skal du bruge:

Rugbrød med surdej

Rugbrød med gær

Sådan bager du et blødt surdejsrugbrød uden kerner:
Note: Rugbrødet kan med fordel røres på en røremaskine. Jeg bruger min Kenwood røremaskine med K-spaden. Alternativt kan du bruge en håndmixer med dejkroge til at ælte dejen.

Kom vand og surdej i røreskålen og rør surdejen ud i vandet. Kom hvedemel, rugmel og salt i og ælt dejen til den er blank og trækker lange tråde. Jeg ælter først 3 minutter ved helt lav hastighed og derefter 5 minutter ved medium hastighed. Smør din rugbrødsform med smør (jeg kommer min træform på en bageplade beklædt med bagepapir). Fordel dejen i formen og pres den flad og let ud i hele formen med en dejskraber eller våd ske. Kom låg eller husholdningsfilm på din form og lad rugbrødet hæve ved stuetemperatur.

Hævetiden er svær at sætte en bestemt tid på. Den kan variere fra 4-8 timer afhængig af din surdejs aktivitet, rummet og dejens temperatur. Hold øje med dit rugbrød løbende. Når det er hævet, og der er 6-8 huller på størrelse med et knappenålshovede i overfladen, så skal det bages. Bag brødet (uden låg) i en forvarmet ovn på 180 grader over/under varme i ca. 1 time og 20 minutter. Du kan tjekke, om rugbrøddet er færdigbagt ved at tage brødets kernetemperatur. Hvis den er 98-99 grader, så er det færdigt - jeg bruger mit digitale termometer til at tjekke temperaturen. Tag brødet ud af ovnen, vend det ud af formen og lad det afkøle på en rist. Du kan med fordel vente med at skære i brødet til det er helt afkølet eller gerne dagen efter.

Tip: Hvis vi ikke når at spise hele rugbrødet inden 4-5 dage, så fryser jeg resten ned. Det kan fryses i skiver, der kan tages op efter behov. Jeg fryser altid mine rugbrødsrester ned. Når der er en større portion, så laver jeg ymerdrys af det - opskriften på ymerfrys kan du finde lige herRugbrødsresterne er også fabelagtige til at bage en Sønderjysk Rugbrødslagkage af.

*Jeg bruger et minimum af salt i det her rugbrød, da det primært bliver spist af Karl Hugo på 9 måneder. Jeg kommer dog lidt salt i, da resten af familien også spiser af det. Hvis du ønsker det, så kan du udelade saltet helt. Du kan også tilsætte 4-5 gram mere for mere smag, hvis brødet bliver bagt til større børn eller voksne.

Sådan bager du et blødt rugbrød uden kerner hævet på gær:
Kom vand og gær i en skål og rør rundt til gæren er opløst. Kom mel og salt i og ælt dejen til den er glat og trækker lange tråde. Jeg ælter først 3 minutter ved helt lav hastighed og derefter 5 minutter ved medium hastighed. Smør din rugbrødsform med smør (jeg kommer min træform på en bageplade beklædt med bagepapir). Fordel dejen i formen og pres den flad og let ud i hele formen med en dejskraber eller våd ske. Kom låg eller husholdningsfilm på din form og lad rugbrødet hæve ved stuetemperatur.

Hævetiden er svær at sætte en bestemt tid på. Den kan variere fra 2-6 timer afhængig af gærens aktivitet, rummet og dejens temperatur. Hold øje med dit rugbrød løbende. Når det er hævet, og der er 6-8 huller på størrelse med et knappenålshovede i overfladen, så skal det bages. Bag brødet (uden låg) i en forvarmet ovn på 180 grader over/under varme i ca. 1 time og 20 minutter. Du kan tjekke, om rugbrøddet er færdigbagt ved at tage brødets kernetemperatur. Hvis den er 98-99 grader, så er det færdigt. Tag brødet ud af ovnen, vend det ud af formen og lad det afkøle på en rist. Du kan med fordel vente med at skære i brødet til det er helt afkølet eller gerne dagen efter.

Indlægget indeholder affiliatelinks

For små 6 år siden bagte jeg mit første rugbrød. Et projekt, som jeg var ret overbevist om var fuldstændigt uoverskueligt. Det skulle det vise sig ikke at være, og siden da har jeg bagt rugbrød næsten hver uge. Et friskbagt rugbrød er noget helt særligt. Det er virkelig svært at vente med at skære hul på rugbrødet til det er kølet af. En helt lun skive friskbagt rugbrød med smør smager så godt!

Hjemmebagt rugbrød er slet ikke så svært, som det lyder. Har du en surdej, så er du næsten i mål. Har du endnu ikke en surdej, så kan du lave din egen surdej og fordre den med ren rugmel, eller også kan du købe en surdej i de fleste helsekostforretninger eller spørge din lokale bager, om du kan købe lidt af deres. Og så er du faktisk i gang, og kan bage dit eget rugbrød i lige så mange år, som du har lyst til, så længe at du holder liv i din surdej. Du kan læse om, hvordan du nemmest holder din surdej i live og fodrer den inden bagning.

Den her opskrift på hjemmebagt rugbrød har jeg bagt efter de sidste mange år, og vi er endnu ikke blevet trætte af det herhjemme. Det er svampet, smagfuldt og har en sprød skorpe. Og så er det supersundt. Rugbrødet er bagt på ren fuldkornsrugmel, og det foretrækker jeg. Mange rugbrød bliver bagt på en blanding af hvedemel og rugmel, og så kommes der ofte en del maltsirup i, for at gøre rugbrødet mørkt. Jeg elsker, at det her rugbrød er fyldt med kostfibre og udelukkende er bagt på fuldkornsrugmel, rugkerner, frø og gulerod. Sunde og nærende råvarer, der holder mig mæt og tilpas længe.

1 rugbrød
Det skal du bruge:

Sådan bager du et rugbrød med surdej, fuldkorns rugmel og gulerod:
Dag 1: Dagen før, at du skal ælte og bage dit rugbrød. Kom vand, kerner og frø i en skål og rør det sammen. Lad det trække natten over - enten i køleskab eller ved stuetemperatur. Fodre din surdej med rugmel.

Dag 2: Cirka 4-6 timer før, at rugbrødsdejen skal røres sammen. Fodre din surdej endnu en gang, så gærcellerne og mælkesyrebakterierne i din surdej er så mange, som muligt. Når din surdej er klar og hævet, så kan du røre din rugbrødsdej sammen. Kom vand og surdej i din røreskål og rør surdejen ud i vandet. Kom mel og kerner i og rør det kort sammen. Nu kommes salt i. Ælt dejen i små 5 minutter ved lav hastighed på røremaskinen. Jeg bruger min Kenwood røremaskine. Smør din rugbrødsform med smør og kom dejen i. Spred dejen ud og lav den flad over det hele. Kom låg på formen og lad dit rugbrød hæve i 4-6 timer. Brødet skal hæve til ca. 90 % i formen. Der skal være 4-6 huller i overfladen, der har en størrelse med et knappehulshovede. Når der er de antal huller i overfladen, så er dit rugbrød hævet optimalt, og det er klar til at blive bagt. Du kan se en video af, hvordan brødet skal se ud, når det er hævet færdigt, på min Instagramprofil. Brødet bages på 180 grader over/under varme i 1 time og 20 minutter. Rugbrødet skal have en kernetemperatur på 98-99 grader før, at det er færdigbagt.

Vend rugbrødet ud af formen og lade det afkøle på en rist. Vent gerne til dagen efter før, at du skærer i brødet. Så får det lov til at sætte sig ordentligt.

Note: Jeg rører kerner og surdej sammen om aftenen inden, at jeg går i seng - oftest ved en 19-20 tiden. Morgenen efter ved en 7-8 tiden fodrer jeg surdejen igen. Jeg rører dejen sammen ved en 14 tiden, når jeg kommer hjem. Rugbrødet holder sig lækkert i 4-5 dage, når jeg opbevarer det i en pose ved stuetemperatur.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Morgenmåltidet er i høj kurs hjemme hos os. Vi forsøger at prioritere, at vi alle tre spiser morgenmad sammen hver dag. Det er en dejlig start på dagen. De fleste morgener spiser vi Acido eller yoghurt med frisk frugt og hjemmelavet granola. Andre gange får vi fermenteret grød eller hjemmebagte boller.

Jeg har været så priviligeret at få et nyt job med søde, dygtige og meget inspirerende kollegaer. Det er altså ret fantastisk at dele ens madglæde og madnørderi med andre, der har samme interesse. På den måde kom opskriften på den her ymerdrys til livs. Jeg har ofte lavet ymerdrys, og du kan også finde en opskrift på helt klassisk ymerdrys herinde allerede. Men at tilføje mandler og revet citronskal var jeg nok ikke kommet i tanke om selv. Heldigvis har jeg fået lov til at tyvstjæle min kollegas gode ide og dele den med jer herinde - for det er altså den bedste ymerdrys, jeg har smagt. Sød, sprød og frisk. Ymerdrys er også en god måde at undgå madspild på. Brug dine tørre rugbrødrester og lav en fantastisk hjemmelavet ymerdrys.

Det skal du bruge:

Sådan laver du hjemmelavet ymerdrys:
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skær rugbrødet ud i mindre stykker og kom det i en minihakker eller foodprocessor. Hak rugbrødet til det har en konsistens som grov rasp. Kom rugbrødet i en skål og vend det sammen med brun farin og rørsukker. Kom det på en bageplade beklædt med bagepapir og rist det i ovnen i 15-20 minutter til det begynder at blive lidt sprødt. Rør i det ofte. Hak mandlerne groft og vend det sammen med ymerdysset og rist det yderligere 5-10 minutter til det er helt sprødt. Lad det køle af og vend revet citronskal i. Opbevar det i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Tip: Citronskal kan sagtens udelades.

Ymerdrys_5

Kender du dem? De små, søde, syrlige og letbitre rugbrødsstykker med chokolade? Jeg er vild med dem. For år tilbage delte jeg også en opskriften på rugbrødsboller med chokolade. Dengang uden surdej. Jeg har bagt dem mange gange, og de smager så godt. Hvis du ingen surdej har, og ikke har mod på at lave din egen surdej eller købe en, så brug den opskrift på rugbrødshapsere med chokolade bagt på gær.

Hvis du er en surdejs-fan ligesom jeg, så kan jeg absolut anbefale dig at bruge den til at bage rugbrødshapsere med chokolade. Surdej giver et fantastisk rugbrød, og sammen med store chokoladestykker, så har du den perfekte grovbolle, der nemt kan tages med på farten og spises som den er. Den er også et hit i børnenes madpakke som en lækker, lille mundfuld. Rugbrødsbollerne er supernemme at bage og kræver minimal arbejdstid.

12-15 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du lækre rughapsere med chokolade og hakkede mandler:
Kom vand og surdej i en skål og rør det sammen. Tilsæt mel og salt og ælt dejen til den er homogen og samlet. Hak chokoladen og kom den i dejen – rør kort til chokoladen er fordelt. Form rugbrødsdejen til små boller, vend dem i hakkede mandler og kom dem på en bageplade med bagepapir eller i små forme. Lad rugbrødshapserne hæve til næsten dobbelt størrelse – det tog tre timer i mit køkken. Bag rugbrødsbollerne på 180 grader varmluft i ca. 20 minutter. Er du i tvivl, om rugbrødhapserne er bagt færdige, så kan du bruge et termometer til at tjekke. Rugbrødsbollerne skal være 98-100 grader i midten, når de er færdigbagt.

Indlægget indeholder affiliate link.

rugbroedshapsere_chokolade_surdej_5

I køleskabet stod en lille rest af min hjemmelavet chokoladesmør. En toplækker kvalitets nutella, kan den også kaldes. Resten skulle bruges, og jeg valgte af bage sunde rugbrødsboller med en syndig nutellamidte. Jeg har allerede bagt dem endnu engang, så det må være et tegn på, at de virkelig smagte godt. Rugbrødet er nemt at bage. Hvis du ingen surdej har, så kan du bruge gær i stedet. Mangler du nutella, så kan du komme et stykke chokolade i midten. De her rugbrødsstykker er helt perfekte i madpakken, som et hurtigt mellemmåltid eller til en hyggelig morgenmad, hvor bollerne kan blive smurt med smør. Rugbrødsbollerne er fulde af kostfibre, og derfor mætter de godt. Du bestemmer selv, hvor meget nutella, du kommer i midten, og hvis du har lyst, så kan de også sagtens bages uden. Hvis du foretrækker rigtig chokolade frem for chokoladesmør, så prøv at bage de her rughapsere – de smager også fantastisk! Bag en god portion og kom dem, du ikke får spist i løbet af de første par dage, i fryseren. Så er der altid en lækker og sund rugbrødsbolle til børnenes eftermiddagsmadpakke.

15 stk.
Det skal du bruge:


Sådan bager du rugbrødsboller med midte af  chokoladesmør:

Bland alle ingredienserne, på nær chokoladesmør, sammen og ælt det godt i en skål. Rugbrødsdejen er meget våd, da rugkerner og hørfrø suger meget væske til sig under hævning. Stil dejen til hævning i køleskabet til dagen efter.

Dag 2: tænd ovnen på 180grader. Blend mandler og græskarkerner til grove stykker i en minihakker eller med en kniv. Lav rugbrødsboller med to spiseskeer. Dyb dem i mandler eller græskarkerner, inden i de kommes på en bageplade beklædt med bagepapir. Lav en lille fordybning i bollerne og kom en tsk. chokolademsmør i midten. Kom en klat rugbrødsdej oven på og luk rugbrødsbollen af. Drys med mandler eller græskarkerner. Bag de gode rugbrødsboller i ca. 20-25 minutter.

Rugbrod_nutella-1

Rugbrod_nutella-2

Rugbrod_nutella-3

I forbindelse med mit studie har jeg boet i Haderslev i halvandet år. En skøn og flot by, der emmer af hygge. Og hygge, det kan sønderjyderne! Specielt med kaffe og kage. Det sønderjyske kaffebord blev jeg ret hurtigt bekendt med, og jeg synes, at det er sådan en fin tradition. Et rigtigt sønderjysk kaffebord består af 14 forskellige kager, hvor 7 af dem er hårde, og 7 er bløde.

Rugbrødslagkagen er én af de bløde, og den er klart en af mine favoritter. Den er nem at lave, kræver få, gode ingredienser, og så smager den bare fantastisk. Oprindeligt bager man bundene med sønderjysk rugbrød, der ikke indeholder kerner, men jeg foretrækker at komme groft rugbrød i. Det tilføjer en god fylde til bundene, som jeg synes klæder flødeskummet og solbærsyltetøjet. Så skynd dig at invitere venner og familie til kaffe, så du kan forkæle dem med denne skønne lagkage!

Det skal du bruge:


Sådan bager du en sønderjysk rugbrødslagkage:

Æggeblommer og sukker piskes sammen til det er lyst og luftigt. Vend det revne rugbrød, kakao, kartoffelmel og bagepulver i. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i resten af dejen. Kom dejen i en springform ca. 26 cm i diameter, der er foret med bagepapir. Bag kagen ved 180 grader varmluft i ca. 30-35 minutter. Mærk efter med en gaffel i midten af kagen om de er færdige. Hvis der hænger våd dej ved gaflen, så skal den have lidt mere - der må gerne være fugtige dejkrummer, men ikke rå dej.

Når kagen er bagt færdig skal de køle af. Når den er helt kold, så deler du den i 2 bunde. Læg den ene bund på et fad. Kom solbærsyltetøj og flødeskum på. Gentag processen og pynt med god, revet mørk chokolade. Nyd den med en god kop kaffe og godt selskab!

Tip: bundene kan sagtens kommes i fryseren. Vent med at dele kagen i 2 før, at du skal bruge dem. De er faktisk nemmere at skære ud, når de er frosne. Så er rugbrødslagkagen nem at lægge sammen, når du skal bruge den.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Rugbroedslagkage-1

Rugbroedslagkage-2Rugbroedslagkage-3

Rugbroedslagkage-4

Rugbroedslagkage-5

Rugbroedslagkage-9

Rugbroedslagkage-fb

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT
envelope-ochevron-upfacebookinstagrampinterest-p