Jeg bager rugbrød hver uge. Alle fredage indeholder rugbrødsbagning. Så er der friskbagt rugbrød til weekenden, og rugbrødet holder sig hele ugen igennem. Det er én af fordelene ved at bage sit bagværk med surdej. Surdejens fermentering af dejen giver dit bagværk meget bedre holdbarhed. Når rugbrødet at slippe op inden, at ugens sidste madpakke er smurt, så rører jeg nemt og hurtigt en pakke af mine Kernerige Surdejsboller sammen, og de vækker stor glæde i både madpakken og på hjemmekontoret (reklamelink).

Selvom jeg i forvejen har nogle rugbrødsopskrifter, som jeg er virkelig glad for, og som jeg bager igen og igen - så er det rart med lidt nyt af og til. Mit hverdagsrugbrød og softkerne rugbrød har jeg efterhånden bagt så mange gange, at jeg kan opskrifterne i hovedet.

Jeg har længe gerne villet tilføje et rugbrød med hele rugkerner til min samling af rugbrødsopskrifter. Et groft rugbrød med masser af bid. Det har jeg fået her. Et saftigt rugbrød bagt på rug og rugkerner. Helt enkelt - og virkelig, virkelig godt.

1 stk.
Det skal du bruge:

Fordej

Kerner i blød

Dej

Derudover: 1 rugbrødsform på ca. 2 liter. Jeg bager mine rugbrød i den her træform (reklamelink). Jeg drysser rugbrødet med forskellige frø og kerner. Brug de kerner/frø, du ønsker eller undlad

Sådan gør du
Dag 1: Lave din fordej. Det gøres nemmest i den røreskål, du skal røre rugbrødsdagene sammen i dagen efter. Rør moden surdej, vand og rugmel sammen. Lad det stå tildækket ved stuetemperatur til dagen efter.

Kom rugkerner i en skål og hæld kogende vand over. Lad det stå tildækket ved stuetemperatur til dagen efter.

Dag 2: Kom de udblødte kerner i fordejen. Tilsæt fuldkorns rugmel, fuldkorns hvedemel, maltmel og salt. Rør dejen sammen til den er lind og homogen. Det gøres nemmest med en K-spade på en røremaskine. Jeg rører rugbrødsdejen i 5-8 minutter ved lav hastighed.

Smør din rugbrødsform med smør om nødvendigt. Fordel rugbrødsdejen i formen og tryk den ned i formen med bagsiden af en våd spiseske. Ønsker du at drysse rugbrødet med kerner, så kan du med fordel bruge lidt af din surdej som strygelse - så hænger din topping fast. Har du en meget tynd og moden surdej stående, så kan du bruge det - ellers kan du blande en smule vand i lidt af din surdej, så surdejen bliver våd nok til at kunne pensles på rugbrødet. Jeg bruger den her bagepensel, der er så rar at arbejde med (reklamelink). Drys med kerneblanding. Læg låg over din rugbrødsform og lad rugbrødet hæve i ca. 3-4 timer ved stuetemperatur, til det er hævet flot op i formen og har sprækker på toppen.

Tænd ovnen på 180 grader over/under varme og bag rugbrødet i en forvarmet ovn i 1 time og 10 minutter. Rugbrødet skal have en kernetemperatur på 98-100 grader, når det er færdigbagt. Du kan tage temperaturen på dit rugbrød, hvis du er i tvivl om, om det er bagt. Jeg bruger det her digitale termometer til min bagning (reklamelink).

Befri rugbrødet fra formen og lad det afkøle på en rist. Når rugbrødet er helt afkølet, kan det opbevares i en pose. Du kan med fordel lade rugbrødet køle helt af før, du skærer i det.

Bag med mere rugmel
Rugmel er fast inventar i min bagning. Jeg bruger både rugmel til fodring af min surdej, i mine boller, brød og selvfølgelig - rugbrød. Rugmel er så rigt på smag. Fuldkorns rugmel er også rigtigt på enzymer og mikroorganismer, der er gode for vores surdeje. Ved at fodre din surdej med fuldkorns rugmel, kan du gøre den endnu mere aktiv.

Når jeg bager med rugmel i mine lyse brød, så bruger jeg gerne max 10 %. Selv i mindre mængder giver rugmelet smag og bidrager med fuldkorn til vores bagværk. Rugmel giver en let syrlighed til mine brød, som jeg godt kan lide. Inviter bare rugmelet med i din bagning - og ikke kun i dine rugbrød.

Annonce for Fuldkornspartnerskabet - i anledning af Årets Fuldkornsdag

Du kan se, hvordan jeg bager rugbrødet i denne video - KLIK HER.

Alle kan bage sit eget rugbrød! Et rigtigt godt rugbrød. Her har jeg lavet en opskrift på et virkelig nemt rugbrød, der bliver luftigt, svampet og er fuld af kostfibre. Et rugbrød uden surdej er både nemt og hurtigt at bage. Dejen røres sammen og et par timer efter, så har du et friskbagt og lunt rugbrød.

Rugbrødet bages på kærnemælk og øl. Kærnemælken bidrager med den syre, der er nødvendigt for, at rugbrødet kan bages primært på fuldkorns rugmel uden at blive klægt. Den mørke hvidtøl giver sødme og aktivitet til gærcellerne.

Jeg foretrækker at bage mit rugbrød i en træform (reklamelink), der giver en mild, jævn og indirekte varme til rugbrødsdejen - det hjælper til, at rugbrødet kan bages uden at falde sammen og blive klægt.

Bag dit eget rugbrød til madpakken eller de hyggelige frokoster.

1 rugbrød
Det skal du bruge:

Derudover: Rugbrødsform på 2 liter, smør til at smøre formen med, låg til at dække dejen, mens den hæver (reklamelinks)

Sådan gør du:
Note: Rugkerner og hvedeklid skal udblødes inden, at de kommer i dejen. Jeg foretrækker at røre det sammen og lade det trække natten over. Så kan rugbrødsdejen røres sammen dagen efter, når det passer mig. Har du ikke nået at lægge rugkerner i blød i god tid, så kan du hælde kogende vand over og lad det stå en rimes tid til afkølet.

Rugbrødsdejen røres nemmest sammen på en røremaskine med en K-spade. Dejen er blød, og den minder mere om en kagedej end en brøddej.

Kom øl, kærnemælk og udblødte kerner i en skål. Bland hvedemel, rugmel, maltmel og tørgær sammen og tilsæt det til væsken. Tilsæt salt og rør dejen sammen i 5 minutter ved lav/medium hastighed. Smør rugbrødsformen med smør og kom dejen i. Fordel dejen i formen med bagsiden af en fugtig ske. Drys med hvedeklid og læg låg over dejen.

Lad rugbrødet hæve i cirka 60 minutter. Dejen skal fylde cirka 90 % af formen og have 5-10 lufthuller i overfalden før, at det er klar til at blive bagt. Tænd ovnen på 180 grader over/under varme. Når ovnen er varm, så kommes rugbrødet i ovnen og bages i 1 time og 20 minutter.

Fjern formen fra rugbrødet og lad det køle af på en rist.

Endnu en ny favorit opskrift på hjemmebagt rugbrød er kommet til. Jeg bager rugbrød (næsten) hver fredag. Så der er helt friskbagt rugbrød til min lille familie weekenden igennem. Det værdsætter jeg meget!

Oftest bager jeg mit hverdags rugbrød, men du har det fået en meget værdig konkurrent! En opskrift på et nemt, hjemmebagt softkerne rugbrød har jeg arbejdet på længe. Jeg ville gerne have et rugbrød, der var rigt på kerner, havde en let syrlig smag og som kunne holde sig saftigt i mange dage.

Et utal af bagninger senere endte jeg her. På det lækreste softkerne rugbrød, jeg har smagt, og som i særdeleshed lever op til mine krav - og bagerens bedste rugbrød. Bare bagt hjemme.

Rugbrødet er bagt efter en lidt anden fremgangsmåde, end jeg gør i mit hverdags rugbrød. I softkerne rugbrødet arbejder jeg med en fordej. Det kan betragtes som en stor portion surdej. Fordejen står og modner natten over - det gør den god syrlig. Syrligheden og den lave pH-værdi sikrer, at et rugbrød bagt på 100 % fuldkorns rugmel ikke bliver klæg. Det giver også rugbrødet sin karakteristiske syrlige smag.

Det hjemmebagte softkerne rugbrød er strøget direkte ind på listen over opskrifter, jeg kommer til at bruge og bage igen og igen.

Psst... Vil du gerne bage dit rugbrød på gær? Så får du opskriften på et nemt rugbrød med gær lige her

1 stk.
Det skal du bruge

Kerner:

Fordej:

Dej:

Derudover

Sådan gør du
Dag 1: Bland kerner, frø og vand i en skål. Bland moden surdej, rugmel og vand i en anden skål og rør sammen. Dæk begge skåle til og lad dem stå ved stuetemperatur til dagen efter. Jeg lader det gerne stå i 16-20 timer.

Dag 2: Kom udblødte kerner, fordej, rugmel, havsalt og maltmel i en skål og rør det godt sammen. Jeg rører dejen på min røremaskine med en K-spade i cirka 5 minutter. Dejen skal ikke være alt for fast.

Smør din rugbrødsform med smør. Kom rugbrødsdejen i formen og fordel den ud - det gøres nemmest med bagsiden af en våd ske. Drys med kerner og frø, hvis du ønsker. Lad rugbrødet stå lunt og hæve i cirka 2 timer** til dejen er hævet til cirka 80 % i formen har har 5-10 lufthuller i overfladen.

** OBS! Vejledende hævetid. Vigtigst er, at dit rugbrød hæver godt op i formen og får lufthuller i overfladen som angivet. Hævetiden afhænger af fordejens aktivitet, dejens temperatur og temperaturen der, hvor rugbrødet står og hæver.

Tænd ovnen på 190 grader over/under varme og bag rugbrødet i 1 time og 15 minutter. Befri rugbrødet for formen og lad det køle helt af på en rist.

*Jeg beskriver min surdej som enten moden eller ung. En surdej er moden, når den er syrlig, faldet sammen og er klar til en fodring. En surdej er ung et par timer efter en 1:1:1 fodring, når den peaker og er bageklar.

Har du din surdej stående i køleskabet, så kan du med fordel give din surdej en fodring dagen inden, at du bruger den som en moden surdej i fordejen her. Har du, lige som jeg, din surdej stående ved stuetemperatur og fodrer den (næsten) dagligt, så er din surdej klar til brug og fodring af fordejen med det samme.

Hvordan opbevares brød, boller og kage bedst? Det er et spørgsmål, I har stillet mig så tit. Her vil jeg forsøge at gennemgå, hvordan bagværk bedst opbevares - og hvordan jeg gør i praksis.

Det er dejligt med hjemmebag flere dage i træk. Når du har bagt, så kan du hjælpe dit brød til at holde sig godt i længere tid. Brød og boller bagt på gær er bare bedst friskbagt, men jeg nyder også meget gerne mit hjemmebag på 2. og 3. dagen.

Mine kager spiser jeg gerne af henover hele ugen – hvis de får lov til at holde så længe. Vær opmærksom på, at dit bagværk hurtigere fordærves, når sommeren er over os, og der er lune temperaturer i dit køkken. Som udgangspunkt kan boller og brød holde sig i 3-4 dage og kager i 5-6 dage.

Brød og boller
Opbevares bedst i en pose ved stuetemperatur, når du forventer at få det spist i løbet af et par dage. Jeg bruger enten de her fryseposer, der er lavet af bio-baseret plast eller bivoks poser. Jeg har først for nyligt fået erfaring med bivoks poser, men det fungerer altså perfekt. Det sparer vores husholdning for så mange poser, og i den her store pose kan der være enten 2 x rugbrød, en pladefuld boller eller et helt surdejsbrød (reklame, da poserne er modtaget i gave).

Skal dine brød eller boller holde sig længere tid, så skal det enten i køleskabet eller fryses. En pose sikrer, at fugtigheden i bagværket bevares. Skal brødet holde sig længere, så kan du med fordel putte brødet i en papirspose eller i et viskestykke inden, du kommer det i en plasticpose - så får dit bagværk mulighed for at ånde, samtidig med at plasticposen holder på fugtigheden i brødet. Det forlænger holdbarheden. Kommer du dit bagværk i en papirspose uden en plasticpose omkring, så vil det blive tørt.

Kom altid først dit bagværk i en pose, når det er helt kølet af. I en lukket plasticpose kan dit bagværk ikke ånde, og den mindste smule fugt kan fremme væksten af skimmelsvampe, der får dit bagværk til at mugne. Hvis du bager et brød, hvor du gerne vil bevare den sprøde skorpe, så er den bedste løsning at pakke brødet ind i et klæde. Det suger fugten til sig, og det hjælper til at bevare lidt sprødhed i skorpen. Krummen vil dog hurtigere blive tør.

Sådan gør jeg:

Kage
Kage kan opbevares i en lufttæt beholder. Jeg er glad for at bruge en condibøtte (reklamelink), hvor jeg placerer kagen på låget og sætter bøtten ovenover. Så skal kagen ikke sænkes ned i en bøtte, og den er nem at flytte og anrette på et senere tidspunkt. Din kage kan også forblive i bageformen med en plastikpose omkring. Så holder den sig saftig og lækker i flere dage. Kage opbevares bedst ved stuetemperatur. Er der topping med smør i på din kage, som fx gulerodskage, kanelkage eller kiksekage, så skal den opbevares i køleskabet.

Kiks og andre sprøde sager
Når du har bagt noget, der er sprødt og knasende, så skal det opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Det kan være en kagedåse beklædt med bagepapir eller en condibøtte. Bevar sprødheden ved at lægge et stykke bagepapir mellem dåse og låg.

Annonce Valsemøllen

Kender du det sønderjyske rugbrød? Det beskrives bedst som en mellemting mellem rugbrød og franskbrød. Sønderjysk rugbrød er helt klassisk bagt uden kerner, så du får en blød og let krumme. Rugbrødet har sin karakteristiske dybe smag fra rugmel og maltsirup. Et sønderjysk rugbrød er meget nemt at bage, og så kan det nydes af både store og små.

Jeg bager gerne det sønderjyske rugbrød som en lille afveksling eller supplement til de surdejsrugbrød, jeg bager ugentligt. Jeg spiser det allerhelst med en god skive ost eller skinke. Det giver en god kontrast til det let søde rugbrød. Rugbrødet er allerbedst de første dage efter bagning.

1 stk.
Det skal du bruge:

Sådan gør du:
Kom vand, surmælksprodukt, gær og maltsirup i en skål og rør til gæren er opløst. Kom mel og salt i og rør dejen i 5 minutter til den er lind og rørt jævn. Det gøres nemmest på en røremaskine med en K-spade.

Vend dejen ud på et godt meldrysset bord. Dejen kan virke klistret at arbejde med, så sørg for at have mel på bord og hænder. Form dejen til et brød ved at tryk det fladt, folde siderne ind mod midten og rulle dejen stramt indunder sig selv. Saml enderne om nødvendigt. Læg det sønderjyske rugbrød på en bageplade beklædt med bagepapir. Prik huller i dejen med en strikkepind, termometer eller andet udstyr (hullerne laves primært for udseendes skyld - et gammelt husmorråd lyder, at hullerne også kan laves for at undgå, at skorpen slipper, men det kan jeg ikke give nogen teknisk forklaring på). Dæk med husholdningsfilm og et klæde.

Lad rugbrødet hæve 2-3 timer ved stuetemperatur indtil, det er hævet til cirka dobbelt størrelse. Du vil kunne se små revner i overfladen – så er det bageklar. Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Kom en tom bageplade i nederste rille i ovnen - den skal bruges til at skabe damp. Kog en liter vand i en elkedel. Pensl rugbrødet med vand og sæt det i ovnen i midterste rille. Hæld vand i den tomme, varme bageplade og luk ovnen, så dampen forbliver inde. Bag det sønderjyske rugbrød i 15 minutter med damp. Tag pladen med vand ud og skru temperaturen ned på 180 grader. Bag rugbrødet yderligere cirka 30 minutter. Rugbrødet skal have en kernetemperatur på 98 grader før, at det er færdigbagt.

Tag det sønderjyske ud og læg det på en rist til afkøling. Ønsker du en helt blød skorpe, så kan du pakke rugbrødet ind i husholdningfilm, når det er lunt og lade det køle helt af deri.

OBS: Da det Sønderjyske rugbrød ikke indeholder kerner, der kan hjælpe til at holde det saftigt længe, så kan du med fordel nyde dit rugbrød friskbagt og gerne indenfor et par dage - så smager det allerbedst.

Tip: Når du bager et sønderjysk rugbrød, så bruges der både rugmel og en hvedesort. Her stenformalet groftsigtet hvedemel. Det finere mel sikrer sammen med den lavere pH-værdi fra surmælksproduktet, at dit rugbrød ikke bliver klæg. Bager du rugbrød på rent groft rugmel, så kan du med fordel bage det på surdej for at sikre en god syrebalance, og dermed undgå et klægt rugbrød. Det sønderjyske rugbrød kan bages på gær, da det både indeholder surmælksprodukt og hvedemel.

Opskriften er fra min bog Surdej. Du finder den også i min E-bog Surdej. Har du lyst til at bage med surdej, så lærer jeg dig, hvordan du laver din egen surdej, giver dig mine bedste tips, tricks og mange flere opskrifter i min bog Surdej. Til både den trykte bog og E-bogen medfølger massevis af how to surdej videoer, så du lærer alle steps i bagningen af de forskellige opskrifter samt fodringsskemaer, så du kan planlægge din surdejsbagning.

Den trykte bog kan købes her. Min E-bog kan købes her.

Jeg vil gerne dele mit bedste og nemmeste rugbrød med jer. Et surdejsrugbrød, der smager helt fantastisk. Det har en saftig og svampet krumme, er 100 % fuldkorn og så er det virkelig nemt at bage. Rugbrødet holder sig nemt i en uges tid - surdejens konserverer nemlig dit brød, og det er helt genialt!

Rugbrød er et must i de fleste hjem. Et hjemmebagt surdejsrugbrød slår alle andre rugbrød med flere længder. Det smager så godt! Rugbrødsbagning er ikke svært. Det kræver ikke meget id, ikke mange råvarer og kun få redskaber. Opskriften er på et helt klassisk rugbrød udelukkende bagt på de råvarer, der er obligatoriske for et rigtig godt rugbrød; vand, surdej, groft rugmel, rugkerner, maltmel og salt. Intet andet! Et rugbrød bagt på 100 % fuldkorns rugmel har brug for en syrlig surdej (lav pH værdi) for ikke at blive klægt. Duft til din surdej og kig på den. Surdejen skal have peaket og begynde at falde en smule sammen før, at du bager med den.

Det mørke maltmel giver en dyb og karamelliserede smag til rugbrødet og en flot, mørk farve.

Glæd dig til at bage og smage et rugbrød, der smager suverænt godt. Det er nemt at bage og mætter hele familien. Et billigt, enkelt og svampet fuldkornsrugbrød, som både børn og voksne ikke kan undvære.

1 stk.
Det skal du bruge:

Surdej

Dej

Derudover

Sådan gør du
Fodr din surdej. Læg låget på klem og lad din surdej stå lunt. Når din surdej dufter syrligt, har peaket og er lidt på vej ned af glasset, så er den klar. Samtidig sættes dine rugkerner i blød ved at komme rugkerner og vand i en skål og røre det sammen (note: rugkernerne kan også sættes i blød dagen før).

Når surdejen er klar, så kan rugbrødsdejen laves. Kom vand og surdej i røremaskines skål og rør surdejen let ud i vandet – har du ingen røremaskine, så laver du præcis samme proces med håndkraft. Brug røremaskinens K-spade. Kom de udblødte rugkerner, rugmel, maltmel og salt i og rør dejen sammen i fem minutter ved medium hastighed.

Smør rugbrødsformen med et tyndt lag smør over det hele indvendigt – så slipper det færdigbagte brød nemt formen. Kom rugbrødsdejen i formen og tryk den let sammen, mens du fordeler og glatter dejen ud i formen. Det gøres nemmest med bagsiden af en våd ske. Kom et tætsluttende låg eller husholdningfilm over formen og lad det hæve i 3-6 timer ved stuetemperatur. Hævetiden afhænger af din surdejs aktivitet, dejen og rummets temperatur.

Når din dej er hævet så det fylder cirka 80-90 % i formen og har 4-6 små lufthuller i overfladen, så er det klar til at blive bagt. Tænd ovnen på 180 grader over/under varme. Når ovnen er varm bages rugbrødet i 1 time og 20 minutter. Rugbrødet skal have en kernetemperatur på 98-99 grader, når det er færdigbagt. Befri rugbrødet for formen og afkøl på en rist.

En lun skive friskbagt rugbrød smager fantastisk, men dit rugbrød har godt af at køle helt af før, at du skærer i det.

Tip: Sker det, at du har rugbrød i overskud, så kan du bruge det til at lave din egen lækre ymerdrys - find opskrift her

Annonce for Valsemøllen

Hvis du lusker lidt rundt herinde og kigger bloggens opskrifter igennem, så vil du opdage, at jeg (også) er meget begejstret for at bage rugbrød. Det er nok egentligt det bagværk, som jeg bager allermest. Med meget få undtagelser, så tager jeg et friskbagt rugbrød ud af ovnen sidst på ugen, så der er hjemmelavet rugbrød til familien i weekenden. Det er nemt at bage, smager dejligt, gør min familie glad og mætter godt.

Jeg vil anbefale, at du bager dit rugbrød med surdej - det har en positiv effekt på dejen, som sikrer, at rugbrødet hæver bedre op, ikke bliver klægt og holder længere. Det kan du læse lidt mere nørdet om nederst i indlægget. Har du endnu ikke en surdej, så kan du lave en selv - få opskrift og guide til, hvordan du laver en surdej i min E-bog Surdej lige her.

Foretrækker du et rugbrød uden så mange kerner, så finder du en opskrift på det bedste hverdagsrugbrød i min E-bog. Du kan også prøve mine opskrift på rugbrød bagt med øl eller mit helt kernefrie rugbrød, som er perfekt til de små.

1 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du et surdejsrugbrød med mange kerner:
Fodr din surdej med rugmel og lad den stå 4-6 timer ved stuetemperatur. Kom frø og kerner i en skål og rør dem sammen med vand. Lad dem stå og trække, mens din surdej bliver bageklar - se hvordan jeg fodrer surdej og lægger kerner i blød i videoen nedenfor.

Når din surdej er klar, så kommes vand, surdej, udblødte kerner og frø, vand, mel, honning og salt i en skål og røres sammen. Jeg rører min rugbrødsdej sammen på min røremaskine med K-spaden. Dejen røres sammen i 5-8 minutter ved lav/medium hastighed. Smør en rugbrødsform med smør og kom dejen i. Tryk den flad og ned i formen med en fugtig ske. Drys med en lille håndfuld solsikkekerner på toppen, hvis du ønsker det. Kom låg på og lad rugbrødet hæve i 5-6 timer ved stuetemperatur. Rugbrødet skal hæve til ca. 80-90 % af formen og have 5-6 lufthuller i overfladen - så er det klar til at blive bagt.

Tag låget af formen. Tænd ovnen på 180 grader over/under varme og bag rugbrødet i 1 time og 20 minutter. Vend brødet ud på en bagerist og lad det køle helt af. Opbevar i en pose ved stuetemperatur.

Derfor skal du bage dit rugbrød med surdej:
Rugmel booster din surdej. Når du fodrer din surdej med rugmel, så vil du opleve, at rugmelet hurtigt får liv i din surdej. Det skyldes, at rugmel indeholder mange af de stivelsesnedbrydende enzymer, som hedder amylaser. De findes i større grad i rug end i de forskellige hvedesorter. Amylaserne nedbryder rugstivelsen, og processen starter, når rugmelet bliver rørt sammen med vand. Surdejsprocessen foregår derfor hurtigere, hvis du bruger rugmel fremfor groft hvedemel, når du laver surdej.

Når du skal bage rugbrød, så har det stor betydning, om du bager med surdej. Amylaserne i rugmelet er aktive helt indtil, at brødet bliver omkring 80 grader varmt, og du vil i større grad opleve, at dit rugbrød vil falde sammen og blive klægt, hvis du ikke tilsætter surdej til din rugbrødsdej. Tilsætning af surdej sænker dejens pH, og en lav pH sænker aktiviteten af amylaserne. Amylaserne er altså derfor både gode og effektive ift. surdejsprocessen, og du får det bedste resultat, hvis du tilsætter surdej til din rugbrødsdej.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Annonce - opskrift udviklet for Mammen Mejerierne

Smørrebrød eller bare en helt almindelig frokost - den her rugbrødsmad kan det hele, og jeg spiser den gerne ugentligt! Hytteost har en mild smag, der med fordel kan sammensættes med gode krydderier. Dukkah er en egyptisk krydderiblanding, der får sin karakteristiske smag fra spidskommen og koriander. Og bare rolig - selvom du ikke er vild med frisk koriander, så tør jeg næsten love, at du vil være vild med tørret koriander. Det smager fantastisk, og absolut ikke af sæbe, som nogle mener, at frisk koriander smager af. Dukkah kan bruges til alt muligt! Som krydderi på brød, fisk, kød eller salater. Som topping på en hytteost-mad gør det sig også fortrinenligt. I kombination med en letsyrlig skive rugbrød, frisk hytteost og sprød agurk er dukkah det sidste lille touch, der gør det her smørrebrød helt perfekt. Et vegetarisk smørrebrød, der sagtens kan måle sig med klassikerne.

Det skal du bruge

Sådan laver du dukkah og et velsmagende stykke vegetarisk smørrebrød:
Varm en tør pande op og kom mandler på. Rist mandlerne i få minutter. Kom sesamfrø, solsikkekerner, spidskommen, koriander og flagesalt på panden sammen med mandlerne. Rist til det begynder at tage lidt farve og dufte. Kom blandingen i en morter og stød det så fint eller groft, som du ønsker.

Skræl tynde strimler af agurken med en kartoffelskræller. Kom hytteost og agurkestrimler på rugbrødet og drys med dukkah. Server og nyd.

Tip: Lav bare en stor portion dukkah, når du er i gang. Det holder sig fint i 14 dages tid, hvis det opbevares i en lufttæt beholder.

Indlægget indeholder affiliatelinks

At bage til sine børn er virkelig rart - i hvert fald hvis du spørger mig. Et blødt rugbrød er nærmest uundværligt i småbørnsfamilier. Karl Hugo er allerede 9 måneder, og han har efterhånden spist rugbrød til frokost i mere end en måned. Mange af mine opskrifter herinde opstår af et behov, jeg har. Og da Karl Hugo blev klar til at spise rugbrød, så manglede jeg en opskrift på et blødt rugbrød uden kerner, der ville være nemt for ham at tygge og fordøje. Således blev den her opskrift til.

Det helt perfekte rugbrød, der er blødt og luftigt, og som ikke indeholder kerner. Brødet kan vel egentligt også kaldes et bondebrød. Rugbrødet er allerede bagt mange gange herhjemme. Hvis du har en surdej, så vil jeg anbefale dig at bage rugbrødet med den. Det giver både mere smag til dit brød og gør brødet lettere at fordøje. Hvis du ikke er ligeså vild med surdej, som jeg, så har jeg også testet opskriften på rugbrødet med gær, og det fungerer også godt! Så alle kan være med her, og lave hjemmebagt brød til deres baby/barn/familie.

1 stort rugbrød
Det skal du bruge:

Rugbrød med surdej

Rugbrød med gær

Sådan bager du et blødt surdejsrugbrød uden kerner:
Note: Rugbrødet kan med fordel røres på en røremaskine. Jeg bruger min Kenwood røremaskine med K-spaden. Alternativt kan du bruge en håndmixer med dejkroge til at ælte dejen.

Kom vand og surdej i røreskålen og rør surdejen ud i vandet. Kom hvedemel, rugmel og salt i og ælt dejen til den er blank og trækker lange tråde. Jeg ælter først i 3 minutter ved helt lav hastighed og derefter i 5 minutter ved medium hastighed. Smør din rugbrødsform med smør (jeg kommer min træform på en bageplade beklædt med bagepapir). Fordel dejen i formen og pres den flad og let ud i hele formen med en dejskraber eller våd ske. Kom låg eller husholdningsfilm på din form og lad rugbrødet hæve ved stuetemperatur.

Hævetiden er svær at sætte en bestemt tid på. Den kan variere fra 4-8 timer afhængigt af din surdejs aktivitet, rummet og dejens temperatur. Hold øje med dit rugbrød løbende. Når det er hævet, og der er 6-8 huller på størrelse med et knappenålshovede i overfladen, så skal det bages. Bag brødet (uden låg) i en forvarmet ovn på 180 grader over/undervarme i ca. 1 time og 20 minutter. Du kan tjekke, om rugbrødet er færdigbagt ved at tage brødets kernetemperatur. Hvis den er 98-99 grader, så er det færdigt - jeg bruger mit digitale termometer (reklamelink) til at tjekke temperaturen. Tag brødet ud af ovnen, vend det ud af formen og lad det afkøle på en rist. Du kan med fordel vente med at skære i brødet til det er helt afkølet eller gerne til dagen efter.

Tip: Hvis vi ikke når at spise hele rugbrødet inden 4-5 dage, så fryser jeg resten ned. Det kan fryses i skiver, der kan tages op efter behov. Jeg fryser altid mine rugbrødsrester ned. Når der er en større portion, så laver jeg ymerdrys af det - opskriften på ymerdrys kan du finde lige herRugbrødsresterne er også fabelagtige til at bage en Sønderjysk Rugbrødslagkage af.

*Jeg bruger et minimum af salt i det her rugbrød, da det primært bliver spist af Karl Hugo på 9 måneder. Jeg kommer dog lidt salt i, da resten af familien også spiser af det. Hvis du ønsker det, så kan du udelade saltet helt. Du kan også tilsætte 4-5 gram mere for mere smag, hvis brødet bliver bagt til større børn eller voksne.

Sådan bager du et blødt rugbrød uden kerner hævet på gær:
Kom vand og gær i en skål og rør rundt til gæren er opløst. Kom mel og salt i og ælt dejen til den er glat og trækker lange tråde. Jeg ælter først i 3 minutter ved helt lav hastighed og derefter i 5 minutter ved medium hastighed. Smør din rugbrødsform med smør (jeg kommer min træform på en bageplade beklædt med bagepapir). Fordel dejen i formen og pres den flad og let ud i hele formen med en dejskraber eller våd ske. Kom låg eller husholdningsfilm på din form og lad rugbrødet hæve ved stuetemperatur.

Hævetiden er svær at sætte en bestemt tid på. Den kan variere fra 2-6 timer afhængigt af gærens aktivitet, rummet og dejens temperatur. Hold øje med dit rugbrød løbende. Når brødet er hævet, og der er 6-8 huller på størrelse med et knappenålshovede i overfladen, så skal det bages. Bag brødet (uden låg) i en forvarmet ovn på 180 grader over/undervarme i ca. 1 time og 20 minutter. Du kan tjekke, om rugbrødet er færdigbagt ved at tage brødets kernetemperatur. Hvis den er 98-99 grader, så er det færdigt. Tag brødet ud af ovnen, vend det ud af formen og lad det afkøle på en rist. Du kan med fordel vente med at skære i brødet til det er helt afkølet eller gerne til dagen efter.

For små 6 år siden bagte jeg mit første rugbrød. Et projekt, som jeg var ret overbevist om var fuldstændigt uoverskueligt. Det skulle det vise sig ikke at være, og siden da har jeg bagt rugbrød næsten hver uge. Et friskbagt rugbrød er noget helt særligt. Det er virkelig svært at vente med at skære hul på rugbrødet til det er kølet af. En helt lun skive friskbagt rugbrød med smør smager så godt!

Hjemmebagt rugbrød er slet ikke så svært, som det lyder. Har du en surdej, så er du næsten i mål. Har du endnu ikke en surdej, så kan du lave din egen surdej (du kan lære og læse hvordan, du laver din egen surdej i min bog Surdej).

Den her opskrift på hjemmebagt rugbrød har jeg bagt efter de sidste mange år, og vi er endnu ikke blevet trætte af det herhjemme. Det er svampet, smagfuldt og har en sprød skorpe. Og så er det supersundt. Rugbrødet er bagt på ren fuldkornsrugmel, og det foretrækker jeg. Mange rugbrød bliver bagt på en blanding af hvedemel og rugmel, og så kommes der ofte en del maltsirup i, for at gøre rugbrødet mørkt. Jeg elsker, at det her rugbrød er fyldt med kostfibre og udelukkende er bagt på fuldkornsrugmel, rugkerner, frø og gulerod. Sunde og nærende råvarer, der holder mig mæt og tilpas længe.

1 rugbrød
Det skal du bruge:

Sådan bager du et rugbrød med surdej, fuldkorns rugmel og gulerod:
Dag 1: Dagen før, at du skal ælte og bage dit rugbrød. Kom vand, kerner og frø i en skål og rør det sammen. Lad det trække natten over - enten i køleskab eller ved stuetemperatur. Fodre din surdej med rugmel.

Dag 2: Cirka 4-6 timer før, at rugbrødsdejen skal røres sammen. Fodr din surdej endnu en gang, så gærcellerne og mælkesyrebakterierne i din surdej er så mange, som muligt. Når din surdej er klar og hævet, så kan du røre din rugbrødsdej sammen. Kom vand og surdej i din røreskål og rør surdejen ud i vandet. Kom mel, kerner og revet gulerod i og rør det kort sammen. Nu kommes salt i. Rør dejen i små 5 minutter ved lav hastighed på røremaskinen. Jeg bruger min K-spade og min Kenwood røremaskine. Smør din rugbrødsform med smør og kom dejen i. Spred dejen ud og lav den flad over det hele. Kom låg på formen og lad dit rugbrød hæve i 4-6 timer. Brødet skal hæve til ca. 80-90 % i formen. Der skal være 4-6 huller i overfladen, der har en størrelse med et knappehulshovede. Når der er det antal huller i overfladen, så er dit rugbrød hævet optimalt, og det er klar til at blive bagt. Du kan se en video af, hvordan brødet skal se ud, når det er hævet færdigt, på min Instagramprofil. Brødet bages på 180 grader over/under varme i 1 time og 20 minutter. Rugbrødet skal have en kernetemperatur på 98-99 grader før, at det er færdigbagt.

Vend rugbrødet ud af formen og lade det afkøle på en rist. Vent gerne til dagen efter før, at du skærer i brødet. Så får det lov til at sætte sig ordentligt.

Note: Jeg rører kerner og surdej sammen om aftenen inden, at jeg går i seng - oftest ved en 19-20 tiden. Morgenen efter ved en 8-9 tiden fodrer jeg surdejen igen. Jeg rører dejen sammen ved en 14 tiden, når jeg kommer hjem. Rugbrødet holder sig lækkert i 4-5 dage, når jeg opbevarer det i en pose ved stuetemperatur.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Morgenmåltidet er i høj kurs hjemme hos os. Vi forsøger at prioritere, at vi alle tre spiser morgenmad sammen hver dag. Det er en dejlig start på dagen. De fleste morgener spiser vi Acido eller yoghurt med frisk frugt og hjemmelavet granola. Andre gange får vi fermenteret grød eller hjemmebagte boller.

Jeg har været så priviligeret at få et nyt job med søde, dygtige og meget inspirerende kollegaer. Det er altså ret fantastisk at dele ens madglæde og madnørderi med andre, der har samme interesse. På den måde kom opskriften på den her ymerdrys til livs. Jeg har ofte lavet ymerdrys, og du kan også finde en opskrift på helt klassisk ymerdrys herinde allerede. Men at tilføje mandler og revet citronskal var jeg nok ikke kommet i tanke om selv. Heldigvis har jeg fået lov til at tyvstjæle min kollegas gode ide og dele den med jer herinde - for det er altså den bedste ymerdrys, jeg har smagt. Sød, sprød og frisk. Ymerdrys er også en god måde at undgå madspild på. Brug dine tørre rugbrødrester og lav en fantastisk hjemmelavet ymerdrys.

Det skal du bruge:

Sådan laver du hjemmelavet ymerdrys:
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skær rugbrødet ud i mindre stykker og kom det i en minihakker eller foodprocessor. Hak rugbrødet til det har en konsistens som grov rasp. Kom rugbrødet i en skål og vend det sammen med brun farin og rørsukker. Kom det på en bageplade beklædt med bagepapir og rist det i ovnen i 15-20 minutter til det begynder at blive lidt sprødt. Rør i det ofte. Hak mandlerne groft og vend det sammen med ymerdysset og rist det yderligere 5-10 minutter til det er helt sprødt. Lad det køle af og vend revet citronskal i. Opbevar det i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Tip: Citronskal kan sagtens udelades.

Ymerdrys_5

Kender du dem? De små, søde, syrlige og letbitre rugbrødsstykker med chokolade? Jeg er vild med dem. For år tilbage delte jeg også en opskriften på rugbrødsboller med chokolade. Dengang uden surdej. Jeg har bagt dem mange gange, og de smager så godt. Hvis du ingen surdej har, og ikke har mod på at lave din egen surdej eller købe en, så brug den opskrift på rugbrødshapsere med chokolade bagt på gær.

Hvis du er en surdejs-fan ligesom jeg, så kan jeg absolut anbefale dig at bruge den til at bage rugbrødshapsere med chokolade. Surdej giver et fantastisk rugbrød, og sammen med store chokoladestykker, så har du den perfekte grovbolle, der nemt kan tages med på farten og spises som den er. Den er også et hit i børnenes madpakke som en lækker, lille mundfuld. Rugbrødsbollerne er supernemme at bage og kræver minimal arbejdstid.

12-15 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du lækre rughapsere med chokolade og hakkede mandler:
Kom vand og surdej i en skål og rør det sammen. Tilsæt mel og salt og ælt dejen til den er homogen og samlet. Hak chokoladen og kom den i dejen – rør kort til chokoladen er fordelt. Form rugbrødsdejen til små boller, vend dem i hakkede mandler og kom dem på en bageplade med bagepapir eller i små forme. Lad rugbrødshapserne hæve til næsten dobbelt størrelse – det tog tre timer i mit køkken. Bag rugbrødsbollerne på 180 grader varmluft i ca. 20 minutter. Er du i tvivl, om rugbrødhapserne er bagt færdige, så kan du bruge et termometer til at tjekke. Rugbrødsbollerne skal være 98-100 grader i midten, når de er færdigbagt.

Indlægget indeholder affiliate links.

rugbroedshapsere_chokolade_surdej_5

I køleskabet stod en lille rest af min hjemmelavet chokoladesmør. En toplækker kvalitets nutella, kan den også kaldes. Resten skulle bruges, og jeg valgte af bage sunde rugbrødsboller med en syndig nutellamidte. Jeg har allerede bagt dem endnu engang, så det må være et tegn på, at de virkelig smagte godt. Rugbrødet er nemt at bage. Hvis du ingen surdej har, så kan du bruge gær i stedet. Mangler du nutella, så kan du komme et stykke chokolade i midten. De her rugbrødsstykker er helt perfekte i madpakken, som et hurtigt mellemmåltid eller til en hyggelig morgenmad, hvor bollerne kan blive smurt med smør. Rugbrødsbollerne er fulde af kostfibre, og derfor mætter de godt. Du bestemmer selv, hvor meget nutella, du kommer i midten, og hvis du har lyst, så kan de også sagtens bages uden. Hvis du foretrækker rigtig chokolade frem for chokoladesmør, så prøv at bage de her rughapsere – de smager også fantastisk! Bag en god portion og kom dem, du ikke får spist i løbet af de første par dage, i fryseren. Så er der altid en lækker og sund rugbrødsbolle til børnenes eftermiddagsmadpakke.

15 stk.
Det skal du bruge:


Sådan bager du rugbrødsboller med midte af  chokoladesmør:

Bland alle ingredienserne, på nær chokoladesmør, sammen og ælt det godt i en skål. Rugbrødsdejen er meget våd, da rugkerner og hørfrø suger meget væske til sig under hævning. Stil dejen til hævning i køleskabet til dagen efter.

Dag 2: tænd ovnen på 180grader. Blend mandler og græskarkerner til grove stykker i en minihakker eller med en kniv. Lav rugbrødsboller med to spiseskeer. Dyb dem i mandler eller græskarkerner, inden i de kommes på en bageplade beklædt med bagepapir. Lav en lille fordybning i bollerne og kom en tsk. chokolademsmør i midten. Kom en klat rugbrødsdej oven på og luk rugbrødsbollen af. Drys med mandler eller græskarkerner. Bag de gode rugbrødsboller i ca. 20-25 minutter.

Rugbrod_nutella-1

Rugbrod_nutella-2

Rugbrod_nutella-3

I forbindelse med mit studie har jeg boet i Haderslev i halvandet år. En skøn og flot by, der emmer af hygge. Og hygge, det kan sønderjyderne! Specielt med kaffe og kage. Det sønderjyske kaffebord blev jeg ret hurtigt bekendt med, og jeg synes, at det er sådan en fin tradition. Et rigtigt sønderjysk kaffebord består af 14 forskellige kager, hvor 7 af dem er hårde, og 7 er bløde.

Rugbrødslagkagen er én af de bløde, og den er klart en af mine favoritter. Den er nem at lave, kræver få, gode ingredienser, og så smager den bare fantastisk. Oprindeligt bager man bundene med sønderjysk rugbrød, der ikke indeholder kerner, men jeg foretrækker at komme groft rugbrød i. Det tilføjer en god fylde til bundene, som jeg synes klæder flødeskummet og solbærsyltetøjet. Så skynd dig at invitere venner og familie til kaffe, så du kan forkæle dem med denne skønne lagkage!

Det skal du bruge:


Sådan bager du en sønderjysk rugbrødslagkage:

Æggeblommer og sukker piskes sammen til det er lyst og luftigt. Vend det revne rugbrød, kakao, kartoffelmel og bagepulver i. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i resten af dejen. Kom dejen i springformen, der er foret med bagepapir. Bag kagen ved 180 grader varmluft i ca. 30-35 minutter. Stik i kagen med en gaffel for at se, om den er færdig. Hvis der hænger våd dej ved gaflen, så skal den have lidt mere - der må gerne være fugtige dejkrummer, men ikke rå dej.

Når kagen er færdigbagt, skal den afkøle. Når den er helt kold, så deler du den i 2 bunde. Læg den ene bund på et fad. Kom solbærsyltetøj og flødeskum på. Gentag processen og pynt med god, revet mørk chokolade. Nyd den med en god kop kaffe og godt selskab!

Tip: bundene kan sagtens kommes i fryseren. Vent med at dele kagen i 2 før, at du skal bruge dem. De er faktisk nemmere at skære ud, når de er frosne. Så er rugbrødslagkagen nem at lægge sammen, når du skal bruge den.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Rugbroedslagkage-1

Rugbroedslagkage-2Rugbroedslagkage-3

Rugbroedslagkage-4

Rugbroedslagkage-5

Rugbroedslagkage-9

Rugbroedslagkage-fb

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT