Måske du tænker "Endnu en kiks?". Ja! Endnu en kiks. Mit hjerte banker stadig for hjemmebagte kiks. De smager bare så meget bedre, og jeg nyder, at jeg kan spise kiks, der er bagt på gode råvarer. Hver dag ligger der en lille kiks i madpakken, som kan være det søde punktum på en god frokost.

De her kiks er lidt af det hele, og mest af alt bare en virkelig god, lille mundfuld. Ganachen er chokolademild. Kiksen er sprød og porøs. Jeg er vild med det marmorede look, der gør kiksene endnu finere. Og så er de ret hyggelige at bage. Jeg spurgte min mindstemand, om han ville hjælpe mig, og opskriften er godkendt til at lave med børn.

Jeg har skåret kiksene ud i små firkanter, så de fungerer som en lille hapser. Du kan lave dem i præcis den form og størrelse, du ønsker.

50 stk. samlede kiks
Det skal du bruge

Mælkechokolade ganache

Lys kiksedej

Mørk kiksedej

Derudover: Sprøjtepose, tyl ø. 13 mm

Sådan gør du
Først laves ganachen, da den skal nå at blive HELT kold inden, at den piskes. Du kan med fordel lave den dagen før og lade den stå på køl natten over. Den kan laves i op til en uge i forvejen. Alternativt skal den stå på køl til den er 5 grader.

Kom fløde og glukosesirup i en lille gryde, og varm det op ved lav varme til lige under kogepunktet. Kom chokoladen og smør i en skål (bruger du ikke chokolade callets, skal du hakke chokoladen først). Hæld den varme fløde over chokolade-smør blandingen, og rør, til ganachen samler sig. Blend den til sidst helt homogen om nødvendigt. Kom husholdningsfilm direkte på ganachens overflade, og stil den på køl til helt gennemkold. Gerne natten over.

Nu laves kiksedejene. Kom smør, rørsukker, flormelis og æggeblomme i en skål og pisk det lyst og luftigt. Jeg bruger min røremaskine med K-spaden, men du kan også bruge en håndmixer. Tilsæt mel og salt og rør til dejen først ligner rasp og herefter begynder at samle sig. Kom lidt vand i ad gangen og rør kort til dejen samler sig. Pak den lyse kiksedejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile på køl, mens den mørke kiksedej laves.

Den mørke kiksedej laves på samme måde som den lyse. Tilsæt kakao sammen med mel.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Tag stykker af hver dej og læg side om side på et stykke bagepapir. Jo mindre stykker, jo mere marmoreret vil dine kiks blive. Læg et stykke bagepapir henover og rul dejen ud til den er 4 mm tyk. Skær dejen i 3x3 cm kvadrater - eller ønsket størrelse. Du kan også lave runde kiks og bruge en ø 4 cm udstikker (reklamelink).

Kom kiksene på en bageplade med bagepapir. Du kan komme dejen på frys i et par minutter inden, at du skal lægge dem på bageplade - så er de nemmere at håndtere og flytte. Bag en plade kiks i ca. 10 minutter til let gyldne. Afkøl dem på en rist. Fortsæt med at rulle kiksedejen ud til alt kiksedejen er brugt.

Når ganachen er afkølet, så piskes den let og luftig. Pisk den med en håndmixer, til den kan stå selv. Vær opmærksom på ikke at piske den for meget, da den kan skille. Kom en rund tyl ø. 13 cm i bunden af en sprøjtepose. Kom mælkechokolade ganachen i. Sprøjt chokoladeganache på halvdelen af kiksene. Du skal ikke sprøjte helt ud til kanten, da ganachen fordeles, når kiksene trykkes sammen. Kom en kiks på toppen og giv et lille tryk.

Opbevar dine chokoladekiks i en lufttæt beholder - jeg bruger de her condibøtter, der er perfekte til formålet (reklamelink). Stil dem på køl og nyd dem. Dine chokoladekiks holder sig nemt i 5-7 dage. De vil fortsat være sprøde og "krummende", men de vil selvfølgelig sit helt sprøde knæk, når de lægges sammen med ganachen og står i flere dage.

Det er så sjovt og motiverende at bage til dem, jeg holder. Derfor tager jeg også altid gerne imod ønsker og ideer. Min kære veninde skrev til mig, at hun drømte om en opskrift på sprøde kiks med salt og peber. Da Morten i forvejen har skreget på bagværk drysset med netop det – så var jeg nødt til at eksperimentere.

Jeg landede på de her kiks med et generøst drys salt og peber. Den helt perfekte kiks til tapas, ostebord eller som en snack til en god drink. Jeg er så glad for at bage mine kiks selv – smagen af smør klæder en kiks så meget!

Er du også til fals for kiks, så finder du flere af de hjemmebagte slags her

Ca. 30 stk.
Det skal du bruge:

Sådan gør du:
Kom alle de tørre ingredienser i en skål og rør dem sammen. Tilsæt smør og smuldre dejen sammen. Tilsæt vandet lidt ad gangen og saml dejen med hånden. Undlad at ælte dejen - så får du seje kiks, men saml den blot ved at arbejde dejen rundt. Tilsæt vand indtil du har en samlet, men ikke våd dej.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Drys bordet let med hvedemel og rul dejen ud til ca. 3 mm tykkelse. Stik kiks ud med en udstikker. Placer kiksene på en bageplade beklædt med bagepapir. Kiksene flyttes nemmeste fra bordet med en vinklet dejspatel (reklamelink). Fortsæt indtil alt dejen er rullet og stukket ud. Bliver din dej for tør undervejs, så kan du tilsætte en lillebitte smule vand. Drys kiksene med flagesalt og friskkværnet peber. Bag dem i ca. 10-15 minutter til de er gyldne. Afkøl dem på en rist og nyd.

Det her er Ellinors yndlings snack og sunde, søde sag! Hun elsker tørret frugt ligeså meget, som hun elsker frisk frugt. Mange spørger, om vi har en "nul-sukker politik" herhjemme. Det har vi ikke. Vi har altid prioriteret, at Ellinor spiser det samme som os. Og hvis det skal fungere bedst muligt, så er vores erfaring, at vi ikke siger "ja" til, at hun må smage noget af vores mad og ikke andet. Ellinor får altid det samme som os at spise - også når vi spiser kage og is.

Men vi ved også, at Ellinor er mindst lige så glad, hvis hun bliver tilbudt en dadel eller et stykke frisk frugt. Derfor vælger jeg tit, at det er det, jeg serverer. Jeg sørger gerne for at have noget i køleskabet, som hun kan få om eftermiddagen, når hun kommer hjem fra dagpleje eller efter sin lur i weekenden. Her hitter dadel-nøddekuglerne stort. De sunde muffins med hindbær eller blåbær og havregrøds-klatkager er også favoritter. Det er sund og nem eftermiddagsmad til børn.

Opskriften på dadel-nøddekuglerne med kakao er supernem, og så er de perfekte som en lille, sød hapser, eftermiddagssnack eller en sundere konfekt. Ja, de er energitætte, så undlad at spise hele portionen på én gang. Hvis du gerne vil læse lidt mere om energiindholdet i dadelkugler, så har jeg skrevet et indlæg om, om dadelkugler er sundere end chokolade.

Ca. 10 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du sunde dadel-nøddekugler med kakao:
Kom cashewnødder i en skål og dæk dem med vand. Lad dem stå i blød i 45-60 minutter. Hæld herefter vandet fra. Kom cashewnødder i en blender eller minihakker og blend til cashewnødderne ligner små korn. Kom dadler, kakaopulver og salt i og blend til en sammenhængende masse. Kom havregryn, mandler og ristede kokosflager i og blend til dejen er sammenhængende, men der stadig er lidt grove stykker mandler tilbage. Form dadelmassen til små kugler. Opbevar dem i køleskabet eller fryseren.

Tip: jeg triller nogle af dadelkuglerne i kakaonibs. Det giver lidt sprødhed og bitterhed, som jeg godt kan lide.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Små, søde, salte og syndigt-lækre mundfulde. Jeg har svært ved at lade dem være. Jeg har fået en ny favorit dadelkugle. Først kunne jeg ikke få nok af de sunde chokolademoussekugler, så var det cookie dough-kuglerne, der hittede (det gør de stadig), og nu er det altså de her bløde og knasende dadelkugler med peanutbutter, der lokker med mig. Da min kæreste smagte dem, sagde han, at de smagte ligesom en Lion Bar. Om det er rigtigt, skal jeg ikke kunne sige, for sådan én har jeg aldrig smagt. Men jeg tror på ham. Så hvis du er vild med Lion Bar eller bare godt kan lidt en sød, sundere mundfuld, der både er blød og knasende, så lover jeg dig, at de her dadelkugler lige er noget for dig. De smager fantastiske!

Ca. 20 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du bløde og knasende dadelkugler:
Kom dadler, vand, peanutbutter og salt i en blender og blend til massen er homogen. Kom mere vand i, hvis massen er alt for fast. Rør Rice Krispies (Pif Paf Puf kender jeg dem som – er jeg den eneste?) i. Stil dadelkuglemassen på køl i en halv times tid, så den er nemmere at rulle til kugler og form det herefter til ca. 20 små kugler. Hak chokoladen fint. Smelt 40 g af chokoladen over vandbad. Hæld den smeltet chokolade over resten af chokoladen og rør rundt til det hele er smeltet. Vend dadelkuglerne i chokoladen og lad dem tørre på et stykke bagepapir. Opbevar dadelkuglerne i en lufttæt beholder. Jeg synes, at de smager bedst, hvis du spiser dem direkte fra fryseren.

dadelkugler_pifpafpuf_5dadelkugler_pifpafpuf_1

Har du nogensinde smagt flammkuchen? Eller kender du den måske som en Tarte Flambée? Hvis ikke, så har du noget at glæde dig til. Oprindeligt er en flammkuchen en specialitet fra området omkring Alsace. Helt klassisk så bliver den lavet med cremefraiche, løg og skinke. Jeg har tilladt mig at ændre end smule på den klassiske opskrift. Tynd, sprød pizzabund, cremefraiche, hvidløgsost, serranskinke og frisk purløg. Det er altså en himmelsk mundfuld. Jeg serverer flammkuchen, når vi hygger med hjemmebagt pizza, som en del af et tapasbord eller som en lækker appetitvækker eller forret, når vi har gæster. Jeg lover dig, at der bliver spist op.

2 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du en Flammkuchen eller Tarte Flambée:
Ca. 1-2 timer før servering tændes ovnen på højeste varme med en bagesten/bageplade i på over/under varme. 20-30 minutter før servering kommes pizzadejen på et stykke bagepapir. Rør cremefraiche og hvidsløgsost sammen og smør pizzabundene med det. Snit rødløg i tynde ringe. Kom løg og skinke på pizzaen og bag den i 8-10 minutter til den er godt gylden. Pynt med purløg inden servering.

Flamm_kuchen_6Flamm_kuchen_2Flamm_kuchen_1

Misforstå mig nu ikke. Der er jo (næsten) intet, der smager lige så godt som cookie dough. Jeg finder det decideret umuligt at bage cookies uden, at smage (lidt for mange gange) på dejen. Men hvis du nu, ligesom jeg, har erkendt, at man ikke kan spise cookie dough som en lille eftermiddagssnack, så er de her dadelkugler altså et rigtig godt alternativ. Dadelkuglerne har samme bløde og seje konsistens som cookie dough, og så er kombinationen af søde dadler, mandelsmør og kakaonibs altså ret så lækker. Jeg forsøger at holde mig på afstand af køleskabet, når jeg har lavet sådan en portion dadelkugler her, for ellers forsvinder de lidt for hurtigt…

15-20 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du lækre og bløde dadelkugler:
Fjern stenene fra dadlerne og skær dem i mindre stykker. Kom alle ingredienserne undtaget kakaonibs i en blender eller minihakker. Blend det sammen til en homogen masse. Kom kakaonibsene i og rør dem i ind dadelkugledejen. Form dejen til små kugler på ca. 10 gram. Opbevar dadelkugler i køleskabet eller fryseren.

Tip: Hvis du vil gøre dadelkuglerne endnu mere uimodståelige og konfektagtige, så dyb dem i smeltet chokolade. Så får du endnu sværere ved at holde fingrene fra dem – jeg siger det bare.

Cookiedough_dadelkugler_7Cookiedough_dadelkugler_4

Sødt, blødt, knasende og sundt. De her dadelkugler er den perfekte lille søde mundfuld. Jeg er blevet så vild med at poppe quinoa. Det giver det lille frø en lækker smag, og så bliver de super sprøde. Jeg har brugt poppet quinoa i min hjemmelavet muesli, som sprødt lag på torsk og i salater. Mulighederne er mange. Men det sunde frø passer også dejligt til de søde dadelkugler, hvor den ristede smag og sprødhed bare gør dadelkuglerne bedre og endnu sundere. Jeg har vendt de hjemmelavede dadelkugler i Valrhona kakaopulver. Min næste portion har jeg planer om at overtrække med mørk chokolade eller rulle i lakridspulver og frysetørret hindbær. Har din daginstitution eller skole nul-sukker politik, så er de her dadelkugler perfekte at medbringe til børnefødselsdagen. Nyd dadelkugler som en lille eftermiddagssnack, kom dem i børnenes madpakke som en lille overraskelse eller spis dem sammen med en god kop kaffe i weekenden.

25-30 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du sunde dadelkugler:
Skyl quinoa grundigt og lad dem tørre i et par timer eller til dagen efter. Varm en stor gryde godt op. Kom quinoaen i. Ryst gryden jævnligt. Quinoaen begynder at poppe, og de skal ikke være i gryden længe, ca. 2 minutter. Quinoa popper ikke på samme måde som popcorn, da de ikke bliver større, men du kan høre, at de popper i gryden. Hæld quinoaen fra gryden, når de har poppet og er let gyldne. Lad dem afkøle.

Kom alle ingredienserne undtagen quinao i en foodprocesser og blend det til en homogen masse. Kom dadel-massen i en skål og vend den poppet qunioa i. Rul til små kugler og vend i dit foretrukne drys. Opbevar dadelkuglerne i en lufttæt beholder i køleskabet.

dadelkugler_4 dadelkugler_8 dadelkugler_9 dadelkugler_15

Hej igen! Så er jeg endelig tilbage, og jeg glæder mig til at give bloggen meget mere opmærksomhed fremover. Stilheden herinde skyldes husbyggeriet. Nu er vi endelig flyttet ind, og det er så rart med et hjem igen. Og ikke mindst eget køkken. Vores nye køkken mangler stadig nogle småting som f.eks. en emhætte og en kogeplade, før det er færdigt. Så indtil videre bliver der kun lavet kold mad eller mad, der kan tilberedes i ovnen. Men det er okay – bare det at spise af sit eget stel er skønt.

Derfor starter vi ud med en opskrift på morgenmad. Smoothie lavet på yoghurt er lækkert og mætter meget mere, end når det laves på juice. For at gøre det endnu bedre og give større mæthed, så topper jeg min smoothie med hjemmelavet ymerdrys. Jeg havde et par stykker af de her rugbrødsboller i overskud. Min opskrift på hjemmelavet ymerdrys finder du lige her. Nemt og lækkert og så undgår man også madspild!

Det skal du bruge:

 

Sådan laver du en smoothiebowl:
Kom alle ingredienserne i en blender. Blend det til en homogen konsistens. Hæld smoothien i en skål og drys med ymerdrys eller din favorit topping. På billedet er der toppet med hjemmelavet ymerdrys, hampefrø og granatæblekerner.

smoothie-bowl-1

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT