Er din solbærbusk ved at bugne over af solmodne solbær? Det skal du være glad for. Solbær er et fantastisk bær, som har masser af smag, og som gør sig fantastisk i både saft, marmelader, kager og meget andet. Jeg har desværre ikke min egen solbærbusk (endnu), så jeg har været et smut forbi Ømosebær og plukke solbær selv. Søde, saftige og skønne solbær. Hvis du bor i nærheden, så kan du købe helt friske solbær der eller plukke selv. Det er altså en ret hyggelig ting at lave her i ferien. Hvis du ikke helt ved, hvad du skal bruge solbærrene til, så har jeg samlet bloggens mange opskrifter med solbær lige her.

fb_Solbaer_5
Hjemmelavet solbærsaft. Den evige klassiker, som jeg er sikker på, at mange kan huske fra deres barndom. Barn eller voksen - hjemmelavet solbærsaft er altid et hit.

Solbaersnegle_11
Søde solbærsnegle med solbærremonce og cheesefrosting. Min absolut yndlings solbær-opskrift. Mmh - de smager så godt!

Solbaersnitter_8
Er du vild med hindbærsnitter? Så er jeg sikker på, at du også vil elske de her solbærsnitter. Sprøde, fulde af smag, dobbeltlag og chokolade. Kan man ønske sig mere af en snitte?

Pullapartbroed_6
Pull-a-part brød med hjemmelavet solbærmarmelade. Lav gerne en stor portion solbærmarmelade. Frys det ned i mindre portioner, og så kan du bage pull-a-part brød med solbærmarmelade flere gange.

Cheesecake_13
En anden favorit, der skal pyntes med solbærmarmelde er en sød, sprød og syndig cheesekage. Min aller-yndlings cheesecake, som altid smager af et stykke mere.

Mazarinsolbaer_5
Skal kagen være svampet, sød, nem og hurtig at bage? Mazarinkage med solbær smager så godt, og så kan du sagtens tage børnene med i køkkenet, når den skal bages.

Solbaer_muffin_12
Muffins med solbær og hvid chokolade er den perfekte kage at have med i picnickurven, når I smutter på stranden, i skoven eller i forlystelsespark i sommerferien.

Scones_16
Scones med solbær. Sødt og blødt brød med en sprød skorpe. Det nemmeste og hurtigste bagværk, der altid smager godt.

Chiagroed_10
Solbær kan også sagtens nydes til morgenmaden. Chiagrød lagt sammen med solbærkompot smager af sommer og er super sundt.

Rugbroedslagkage-(9)
Rugbrødslagkage med solbærmarmelade. Eller rugbrødstorte hedder den vist også. Klassikeren af dem alle. I hvert fald hvis man bor eller har familie i Sønderjylland. Så god en lagkage!

Romkugler_2
Skulle der ske at være kage i overskud fra feriens mange hyggestunder? Rør kageresterne sammen med solbærmarmelade og lav de bedste, hjemmelavet romkugler.

 

Svampet. Sød. Syrlige solbær. Sommerlig. Og helt uimodståelig. Mazarinkage med solbær er blevet min go-to sommerkage-opskrift, som jeg har bagt adskillige gange allerede. Solbærrene er modne og klar til at blive plukket. Den søde og svampede mazarinkage er perfekt sammen med de let-syrlige solbær. Mazarinkagen er nem og hurtig at bage, og du kan bruge både friske eller frosne solbær. Kagen kan sagtens bages dagen i forvejen eller fryses ned – hvis du altså kan holde fingrene fra den.

Nok til 6-8 personer
Det skal du bruge:

Sådan bager du en mazarinkage med solbær:
Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovn. Kom det bløde smør, sukker og vanilje i en skål og pisk det lyst og luftigt. Riv marcipanen og kom det i. Kom ét æg i af gangen og pisk grundigt. Dejen skal piskes i 3-5 minutter for at give en svampet og luftig kage. Sigt melet i og vend det rundt. Kom dejen i formen. Drys solbærrene oven på dejen og tryk dem let ned i dejen. Bag mazarinkagen i ca. 25-30 minutter til den er let gylden.

Mazarinsolbaer_5 Mazarinsolbaer_6 Mazarinsolbaer_7

Sidst i februar holdte vi Ellinors navngivning, som jeg tidligere har fortalt, da jeg delte en DIY på invitationen. Vi havde inviteret på brunch, og vi havde en super skøn dag. Dagene inden havde jeg forberedt maden. Der blev bagt boller, kage og lavet marmelade i stor stil. Efterfølgende fandt jeg ud af, at jeg vist skal øve mig lidt i at begrænse mig. Fryseren er fyldt med boller og køleskabet med hjemmelavede marmelade. Derfor har jeg bagt lidt forskelligt, hvor jeg kunne bruge noget af det solbærmarmelade, der var tilbage. Vi har fået cheesecake med solbærmarmelade og solbærsnegle. Det sidste glas brugte jeg til at bage et pull apart brød.

Solbærmarmeladen klæder det bløde pull apart brød, som jeg syntes var ret hyggeligt at bage, da resultatet bliver så fint og lækkert. Jeg har allerede mange andre planer for, hvad jeg ellers kan komme mellem dejen. Jeg skal helt sikkert have forsøgt mig med nogle krydderier, så brødet kan spises til aftensmaden. Pull apart brødet med solbærmarmelade passer perfekt til en lang og hyggelig morgenmad i weekenden eller til eftermiddagskaffen.

Det skal du bruge:

Sådan bager du et pull apart brød med solbærmarmelade:
Tag smørret ud af køleskabet og skær det i mindre stykker. Hæld mælken i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, hvedemel, sukker, salt og ælt dejen, til den er helt glat og blank og slipper skålen. Det tager ca. 7-8 min., så jeg bruger min røremaskine og indstiller den på lav hastighed. Kom nu smørret i dejen og ælt videre til den erblank og glat - det tager ca. 5 minutter mere. Lad herefter dejen hvile lunt i 2 timer med et klæde over.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Vend dejen ud på et meldrysset bord, og rul den ud til et rektangel på ca. 30 x 60 cm. Smør solbærmarmeladen ud over dejen, så det er jævnt fordelt. Skær dejen i fire lange strimler. Læg dejstrimlerne oven på hinanden. Smør en rugbrødsform med smør eller kom bagepapir i. Skær dejen ud i stykker, der passer med formens bredde. Fyld hele formen med dejstykker. Bag brødet i ca. 25-30 minutter. Lad brødet køle af inden at det vendes ud af formen.

Pullapartbroed_2 Pullapartbroed_1Pullapartbroed_5 Pullapartbroed_11

Cheesecake, ostekage, ostelagkage. Kært barn har mange navne, og lige netop kombinationen af en sprød kiksebund, en fløjsblød ostecreme og syrlig marmelade, sirup eller syltetøj på toppen står mit hjerte nært. Jeg er kæmpefan af cheesecake! Særligt denne opskrift, som jeg har bagt og nydt et utal af gange. Opskriften kommer nemlig fra Gammel Skovridergaard i Silkeborg, så jeg kan så absolut ikke tage æren for den, hvor meget jeg end gerne ville. For den er god! Rigtig god!

I mit sabbatår arbejdede jeg som tjener på Gammel Skovridergaard. En god og hyggelig tid, hvor jeg udover at arbejde en masse også spiste en masse ostelagkage. Den er de nemlig ret kendte for, så den er en fast del af frokostbuffeten. Jeg elsker, at den her cheesecake er så nem at lave, da den hverken skal bages eller indeholder husblas. Den nemmeste og bedste cheesecake. Jeg har lavet få justeringer i opskriften, som jeg synes, gør ostelagkagen endnu bedre, men ellers er opskriften magen til den populære Gammel Skovridergaard ostelagkage.

8-10 personer
Det skal du bruge:

Sådan laver du en cheesecake:

Knus kiksene fint og rør dem sammen med det bløde smør. Fordel kiksemassen jævnt i bunden af en springform på 18cm. Rør flødeosten med flormelis og vaniljepulver. Pisk fløden stiv og vend den i ostemassen. Fordel ostemassen oven på kiksemassen. Lad ostelagkagen hvile et par timer og gerne til dagen efter. Du kan sagtens lave cheesecaken i god tid og komme den i fryseren indtil, at den skal nydes. Pynt før servering med solbærsyltetøj og hakkede pistaciekerner.

Cheesecake_5 Cheesecake_13

Søde, svampede solbærmuffins med skøn hvid chokolade og velduftende kardemomme. De er perfekte til at glæde og dele med familie, venner eller veninder, og så er de supernemme at bage. Lav en ekstra stor portion og fyld fryseren med sommerlige solbærmuffins. Tag børnene med i køkkenet – muffins er nemme at bage for både store og små. Hvis du ingen solbær har, så kan du sagtens bruge blåbær, hindbær, brombær eller dit yndlingsbær.

10-12 stk.
Det skal du bruge:


Sådan bager du solbærmuffins:
Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Pisk æg og sukker luftigt i en skål. Tilsæt smør og mælk og pisk videre. Rør mel, bagepulver, kardemomme og vaniljepulver sammen. Bland det med æggemassen. Hak den hvide chokolade. Vend forsigtigt den hvide chokolade og 2 dl solbær i dejen. Fordel dejen i muffinsforme. Top dine muffins med den sidste ½ dl solbær. Bag kagerne i ovnen i 10-15 minutter til de er gyldne på toppen. Lad dine nybagte solbærmuffins køle lidt af inden de nydes.

Tip: solbærmuffins kan sagtens fryses ned og spises senere. Tag dem op en times tid før servering og lad dem tø. Lun dem evt. kort i ovnen for at give dem et letsprødt ydre.

Solbaer_muffin_2 Solbaer_muffin_8

Scones er noget af de nemmeste bagværk, der findes. Det kræver ingen æltning, ingen gær eller surdej, og så tager det ikke meget mere end en lille time, før køkkenet dufter sødt af nybagte scones. De friske ribs og solbær giver et dejligt modspil til den søde scones, som jeg ikke helt kan bestemme mig for, om jeg skal kalde for en bolle eller en kage? Scones skal helst nydes nybagte. Dagen efter kan de lunes i ovnen inden servering.

16-20 stk.
Det skal du bruge:


Sådan bager du scones med ribs og solbær:
Tænd ovnen på 200 grader. Rør mel, sukker, bagepulver og salt sammen i en skål. Skær smørret i mindre firkanter og smuldre det sammen med de tørre ingredienser. Dette gøres nemmeste med hænderne. Dejen skal ikke være samlet, men smuldret og det gør ingenting, at smørret ikke er ligeligt fordelt. I en anden skål blandes mælk, fløde og æg. Hæld de våde ingredienser sammen med de tørre. Tilsæt solbær og ribs og rør forsigtigt med en dejskraber eller ske til dejen samler sig.

Vend dejen ud på et meldrysset bord og form dejen med hænderne til et rektangel, der måler ca. 40x15cm. Del dejen på langs med en kniv, der er drysset med mel. Skær herefter dejen over i 5-4 stykker på den anden led afhængigt af, om du ønsker 16 eller 20 scones. Til sidst skæres hver firkant på skrå, så sconesene bliver trekantet. Sæt dine scones på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ca. 20 minutter til de er gyldne. Lad sconesene afkøle på en rist. Hvis du ønsker det, så kan de pyntes med smeltet chokolade.

Scones_4

Scones_6

Scones_8

Bløde og luftige snegle fyldt med sød solbærremonce og pyntet med syrlig og lækker cheesefrosting. Så bliver det ikke meget bedre! Solbærsneglene kan laves dagen i forvejen og koldhæve i køleskabet, hvis gærmængden halveres. Så kan du servere friskbagte solbærsnegle for dine gæster til brunch eller formiddagskaffen. Cheesefrostingen kan også sagtens laves dagen i forvejen og opbevares på køl indtil det skal pyntes på solbærsneglene. En sommerlig og lækker kage, der nemt kan deles eller medbringes i picnickurven. Mmh – hvor smager de bare godt!

20-25 solbærsnegle
Det skal du bruge:

Remonce

Cheesefrosting


Sådan bager du klistrede og bløde solbærsnegle:
Lun mælk og smør i en gryde. Det må kun blive lillefingervarmt, ellers skal det køles ned, inden gæren kommes i. Hæld mælk og smør i en skål og smuldre gæren i. Tilsæt de resterende ingredienser. Tilpas mængden af mel undervejs, når dejen æltes. Ælt dejen til den er glat og sammenhængende. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time.

Mens dejen hæver laves remoncen. Bland alle ingredienserne og rør det godt sammen med en håndmikser. Når dejen er hævet, rulles den ud på et meldrysset bord til et rektangel, hvor dejen er ca. 3-4mm høj. Smør remoncen på dejen. Lad ca. 1 cm af kanten være fri for remonce – så er kanelsneglene nemmere at lukke. Rul dejen sammen til en pølse og skær kanelsneglene ud i ca. 2-3cm tykke snegle. Kom kanelsneglene op i et fad, der er foret med bagepapir. Mit fad måler 25x35cm. Lad kanelsneglene efterhæve tildækket i ca. 45 minutter, mens ovnen varmes op til 200 grader. Bag dem i 20-25 minutter til de er let gyldne. Lad solbærsneglene køle helt af.

Bland alle ingredienserne til cheesefrostingen og rør dem sammen med en håndmikser. Kom cheesefrostingen i en sprøjtepose og pynt sneglene med cheesefrosting og evt. friske solbær.

Solbaersnegle_2

Solbaersnegle_5

Solbaersnegle_16

Chiagrød er en sund og nærende morgenmad, der forberedes aftenen før, så morgenen kan bruges på at nyde maden. Hvis du har ekstra travlt kan chiagrøden tages med i tasken og nydes senere. Chiafrø er fyldt med protein, fibre og sunde fedtsyrer, så de giver en god mæthed og giver kroppen sundhed fra morgenstunden. Sammen med solbærrenes vitaminer og antioxidanter er det et perfekt måltid. Solbærkompotten tilføjer chiagrøden sødme og smag. Server chiagrøden til morgenmad eller som en sund dessert. Jeg elsker chiagrød om morgenen – det holder mig mæt længe, og så er det altså lidt som at spise dessert til morgenmad. Jeg har også tidligere delt en opskrift på chiagrød herinde. Den version er lidt sødere grundet dadlerne, og så er det også ret lækkert, at chiafrøene er blendet. Spis grøden som den er eller top den med nødder og frisk frugt.

Det skal du bruge:

Chiagrød

Sådan laver du chiagrød med solbærkompot:
Kom alle ingredienserne til chiagrøden i en skål og rør det sammen. Dæk grøden til og stil den på køl i et par timer eller til dagen efter.

Kom alle ingredienserne til solbærkompotten i en gryde. Varm kompotten op og lad den simre til solbærrene brister efter ca. 10-15 minutter. Smag til. Skold et glas med kogende vand. Hæld vandet fra og kom den varme solbærkompot i. Kom låg på og opbevar kompotten i køleskabet.
Om morgenen kommes der 1-2 spsk. solbærkompot på chiagrøden inden, den nydes som en god start på dagen.

Tip: Der er solbærkompot nok til flere dages chiagrød. Solbærkompotten smager også dejligt på friskbagt brød, på yoghurt eller pandekager. Solbærkompotten kan holde sig ca. 1 uge i køleskabet. Tilsæt atamon hvis du laver en større portion, der skal kunne holde sig længere end en uge.

Chiagroed_9

Solbær er ét af den danske sommers sundeste bær. Det er fyldt med C-vitaminer og antioxidanter, som vores krop og immunforsvar elsker – og så smager de så godt. Derfor har jeg spist store håndfulde af de lækre bær, og alle dem, jeg ikke kunne nå at spise, har jeg kommet i fryseren. Så nu er min fryser praktisktalt fyldt med solbær. Heldigvis giver det kun endnu større grund og lyst til at bage luksus solbærsnitter. Min kæreste er glad for snitter – og det er jeg også. Det er én af grundene til, at du allerede kan finde opskriften på hindbærsnitter og jordbærsnitter herinde. Efter at fryseren blev fyldt op med solbær, foreslog min kæreste, at en hjemmebagt snitte med solbærmarmelade kunne være lækkert. Og for at toppe den almindelige snitte, så kom han med ideen om dobbeltlag. Den perfekte luksussnitte med dobbeltlag af en let syrlig solbærmarmelade og sød chokolade på toppen. De her solbærsnitter er tæt på perfektion i mine øjne. Sprøde, søde og syrlige elementer. Helt perfekt til eftermiddagskaffen eller til at imponere dine gæster, hvis du skal lave en kagebuffet. Solbærsnitterne er nemme at bage, og portionen kan let ganges op, hvis de skal nydes af mange.

12-15 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du luksus solbærsnitter

Solbærmarmelade
Kom alle ingredienserne i en gryde og lad det simre til solbærrene er kogt ud og saften er reduceret. Det tager ca. 15 minutter. Skold et glas og kom solbærmarmeladen heri. Køl af og opbevar i køleskabet.


Solbærsnitter

Ingredienserne til dejen blandes og æltes godt sammen. Lad dejen hvile ca. 30 minutter i køleskabet. Del dejen i tre lige store portioner og rul hver portion ud til en firkantet plade på ca. 3 mm i tykkelsen. Sørg for at pladerne er nogenlunde lige store og samme form, da de skal ligges ovenpå hinanden efter bagningen. Hvis du har svært ved at få det øverste stykke bagepapir af dejen, uden at dejen følger med, så kan du give dejpladen få minutter i fryseren – så er bagepapiret nemt at fjerne. Bag pladerne på 200 grader i 10-15 minutter til de er gyldne. Når pladerne er helt afkølet smøres den ene med solbærmarmelade. Den anden plade kommes ovenpå, og smøres også med solbærmarmelade. Læg den sidste dejplade ovenpå. Stik solbærsnitter ud med en rund udstikker. Min udstikker måler 6cm. Smelt og temperere chokoladen og pynt dine solbærsnitter. Server til en god kop kaffe.


Tip:
Dejen og solbærmarmeladen kan sagtens laves dagen i forvejen. Lad det køle i køleskabet natten over. Dagen efter rulles dejen ud og bages. Så kan du have friskbagte solbærsnitter en lille times tid efter.

Solbaersnitter_13

Solbaersnitter_3

Solbær smager skønt, og så er de supersunde. Jeg har udnyttet, at solbærrene endelig er ordentligt modne og lavet min egen solbærsaft. En hjemmelavet solbærsaft er både sundere og smager meget bedre end de varianter, der kan købes. Solbærrene er nemme at arbejde med, da de smager af rigtigt meget. Fyld fryseren med solbær eller solbærsaft, så du har sunde C-vitaminer hele vinteren.

Ca. 1-1,5 liter koncentreret saft
Det skal du bruge:


Sådan laver du din egen solbærsaft:

Skyl solbærrene og kog dem sammen med vandet ved svag varme under låg. Lad det koge i ca. 15-20 minutter, så solbærrene brister. Sigt saften igennem en finmasket si eller et klæde. Når alt saften er sigtet fra kommes saften tilbage i gryden og koges sammen med sukkeret i ca. 5 minutter. Skum saften hvis nødvendigt. Skyl dine flasker eller glas med kogende vand. Kom atamon i saften, hvis du vil, og hæld saften på de skoldede glas. Køl dem af i køleskabet. Fortynd saften med vand efter smag, inden du nyder den!

Tip: hvis du laver en stor portion, og du ikke ønsker at bruge konserveringsmiddel, så kom saften i fryseren. Så kan du tage en ny flaske op, når du mangler saft. Det kan holde sig ca. 1-2 uger i køleskabet, hvis du ikke tilsætter konserveringsmiddel. Frugtkødet fra solbærrene kan sagtens bruges! Lav en marmelade af det eller hæld lidt sukker og portvin over det – når det har trukket et stykke tid, så smager det skønt som tilbehør til et ostebord eller på pandekager, grød eller yoghurt.

Solbaer_3

Solbaer_1

fb_Solbaer_5

I forbindelse med mit studie har jeg boet i Haderslev i halvandet år. En skøn og flot by, der emmer af hygge. Og hygge, det kan sønderjyderne! Specielt med kaffe og kage. Det sønderjyske kaffebord blev jeg ret hurtigt bekendt med, og jeg synes, at det er sådan en fin tradition. Et rigtigt sønderjysk kaffebord består af 14 forskellige kager, hvor 7 af dem er hårde, og 7 er bløde.

Rugbrødslagkagen er én af de bløde, og den er klart en af mine favoritter. Den er nem at lave, kræver få, gode ingredienser, og så smager den bare fantastisk. Oprindeligt bager man bundene med sønderjysk rugbrød, der ikke indeholder kerner, men jeg foretrækker at komme groft rugbrød i. Det tilføjer en god fylde til bundene, som jeg synes klæder flødeskummet og solbærsyltetøjet. Så skynd dig at invitere venner og familie til kaffe, så du kan forkæle dem med denne skønne lagkage!

Det skal du bruge:


Sådan bager du en sønderjysk rugbrødslagkage:

Æggeblommer og sukker piskes sammen til det er lyst og luftigt. Vend det revne rugbrød, kakao, kartoffelmel og bagepulver i. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i resten af dejen. Kom dejen i springformen, der er foret med bagepapir. Bag kagen ved 180 grader varmluft i ca. 30-35 minutter. Stik i kagen med en gaffel for at se, om den er færdig. Hvis der hænger våd dej ved gaflen, så skal den have lidt mere - der må gerne være fugtige dejkrummer, men ikke rå dej.

Når kagen er færdigbagt, skal den afkøle. Når den er helt kold, så deler du den i 2 bunde. Læg den ene bund på et fad. Kom solbærsyltetøj og flødeskum på. Gentag processen og pynt med god, revet mørk chokolade. Nyd den med en god kop kaffe og godt selskab!

Tip: bundene kan sagtens kommes i fryseren. Vent med at dele kagen i 2 før, at du skal bruge dem. De er faktisk nemmere at skære ud, når de er frosne. Så er rugbrødslagkagen nem at lægge sammen, når du skal bruge den.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Rugbroedslagkage-1

Rugbroedslagkage-2Rugbroedslagkage-3

Rugbroedslagkage-4

Rugbroedslagkage-5

Rugbroedslagkage-9

Rugbroedslagkage-fb

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT