Efteråret sniger sig ind på os, og jeg glæder mig allerede til at spise masser af grøntsagssupper og simreretter, der kan give mig varme og hygge. Jeg er særligt vild med blendet grøntsagssupper, der er cremet i konsistensen og fuld af smag. Lige nu begynder græskaret at komme i sæson. Min favorit er hokkaidogræskar. Det er sødt og lidt nøddeagtigt i smagen. Sammen med sprødstegte kikærter er det den perfekte efterårssuppe, der smager fantastisk og luner godt. De knasende kikærter er så lækre! Jeg laver gerne en stor portion, og bruger resten i salater eller som en lille lækker snack.

2-4 personer
Det skal du bruge:

Sprøde kikærter:

Sådan laver du en cremet græskarsuppe med hokkaido:
Skræl og skær græskaret i mindre stykker på ca. 1,5x1,5 cm. Kom smør på en pande og svits græskaret til det er let gyldent og blødt. Skær rødløg, gulerødder og tomater i mindre stykker og kom det i en gryde. Svits det kort til det tager en smule farve. Kom vand ved og lad det koge i ca. 10 minutter – tilføj mere vand og lad det koge yderligere, hvis grøntsagerne endnu ikke er bløde. Kom græskarternene ved og blend det hele sammen.  Kom fløde i suppen og lad det komme i kog. Smag til med chili, salt og peber. Server med sprødstegte kikærter som topping.

Sådan laver du sprøde og knasende kikærter:
Tænd ovnen på 180 grader. Tør kikærterne mellem to stykker køkkenrulle. Kom dem i en skål og vend dem med olie og krydderier. Bag kikærterne i ca. 30-35 minutter til de er helt sprøde.

graeskarsuppe_2

Tærter er nemme at lave, de fleste elsker dem, og så sikrer de en nem madpakke dagen efter, hvis der er rester. Denne rødbedetærte byder på masser af smag, flotte farver og en sprød fuldkorns tærtebund, der sagtens kan laves glutenfri, hvis du ønsker det. Hvis du endnu ikke er så vild med gedeost, så kan den udskiftes med ko-feta. Brug toppen fra de spæde rødbeder – de er fyldt med vitaminer og mineraler. Hvis du ikke kan få det, så kan du bruge spinat eller spidskål i stedet.

Det skal du bruge:

Sådan laver du en rødbedetærte med gedeost og valnødder:
Forvarm ovnen til 180 grader. Kom havregryn, mandelmel, rugmel og salt i en foodprocessor eller blender og blend indtil havregrynene er blevet til mel. Tilsæt smør og puls et par gange, indtil du får små stykker af smør jævnt fordelt i melet (disse trin kan også gøres i hånden.) Tilsæt vand og blend indtil tærtedejen er blandet godt sammen. Kom dejen i et tærtefad på ca. 28cm og tryk den jævnt ud, så den dækker hele fadet. Prik dejen med en gaffel adskillige gange. Bag tærtebunden i 10 minutter for at forhindre skorpen i at blive blød.

Skræl rødbeder og riv dem groft på et rivejern eller i en foodprocessor. Skær løget i tynde skiver. Sæt en pande på medium varme. Kom smør eller olivenolie på panden. Når smørret er smeltet, kommes løgene på. Steg i 4-5 minutter til de er let gyldne. Tilsæt hvidløg og timian og steg i cirka 30 sekunder, før du tilføjer de fintsnittet rødbedetoppe sammen med citronsaft, salt og peber. Lad det stege indtil rødbedetoppene er faldet sammen. Tage panden af varmen. Pisk æg sammen med mælk og smuldre derefter gedeosten i. Kom lidt salt og peber i også.

Placer de revet rødbeder på bunden af tærten. Drys de stegte grøntsager over. Hæld æggeblanding over midten og sørg for, at osten er nogenlunde jævnt fordelt. Fyldet skal være fugtig fra væsken – ellers må der tilføjes endnu et sammenpisket æg. Kom valnøddestykker på toppen. Drys honning over. Bag tærten i 30-35 minutter eller til den er gylden og fast.

Roedbedetaerte_3 Roedbedetaerte_7 Roedbedetaerte_11 Roedbedetaerte_18 Roedbedetaerte_20

Sprøde udenpå, bløde indeni. Sunde og super lækre fritter fyldt med quinoa og grønkål. Et sikkert hit hos både børn og voksne. Har du kartofler i overskud fra gårdagens aftensmad, så kan de passende bruges. Lav gerne en stor portion, når du er i gang, for de smager også dejligt kolde, og kan sagtens lunes dagen efter, når aftensmaden skal gå stærkt. Perfekt måde at lokke ekstra grøntsager i ungerne. Og de voksne…

Ca. 20 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du Kartoffel-Quinoa Fritter med grønkål:
Kog quinoa efter pakkens anvisning. Befri grønkålen fra sin stilk og skær det i tynde strimler. Kom alle ingredienserne i en skål og rør det godt sammen. Varm olie og smør på en pande og steg fritterne i ønsket størrelse til de er gyldne på hver side. Fritterne kan også bages i ovnen, hvis du foretrækker det. Placer dem på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen på 225 grader i 15-20 minutter.

Kartoffel-Quinoa_1 Kartoffel-Quinoa_4

Sund, sommerlig og mættende salat. Nyd salaten sammen med grillet kød, fisk eller i madpakken. Lav bare en stor portion – salaten kan sagtens holde sig i et par dage. Faktisk smager den næsten endnu bedre dagen efter, når salaten har fået lov til at stå og trække, så du kan sagtens lave den tidligt på dagen, hvis den skal serveres til aftensmaden. Du kan bruge både bulgur eller andre korntyper, hvis du ikke har perlespelt på lager. Salaten kan både serveres varm eller kold afhængigt af, hvad du foretrækker.

Det skal du bruge:


Sådan gør du:

Tænd ovnen på 200 grader. Kog vand i en gryde til at koge perlespelt i (følg anvisning på pakken). Skær rødløg og aubergine i mundrette stykker og kom det i et fad. Drys med olivenolie og salt og bag løg og aubergine i ovnen i ca. 20 minutter til de er bløde og har en gylden skorpe. Rist pinjekernerne gyldne på en tør pande.

Når perlespelten er kogt, så afkøles den, hvis du ønsker at servere salaten kold. Lad løg og aubergine køle af også. Kom perlespelten i en skål og drys den med salt, balsamico og olivenolie. Tilsæt ribs, pinjekerner, løg, aubergine og salat. Bland salaten sammen og server.

Perlespeltsalat_1 Perlespeltsalat_6

Chiagrød er en sund og nærende morgenmad, der forberedes aftenen før, så morgenen kan bruges på at nyde maden. Hvis du har ekstra travlt kan chiagrøden tages med i tasken og nydes senere. Chiafrø er fyldt med protein, fibre og sunde fedtsyrer, så de giver en god mæthed og giver kroppen sundhed fra morgenstunden. Sammen med solbærrenes vitaminer og antioxidanter er det et perfekt måltid. Solbærkompotten tilføjer chiagrøden sødme og smag. Server chiagrøden til morgenmad eller som en sund dessert. Jeg elsker chiagrød om morgenen – det holder mig mæt længe, og så er det altså lidt som at spise dessert til morgenmad. Jeg har også tidligere delt en opskrift på chiagrød herinde. Den version er lidt sødere grundet dadlerne, og så er det også ret lækkert, at chiafrøene er blendet. Spis grøden som den er eller top den med nødder og frisk frugt.

Det skal du bruge:

Chiagrød

Sådan laver du chiagrød med solbærkompot:
Kom alle ingredienserne til chiagrøden i en skål og rør det sammen. Dæk grøden til og stil den på køl i et par timer eller til dagen efter.

Kom alle ingredienserne til solbærkompotten i en gryde. Varm kompotten op og lad den simre til solbærrene brister efter ca. 10-15 minutter. Smag til. Skold et glas med kogende vand. Hæld vandet fra og kom den varme solbærkompot i. Kom låg på og opbevar kompotten i køleskabet.
Om morgenen kommes der 1-2 spsk. solbærkompot på chiagrøden inden, den nydes som en god start på dagen.

Tip: Der er solbærkompot nok til flere dages chiagrød. Solbærkompotten smager også dejligt på friskbagt brød, på yoghurt eller pandekager. Solbærkompotten kan holde sig ca. 1 uge i køleskabet. Tilsæt atamon hvis du laver en større portion, der skal kunne holde sig længere end en uge.

Chiagroed_9

Den anden dag, da jeg var ud at handle, snusede jeg mig igennem økologi-afdelingen. Noget af det bedste ved den danske sommer er alle de dejlig frugter og grøntsager, der kommer frem. Jordbær, ærter, majs, spidskål og meget, meget mere. Der midt blandt mange andre flotte grøntsager lå en pose spæd grønkål. Dansk og økologisk. Den skulle selvfølgelig med hjem. De første dage nød vi de spæde blade i salater, og resten brugte jeg i den her pesto. Køleskabet bød på både citron, parmesan, persille og hvidløg, så en pesto var helt oplagt. Hvis jeg havde haft lidt frisk basilikum, så havde jeg også gerne tilsat det. Grønkålspesto er fyldt med fibre, vitaminer og gode festsyrer, og så smager det fantastisk i salater, på en æggemad eller som dyppelse på tapasbordet.

Det skal du bruge:

Sådan laver du grønkålspesto med persille og parmesan
Kom alle ingredienserne i en minihakker eller foodprocessor og blend det til ønskede konsistens. Smag til med salt og citronsaft. Opbevar pestoen i et rengjort glas. Hvis du hælder olie på toppen til det dækker, så holder pestoen sig længere.

Groenkaelpesto_1

Hej igen! Så er jeg endelig tilbage, og jeg glæder mig til at give bloggen meget mere opmærksomhed fremover. Stilheden herinde skyldes husbyggeriet. Nu er vi endelig flyttet ind, og det er så rart med et hjem igen. Og ikke mindst eget køkken. Vores nye køkken mangler stadig nogle småting som f.eks. en emhætte og en kogeplade, før det er færdigt. Så indtil videre bliver der kun lavet kold mad eller mad, der kan tilberedes i ovnen. Men det er okay – bare det at spise af sit eget stel er skønt.

Derfor starter vi ud med en opskrift på morgenmad. Smoothie lavet på yoghurt er lækkert og mætter meget mere, end når det laves på juice. For at gøre det endnu bedre og give større mæthed, så topper jeg min smoothie med hjemmelavet ymerdrys. Jeg havde et par stykker af de her rugbrødsboller i overskud. Min opskrift på hjemmelavet ymerdrys finder du lige her. Nemt og lækkert og så undgår man også madspild!

Det skal du bruge:

 

Sådan laver du en smoothiebowl:
Kom alle ingredienserne i en blender. Blend det til en homogen konsistens. Hæld smoothien i en skål og drys med ymerdrys eller din favorit topping. På billedet er der toppet med hjemmelavet ymerdrys, hampefrø og granatæblekerner.

smoothie-bowl-1

Jeg nyder at bruge min søndag morgen til at lave en god og sund morgenmad, der er lidt anderledes end det, jeg spiser i hverdagen. Som tidligere nævnt elsker jeg min morgenmad. Det er et vigtigt måltid for mig og min krop, og min dag går ikke rigtigt i gang, før jeg har nydt mit måltid. I hverdagene er min morgenmad ofte min favorit chiagrød, sunde pandekager eller den glutenfrie boghvedegrød.

I weekenden havde jeg lyst til en lidt anden morgenmad. Jeg er helt vild med crumblekager, og derfor havde jeg lyst til at prøve at lave en sund morgenmads crumble. Efteråret byder på en masse dejlige frugter, der passer perfekt til denne sunde crumble. Jeg brugte blommer, men både æbler og pærer kunne også være rigtig lækkert. Den lækre crumble indeholder kun sunde og nærende ingredienser, så der er hverken tilsat sukker eller smør. Det er en nem crumble at lave, og så passer den helt perfekt til en hyggelig brunch, eller lav en stor portion i weekenden og nyd en sund morgenmad et par dage frem. Den kan sagtens holde sig et par dage på køl. Crumblen kan også laves som en glutenfri morgenmad ved at bruge glutenfrie havregryn. Derudover kan du bruge de frø og kerner, du har.

Det skal du bruge:

 

Sådan laver du en sund crumble:
Tænd ovnen på 180grader. Smør et ildfastfad med kokosolie. Skær blommer og 5 dadler i mindre stykker. Vend det sammen med ¼ tsk. vaniljepulver og kom det i fadet. Bland havregryn, mandelmel, grofthakket mandler, frø og kerner sammen med vaniljepulver og salt i en skål. Blend 2 dadler, banan og kokosolie sammen til en homogen masse. Bland mosen sammen med de tørre ingredienser og rør det sammen til en smuldret dej. Kom den sunde smuldredej oven på blommerne. Bag crumblen i ca. 30 minutter til den er gylden på toppen.

Sund_crumble-1

Sund_crumble-2

Sund_crumble-3

Jeg er vild med morgenmad! Morgenmaden er i min optik et super vigtigt måltid. Efter nattens faste har kroppen brug for mad, der gerne er fyldt med vitaminer, mineraler og kostfibre. Derfor nyder jeg altid et godt og sundt morgenmåltid inden min dag rigtigt starter. Denne lækre og sunde chiagrød er min nye yndlings morgenmad.

Jeg kan efterhånden se et tydeligt mønster i, hvad et morgenmåltid skal kunne, for at det blive en favorit hos mig. Først og fremmest skal det være sundt og nærende. Det er vigtigt for, at jeg kan holde mig mæt længe. Derudover må det meget gerne kunne laves eller forberedes aftenen før. Det giver ekstra tid til at nyde morgenmaden om morgenen, og det sætter jeg virkelig pris på. Derfor består mine morgenmåltider lige nu af enten en portion blandet frugt, som jeg topper med hampefrø, hakkede nødder og 1 tsk. hørfrøolie om morgenen. Sund, nærende og holder mig mæt længe! Hvis jeg ikke spiser frugt, så er det ofte den glutenfrie boghvedegrød eller denne nemme chiagrød, jeg spiser til morgenmad.

Chiafrø er et lille superfood. Det har et højt indhold af protein og kostfibre, der giver en god mæthedsfornemmelse. Derudover er chiafrø en rigtig god kilde til både Omega-3 og Omega-6, som er sunde fedtsyrer, vores krop har brug for. Det rigtig smarte ved chiafrø er, at det kan absorbere ca. 10 gange sin egen vægt i væske. Så derfor kan chiafrø bruges til at give en god og lækker konsistens i for eksempel grød. Jeg er vild med frøet, og jeg bruger det gerne både i sunde boller og min morgenmad.

2 portioner
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du chiagrød:
Kom alle ingredienserne i en blender og blend det til grøden har en ensartet konsistens. Hæld det på glas eller i en bøtte, og stil det på køl til dagen efter eller mindst i et par timer. Nyd det som morgenmad, mellemmåltid eller dessert. Server det gerne med noget frisk frugt på toppen.

Chiagroed-a

Chiagroed-1

En sund hybenkompot med havtorn smager skønt på yoghurt med en god granola, grød eller oven på en god ostemad. De friske havtorn klæder de sunde hyben perfekt. I denne hybenkompot er der intet tilsat sukker. I stedet er den sødet med dadler, der udover sødme tilfører vitaminer og kostfibre.

Det skal du bruge:

 

Sådan laver du en sund hybenkompot med havtorn:
Rens hyben og skær dadlerne i skiver. Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Kom alle ingredienserne undtagen havtornene i gryden og lad det simre til alle hyben er kogt møre. Tag vaniljestængerne op og blend det til en glat mos. Tilsæt havtornene og vaniljestængerne igen og lad det simre til havtornene brister ved et let tryk. Skold glasset og hæld kompotten på glas. Luk glasset og stil det på køl i køleskabet. Nyd det ovenpå morgengrøden, yoghurt eller is.

Sund_hybenkompot-2

Har du nogensinde smagt boghvede? Boghvede er et frø, der har den fineste trekantet form – jeg synes, at det minder lidt om små flotte hjerter. Så fint! Boghvede har et højt indhold af protein, som kroppen har let ved at optage. Derfor egner denne grød sig også perfekt som et lille måltid efter styrketræning, hvis det er noget, man går op i. Heldigvis kan denne lækre boghvedegrød nydes af alle, da den også er glutenfri. De hele boghvedefrø skal stå i blød natten over for at sikre, at kroppen kan optage boghvedens mange mineraler ordentligt. Boghvede indeholder nemlig, ligesom næsten alle andre korn fytinsyre, der binder kornet eller frøets mineraler. Ved at udbløde boghveden i vand med citronsaft ved stuetemperatur aktiveres fytase-enzymet i frøet, og det kan nedbryde fytin. Så smart! Dette er også én af grundene til, at jeg næsten altid bruger surdej og lange hævetider, når jeg bager. Jeg vil gerne, at min krop får mest muligt ud af de skønne råvarer, jeg spiser.

Tilbage til den glutenfrie grød. Forkæl dig selv eller dine venner til morgenmaden eller weekendens brunch med en lækker boghvedegrød. Du kan bruge lige de bær, du gerne vil, hvis du ikke har hindbær. Grøden kan også sagtens laves dagen forinden, den skal spises. God fornøjelse og rigtig god appetit.

2 personer
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du boghvedegrød med hindbær:
Kom de hele boghvedefrø i en skål. Dæk dem til med vand og tilsæt 1 spsk. friskpresset citronsaft. Lad det stå på køkkenbordet i ca. 10 timer. Dagen efter komme hindbærrene og én dadel i en blender. Blend det til en glat mos. Tag halvdelen til side. Kom de resterende ingredienser i blenderen. Tilsæt eventuelt lidt flere frosne bær for at gøre grøden dejlig kold. Blend grøden til den ønskede konsistens. Pynt grøden med resten af hindbærmosen og server med friske bær og eventuelt lidt afskallede hampefrø for at booste næringsindholdet yderligere.

Boghvedegroed-1

Boghvedegroed-15

Boghvedegroed-4

Sammen med det skønne solskin, lange og lyse dage, så bringer sommeren også en masse friske og lækre grøntsager med sig. Spidskålet er ét af dem, og hvis jeg skulle vælge en favorit grøntsag, så ville spidskålet nok være den. Når sommeraftener er lune, så har man vel egentligt mere lyst til at være udenfor og nyde det, end at stå i køkkenet og lave mad. Derfor har jeg tænkt mig at spise spidskålswraps adskillige gange i løbet af sommeren. Spidskålswrap er en sund og mættende aftensmad, der hurtigt og nemt kan laves. Kom dit favoritfyld i din spidskålswraps og brug også gerne de grøntsager, du allerede har i køleskabet. Lav gerne rigeligt, så du også har til en nem og sund madpakke dagen efter.

2 personer
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du spidskålswraps: Kog risene efter anvisningen på pakken. Skær grøntsagerne i mundrette stykker. Kom de frosne ærter i en skål og overhæld dem med kogende vand. Lad ærterne trække i vandet i ca. 1 minut. Hæld vandet fra ærterne og tilsæt hvidløg, citronsaft, salt og peber og blend ærterne til en grov mos. Kog majskolben i letsaltet vand og skær majsene fra kolben inden servering. Tilbered kødet og skær det i mundrette stykker. Server aftensmaden i små skåle, så hele familien kan lave deres egen favorit spidskålswrap.

Spidskaelswrap-1

Spidskaelswrap-2

 

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT