En superfudgy dadelkugle, der har samme konsistens, som en rigtig god karamel. Jeg har svært ved ikke at være begejstret. Det her er altså en af de allerbedste dadelkugler, jeg har smagt. De har den lækreste konsistens og smag, som gør dem ret svære at modstå. Jeg smagte dadelkuglerne første gang hos en af mine gode veninder. Jeg er nemlig så heldig og privilegeret, at have mange veninder, der værdsætter mad ligeså højt som jeg, og som altid inspirerer mig med deres lækre retter. Det sætter jeg så stor pris på. Jeg har fået lov til at udvikle lidt videre på opskriften, så jeg kan dele den med jer.

Dadelkuglerne er lækre i sin enkle smag af ristede nødder eller mandler og god kakao. Men jeg tilsætter også gerne lakridspulver, citronsaft eller revet appelsinskal. Det gør dem bestemt ikke dårligere. Så der er masser af muligheder for at eksperimentere og finde din favorit!

Ca. 20 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du fudgy dadelkugler med kakao:
Rist hasselnødder eller mandler i ovnen ved 150 grader i ca. 20 minutter. Hold øje med dem undervejs, så de ikke bliver for mørke. Lad dem køle helt af.

Kom nødderne i en minihakker eller foodprocessor og blend dem til en grov mel. Tag lidt fra til at rulle dadelkuglerne i. Blend igen til nødderne har konsistens som rasp. Fjern stenen fra dadlerne og kom dem i sammen med kokosolie, kakaopulver og salt, og blend til massen har samlet sig og er helt glat. Når dadelmassen er samlet, så skal du ikke blende mere, da du risikerer, at nødderne begynder at udskille deres olier, og så skiller din dadelmasse.

Tril dadelmassen til kugler i ønsket størrelse og rul dem i de hakkede nødder. Opbevar på køl eller frys i en lufttæt beholder.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Det her er Ellinors yndlings snack og sunde, søde sag! Hun elsker tørret frugt ligeså meget, som hun elsker frisk frugt. Mange spørger, om vi har en "nul-sukker politik" herhjemme. Det har vi ikke. Vi har altid prioriteret, at Ellinor spiser det samme som os. Og hvis det skal fungere bedst muligt, så er vores erfaring, at vi ikke siger "ja" til, at hun må smage noget af vores mad og ikke andet. Ellinor får altid det samme som os at spise - også når vi spiser kage og is.

Men vi ved også, at Ellinor er mindst lige så glad, hvis hun bliver tilbudt en dadel eller et stykke frisk frugt. Derfor vælger jeg tit, at det er det, jeg serverer. Jeg sørger gerne for at have noget i køleskabet, som hun kan få om eftermiddagen, når hun kommer hjem fra dagpleje eller efter sin lur i weekenden. Her hitter dadel-nøddekuglerne stort. De sunde muffins med hindbær eller blåbær og havregrøds-klatkager er også favoritter. Det er sund og nem eftermiddagsmad til børn.

Opskriften på dadel-nøddekuglerne med kakao er supernem, og så er de perfekte som en lille, sød hapser, eftermiddagssnack eller en sundere konfekt. Ja, de er energitætte, så undlad at spise hele portionen på én gang. Hvis du gerne vil læse lidt mere om energiindholdet i dadelkugler, så har jeg skrevet et indlæg om, om dadelkugler er sundere end chokolade.

Ca. 10 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du sunde dadel-nøddekugler med kakao:
Kom cashewnødder i en skål og dæk dem med vand. Lad dem stå i blød i 45-60 minutter. Hæld herefter vandet fra. Kom cashewnødder i en blender eller minihakker og blend til cashewnødderne ligner små korn. Kom dadler, kakaopulver og salt i og blend til en sammenhængende masse. Kom havregryn, mandler og ristede kokosflager i og blend til dejen er sammenhængende, men der stadig er lidt grove stykker mandler tilbage. Form dadelmassen til små kugler. Opbevar dem i køleskabet eller fryseren.

Tip: jeg triller nogle af dadelkuglerne i kakaonibs. Det giver lidt sprødhed og bitterhed, som jeg godt kan lide.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Jeg har fået mig en ny afhængighed! Jeg garanterer, at de her små bidder er ualmindeligt svære at holde fingrene fra. Sundere chokoladebarer uden raffineret sukker - lavet på mandler og gode råvarer. Det fascinerer mig altid, at mandler kan forvandles til en blød og cremet mandelsmør. Det kræver en god foodprocessor, blender eller minihakker og lidt tålmodighed. Men så får du også den lækreste, bløde mandelsmør, der smager helt fantastisk. Jeg er vild med "basis"-opskriften, men variationerne med kokos og saltede peanuts er også virkelig, virkelig gode. Jeg opbevarer mine mandelsmør-bidder i køleskabet eller fryseren. Så er der lidt sundere-sødt til kaffen eller eftermiddagssulten, og det elsker jeg!

16-20 stk.
Det skal du bruge:

Variation: Jeg lavede en variant med saltede peanuts og en med kokos. Blend 40 g kokos eller peanuts i helt til sidst, hvis du ønsker det.

Sådan laver du chokoladebarer med mandelsmør:
Kom mandlerne i en foodprocessor eller blender og blend i ca. 5 minutter til mandlerne begynder at forvandle sig blød mandelsmør - den skal ikke være helt flydende, men blød og cremet. Tilsæt akaciehonning, salt, smeltet smør eller kokosolie og vaniljepulver. Blend til det er samlet. Kom kokosmelet eller peanuts i, hvis du ønsker det, men smag lige "basis" først - det er min favorit. Blend igen til du har en blød og cremet mandelsmør-dej.

Kom dejen på et stykke bagepapir. Form dejen til en firkant, der er 1,5-2 cm tyk. Kom den i fryseren, mens du smelter chokoladen. Hak chokoladen i små stykker og smelt 2/3 af den over vandbad. Kom den smeltet chokolade over den sidste 1/3 af chokoladen og rør sammen til alt chokoladen er smeltet. Tag mandelsmør-dejen ud af fryseren og skær den i 16-20 små bidder. Kom dem i fryseren igen, mens chokoladen får lov til at stå og køle lidt i et par minutter – så er det nemmere at få et tykt lag chokolade på barerne.

Tag barerne ud af fryseren og dyp dem i chokoladen – jeg bruger to gafler til at styre dem med. Placer dem på et stykke bagepapir og drys med flagesalt, hakkede peanuts eller kokos. Lad chokoladen størkne og opbevar dem i en lufttæt beholder på køl eller frys.

Dadelkugler er ofte at finde i vores køleskab eller fryser. De smager godt, mætter dejligt og stiller let den søde tand, der (næsten) altid dukker op hen på eftermiddagen. Dadelkugler med masser af citronskal og citronsaft er den perfekte kombination af sødt og surt. Sammen med sprød, hvid chokolade og lakrids, så er det en fantastisk lille mundfuld. Brug dadelkuglerne som en lille snack i madpakken eller lav dem som en lidt sundere julekonfekt. De vil passe godt på konfektfadet i juledagene.

12-15 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du dadelkugler med citron, hvid chokolade og lakrids:
Skær dadlerne i mindre stykker. Kom mandelmel, dadler, citronsaft, citronskal, vand og salt i en minihakker eller blender. Blend til massen er homogen og samlet. Kom mere vand i, hvis konsistensen er for fast. Smag til med citronsaft- og skal. Stil dadelmassen i fryseren i ca. 30 minutter – så er det nemmere at trille til kugler. Tril dadelmassen til mundrette kugler. Stil dem i køleskabet, mens du smelter den hvide chokolade.

Hak chokoladen fint og kom 40 g i en skål. De sidste 20 g kommes i en anden skål. Smelt de 40 g over vandbad. Kom den smeltet chokolade over de 20 g chokolade og rør rundt til alt chokoladen er smeltet. Vend dadelkuglerne i den hvide chokolade og drys med lakridspulver. Opbevar i en lufttæt beholder i enten køleskabet eller fryseren.

Tip: Hvis du gerne vil undgå at skulle smelte chokolade og overtrække dadelkuglerne, så kan du hakke den hvide chokolade fint og vende i dadelmassen, når den er blendet. Tril dadelkuglerne i lakridspulver til sidst.

Måske opskriften på cookie dough-dadelkugler, gulerodskage-dadelkugler, bounty-dadelkugler og dadelkugler med peanutbutter og poppede ris også er noget for dig?

citron_dadelkugler_5citron_dadelkugler_1

Jeg og min computer er rykket fra hjemmekontoret til nye, flotte lokaler. Det er så skønt at have fået et nyt kontor. Selvom jeg trives godt derhjemme, så sikrer et kontor udenfor huset, at jeg ikke bruger min arbejdstid på støvsugning og tøjvask. Og det er altså smart! Men… Nu har jeg ikke længere mit køleskab lige i nærheden, så der nemt kan skrælles en gulerod, skæres et stykke frugt eller smøres et stykke knækbrød, hvis formiddagssulten kommer snigende. Derfor er jeg i fuld gang med at udvikle mit opskriftindeks med opskrifter på nemme og sunde lækkerier, der let kan tages med på kontoret. Udover frugt og grøntsagsstave, så har jeg gerne en eller to af de her dadelkugler med. De smager så godt, stiller den søde tand og så er de nemme og hurtige at lave. Hvis du er vild med bounty, så er de her dadelkuglerne lige noget for dig.

10-12 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du bløde og lækre bounty dadelkugler:
Skær dadlerne i mindre stykker. Kom dadler, peanutbutter, vand og salt i en minihakker eller blender og blend det til er homogent og samlet. Rør kokosmelet i og kom dadelmassen i fryseren i mindst 30 minutter – så er dadelkuglerne nemmere at trille. Tril dadelmassen til små, mundrette bountykugler. Smelt eller tempererer den mørke chokolade – du kan læse her, hvordan du temperer mørk chokolade, og dyp dadelkuglerne i chokoladen. Drys med kokosmel og opbevar dadelkuglerne i fryseren eller køleskabet.

Tip: Dadelkuglerne behøver ikke at blive overtrukket med mørk chokolade – de smager også godt uden.

bountydadelkugler_1

Når man ikke kan vælge… Jeg elsker en god, hjemmebagt gulerodskage med cheesefrosting ligeså højt som jeg elsker en svampet og sød kanelsnurrer. Men hvorfor vælge? Da weekenden gav mig tid til at bage, var jeg nødt til at prøve at kombinere de to kager; gulerodskage og kanelsnurrer. Da Ellinor er så interesseret i at spise og smage det, som vi spiser, så valgte jeg at bage dem uden raffineret sukker. Det kan heldigvis ikke smages – de smager præcis lige så godt, syndigt og sødt, som en snurre skal smage. Jeg har filmet, hvordan du snor snurrerne, så du også kan få et fint og meget lækkert resultat. Gulerodskage-snurrerne smagte så godt, at de lynhurtigt forsvandt, så jeg ved godt, hvad jeg skal bage i weekenden…

12-14 stk.
Det skal du bruge:

Dej

Gulerodskage-dadelfyld

Sådan bager du svampede gulerodskage-snurrer uden raffineret sukker:

Kom mælken i en gryde og lun den til fingervarm. Opløs gæren heri. Tilsæt 1 æg, hvedemel og salt, og ælt dejen til den har samlet sig. Kom det bløde smør ved og ælt dejen godt til den er glat, smidig og nemt slipper bordet eller skålens kanter. Dæk skålen med husholdningsfilm først og derefter et viskestykke, og lad dejen hæve i 1-1,5 time, til den har fordoblet sin størrelse.

Mens dejen hæver, laves fyldet. Skær dadlerne i mindre stykker. Kom dem i en skål eller minihakker og kom kogende vand ved. Tilsæt krydderier, smør og salt og blend til massen er homogen. Vend revet gulerod og hakkede nødder i.

Drys bordet med mel og vend dejen ud. Rul dejen ud til et rektangel på ca. 3 mm tykkelse. Smør dejen med dadel/gulerodsfyldet og fold dejen indover sig selv, så der er tre lag. Du kan se her, hvordan du folder dejen til en snurre. Rul endnu engang dejen ud til en rektangel til den er ca. 3-5 mm tyk. Skær dejen i 12-14 strimler og sno snurrerne. Du kan se hvordan du former en snurrer i videoen nedenfor. Sæt gulerodskagesnurrerne på en bageplade beklædt med bagepapir.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Lad snurrerne efterhæve mens ovnen bliver helt varm. Pisk et æg sammen og pensl snurrerne. Bag gulerodskage-snurrerne i 10-12 minutter. Hvis du ønsker samme mørke afbagning som på billedet, skal du give dem 12 minutter. Hvis du ønsker dem lysere skal du gå efter 10 minutters bagning. Afkøl snurrerne på en rist og nyd.

gulerodskage_snurrer_5gulerodskage_snurrer_1

Små, søde, salte og syndigt-lækre mundfulde. Jeg har svært ved at lade dem være. Jeg har fået en ny favorit dadelkugle. Først kunne jeg ikke få nok af de sunde chokolademoussekugler, så var det cookie dough-kuglerne, der hittede (det gør de stadig), og nu er det altså de her bløde og knasende dadelkugler med peanutbutter, der lokker med mig. Da min kæreste smagte dem, sagde han, at de smagte ligesom en Lion Bar. Om det er rigtigt, skal jeg ikke kunne sige, for sådan én har jeg aldrig smagt. Men jeg tror på ham. Så hvis du er vild med Lion Bar eller bare godt kan lidt en sød, sundere mundfuld, der både er blød og knasende, så lover jeg dig, at de her dadelkugler lige er noget for dig. De smager fantastiske!

Ca. 20 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du bløde og knasende dadelkugler:
Kom dadler, vand, peanutbutter og salt i en blender og blend til massen er homogen. Kom mere vand i, hvis massen er alt for fast. Rør Rice Krispies (Pif Paf Puf kender jeg dem som – er jeg den eneste?) i. Stil dadelkuglemassen på køl i en halv times tid, så den er nemmere at rulle til kugler og form det herefter til ca. 20 små kugler. Hak chokoladen fint. Smelt 40 g af chokoladen over vandbad. Hæld den smeltet chokolade over resten af chokoladen og rør rundt til det hele er smeltet. Vend dadelkuglerne i chokoladen og lad dem tørre på et stykke bagepapir. Opbevar dadelkuglerne i en lufttæt beholder. Jeg synes, at de smager bedst, hvis du spiser dem direkte fra fryseren.

dadelkugler_pifpafpuf_5dadelkugler_pifpafpuf_1

Internettet vrimler med opskrifter på dadelkugler, dadelkonfekt, dadelkager og alle mulige andre varianter, hvor dadler er hovedingrediensen. Dadler er virkelige blevet populære. Dét er de også her i huset. Jeg elsker dadler! Jeg er vild med, at de er søde, snasket og nemt kan kommes i og oven på alt.

CathrineBrandt.dk er ingen undtagelse – her finder du også opskrifter på ”sundere sødt”, der blandt andet er lavet på dadler. Det gør du primært fordi, at det smager godt. Men måske også fordi, at jeg har ladet mig lokke af ideen om, at kager og kugler lavet på dadler, nødder, chokolade er sundere end lakrids, vingummier og chokolade? Men er det virkelig sundere? Er dadelkugler og rawkager sundere end chokolade?

Først og fremmeste handler den her sammenligning om, hvordan jeg definerer sundhed. Sundhed i mad handler for mig om, at maden giver mig glæde, velvære, mæthed, energi og gode næringsstoffer til min krop. Derfor kan jeg også hurtigt dømme slik ude. Hverken vingummier eller lakridser bidrager med sundhed til min krop. Ja, jeg bliver mæt, når jeg spiser 200 g bland selv slik, men ikke mere mæt, end at jeg som oftest har spist et måltid inden, at jeg kaster mig over slikket. Men udover en relativt kort mæthed, så bidrager slik ikke med sundhed til min krop. Der er ingen vitaminer, mineraler eller kostfibre, der kan gavne min krop. Der er til gengæld en masse tilsat sukker, farvestoffer og tilsætningsstoffer. I de rette mængder gør de hverken skade eller gavn.

Men hvad så med dadelkuglerne? Jeg har taget udgangspunkt i mine egne opskrifter på dadelkonfekt. Sunde karamelbidder med cashewnødder og kakaonibs og dadelkugler med poppede quinoa. Herunder kan du se en energiberegning pr. 100 g på sunde karamelbidder, dadelkugler, saltlakrids, vingummi og mælkechokolade. Derudover har jeg lavet en energiberegning pr. stk. på karamelbidder og dadelkugler.

Sammenligningen af de fem forskellige madvarer adskiller sig først rigtigt, når jeg begynder at kigge på, hvad de bidrager med af vitaminer, mineraler, kostfibre og sunde fedtsyrer til kroppen. Kalorieindholdet toppes af chokoladen, men ellers er energien nogenlunde ens. Sammenlignet med vingummier, saltlakrids og mælkechokolade så indeholder både karamelbidderne og dadelkuglerne væsentligt flere vitaminer, mineraler, kostfibre og sunde fedtsyrer. Dadelkuglerne og karamelbidderne har et højt indhold af naturligt sukker. Lakrids, vingummi og mælkechokolade har et højt indhold af tilsat sukker. Naturligt og tilsat sukker bidrager med den samme mængde kalorier pr. 100 g. Jeg foretrækker at få min dosis sukker fra rigtige råvarer, der samtidig giver min krop brændstof i form af kostfibre, vitaminer og mineraler.

Men hvad betyder det så? Er dadelkugler sundere end chokolade?

Ja. Dadelkugler og sundere karamelbidder indeholder flere kalorier pr. 100 g end lakrids og vingummier og lidt færre kalorier end mælkechokolade, men de bidrager også med andre næringsstoffer til din krop, som slik ikke gør.

Hvis du gerne vil skære ned på dit energiindtag, så vil jeg hverken anbefale dig at spise slik, chokolade eller dadelkugler i store mængder. Energiindholdet pr. 100 g er højt for alle fem madvarer. Men hvis du gerne vil spise noget sødt, der samtidig indeholder gode næringsstoffer og giver lidt mæthed, så kan dadelkugler faktisk være en rigtig fint. Hvis du altså kan nøjes med et par stykker. Jeg laver gerne en portion dadelkugler og nyder dem. De giver mig meget mere glæde, velsmag, mæthed, flere gode næringsstoffer og færre kalorier, end når jeg (og det gør jeg) spiser bland-selv-slik og chokolade.

dadelkugler_chokolade_3

Næringsberegninger
naeringsberegning_11naeringsberegning_2

Misforstå mig nu ikke. Der er jo (næsten) intet, der smager lige så godt som cookie dough. Jeg finder det decideret umuligt at bage cookies uden, at smage (lidt for mange gange) på dejen. Men hvis du nu, ligesom jeg, har erkendt, at man ikke kan spise cookie dough som en lille eftermiddagssnack, så er de her dadelkugler altså et rigtig godt alternativ. Dadelkuglerne har samme bløde og seje konsistens som cookie dough, og så er kombinationen af søde dadler, mandelsmør og kakaonibs altså ret så lækker. Jeg forsøger at holde mig på afstand af køleskabet, når jeg har lavet sådan en portion dadelkugler her, for ellers forsvinder de lidt for hurtigt…

15-20 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du lækre og bløde dadelkugler:
Fjern stenene fra dadlerne og skær dem i mindre stykker. Kom alle ingredienserne undtaget kakaonibs i en blender eller minihakker. Blend det sammen til en homogen masse. Kom kakaonibsene i og rør dem i ind dadelkugledejen. Form dejen til små kugler på ca. 10 gram. Opbevar dadelkugler i køleskabet eller fryseren.

Tip: Hvis du vil gøre dadelkuglerne endnu mere uimodståelige og konfektagtige, så dyb dem i smeltet chokolade. Så får du endnu sværere ved at holde fingrene fra dem – jeg siger det bare.

Cookiedough_dadelkugler_7Cookiedough_dadelkugler_4

Er du også vild med gulerodskage? Det er faktisk én af mine yndlings kager. Jeg er vild med den svampede, krydrede gulerodskage og selvfølgelig den gode cheesefrosting, der altså er nødt til at være på en gulerodskage. Når jeg nu ikke kan spise gulerodskage hele tiden, så kan jeg heldigvis komme mange af de gode ingredienser fra gulerodskagen ind i de her bløde dadelkugler. Dem kan jeg til gengæld spise med god samvittighed. Smut i køkkenet og lav dadelkugler, der smager af gulerodskage – de indeholder masser af sunde fibre, vitaminer og mineraler, så send du også bare en med dit barn i madpakken.

10-15 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du dadelkugler, der smager af gulerodskage:
Fjern stenene fra dadlerne og kom alle ingredienserne i en minihakker eller blender. Blend det hele sammen til en homogen masse. Smag dadelkuglerne til inden at du former dem i små kugler á ca. 10 gram. Opbevar gulerodskage-dadelkuglerne i køleskabet i 1-2 uger.

Indlægget indeholder affiliatelink.

Gulerods_dadelkugler_5Gulerods_dadelkugler_3

 

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT