Annonce for Mammen Mejerierne

Goddag til min nye favorit pizza! Mere simpelt og mere velsmagende bliver det ikke. Når gulerødderne steges i den gode olivenolie, som de er vendt i, så bliver de så søde og lækre. Sammen med en sprød og velsmagende pizzabund og en god, smeltet ost, så bliver det næsten ikke bedre. Drys med friske krydderurter for det sidste lille smags-løft. En gulerodspizza er helt perfekt som et vegatarisk alternativ til den klassiske pizza eller som et godt supplement til familiens andre favorit-pizzaer. Jeg ved i hvert fald, at jeg kommer til at spise ualmindeligt mange gulerødder fremover, når vi skal lave hjemmelavede pizzaer.

Det skal du bruge:

Sådan laver du en sprød pizza med gulerodstopping:
Tænd ovnen på højeste temperatur med et bagestål eller pizzasten i ovnen. Skræl gulerødderne. Når skrællen er fjernet, så fortsættes der med at skrælle tynde gulerodsbånd af guleroden - jeg bruger den her kartoffelskræller til arbejdet. Vend gulerodsbåndene med olivenolie, salt og peber. Kom pizzabundene på et stykke bagepapir. Drys med revet Mammen Guld Danbo og top med gulerodsbånd. Bag pizzaen indtil at kanten og gulerodsbåndene er godt gyldne. Drys med frisk timian og server.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Hjemmelavet burger er altid en succes! Jeg er kan lide dem alle sammen. Den klassiske cheeseburger, den bedste ribbenstegsburger og vegetarburgeren med gode vegetarbøffer og lækkert fyld. Vegetarburgere er ligeså vellidte herhjemme, som en almindelig burger med en hakkebøf. Der er to vegetarbøffer, der bliver lavet igen og igen herhjemme. Den ene er kikærtebøffen med masser af grøntsager og den anden er den her vegetarbøf lavet på quinoa og bønner. Jeg har svært ved at vælge hvilken én, jeg bedste kan lide. Begge vegetarbøffer passer så godt i en blød spelt-burgerbolle, som jeg gerne har fryseren fyldt op med. Vegetarbøfferne laver jeg også gerne dobbelt portion af og kommer i fryseren - så er der nemlig lynhurtig, sund og nem aftenmad på travle dage.

Den her vegetarburger består af en grov, men superblød og luftig, spelt-burgerbolle, fetacreme, spidskål, quinoa-bønne-bøf, rødløg og avokado. En fuldstændig fantastisk burger, der med glæde bliver spist af hele familien.

6-8 stk.
Det skal du bruge:

Quinoa-bønne vegetarbøffer:

Fetacreme:

Sådan laver du vegetarbøffer med quinoa og bønner + fetacreme:
Kog quinoa efter pakkens anvisning. Mos bønnerne i en skål. Kom kogt quinoa, rasp, æg, hvidløg, chili og salt ved bønerne og rør det sammen. Tilsæt revet cheddarost og rør rundt. Form til bøffer og steg i olivenolie og smør på en pande til de er gyldne og sprøde.

Rørt fetacreme: Kom feta, mælk, hvidløg og friskkværnet peber i en blender og blend til en cremet og homogen fetacreme.

Indlægget indeholder affiliatelink.

Små, lækre grøntsagsfritter eller grøntsagspandekager, der kan få både børn og voksne til at spise endnu flere grøntsager. Grøntsagsfritterne er en nem måde at servere grøntsager på. Jeg laver dem gerne, når jeg har forskellige grøntsags-rester i køleskabet. Ellinor elsker dem, og vi spiser dem både varme og kolde. Du kan lave grøntsagsfritter med mange forskellige grøntsager. Har du ikke alle grøntsagerne på lager, så kan du også nøjes med at lave dem med 1-2 forskellige slags grøntsager. Særligt broccolistok er jeg glad for at komme i grøntsagspandekagerne. Broccolibuketterne spiser vi dampet, og så er det rart ikke at smide broccolistokken ud, for den er også smækfyldt med god smag og masser af vitaminer.

12-15 stk.
Det skal du bruge:

Avokado-dild creme:

Sådan laver du sprøde grøntsagsfritter:
Snit broccoli, gulerod og squash i tynde strimler med en julienneskræller (jeg bruger den her julienneskræller) – du kan også bruge et groft rivejern, men så skal du ikke koge grøntsagerne. Kom vand og lidt salt i kog i en gryde. Kog grøntsagerne i 2 minutter. Si dem fra vandet og dyp dem tørre med et viskestykke. Hak grøntsagerne groft i mindre stykker, så de kan hænge sammen, når de skal formes. Kom grøntsagerne, majs og mel i en skål og rør det sammen, så melet bliver fordelt. Tilsæt salt, peber, parmesan, spidskommen og chili og rør rundt. Pisk ægget sammen med en gaffel og vend det i grøntsagsblandingen, så alle grøntsagerne bliver dækket. Steg grøntsagsfritterne i ønsket størrelse i olivenolie og smør.

Avokado-dild creme: Kom alle ingredienserne i en blender. Blend til en cremet konsistens. Smag til.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Groentsagsfritter_3

Jeg bruger (alt for) meget tid på Instagram. Jeg synes, at det er en fantastisk inspirationskilde, og jeg nyder selv at dele billeder af mine opskrifter på min Instagramprofil - du kan finde mig derinde, hvor jeg hedder CathrineBrandt.dk. For længe siden så jeg et billede af en portion Dahl, der var serveret med saltede mandler, koriander og cherrytomater. Jeg husker ikke, hvilken profil det var, men lige siden har jeg tænkt på, at netop sådan en portion måtte jeg lave hjemme i mit eget køkken. Derfor fik vi Dahl til aftensmad i sidste uge. Og faktisk også i denne uge. For det smager så godt, at det er blevet en aftensmads-favorit hjemme hos os. Heldigvis er det supernemt at lave, og det passer sig selv på komfuret. I mens læser vi favorit-bogen (som gerne hænger på Ellinors arm hele tiden), bygger med DUBLO og laver BRIOs stabelklovn igen og igen og igen. Det er aftensmad, der passer lige ind i vores hverdag - supernemt, sundt og så velsmagende, at både Ellinor og vi gerne spiser en stor portion. Børnevenlig, familievenlig og vegetarisk aftensmad, når det er bedst!

Vi toppede vores skål med Dahl med saltede mandler, frisk raita, halverede cherrytomater og frisk koriander. Jeg serverer det også gerne med lidt ris eller hjemmebagte fladbrød eller naanbrød til.

4 personer
Det skal du bruge:

Raita:

Hjemmelavet saltede mandler:

Sådan laver du Dahl med kokosmælk:
Snit løg i mundrette stykker. Hak hvidløg. Varm olivenolie op i en gryde. Svits løg og hvidløg kort til det bliver blødt, men ikke tager farve. Kom røde linser, hakkede tomater og krydderi i. Lad det simre i 20-25 minutter til linserne er møre. Tilsæt evt. en smule vand undervejs, hvis det er nødvendigt. Når linserne er møre kommes kokosmælken i. Lad det simre yderligere 10 minutter til det tykner en smule. Smag det til og server i dybe skåle toppet med f.eks. saltede mandler, cherrytomater, frisk koriander og raita.

Sådan laver du en frisk og let Raita:
Halver agurken på midten. Skrab det våde ud af agurken. Skær den i mundrette firkanter. Salt dem let og lad dem ligge i en si, så væsken kan dræne fra. Rør græsk yoghurt sammen med hakket koriander eller mynte, limesaft, salt og peber. Pres agurken for lidt af væden og vend dem i yoghurten. Smag til. Raitaen kan trække på køl eller serveres med det samme.

Sådan laver du saltede mandler:
Kom vand i en gryde og lad det komme i kog. Kom salt i og lad vandet koge op igen, så saltet opløses. Kom mandlerne i og lad vandet komme i kog endnu en gang. Sluk for gryden og lad mandlerne trække i saltvandet i 15 minutter. Tænd ovnen på 150 grader varmluft. Hæld vandet fra mandlerne og kom dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Rist mandlerne i ovnen i 15-20 minutter. Afkøl og nyd.

Tip: Har du linser i overskud, så kan de bruges til at lave chili sin carne - det er også en lækker, varmende og vegetarisk aftensmad.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Dahl_kokosmaelk_raita_5Dahl_kokosmaelk_raita_1

 

Når Ellinor og jeg er alene hjemme, så har jeg tendens til at søge mod de nemme løsninger, når der skal laves aftensmad. Én af de retter, som jeg har lavet igen og igen er den her cremet pasta med avokado, pesto og parmesan. Den er en favorit hos både Ellinor og jeg. Det bedste ved den (udover smagen) er, at den ikke tager mere end 10 minutter at lave. Faktisk er det at koge pastaen det mest tidskrævende, så hvis det skal gå lynhurtigt, så kan du vælge en frisk pasta – så er der hurtig hverdagsaftensmad på fem minutter. Jeg damper gerne et par frosne buketter broccoli med i de sidste minutter af pastaens kogetid. Det er det nemmeste og hurtigste måltid, jeg kan lave. Avokadopasta smager så godt, og det er et sundt måltid for både mor og barn.

2 personer
Det skal du bruge:

Sådan laver du en cremet pasta med avokado, pesto og parmesan:
Kog pastaen efter anvisningen på posen. Kom avokado, pesto, citronsaft, salt og peber i en blender. Kom lidt af kogevandet ved og blend til en cremet konsistens. Juster konsistensen med mere kogevand. Smag avokadocremen til. Vend den sammen med den kogte pasta og drys med parmesan og friskkværnet peber. Server med det samme.

avokadopasta_2avokadopasta_1avokadopasta_6

Hvis stegt flæsk er den danske nationalret, så vil jeg vove at påstå, at Dal Bhat må være den nepalesiske nationalret. Da jeg efter min studentereksamen rejste til Nepal for at vandre, så var Dal Bhat næsten det eneste, jeg spiste i 3 uger. Jo længere, vi kom op i bjergene, jo mindre blev menukortet, og én ting man altid kunne spise med velbehag var Dal Bhat. En så velsmagende og dejlig ret, som jeg stadig nyder at spise herhjemme. Dal er den røde linsesuppe og Bhat betyder ”kogte ris”. Ris, linsesuppe og grøntsagskarry er helt perfekt sammen. Den her opskrift er importeret direkte fra Nepal, og det er den bedste Dal Bhat, jeg har smagt. Lad dig ikke skræmme af ingredienslisten. Når grøntsagerne er snittet, så passer både ris, Dal og grøntsagkarry sig selv. Jeg lover, at hjemmelavet Dal Bhat er en simpel, nem og lækker aftensmad.

3-4 personer
Det skal du bruge:

Dal (Linsesuppe):

Grøntsagskarry:

Sådan laver du den bedste Dal Bhat:
Kog ris efter anvisningen på pakken. Hvis du bruger fuldkornsris kan de med fordel sættes over først. Ved hvide ris skal du lave Dal først.

Dal:
Snit løg og hvidløg fint og sauter det kort uden, at det tager farve. Kom de resterende ingredienser i og lad det simre ca. 30 minutter til det er en tyk sovs. Tilsæt en smule mere vand undervejs, hvis det er nødvendigt. Smag til med salt, peber og evt. lidt sukker.

Grøntsagskarry:
Snit grøntsagerne i mundrette stykker. Kom olie i en gryde og varm op. Svits krydderierne, gurkemeje, ingefær, chili og hvidløg kort i den varme olie. Kom grøntsagerne (undtagen blomkål) ved og svits dem under omrøring i få minutter. Tilsæt vand og lad det simre i ca. 10 minutter til kartoflerne næsten er møre. Kom blomkål ved og kog yderligere 3-4 minutter. Smag grøntsagskarryen til med salt, peber, evt. sukker og krydderier.

Tip: Du kan skifte risene ud med et hjemmelavede fladbrød, hvis du foretrækker det.

dalbhat_3 dalbhat_4

Efteråret giver mig lyst til lune, krydrede retter, der gerne kan spises med en ske. Vi har allerede spist masser af hokkaisdosuppe og krydret karry med kikærter. Men den her Chili sin carne tager nu pladsen som min absolutte favorit. Rigtig comfort-food, der luner godt og smager fantastisk. Chili sin carne er en vegetarisk Chili con carne, hvor jeg har skiftet kødet ud med røde linser. Linserne giver en tekstur, der minder ret meget om kød. Men jeg tror altså, at jeg foretrækker Chili sin carne frem for con carne. Det smager bare så godt! Nem og lækker aftensmad, der mest af alt passer sig selv på komfuret. Lav bare en stor portion, når du er i gang. Det smager mindst lige så godt dagen efter. Har du linser i overskud, så kan du bruge dem til at lave daal - det er også en lækker og nem vegetarisk aftensmad.

4 personer
Det skal du bruge:

Sådan gør du krydret Chili sin carne:
Snit løg og rød peber i små stykker. Smelt smør i en gryde og svits løg og peberfrugt i 3-5 minutter til det er blødt og har taget en smule farve. Rør jævnligt. Snit chili og hvidløg fint og kom det i gryden. Tilsæt stødt koriander, spidskommen, paprika, ketchup, tomatpaste, hakkede tomater, vand, chokolade og espresso. Rør rundt og lad det komme i kog. Når gryden koger, skrues der ned på lavt blus og røde linser tilsættes. Kom låg på gryden og lad det simre ved lavt blus i ca. 15 minutter til linserne er kogt møre. Rør af og til. Tilsæt mere vand hvis nødvendigt. Skær gulerødderne i mundrette stykker. Kom bønner, gulerødder, majs, salt og peber i. Lad Chili sin carnen simre yderligere 15 minutter, hvor du rører i det jævnligt. Smag Chili Sin Carnen til med salt, peber, chili og evt. lidt sukker og server.

Tip: Jeg toppede min Chili sin carne med avokado, creme fraiche, frisk koriander og serverede den sammen med en frisk majskolbe. Du kan også servere chiligryden med ris eller fladbrød til. Chili sin carne kan sagtens fryses ned.

Indlægget indeholder affiliatelink.

chilisincarne_4chilisincarne_2

 

Varme, krydrede retter, der kun tager kort tid at forberede og ellers bare passer sig selv. Dét er favoritter herhjemme i de kolde efterårsmåneder. Jeg er vild med karry, kikærter og kokos. De tre ingredienser sammen bliver til en ret fantastisk karrygryde, der luner godt og mætter endnu bedre. Den krydrede karry med kikærter kan laves på den samme tid, som det tager at koge brune ris. Omkring 30-35 minutter. Det synes jeg er helt ok for en sund aftensmad, der er hjemmelavet og lavet fra bunden. Karry, kikærter og kokos er tydeligvis også noget, som min datter er vild med – hun spiste store mængder af karrygryden. Du kan servere den med ris, kartofler eller nemme, hjemmebagte pandebrød.

4 personer
Det skal du bruge:

Sådan laver du en sund og nem karryret med kikærter:
Skær løg i mundrette stykker. Kom smør eller kokosolie i en gryde og svits løgene her i. Tilsæt tomater. Lad løg og tomater simre i 5-10 minutter til tomatsaften er kogt lidt ind. Kom gulerødder, kikærter, finthakket hvidløg, karry, chili, garam masala og spidskommen i. Rør det hele sammen. Tilsæt kokosmælk og kokosmel og rør igen. Lad karryen simre i 10-15 minutter ved lav varme. Smag til med salt, peber og limesaft.

Tip: Karrygryden kan holde sig 3-4 dage i køleskabet, så lav bare en stor portion, så der er nem aftensmad i løbet af ugen.

karry_kikaerter_8karry_kikaerter_1

Efteråret sniger sig ind på os, og jeg glæder mig allerede til at spise masser af grøntsagssupper og simreretter, der kan give mig varme og hygge. Jeg er særligt vild med blendet grøntsagssupper, der er cremet i konsistensen og fuld af smag. Lige nu begynder græskaret at komme i sæson. Min favorit er hokkaidogræskar. Det er sødt og lidt nøddeagtigt i smagen. Sammen med sprødstegte kikærter er det den perfekte efterårssuppe, der smager fantastisk og luner godt. De knasende kikærter er så lækre! Jeg laver gerne en stor portion, og bruger resten i salater eller som en lille lækker snack.

2-4 personer
Det skal du bruge:

Sprøde kikærter:

Sådan laver du en cremet græskarsuppe med hokkaido:
Skræl og skær græskaret i mindre stykker på ca. 1,5x1,5 cm. Kom smør på en pande og svits græskaret til det er let gyldent og blødt. Skær rødløg, gulerødder og tomater i mindre stykker og kom det i en gryde. Svits det kort til det tager en smule farve. Kom vand ved og lad det koge i ca. 10 minutter – tilføj mere vand og lad det koge yderligere, hvis grøntsagerne endnu ikke er bløde. Kom græskarternene ved og blend det hele sammen.  Kom fløde i suppen og lad det komme i kog. Smag til med chili, salt og peber. Server med sprødstegte kikærter som topping.

Sådan laver du sprøde og knasende kikærter:
Tænd ovnen på 180 grader. Tør kikærterne mellem to stykker køkkenrulle. Kom dem i en skål og vend dem med olie og krydderier. Bag kikærterne i ca. 30-35 minutter til de er helt sprøde.

graeskarsuppe_2

Det er ikke særlig ofte, at vi spiser kød herhjemme. Mest fordi at vi elsker mad, hvor der primært er fokus på grøntsagerne. De her kikærtebøffer er blevet lavet et utal af gange herhjemme. De er en favorit hos barn og forældre til både frokost og aftensmad. De er gode at fryse ned, så der altid kan laves hurtig aftensmad, hvis tiden er presset. I forsøget på at finde et alternativ til de sunde kikærtebøffer, så blev de her hirsebøffer lavet. Heldigvis smager de mindst lige så godt som deres forgænger. Hirsen giver en god tekstur og en sprød skorpe. De vegetariske hirsebøffer er perfekte til aftensmad sammen med for eksempel pitabrød, en fyldig salat eller som en vegetarisk bøf i en burger. Du kan også sagtens sende dem med i madpakken, for de smager også dejligt kolde. Jeg serverede hirsebøfferne med hjemmebagt, groft pitabrød, snittet salat, spidskål og gulerod, avokadocreme og min yndlings søde chilisovs – en chilimarmelade, som vi bruger til alt lige fra dyppelse til forårsruller, ovenpå pizza, til at krydre bolognesen eller alle andre retter, der lige trænger til lidt sødt og spicy. Lav den – den er uundværlig, og så smager den hjemmelavet chilimarmeladen så godt!

Ca. 12-15 stk.
Det skal du bruge:

Sød chilimarmelade:

Sådan laver du sprøde, vegetariske hirsebøffer:
Kog hirsen efter anvisningen på pakken. Lad hirsen køle af, mens du forbereder de andre ingredienser. Riv squash på et groft rivejern. Skræl løg, hvidløg og gulerod og kom det i en minihakker, hvor det snittes helt fint. Tryk væsken ud af squashen og bland grøntsagerne med den kogte hirse. Tilsæt de resterende ingredienser og rør det sammen til en homogen masse. Kom smør og olivenolie på en pande. Steg en smule af dejen, så du kan smage, om hirsebøfferne skal krydres yderligere. Steg resten i ønsket størrelse.

Tip: Hirsebøfferne kan sagtens holde sig i et par dage i køleskabet. De smager skønt kolde i madpakken, men de kan også fryses ned, hvis du har lavet en stor portion.

Sådan laver du din egen søde chilisovs:
Skær peberfrugt og chili i mindre stykker. Kom alle ingredienserne i en gryde og lad det simre i 15-20 minutter. Blend chilimarmeladen en smule. Du kan selv afgøre, om du ønsker chilimarmeladen helt lind eller med lidt konsistens. Skold et glas og kom chilimarmeladen heri. Chilimarmeladen kan holde sig 1-2 måneder i køleskabet.

Indlægget indeholder affiliatelink.

Hirseboeffer_5Hirseboeffer_4

Tærter er nemme at lave, de fleste elsker dem, og så sikrer de en nem madpakke dagen efter, hvis der er rester. Denne rødbedetærte byder på masser af smag, flotte farver og en sprød fuldkorns tærtebund, der sagtens kan laves glutenfri, hvis du ønsker det. Hvis du endnu ikke er så vild med gedeost, så kan den udskiftes med ko-feta. Brug toppen fra de spæde rødbeder – de er fyldt med vitaminer og mineraler. Hvis du ikke kan få det, så kan du bruge spinat eller spidskål i stedet.

Det skal du bruge:

Sådan laver du en rødbedetærte med gedeost og valnødder:
Forvarm ovnen til 180 grader. Kom havregryn, mandelmel, rugmel og salt i en foodprocessor eller blender og blend indtil havregrynene er blevet til mel. Tilsæt smør og puls et par gange, indtil du får små stykker af smør jævnt fordelt i melet (disse trin kan også gøres i hånden.) Tilsæt vand og blend indtil tærtedejen er blandet godt sammen. Kom dejen i et tærtefad på ca. 28cm og tryk den jævnt ud, så den dækker hele fadet. Prik dejen med en gaffel adskillige gange. Bag tærtebunden i 10 minutter for at forhindre skorpen i at blive blød.

Skræl rødbeder og riv dem groft på et rivejern eller i en foodprocessor. Skær løget i tynde skiver. Sæt en pande på medium varme. Kom smør eller olivenolie på panden. Når smørret er smeltet, kommes løgene på. Steg i 4-5 minutter til de er let gyldne. Tilsæt hvidløg og timian og steg i cirka 30 sekunder, før du tilføjer de fintsnittet rødbedetoppe sammen med citronsaft, salt og peber. Lad det stege indtil rødbedetoppene er faldet sammen. Tage panden af varmen. Pisk æg sammen med mælk og smuldre derefter gedeosten i. Kom lidt salt og peber i også.

Placer de revet rødbeder på bunden af tærten. Drys de stegte grøntsager over. Hæld æggeblanding over midten og sørg for, at osten er nogenlunde jævnt fordelt. Fyldet skal være fugtig fra væsken – ellers må der tilføjes endnu et sammenpisket æg. Kom valnøddestykker på toppen. Drys honning over. Bag tærten i 30-35 minutter eller til den er gylden og fast.

Roedbedetaerte_3 Roedbedetaerte_7 Roedbedetaerte_11 Roedbedetaerte_18 Roedbedetaerte_20

Lynhurtig, super lækker og rigtig nem aftensmad. One-pot pasta er genialt, når aftensmad skal gå hurtigt! Retten indeholder kun få ingredienser og kan laves på cirka den tid, det tager, at koge pastaen. Alle ingredienserne tilberedes nemlig samtidig i én gryde. Porreren tilfører pastaen masser af smag. Hvis du ligesom jeg elsker en cremet pasta, så er jeg sikker på, at denne one-pot pasta bliver dit nye yndlingsmåltid. En supernem og hurtig vegetarisk aftensmad.

4-6 personer
Det skal du bruge:


Sådan laver du en One-Pot Pasta:

Skær roden af porrerne og skær det groveste af toppen væk også. Skyl og rens porrerne grundigt for jord. Snit herefter i 3-4 mm strimler. Opvarm olivenolien i en gryde. Tilsæt snittet porrer og salt og lad det stege over medium varme til porrerne har taget farve og er let gyldne. Tag gryden af varmen. Tilsæt vand, salt, spaghetti, cherrytomater, babyspinat og hvidløg. Bring det i kog. Lad det simre i 10 minutter til spaghettien er al-dente, og vandet er kogt væk. Rør i spaghettien ofte, da den ellers koger sammen i klumper. Tilsæt fløden, lad det simre yderligere 2 minutter og tag gryden af varmen. Lad det trække i 2 minutter med låg. Vend smuldret feta i. Smag til med salt og peber og server med det samme.

Onepotpasta_1 Onepotpasta_6 Onepotpasta_12

Jeg har fået en ny favorit. Vegetariske bøffer. Eller deller. Jeg vælger at kalde dem kikærtebøffer. De smager så godt, og så er de hammer sunde. Fyldt med kostfibre, proteiner og masser af grøntsager. Jeg har allerede tømt min fryser for kikærter, da jeg har lavet dem så mange gange allerede. Kikærtedellerne er perfekte til aftensmaden sammen med en grov salat. Jeg har også haft dem med i madpakken, og de smager virkelig godt kolde, så det var en rigtig lækker madpakke den dag. I min fryser har jeg altid udblødte kikærter. Jeg udbløder gerne et helt kilo kikærter af gange, poser dem op og fryser dem ned. Jeg venter med at koge dem, til jeg skal bruge dem. På den måde har jeg altid kikærter, der er klar til at blive brugt, når jeg gerne vil lave nemme falafler, hjemmelavet humus eller de her nemme vegetarbøffer. Det er et nemt lille tip, og så er det meget billigere end at købe kikærter på dåse.

Det skal du bruge:

 

Sådan laver du kikærtebøffer:
Kog kikærterne til de er bløde. Skræl og skær grøntsagerne i mindre stykker. Blend grøntsager og kikærter helt fint - det skal have en konsistens som rasp. Det er vigtigt, at det blendes fint, da det afgiver væde, og dermed sikrer, at massen kan hænge sammen. Kom krydderier og mel i kikærteblandingen og bland og tryk det hele godt sammen. Jeg bruger fingrene – det er det nemmeste. Kom smør og olie på en pande. Steg gerne en lille tsk. af kikærtemassen for at smage, om de kræver mere krydderi. Form kikærteblandingen til den størrelse, du ønsker, ved at forme og trykke massen godt sammen i hænderne. Steg dem til de er gyldne på begge sider.

Sommer er så tæt på, at man næsten kan dufte den. Og jeg er helt vild med det. Det gode vejr gør mig glad og i godt humør. Selvom jeg virkelig elsker at stå i mit køkken og lave mad, så vil jeg hellere være udenfor og nyde det gode vejr, når solen skinner. Derfor laver jeg i løbet af sommeren tit tærte til aftensmad. Det er både nemt og hurtigt, og så kan man altid bruge de grøntsager, man lige har i køleskabet. Jeg er blevet rigtig glad for at bruge chiafrø, da de indeholder mange sunde fedtsyrer, vitaminer og mineraler. Derfor har jeg eksperimenteret med en glutenfri tærtebund, der indeholder chiafrø. De binder en masse væske, og derfor er de gode til at sikre, at tærtebunden ikke smuldrer. Tærtebunden er glutenfri og er primært baseret på mandler. Den smager fantastisk og bliver dejlig sprød. Tærter er perfekte som stop madspild, da du kan bruge både de fleste grøntsager eller rester af kød fra dagen før som fyld. Hvis tærten ikke bliver spist op, så smager den også fantastisk kold på madpakken.

Det skal du bruge:
Bund:

 

Fyld:

 

Sådan laver du tærten med glutenfri bund:
Tænd ovnen på 180 grader. Blend mandler til fint mel. Rør mandelmel, chiafrø, loppefrøskaller og salt sammen. Kom æg og smør i blandingen og ælt det sammen til du har en ensartet masse. Fordel dejen i en tærteform på ca. 28cm. Kom tærtebunden i ovnen og bag den i 10 minutter.

Pisk skyr, mælk og æg sammen, så der ikke er nogle klumper. Snit grøntsagerne. Skær broccoli ud i små buketter og damp dem hurtigt i kogende vand. Fordel grøntsagerne på den forbagte tærtebund. Hæld æggemassen over grøntsagerne og drys med salt og peber. Bag tærten på 180grader i ca. 20-25 minutter.

Taerte-2

Taerte-1

Taerte-3

Jeg er vild med falafler. De er sprøde udenpå, bløde indeni, krydret og fulde af smag. Men jeg er haft svært ved selv at lave nogle, der er lige så gode, som dem man kan få, når man køber en döner. Nu har jeg dog endeligt fundet frem til en god opskrift, der sikrer gode og luftige falafler. Og jeg oplever altså, at hvis mine falafler skal blive rigtigt gode, så skal de friteres og ikke en tur i ovnen. Det gør dem meget mere lette og luftige. Jeg steger mine falafler i god, økologisk raspolie, og hvis man bare undgår at spise friteret mad hver dag, så sker der ingenting ved at lave en god falafel en gang i mellem. Faflerne er sunde og næringsrige i sig selv, og de kan altså sagtens bages i ovnen, hvis du foretrækker det.

Faflaferne indeholder godt med krydderier og krydderurter. Derudover har jeg tilsat usaltet pistacienødder for at give lidt ekstra smag og struktur. De hjemmelavet falafler nyder jeg at spise sammen med masser af friske grøntsager; kål, gulerod, tomat, agurk, avokado, fennikel osv. Derudover serverer jeg ofte brød til, som fx et nemt foccacia, pitabrød eller tortillas og en god humus, guacamole eller en lidt stærk chilidressing. Falaflerne er rigtig gode i madpakken, og så er jeg sikker på, at børnene i huset får svært ved at holde fingrene fra de runde, sprøde og grønne falafler.

Nok til 6 voksne
Det skal du bruge:


Sådan laver du hjemmelavet falafler:

Kom alle ingredienserne i en skål og blend det til en homogen masse. Hak pistacienødder groft i en minihakker og kom dem i. Varm raspolien i en gryde. Form små falafler med en ske og steg dem i olien. Steg dem til de er gyldne og hold dem lune i ovnen, til de skal serveres og spises.

Tip: Lav gerne en stor portion, når du er i gang. De kan sagtens fryses ned.

Falafler-1

Falafler-2

 

Egg fried nudler eller ris er en helt perfekt enkelt-mands ret, der både er billigt at lave og ikke tager særlig lang tid. Jeg spiser det ofte, hvis jeg er alene hjemme. Det er også en rigtig god ”stop mad spild” ret, da de fleste grøntsager kan bruges i, og så er det helt ideelt med kolde ris eller nudler fra aftenen før. Jeg er virkelig vild med det, og så kan man jo selv bestemme, hvilke krydderier og krydderurter, man foretrækker. Der kan også sagtens tilføjes rejer, kylling eller oksekød. Velbekomme!

1 person
Det skal du bruge:


Sådan laver du egg fried nudler:

Kog noget vand og kom det over nudlerne – lad dem trække imens resten gøres klar. Skræl guleroden og riv den til tynde strimler på et mandolinjern. Skær asparges og forårsløg i mundrette stykker. Hak hvidløg og chili fint. Varm olie på en pande og slå æggene ud på panden. Lad dem stege i ca. 1-2 minutter, mens du rører rundt i det. Tilsæt guleroden, aspargesene, forårsløgene og nudlerne. Rist hvidløg og chili af på panden til det kan duftes. Rør det hele sammen og tilsæt soyasovs, rørsukker og hakket koriander. Smag til med salt og peber. Anret og pynt af med groft hakket cashewnødder eller peanuts.

Egg_fried_nudler-fb

 

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT
envelope-ochevron-upfacebookinstagrampinterest-p