Purpurhvedeboller

Pupurhvede giver mine brød og boller den fineste lilla/røde farve. Jeg foretrækker at bruge fuldkorns purpurhvedemel, da det smager dejligt "groft", mætter godt og giver brødet endnu mere farve end sigtet purpurhvedemel. Det er altså ret hyggeligt at skære en bolle over og finde den fineste farve indeni 🙂 Bollerne er nemme at bage, og hvis du ingen surdej har, så kan du bage med gær i stedet. Den helt perfekte bolle til både den hyggelige weekendmorgenmad, eftermiddagsmad eller madpakken.

15 store boller
Det skal du bruge:

  • 440 g vand
  • 250 g fuldkorns purpurhvedemel
  • 300 g hvedemel
  • 120 g surdej (kan erstattes af 5-7 g gær)
  • 14 g salt

Sådan bager du luftige purpurhvedeboller:
Fodre din surdej, så den bliver klar til bagning. 1 time før, at din surdej er færdigudviklet og klar, så blandes vand og mel i en skål. Rør det sammen til der ikke er mere tørt mel. Herved sker der en autolyse. Efter en times tid kommes surdej og salt i dejen, og dejen foldes. Du kan se en video af her, hvordan du folder dejen. Lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur. Efter 30 minutter foldes dejen igen.  Lad dejen hvile ydereligere 3 timer ved stuetemperatur, hvor dejen foldes hver time. Herefter kommes dejen i køleskabet og hæver natten over.

Dag 2: Tænd ovnen på højeste temperatur over/under varme med en bagestål eller bagesten i. Lad ovnen varme op i 45-6o minutter. Vend dejen ud på et bord og hak den ud til boller. Kom bollerne på et stykke bagepapir og bag bollerne ved 250 grader i 7 minutter hvorefter temperaturen sættes ned til 230 grader og bollerne bages færdige i 5-7 minutter mere. Bollerne skal være godt gyldne. Lad dem afkøle på en rist.

Indlægget indeholder affiliatelink

4 comments on “Purpurhvedeboller”

  1. De ser mega lækre ud, og jeg har purpurhvede med hjem fra Livø, så glæder mig til at prøve, men...
    Du skriver flere steder, at man skal fodre sin surdej. Dernæst skal man lave en autolyse med mel og vand, hvori surdejen skal blandes efter en time.
    Kan ikke nogen steder finde, hvad det vil sige at fodre surdej??
    Jeg har surdej i køleskabet - hvad gør jeg?

  2. Virkelig gode boller - overvejede egentlig at lade dejen hæve længere tid, for synes ikke den så super ud, da jeg tog den ud fra køleskabet i morges, men nu havde jeg lovet familien friskbagt morgenbrød og det blev virkelig nogle fantastisk luftige boller 😀👍🏻

    1. Hej Marie.
      Det er jeg rigtig glad for at høre.

      Din dej skal gerne være hævet med ca. 30-40 % før, at du kommer den i køleskabet. Hvis det ikke er sket på den tid, jeg har angivet i opskriften, så lader du den bare stå ved stuetemperatur lidt længere 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

Skriv et svar til Marie Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT
envelope-ochevron-upfacebookinstagrampinterest-p