For efterhånden en del år siden var Morten og jeg i Stockholm. Her smagte jeg en småkage. Den hed noget med kola, husker jeg. Altså en karamel småkage. De smagte så vildt godt, at jeg var nødt til at vide lidt mere om dem. Den rare bager fortalte mig, at de også blev kaldt sirupssnitter, og at de var bagt på helt simple råvarer; smør, sukker, mel og så selvfølgelig sirup. Det giver en småkage, der smager karamelagtigt, har en sprød og chewy konsistens - og som mest af alt minder mig lidt om en mellemting mellem en god flødekaramel og Daim. Det er kun en god ting!
Hvert år tilføjer jeg en ny småkage til småkagedåserne henover december herhjemme. Sidste år var det de prikkede julehjerter. I år måtte det blive de her sirupssnitter, som er blevet ved med at dukke op i mine tanker lige siden, vi besøgte Stockholm. Jeg var så smart at spørge den gode bager i Stockholm om en opskrift, og jeg har passet på mine kragetæer lige siden - jeg havde ikke fået skrevet nogle mængder ned, men ingredienslisten var intakt. Og med et par forsøg eller tre, så har jeg fundet frem til lige præcis sådan, som jeg husker, at Kolakagerne smagte.
Jeg ved, at de her sirupssnitter eller karamelkager, kommer til at blive bagt mange gange herhjemme - hele året rundt. De er så, så, så gode!
Cirka 70 stk.
Det skal du bruge:
- 200 g blødt smør
- 160 rørsukker
- 70 g lys sirup
- 300 g hvedemel
- 1 ½ tsk. bagepulver
- 1 nip salt
- Flagesalt, sesamfrø, mandelsplitter eller perlesukker til topping
Sådan gør du:
Jeg rører dejen sammen på min røremaskine med en gummibelagt K-spade. Du kan også bruge en håndmixer. Kom smør og sukker i en skål og pisk det sammen til det er lyst. Tilsæt sirup og rør det sammen. Rør hvedemel, bagepulver og salt sammen og kom det i dejen. Rør til dejen netop er samlet.
Vend dejen ud på bordet og saml den med hænderne. Del dejen i 6 portioner af cirka 120 gram. Tænd ovnen på 170 grader varmluft. Kom bagepapir på to bageplader. Rul hver dejportion ud til en flad stribe, der passer med dybden på din bageplade. Der kan ligge tre striber sirupssnitter på hver plade. Drys småkagerne med den ønskede topping. Bag dine sirupssnitter i 8-12 minutter i ovnen - de skal være gyldne. Lad dem afkøle et minuts tid og skær dem herefter i ønskede stykker. Lad dem sætte sig i yderligere et par minutter på bageplade inden, at de føres over på en rist og køler helt af. Opbevar snitterne i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.
Hej Cathrine
Hvordan opbevares udgaven fra dine julebog - karamelsnitterne - bedst, når der er kommet chokolade på?
Mvh. Pernille
Hej Pernille
I en lufttæt beholder ved stuetemperatur.
God bagelyst,
Cathrine
Hej C. Jeg har lavet dine karamelsnitter med choko og salt, men de er blevet bløde nede i kagedåsen. Øv. Er det saltet eller chokoladen der gør det - eller hvad gør jeg galt 😉 Bør man først putte chokolade på lige inden servering?
Tak for gode opskrifter!
Kh Anne
Hej Cathrine,
Er denne opskrift den samme du har brugt til dine Karamelsnitter?
Hej Janne
De her var min inspiration til karamelsnitterne, men karamelsnitterne har fået sin egen opskrift 🙂
God bagelyst,
Cathrine
[…] Når du nu har fundet siruppen frem fra skuffen, så bør du også bage en portion af de her sirupssnitter. Det er fantastiske […]
Bager du mon begge plader på engang?
Hej Ane
Nej, én plade af gangen - selvom det er ved varmluft. Så passer bagetiden.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Kan dejen laves dagen i forvejen?
Hej Cindy
Ja, det kan den 🙂
God bagelyst,
Cathrine
[…] Det er ikke første gang, at jeg drysser sesam på mit bagværk. Hvis du også er glad for sesam, så vil jeg anbefale dig at prøve de her koldhævede granolaboller og sprøde sirupssnitter. […]
Gode ideer, Jenny.
Tak for det 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Jeg plejer at lave en pølse og skære skiver.
Revet appelsin skad er super i, det samme er pecan nødder eller valnødder.
Ja, det kan du tro, at du kan - det vil den være helt perfekt.
God bagelyst,
Cathrine
Kan man rulle dem ud, og udstikke dem i børnevenlige former, eller er dejen ikke god til den slags?