Det er skønt med godt udstyr. Hvis du ønsker fantastiske brød og boller, så er der få redskaber, der er uundværlige. Når du bliver en bagenørd som mig, så er der flere indkøb, som jeg vil anbefale dig selvom nogle af tingene er en luksus.

Du finder guide og opskrift til at lave din egen surdej samt masser af lækre opskrifter på surdejsbagværk i min E-bog Surdej lige her

Need to have
til basisbagning
En gennemsigtig bøtte eller skål. Jeg er glad for 3000 ml condibøtter, som er firkantede, gennemsigtige bøtter, der har et tætsluttende låg. Det gør det nemt, at følge med i dejens udvikling.

Dejspatel/dejskraber. Det lille redskab bruger jeg hver gang, at jeg bager. Den kan fåes i både stål eller plastik - den i stål er mest effektiv, men kræver også lidt mere øvelse at bruge optimalt end den lille i plastik. Dejspatlen bruges til at dele en bolledej i portioner og til at forme og spænde en brøddej op med.

Digital køkkenvægt. Et absolut must! Mel, vand, salt og surdej skal vejes af.

Rismel. Rismel sikrer, at dejen ikke klistrer til bordet, fingrene eller klædet i hævekurven.

En skål. Din brøddej skal bruge støtte, når den skal koldhæve. Det optimale er en oval hævekurv eller en rund hævekurv, men har du ingen (endnu), så kan du bruge en skål i stedet.

Et viskestykke eller hørklæde. Klædet hjælper til at din dej ubesværet kommer ud af din skål eller hævekurv. Jeg foretrækker at bruge et hørklæde, da det ikke klistrer til dejen.

En rugbrødsform. Vil du bage rugbrød, så skal du bruge en rugbrødsform. Jeg elsker min rugbrødsform i træ. Den giver en dejlig smag og en jævn varme til mit rugbrød. Træ er også bedre at bage i end stål, når du arbejder med surdejsbrød, da surdejens syre kan påvirke stålet. Jeg bruger låget, der passer til formen, når brødet hæver.

Mel. Mel er selvklart et must. God, økologisk og frisk mel gør din bagning endnu bedre. Både hvad angår smag, dejens udvikling og næringsmæssigt. Jeg bruger:

Nice to have
til dig, der gerne vil lidt mere
Hævekurv. Hævekurven bruges som støtte til dit brød, når det skal hæve. Hævekurven giver også et fint mønster til dejen. Jeg bruger enten en oval hævekurv eller en rund hævekurv, afhængigt af formen på mit brød.

Dejsnitter. Snit dit brød, så du bestemmer, hvor det skal sprække under bagning. Et barberblad er væsentligt skarpere, end dejsnitteren, så det foretrækker jeg at bruge.

Digital termometer. For at styre bageprocessen er et termometer uundværligt. Det bruges til at måle vandet og dejens temperatur. Termometret bruges også til at tjekke dit brøds kernetemperatur, hvis du er i tvivl om, om det er færdigbagt.

Bagestål. Brød og boller har brug for en høj og vedvarende varme for at udvikle sig og hæve optimalt. Et bagestål er hurtigere at varme op, og holder bedre på varmen end en bagesten gør.

Støbejernsgryde eller metalform, der kan holde til varmen. Det afgørende redskab for at bage brød, der hæver og udvikler sig optimalt. Gryden giver en høj og vedvarende varme, og så holder den på den damp, der skabes, når dejen varmes op. Dampen giver dit brød de bedste betingelser for at hæve, få en luftig krumme og sprød skorpe. Jeg foretækker at bruge en stor støbejernsgryde. Den lægges henover mit brød, som jeg bager på mit bagestål. Så skal brødet ikke sænkes ned i en brændendevarm gryde, og jeg kan bruge samme gryde uanset om mit brød er ovalt eller rundt.

This is so cool
til dig, der ikke kan få nok af at bage
Røremaskine. En røremaskine giver dig mulighed for at arbejde med meget våde deje. Den sparer dig også en god portion tid, da den sikrer, at din dej bliver æltet optimalt, så dejen ikke behøver at blive foldet under hævning. Jeg er ualmindeligt glad for min Kenwood Chef Sense XL røremaskine (reklamelink).

Melkværn. Friskmalet mel giver masser af smag og næring og aktivitet til både din surdej og deje. Jo friskere dit mel er, jo bedre er det i både smag, næring og bageevne. Jeg elsker min melkværn! Jeg bruger den primært til at male fuldkornsmel på, og den er i brug flere gange om ugen.

Bagehandsker. Det er varmt, når en gryde skal ind og ud af ovnen. Smedehandskerne går det langt nemmere at håndtere de varme elementer og varme brød. De holder ikke varmen 100 % ude, men det er langt bedre og nemmere at arbejde med end grydelapper eller et viskestykke.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT