Her står du med din nye surdej. Tillykke!
Surdejen er tørret, og du kan vække den til live hjemme i dit eget køkken. Brug frisk mel – gerne økologisk. Det giver din surdej de bedste betingelser for at blive stærk og aktiv.
Jeg starter surdejsflagerne op med disse to mel:
Kornby Mølle Hvedemel og Kornby Mølle Rugmel.
SÅDAN GØR DU
Åbn låget på glasset og hæld 50 g 35 grader varmt vand over surdejsflagerne. Lad dem stå og trække i 60 minutter.
Rør rundt. Tilsæt 25 g fint hvedemel og 25 g groft rugmel. Rør igen, læg låg på klem og stil lunt i ca. 24 timer. Din surdej vil vise aktivitet i form af hævning og luftbobler.
Dag 2
Fodr igen. Kom 10 g surdej (kassér resten), 50 g 35 g varmt vand og 25 g fint hvedemel og 25 g groft rugmel i. Rør sammen. Lad surdejen stå lunt med låget på klem i 8-16 timer. Den vil hæve til dobbelt og vise god aktivitet.
Fodr igen din surdej med 10 g surdej, 50 g varmt vand og 25 g fint hvedemel og 25 g groft rugmel i. Rør sammen og lad stå lunt med låget på klem. Hvis surdejen hæver til dobbelt størrelse eller mere på 3-6 timer, så er den bageklar. Hæver den mindre og er længere tid om det, så gentag fodringen.
Nu er din surdej bageklar. Find en opskrift på dit første surdejsbrød og surdejsboller på cathrinebrandt.dk eller i min bog SURDEJ. Fodr surdejen som angivet i opskriften og bag.
Din surdej kan du passe, holde stærk og bageklar ved at fodre dagligt. En daglig fodring kan være: 10 g surdej, 60 g vand og 60 g mel. Bager du ikke ugentligt, så kan du stille din surdej i køleskabet. Når du er klar til at bage, så tag surdejen ud fra køl et par dage i forvejen og giv den 2-3 fodringer for at sikre, at den er stærk og bageklar.
Du kan lære og læse meget mere om surdej i mine bøger SURDEJ og SØDT MED SURDEJ.
God bagelyst,
Cathrine