Driller din surdej? Vil den ikke hæve? Lugter den alt for surt – måske næsten råddent? Har den været aktiv, men hæver ikke længere? Bare rolig! Der er håb, og det kan lade sig gøre at få succes med din surdej.
Først og fremmest, er det vigtigt at huske, at en surdej er levende. Det er levende bakterier, vi arbejder med, så det kan være svært at styre og sætte et fast tidsskema for, hvordan lige præcis din surdej vil udvikle sig. Min guide til at lave sin egen surdej er derfor ikke en endelig opskrift. Men en guide! Den kan hjælpe dig til at lave din egen surdej, men ingen surdeje er ens – og din surdej kan derfor både være hurtigere, langsommere eller opføre sig anderledes end det, jeg har angivet i min surdejsguide. Det er okay! Det betyder ikke, at din surdej er forkert eller ikke kommer til at fungere.
Men står du med en surdej, der ikke vil blive bageklar, så læs med her og få tips og tricks til, hvordan du får sparket din surdej helt i gang, så du kan komme til at bage fantastiske surdejsboller og surdejsbrød.
Min surdej hæver ikke. Hvad skal jeg?
Gør din surdej ikke helt, som jeg har beskrevet i guiden i min bog Surdej, så er her mine bedste tips til at få din surdej i gang.
Brug god, økologisk mel. Jo friskere, jo bedre. En surdej er levende, og den har brug for mel med masser af mikroorganismer for at komme i gang. Det har friskt mel. Kig efter produktionsdatoen på posen, og lad være med at bruge det mel, du har haft stående i skuffen det sidste år…
Fodr din surdej inden, at den falder helt sammen. De lunere temperaturer i foråret og sommeren gør, at processen kan gå hurtigere end angivet i min guide. Kig på din surdej – den skal fodres inden, at den er faldet for meget sammen og lugter grimt. Lad din surdej hæve til peak og falde en smule sammen – og så skal den fodres! Er din surdej nået at falde helt sammen og lugter meget surt, så tag mindre surdej med i din næste fodring. En meget sur surdej indeholder mange eddikesyrebakterier, og de er hæmmende for gærceller, der får surdejen til at hæve.
Er der luftbobler i surdejen, så er der liv! Det er ok, at din surdej ikke hæver meget efter 1. og 2. fodring. Lad din surdej stå et halvt-helt døgn mere indtil, at du er sikker på, at der er aktivitet før, at du fodrer din surdej.
Temperaturen er afgørende for din surdej. Gærceller og bakterier trives ved lune temperaturer. Viser din surdej kun lidt aktivitet, så stil den et lunere sted. Har du sten- eller stålbordplade, som din surdej står på, så kan det også afgive kulde til din nye surdej. Stil den på en plade eller flyt til et andet sted. Vil din surdej ikke hæve, så stil den ved lunere temperaturer. F.eks. på gulvvarme eller nær en radiator – ideelt 25-28 grader.
Fodr din surdej med rent, groft rugmel – det booster din surdej.
Læg låget på klem i stedet for et klæde. Surdejen skal have adgang til luftens mikroorganismer.
Vær tålmodig. Din surdej kan sagtens være flere dage om at blive klar, end det er angivet i guiden. Fordi din surdej ikke er magen til min. Og en surdej er levende! Den er din boss.