Annonce Valsemøllen
Vil du gerne liste masser af fuldkorn ind i dit bagværk? Så er bagels det helt rette sted at gøre det. En bagel kan bære det tunge fuldkorn, da dejen skal koges først og allerhelst skal have en lidt tættere og sej krumme. Kogningen sikrer, at dine bagels ikke bliver tørre, selvom de er sprængfyldt med de grove kliddele fra kornet samt giver den karakteristiske seje skorpe.
Nyd dine bagels friskbagte eller ristet dagene efter bagning. Begge dele smager fantastisk! Jeg er særlig vild med en bagel smurt med flødeost og et drys friskkværnet sort peber.
9 stk.
Det skal du bruge:
- 300 g lunkent vand
- 25 g gær
- 20 g sukker
- 250 g fuldkorns hvedemel
- 200 g fint hvedemel (reklame)
- 8 salt
Derudover
- 1 æg til pensling
- Topping - du kan bruge f.eks. blå birkes, sesamfrø, nigellafrø, tørrede krydderurter, flagesalt...
Sådan gør du:
Kom vand, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst. Kom mel og salt i og ælt dejen til den er samlet og glat. Det gøres nemmest på en røremaskine, men dejen er ret fast, så den kan også æltes på bordet.
Dæk dejen til og lad den hæve i 45 minutter til dobbelt størrelse.
Vend dejen ud på bordet og del dejen i 9 stykker á 90 gram. Form hver dejportion til en bolle ved at spænde den ind under sig selv. Lad dem hvile i 5-10 minutter til dejen slapper af. Prik i midten af hver bolle med pegefingeren og form et hul i hver bagel. Lad dem hvile tildækket på en bageplade beklædt med bagepapir, mens en gryde med vand koges op.
Kog hver bagel i 1 minut på hver side. Kom dem på en rist, så de kan dryppe af. Tænd ovnen på 220 grader varmluft. Kom dine bagels på en bageplade beklædt med bagepapir. Pisk et æg sammen med en gaffel. Pensl dine bagels og drys med ønsket topping. Bag dem i 15-18 minutter til godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.
Bagetip: Du får de bedste bagels, når du arbejder nænsomt med dejen. Din dej skal æltes godt, så den får skabt et stærkt glutennetværk. Dejen vil føles fugtig under æltning, men under hævning får det grove mel tid til at optage og suge væske til sig. Du bliver belønnet med en dej, der er nem og rar at arbejde med, så du kan få skabt det karakteristiske hul i midten af din bagel. Hullet i midten sikrer en god og jævn bagning i din bagel – og så er det oprindeligt blevet brugt til, at de friskbagte bagels kunne hænge på en snor, når de skulle sælges. Arbejd forsigtigt med dejen under de forskellige steps i bagningen samt ved kogningen af dejen. Den første bagel kan blive lidt ujævn i kanterne indtil, at du lige finder teknikken – præcis ligesom den første pandekage heller aldrig bliver så fin.
Hej.
Kan de mon bages med fuldkorns hvedemel og almindelig hvedemel? Eller skal man have fat i den hvedemel, du linker til?
Tak for altid lækre opskrifter 😊
Kh
Hej Kathrine
Nej, ikke nødvendigvis. Hvis du har noget mel, som du er glad for at bage med og har god erfaring med, så bruger du bare det 🙂
God bagelyst,
Cathrine