Banankage med kakao og uden raffineret sukker

9

Jeg kan ikke bestemme mig for, om jeg skal kalde det her en sund banankage med kakao og uden sukker, eller om det mere er et bananbrød? Og hvad er egentligt forskellen? Det her bananbrød var jeg slet ikke i tvivl om, at jeg ville kalde et bananbrød. Det har en fast krumme og kan nemt spises med et lag smør på. Så må det da være et brød? Den her opskrift er til gengæld lidt anderledes – resultatet er et sødt brød/kage, der har en meget luftig og let krumme. Der virkelig minder om en kage.

Ellinor kaldte det uden tøven for en kage, da hun smagte det. Så det gør jeg også. En banankage uden sukker, men med en dejlig mængde kakao. Banankagen er kun sødet med frugter og bagt på rent fuldkornsmel. Derfor bruger vi det gerne som et dejligt eftermiddagsmåltid herhjemme. Kakao-banankagen kan også bruges til en sukker fri kage til børnefødselsdagen, eller den kan tages med i dagpleje, vuggestue eller børnehave, når barnet skal dele ud. Lækkert er det i hvert fald. Også for voksne! Jeg spiser også gerne en skive til formiddags- eller eftermiddagsmad sammen med en god, varm kop kaffe.

Det skal du bruge:

  • 4 modne bananer (3 stk. i dejen + 1 til toppen)
  • 2 dadler
  • 90 g groft hvedemel eller grahamsmel
  • 25 g kakaopulver – brug gerne  en god, 100 % kakao, som fx denne fra Callebaut eller Valrhona
  • 1 tsk. bagepulver
  • ½ tsk. natron
  • 1/4 tsk. vaniljepulver
  • 1/4 tsk. salt
  • 50 g blødt smør
  • 2 æg
  • 40 g yoghurt, skyr eller cremefraiche

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 175 grader over/under varme. Kom 3 bananer og dadler i en blender og blend det sammen til en homogen masse. Bland mel, kakaopulver, bagepulver, natron og salt i en skål. Pisk smør lyst og luftigt i en skål og kom æggene i ét af gangen under stadig piskning. Kom de tørre ingredienser i, mens der piskes ved lav hastighed. Vend banan/dadelmos og yoghurt i og rør sammen. Kom dejen i en brødform foret med bageapir. Jeg bruger den her brødform, der måler 23 cm. Du kan også bruge en mindre, men så skal kagen evt. bages lidt længere. Flæk den sidste banan på langs og læg den oven på dejen. Bag den sukkerfrie banankage i ca. 25-30 minutter. Du skal kunne stikke i midten af kagen uden, at der hænger dej ved.

Indlægget indeholder affiliatelink.

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
  1. Sara

    Tak for super gode og brugbare opskrifter.
    Har du mon prøvet at bage bananbrødet med kakao som muffins? Det er så festligt at have pyntet muffins med i “sukkerfri” vuggestue til fødselsdag. Tænker hvor mange muffins der mon bliver af en portion, og hvor længe de skal bage?

    1. Hej Sara.
      Det har jeg desværre ikke prøvet. Men sikken en god ide! Det tænker jeg sagtens, at du kan. Jeg ville forsøge med en bagetid på 10-15 minutter – måske mere. Mit bedste bud er, at der er ca. 8-10 muffins i en portion.

      Hvis du forsøger dig, så giv endelig en tilbagemelding 🙂

  2. Sara

    Tak for super hurtig svar – jeg har bagt dem i dag. 10 stk. Tog dem ud efter 20 min. De blev desværre lidt klæge og kompakte. Mon jeg gjorde noget forkert?!?

    1. Hej Sara.
      Det kunne måske godt lyde til, at din smør/æggeblanding ikke er blevet pisket luftig? Eller også har du måske rørt yoghurt/dadelmosen i for hårdt, så luften er blevet banket ud af brødet?

      Det er mine bedste bud på, hvorfor de er blevet klæge.

  3. Sara

    Det lyder rigtigt, smørret var nok ikke blødt nok – de smagte super fint alligevel, børnene var vilde med dem! Jeg prøver dem helt sikkert igen 🙂

  4. Trine

    Hej Cathrine. Tak for en dejlig blog!
    Har du en idé til hvad jeg kan erstatte bananerne med til børn, der ikke kan lide bananer?
    Vh Trine

    1. Hej Trine
      Uhh, den var svær, da bananer er en ret bærende del af opskriften 😉

      Du kan forsøge med æblemos. Men det skal nok koges ret tykt (samme konsistens som most banan), da brødet ellers vil blive for klægt og blødt.

      Lad mig vide, om det lykkes 🙂
      God bagelyst,
      Cathrine

    1. Hvis du skifter groft hvedemel ud med mandelmel, så får du ikke samme opbagning og luftighed i kagen 🙂 Men du kan sagtens forsøge – det vil garanteret smage dejligt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

SENESTE

Surdejsbrød med sesamfrø
17. august 2018
Karamel brownie med cremefraiche-creme og blåbær
29. juni 2018
Cheesecake med bagte rabarber og havrekikse-bund
13. juni 2018
Blødt rugbrød uden kerner – Barnets første brød
29. maj 2018
Koldhævede bløde gærboller
24. maj 2018