Ellinor har lært mig mange ting. Hun har lært mig at grine højt, rigtigt og længe af selv de mindste ting. Hun har lært mig at sætte pris på alting meget mere. Og så har hun lært mig at spise rosiner. Dem har jeg nemlig aldrig været glad for. Lige indtil nu.
Ligesom de fleste andre børn, tror jeg, så er Ellinor rigtig glad for tørret frugt. Dadler er hendes favorit. Men lige derefter kommer rosiner. Jeg havde meget svært ved at dele hendes begejstring i starten. Men da vi altid har gjort meget ud af at dele vores mad herhjemme, så ville hun også meget gerne dele sine rosiner med mig, da hun for et års tid siden begyndte at spise dem. Og nu sætter jeg faktisk pris på rosiner. Så meget at de er begyndt at snige sig ind i mit bagværk. Det havde jeg aldrig troet skulle ske. Min opfattelse er også, at enten så elsker man rosiner i bagværk, eller også så gør man det absolut modsatte.
De her bløde, luftige og lækre rosinboller kan man dog næsten ikke undgå at holde af. De er virkelig gode! De er smørbløde, superluftige og så skønne, at de gør børn glade og giver voksne minder fra deres barndom. For er det ikke lige netop der, hvor bløde boller med rosiner hører til? Ved trygge, gode og rare minder fra barndommen? Det håber jeg at kunne give Ellinor - noget bagværk, som hun kommer til at forbinde med hendes barndom. Og det kunne meget vel blive de her rosinboller.
12 stk.
Det skal du bruge:
- 150 g smør
- 150 g sødmælk
- 30 g gær
- 2 æg + 1 æg til pensling
- 400 g hvedemel
- 50 g groft mel - gerne grahamsmel eller groft speltmel
- ½ tsk. knust/stødt kardemomme - jeg foretrækker at bruge hele kardemommekapsler, som jeg knuser i en morter
- 1 spsk. sukker
- 3 g salt
- 100 g rosiner
Sådan bager du de bedste bløde og luftige boller med rosiner:
Smelt smørret i en gryde ved lav varme. Når smørret er smeltet, kommes det i en skål. Hæld mælken i. Tjek at smør/mælkeblandingen ikke er for varm - det skal være lunkent, men ikke varmt, da gærcellerne så bliver slået ihjel. Hvis det er for varmt, så lad det afkøle til det er lillefingervarmt. Kom gæren i og rør det ud til det er opløst. Tilsæt æg og rør ud. Kom mel, kardemomme, sukker og salt i, og ælt dejen til den er luftig, glat og nemt slipper skålens kanter eller bordet. Nu kommes rosiner i og æltes med.
Drys dejen med en smule mel og kom husholdningsfilm over inden, at du kommer et klæde over dejen - så tørrer den ikke ud i overfladen. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 60 minutter. Del dejen i 12 stykker og form hver bolle. Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve tildækket med husholdningsfilm og et klæde i 45-60 minutter (de skal være hævet til ca. dobbeltstørrelse) ved stuetemperatur. Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme. Pisk et æg sammen med en gaffel og pensl bollerne. Bag bollerne i 12-15 minutter til de er gyldne. Lad bollerne afkøle på en rist og nyd.
Indlægget indeholder affiliatelink.
[…] simple Danish raisin buns are a classic sweet breakfast roll that fresh from the oven will delight the whole family but […]
[…] det mine purpurboller med valnødder og tørrede tranebær, der overbeviste mig? Sammen med mine hjemmebagte bløde rosinboller, måske? Jeg tror det. Det er i alle tilfælde opskrifter, hvor de tørrede frugter gør sig […]
Mine er ikke bløde men blevet lidt som scones uden på, hvad har jeg gjort forkert?
Hej Mette
Hmm.. Har du mon glemt æg? Eller underhævet dem?
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine. Tak for rigtig gode opskrifter. Kan rosinbollerne fryses efter de er blevet bagt? Eller bliver de så kedelige?
Mvh. Louise
Hej Louise
Tak 🙂 Det kan de sagtens.
God bagelyst,
Cathrine
Kan rosinbollerne formes og koldhæves på samme måde som bjørnebollerne? Jeg vil gerne bage rosinboller til min datters 1-års fødselsdag i vuggestuen 🙂
Mvh. Michelle
PS. Jeg er trofast følger og roser dig vidt og bredt!
Hey you
Thank you so much. You can use cream (or half cream and half water). You should use the same amount.
Best regards
Cathrine
Hi Cathrine, I’m new to Denmark and have gotten so inspired by your website! I really want to try baking some of these delicious Danish rosinboller 🙂
Is it possible to use cream (fløde) instead of milk for this recipe? Do you know how much I should use?
Kære Cathrine, jeg er netop nu igang med at bage disse skønne boller endnu engang; herhjemme kendt som “verdens bedste rosinboller” ?Dine bløde speltboller med kerner er altid på programmet, når vi har frugtuge i vuggestue og børnehave.
Jeg bruger dine opskrifter flittigt ?De er altid vellykkede og præcise; iaftes fulgte jeg din opskrift på bagt blomkål; den blev også så velsmagende ?
Så tusind tak for den store inspiration; du er en fornøjelse at følge ?
Kh. Karen
Hej Karen
Tak! Det er så skønt at modtage rosende ord for mit arbejde. Det betyder overordentligt meget, og jeg glædes altid over, når jeg hører, at mine opskrifter bliver brugt med succes.
Hvis du endnu ikke har forsøgt dig, så må du altså også prøve at bage gulerodsbrud, kanelgifler og chokoladeboller - jeg vil næsten garantere, at børnene vil være ellevilde 🙂
God bagelyst,
Cathrine
De blev så gode.
Kom rosiner i den ene halvdel af dejen og tranebær og mandler i den anden halvdel.
Lækre, bløde og luftige.
Tak for en god opskrift.
Mvh
Louise
Hej Louise.
Mmh, det lyder virkelig lækkert. Det må jeg prøve med tranebær og mandler - tak for inspiration 🙂
Selv tak. Dejligt, at du kan bruge opskriften.